Tottenham SpursTottenham

Den sympatiska Londonklubben står inför en stor förändring. Spurs lämnar White Hart Lane och flyttar in till nationalarenan Wembley Stadion. Avslutningssäsongen på den anrika arenan kan vi lugnt kalla för succé. Laget gick obesegrat hela säsongen på hemmaplan och tog totalt 53 av 57 poäng. För Tottenhams del räckte det tyvärr inte hela vägen till en ligatitel men klubben har fattat rätt beslut under en längre period och förra säsongen bjöd man på den kanske mest underhållande fotbollen i hela ligan. Även om Spurs har varit riktigt vassa de senaste åren är laget ändå den ständige förloraren. Visserligen tog man sig äntligen förbi Arsenal i ligan men vad gäller titlar är det en dyster historia. Den enda titeln på 2000-talet är en ligacupseger som kom för 9 år sedan. Om vi kollar ligaspelet får vi gå tillbaka till 1960/61 för att se Tottenham stå som vinnare.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Wembley Stadium (90,000)

Stad: London

Grundad: 1882

Position förra säsongen: 2:a

Manager: Mauricio Pochettino

 

Övergångar

 

Övergångar in:

 

Övergångar ut:

Federico Fazio - AS Roma

Clinton N'Jie - OL Marseille

Kyle Walker – Manchester City

 

 

 

Säsongen 2016/17

På förhand handlade det mesta om White Hart Lane som klubben gjorde sin sista säsong på. Så här i efterhand måste säsongskortsinnehavarna varit väldigt nöjda eftersom Spurs gick obesegrade på hemmaplan genom hela säsongen och tog 53 poäng av 57 möjliga. Tottenham gjorde en kanonsäsong med endast fyra förluster totalt. Laget bjöd en på en bländande fotboll som hyllades över hela fotbollsvärlden. Det räckte inte riktigt för att nå hela vägen till guld men Spurs blev för första gången på väldigt länge, ett lag att verkligen räkna med i titelstriden. Ett tröstpris för den missade ligatiteln var att man i alla fall för första gången på 22 år hamnade över Arsenal i tabellen.

I cupspelet gick det inte lika bra för Tottenham. I FA-cupen nådde man visserligen semifinal men Chelsea blev för svåra. Återkomsten i Champions League blev ingen rolig historia. Gruppen kändes på förhand ganska komfortabel med Monaco, Bayer Leverkusen och CSKA Moskva. Tottenham lyckades dock bara skrapa ihop 7 poäng och hamnade på en tredjeplats vilket innebar fortsättning i Europa League. Där ställdes man mot belgiska Gent men det blev respass direkt efter att ha förlorat med 1-0 på bortaplan och bara nått 2-2 hemma.    

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Tottenham hamnar alltid felaktigt lite i skymundan när City, United och Chelsea lockar den ena storstjärnan efter den andra. Tottenham har värvat smart de senaste åren och verkligen lyckats få ut maximalt av den trupp man har. Får laget behålla truppen de har nu och krydda med något nyförvärv förväntas man kunna slåss om titeln in i det sista. Tränaren Pochettino har verkligen fått ordning på laget som bjöd på en fantastisk fotboll under hela förra säsongen. Det återstår att se om Tottenham lyckas ta en tyngre titel kommande säsong.

 

Sommarens transferfönster

Högerbacken Kyle Walker har lämnat för Manchester City men även om den engelska landslagsmannen har imponerat stort borde saknaden inte vara allt för stor. Varje lagdel från målvakt till anfall känns riktigt bra även om lite mer bredd hade kunnat stärka truppen ytterligare. Det mesta hänger på om laget får behålla sina stjärnspelare. Mittfältaren Eric Dyer har intensivt ryktats till United under Silly Season men det verkar som om United inte är villiga att betala summan som Tottenham vill ha. Andra kritiska spelare som Londonklubben måste behålla är Harry Kane, Dele Alli, Christian Eriksen och målvakten Hugo Lloris. 

 

Hur slutar det?

Troligtvis kommer Tottenham att hamna bland de fyra främsta. Laget var stundtals ligans bästa lag ifjol och bjöd på en bländande fotboll till publikens stora förtjusning. Flytten till Wembley behöver dock inte vara positiv. Lagets hemmafacit ifjol var bäst i ligan och White Hart Lane var den arenan som fansen ansåg hade den bästa stämningen i hela Premier League. Konkurrenterna har varit aktiva på marknaden men Tottenham har hållit sig kyliga. Allting talar ändå för att Tottenham på allvar kan vara med och slåss om titeln ännu en säsong. Lyckas man få ett liknande hemmafacit nästa säsong på Wembley kan det mycket väl vara Tottenham som står överst på prispallen i maj.

 

 

Officiella Klubbsidor

www.tottenhamhotspur.com/

https://twitter.com/SpursOfficial

https://www.instagram.com/spursofficial/

https://www.facebook.com/TottenhamHotspur/