Sverige har producerat ett gäng fantastiska tennisspelare under årens gång. Björn Borg och Stefan Edberg är tydliga exempel på detta, men är långt ifrån ensamma. Många har vunnit olika Grand Slam-turneringar, även om ingen har vunnit en “äkta Grand Slam” (samtliga turneringar under ett och samma kalenderår).

Svenskar i Wimbledon är ett annat viktigt tema för att avgöra vilka svenska spelare som har varit bäst genom tiderna. Totalt sett har svenska spelare vunnit hela 7 gånger, varav Björn Borg står för hela 5 av dem. Resterande har vunnits av ingen mindre än Stefan Edberg. Men det är självklart inte den enda turneringen som spelar roll. Det finns en hel uppsjö av andra prestigefyllda turneringar, varav många har vunnits av svenska spelare.

Streama och betta på tennis hos Unibet*

Unibet* har ett bra utbud för live streaming och betting på tennis. Om du sedan tidigare inte har ett konto hos Unibet*, Bingo.com, Maria Casino eller Storspelare kan du skapa ett konto och ta emot välkomstbonusen som ger dig 100 kr freebet. Detta erbjudande kan du använda dig av för att spela på tennis.

18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.sespelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.

TILL UNIBET!

Vi får hoppas på svenska deltagare i årets upplaga av Wimbledon. I våran guide om Wimbledon odds kan du läsa allt du behöver veta om turneringen.

I den här artikeln ska vi titta lite närmare på de 10 bästa svenska tennisspelare genom tiderna, både damer och herrar.

Topp 10 bästa svenska tennisspelare genom tiderna

De 10 bästa svenska tennisspelarna har valts ut enligt deras prestationer på tennisplanen. Faktorer som titlar och finaler i prestigefyllda turneringar har varit avgörande, tillsammans med plats på världsrankingen och mer.

10. Joakim Nyström

Joakim Nyström kanske inte är ett särskilt känt namn för gemene man, men var en otroligt duktig tennispelare en gång i tiden. Han hade sin storhetstid under 80-talet, och hade en placering på 7:e plats under flera års tid på den globala världsrankingen.

Under årens gång har han vunnit många fina titlar, dock inga Grand Slam-turneringar i singel. Tack vare sina fina resultat förtjänar han dock plats nummer 10 på vår lista över de bästa svenska tennisspelare genom tiderna.

9. Anders Järryd

Anders Järryd var som bäst rankad på plats nummer 5 på den globala världsrankingen den 22 juli 1985, men lyckades ta sig upp till plats nummer ett i dubbeln.

Han tog tillsammans med olika partners hem ett flertal dubbeltitlar i de prestigefyllda Grand Slam-turneringarna, men tyvärr blev det ingen vinst i singelturneringarna.

8. Åsa Svensson

Åsa Svensson har en fantastisk karriär att vara stolt över. Hon har vunnit många prestigefyllda titlar, dock ingen Grand Slam-titel. 1996 var hon rankad som den 26:e bästa tennisspelaren i världen. Närmare bestämt den 1 april 1996, och gav åskådarna många utmärkta och spännande tennismatcher att njuta av.

7. Thomas Johansson

Thomas Johansson är en Grand Slam-vinnare som var rankad som den 7:e bästa spelaren i världen den 10 juni 2002. Därmed tycker vi att han platsar på just nummer 7 på vår lista över de bästa svenska spelarna genom tiderna.

Missa inget av Grand Slam med våran tv-guide för Wimbledon!

6. Sofia Arvidsson

Sofia Arvidsson har som bäst varit rankad som den 29:e bästa tennisspelaren i världen den 1 maj 2006, och har vunnit massvis med fina priser inom sporten. Faktum är att hon är en av få på den här listan som fortfarande är aktiv (dock padel, inte tennis). Hon har tyvärr inga Grand Slam-titlar, men kompenserar för detta med ett flertal andra prestigefyllda titlar.

