Swansea CitySwansea

Swansea City hade det tufft förra säsongen när man inte hade mindre än tre tränare under 2016/17. Paul Clements var den tredje tränaren som i alla fall lyckades nå någorlunda resultat. Efter att ha krigat för sin överlevnad i högsta divisionen klarade man sig kvar med 7 poängs marginal till nedflyttade Hull City. I år vet vi inte riktigt vart vi har Swansea. Efter att tidigare säsonger oftast hamnat bland topp 10 blev det en rejäl missräkning förra säsongen med en 15e plats. Nu har tränaren Paul Clements en försäsong på sig att svetsa ihop laget innan resultaten måste komma. Annars kommer han bli den sjätte tränaren på 3 år som får lämna den walesiska klubben.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Liberty Stadium (21 088)

Stad: Swansea

Grundad: 1912

Position förra säsongen: 15

Manager: Paul Clement

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Cian Harries – Coventry City

Roque Mesa Quevedo – Las Palmas

Erwin Mulder - Heerenveen

Tammy Abraham - Chelsea FC (Lån)

 

 

Övergångar ut:

Jack Cork – Burnley

Bafetimbi Gomis - Galatasaray

Gerhard Tremmel

Marvin Emnes - Utgånget kontrakt

Borja Baston - Malaga (Lån)

Jordi Amat - Real Betis (Lån)

 

 

Säsongen 2016/17

Förra säsongen var det väldigt stort tumult i klubben från Wales. Italienske tränaren Francesco Guidolin startade som manager i premiären borta mot Swansea. Efter att ha vunnit matchen med 1–0 var allt frid och fröjd hos The Swans. Men glädjen skulle bli kortvarig. Efter bara en poäng på de nästkommande sex matcherna fick Guidolin lämna sin post den 3e oktober. In kom den före detta amerikanska landslagsmanagern Bob Bradley. 11 omgångar senare fick Bradley sparken efter att endast ha tagit åtta poäng. Laget låg på nedflyttningsplats och styrelsen beslutade sig för att sparka amerikanen efter mindre än tre månader som huvudansvarig. Engelsmannen Paul Clement fick chansen efter att assisterande tränaren Alan Curtis haft ansvaret tillfälligt. Clements effekt kom direkt i hans första match när man besegrade Crystal Palace borta med 2–1. Laget började äntligen vinna och tog fem segrar i Paul Clements åtta första matcher. Efter en mindre svacka i mars och början av april lossnade det rejält de sista 5 omgångarna där walesarna vann fyra matcher och en oavgjord borta mot Manchester United. Lagets slutforcering gjorde att man lämnade nedflyttningsplatsen och tog sig upp en säker 15e plats.     

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Efter förra årets turbulens är tanken att managern Paul Clements ska få leda laget nästa säsong. Truppen har kvalitéer för att inte behöva slåss för nedflyttning. Med stjärnor som Lukasz Fabianski, Fernando Llorrente, Gylfi Sigurdsson, och svenske Martin Olsson borde det gått bättre förra säsongen. Nu när Paul Clements kan få in en ordentlig försäsong och lite mer kontinuitet i laget borde man kunna komma betydligt högre nästa år. Förväntningarna är inte jättestora på Swansea men att bli bättre placerad ifjol är ett mål från både fansen och styrelsen.

 

Sommarens transferfönster

Swansea har hittills värvat in två spelare. En av de är Cian Harries som närmast kommer från Coventry City som åkte ur League One förra säsongen. Den 20-åriga backen har även gjort två landskamper för Wales U20. Swansea fortsätter dessutom med sina spanska värvningar. Från Las Palmas har den 28-åriga mittfältaren Roque Mesa kommit. Med 126 matcher för La Liga-klubben har den Gran Canaria-födde sonen erfarenhet för att ta en av de ordinarie mittfältspositionerna hos Swansea. Det har även varit en hel del rykten om att islänningen Gylfi Sigurdsson kommer lämna för större uppgifter. Bland annat Everton har ryktats vara intresserade av Lasse Lagerbäcks gamla adept.

 

Hur slutar det?

Att Swansea kommer hålla sig kvar kan vi nog vara ganska säkra på. Truppen är alldeles för bra för att ligga och kämpa för överlevnad i högsta divisionen. Men med 3 tränare på mindre än ett år bör Swanseas ledning ha lite mer tålamod om man ville kunna nå lite jämnare resultat. Swansea har inte behållit en tränare tre säsonger i rad sedan John Hollins var tränare mellan åren 1998-2001.
Om klubben vill nå högre än en topp 10 placering måste alla bitar falla på plats och ett par nyförvärv måste in. Är Paul Clement mannen som tar Swansea upp ännu en nivå?

 

 

Officiella Klubbsidor

www.swanseacity.com/

https://twitter.com/SwansOfficial

https://www.facebook.com/SwanseaCityFC/

https://www.instagram.com/swansofficial/