ATP-slutspelet i tennis som spelas i Turin startar nu i helgen. Startfältet är klart, och världens bästa spelare kommer finnas på plats, bortsett från världsettan Carlos Alcaraz som lämnat återbud på grund av skada. 

Kan Nadal äntligen få med sig ATP-slutspelet?

Om någon ska kunna utmana Alcaraz om platsen som världsetta vid årets slut är det Rafael Nadal. Han är den enda som har chansen, men det är osannolikt att han skulle kunna gå ikapp. Inför slutspelet är han 1000 poäng efter. Maximal poäng man kan få med sig från slutspelet är 1500 poäng men då krävs det att man vinner samtliga matcher i gruppspel och så klart även semi- och final. Nadal är matchtränad. Han är en snudd på extremt svag inomhusspelare. Väldigt lite talar för honom. Extra intressant med Nadal är att slutspelet är det enda, verkligen det enda, stora han inte vunnit. I övrigt är titelsäcken helt komplett för honom. Kommer han lyckas lägga till slutspelet under sina sista år som spelare? Långt ifrån omöjligt, men kanske inte troligt. Nadal är inte en av de hetaste favoriterna att vinna slutspelet i Turin.

Andraseedad i slutspelet efter Nadal är Stefanos Tsitsipas. Han har också alla möjligheter att avsluta säsongen rankad trea i världen. Hur står sig då Tsitsipas just nu? Bra, men han har nu under hösten varit lite mer pressad av svagare spelare än vi är vana vid, och han har heller inte gjort de där riktigt perfekta resultaten. En sak som talar för honom är att han som det ser ut just nu kommer vara en av endast tre spelare i årets slutspel som har vunnit just den här titeln. Han vann 2019, då lite av ett genombrott för honom och då han ännu inte vunnit någon Grand Slam-titel är det hans hittills tyngsta titel. Tsitsipas ska inte räknas bort, men han är inte heller han en av de absolut hetaste kandidaterna till att vinna årets upplaga.

Vem ska då vinna? Ja, inte blir det Casper Ruud i alla fall. Han må vara seedad trea i slutspelet men även om det kan låta lite elakt, han är kanonmat och han är den spelare alla andra spelare i fältet helst vill få i sin grupp. Han är inte längre oduglig på hardcourt, men i det här sällskapet är han svag och formen är heller inte bra. Ruud är smått ointressant inför slutspelet den här gången.

Medvedev tillför storfavoriterna

Men någon ska väl vinna? Jo, det kan man ju gissa. Och en av de absoluta favoriterna är andrahandsfavoriten Daniil Medvedev. Medvedev är i fin form. Medvedev är bra inomhus. Medvedev är antagligen antingen bäst eller näst bäst i världen just nu. Han vann slutspelet 2020. Han har vunnit sin första Grand Slam. Allt talar för att han kommer utmana om den här titeln.

Djokovic med trots låg ranking

Med i slutspelet är också Novak Djokovic som måste ses som klar favorit. Djokovic har faktiskt varit kvalificerad ett bra tag, trots att han blev kvalificerad enligt rankingen först under säsongen sista turnering, den i Paris där han förlorade finalen mot Holger Rune. Rune som förresten är första reserv här i slutspelet. Han kommer komma in och spela om någon drar sig ur eller skadar sig. Djokovic var sen tidigare kvalificerad som Grand Slam-vinnare då han ju vann Wimbledon i somras, en av blott två slams där han i år fick delta beroende på sin ovilja att vaccinera sig. Det finns en plats tillgänglig varje år för en Grand Slam-vinnare som inte kvalificerar sig på ranking och eftersom de övriga Grand Slam-vinnarna i år, Nadal gånger två och Alcaraz är med på sin ranking, den platsen hade redan Djokovic. Faktiskt inte vunnit någon av de sex senaste upplagorna, Djokovic men innan dess hade han fyra i rad och fem totalt. Djokovic är definitivt spelaren att slå i Turin denna gång. 

En spelare som inte ska underskattas är Felix Auger-Aliassime som säkrade sin slutspelsplats under säsongens sista turnering i Paris. Auger-Aliassime är en av de mest formstarka spelarna överhuvudtaget och även om han ännu inte vunnit något stort, varning utfärdad. Han är bra just nu.

Övriga spelare att delta är Andrey Rublev och Taylor Fritz. Dessa får betraktas med små möjligheter att ta hem titeln. Fritz tog sig förresten in i slutspelet som reserv efter Alcaraz avhopp. Ynka 44 poäng före Rune som nu är första reserv. Vad är då intressant med det? Jo, Fritz plockade 45 poäng i Paris genom att vinna sin match i första omgången. Om han förlorat den matchen hade Rune tagit den sista platsen med en poängs marginal. Det motsvarar en matchvinst på futuretouren det, tennisens lägsta professionella nivå. 

Grupperna är lottade och lotten föll enligt nedan. Nedan listas också slutsegraroddsen från spelbolaget Bethard* som satsar hårt på tennis.

Grön grupp

  1. Rafael Nadal 9.00
  2. Casper Ruud 15.00
  3. Felix Auger-Aliassime 7.00
  4. Taylor Fritz 15.00

Röd grupp

  1. Stefanos Tsitsipas 10.00
  2. Daniil Medvedev 5.50
  3. Andrey Rublev 19.00
  4. Novak Djokovic 2.50

Djokovic storfavorit alltså om man frågar oddsen, men det ska noteras att den röda gruppen blev klart tuffare. Stor skillnad så klart mellan att ha Djokovic och Fritz i gruppen och kanske ännu större skillnad mellan att ha Medvedev och Ruud i gruppen. Rublev får ses som angränsande till chanslös på att ta sig vidare. Skulle Djokovic förlora mot både Tsitsipas och Medvedev samma vecka? Det är inte omöjligt, han har floppat lite i slutspelet på senare år, men det är knappast troligt. Klar möjlighet för Djokovic att sen få en enklare semifinal oavsett om han vinner gruppen eller slutar tvåa.

Om man vi spela en rysare då? Varföre inte Nadal i så fall. Han var inget bra i Paris senaste. Han är notoriskt svag inomhus och har aldrig vunnit slutspelet, faktiskt den enda stora turnering han ännu inte vunnit. Han är inte lika bra som de bästa just nu. Men lottningen borde locka honom. Att slå Ruud och någon av Auger-Aliassime och Fritz för att nå semifinal, bättre chans än så får man inte. Och när Nadal sen kanske får upp kornet på att vinna när han väl är i semifinal, då vet man ju. Man vet att han kan bli hur farlig som helst.

ATP-slutspelet i Turin spelas mellan 13:e och 20:e november 2022 och i Sverige är det Discovery+ som sänder eventet.