Spelbolag med bra utbud och odds på tennis

I listan nedan kan du se vilka spelbolag som rekommenderas för betting på tennis.Betitngsidorna nedan är de bettingsidor med högst odds på Tennis.

Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Placera kvalificerande spel till värdet av din kvalificerande insättning (begränsad till 1.250 kr).

Ytterligare villkor: Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod exluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.
Villkor och krav:  Referera till Bet365 för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100 SEK freebet
Svensk gigant inom betting
Specialodds på film och politik
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Det finns inget omsättningskrav på den eventuella vinsten utan uttag kan göras direkt.

Ytterligare villkor: Förlorar du på ditt spel händer ingenting och vid eventuell vinst tar Unibet* insatsen tillbaka men att du behåller resterande summa av spelvinsten. Markera bonusen som betalningsmedel för spelkupongen.
Villkor och krav:  Referera till Unibet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100% upp till 1000 kr
Höga odds
Snabba utbetalningar
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 4.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 8000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Välkomsterbjudandet kan hävdas genom att välja bonusen i insättningsmenyn innan den första insättningen har genomförts, endast nya spelare.
Villkor och krav:  Referera till Bethard för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100kr gratisspel i välkomstbonus!
Stort utbud med bra odds
Användarvänlig sajt
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Vinsten från gratisspelet måste omsättas 1 gång till min. odds 1.50 inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Endast nya spelare, Min. insättning: 100 kr
Villkor och krav:  Referera till Betsson för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

Free Bet upp till 500 SEK!
Bra livebetting och odds
Fantastisk app till mobilen
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 1.00x insättning till minsta oddset 2,00.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 500 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Endast giltigt för nya spelare. Vinster från Free Bet är omsättningsfria. Gilltig i 60 dagar.
Villkor och krav:  Referera till Mr Green för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

5. Jonas Björkman

Jonas Björkman är en av de mest kända tennisspelare som vi någonsin har haft i Sverige, men även en av de allra bästa. Vi väljer att placera honom på plats nummer 4, inte minst för hans fina bedrifter inom dubbelmatcherna. Här var han under en viss tid rankad som den bästa dubbelspelaren i världen. Men vi får inte glömma att han även inom singeltennis var rankad som den 4:e bästa tennisspelaren den 3 november 1997..

4. Mats Wilander

Mats Wilander är en fantastisk tennisspelare som har resultat som bara ett fåtal spelare i världen kan bräcka. Under sin karriär lyckades han med konststycket att vinna en Grand Slam-turnering vid hela 7 tillfällen (singel), samt har varit rankad som den allra bästa singelspelaren i hela världen den 12 september 1988.

3. Catarina Lindqvist

Den 15 april 1985 hittades Catarina Lindqvist på plats nummer 10 över de bästa singelspelarna i världen. Ingen svensk tennisspelare inom damkategorin har någonsin haft en lika hög placering, vilket är anledningen till varför vi placerar henne på plats nummer 3 på vår lista.

Under sin karriär tog hon hem många titlar, men tog sig även till semifinal i ett flertal Grand Slam-turneringar.

2. Stefan Edberg

Oj, oj, oj, vilken otroligt karriär Stefan Edberg har bakom sig! Som bäst var han rankad på plats nummer 1, både inom singel- och dubbeltennis. Han är en av de svenskar i Wimbledon som har stått som segrare hela två gånger, tillsammans med ett flertal vinster i andra Grand Slam-turneringar.

Stefan anses vara en av de allra främsta spelarna genom tiderna, och i Sverige är det endast en enda spelare som kan anses ha varit bättre under sin storhetstid…

Ha full koll på de senaste speltipsen i tennis här!

1. Björn Borg

Björn Borg! Namnet Björn Borg är synonymt med tennis i hela världen. De prestationer som Björn har åstadkommit på tennisplanen är det ytterst få som kan konkurrera med. Under sin karriär tog han hem massvis med prestigefyllda titlar, t.ex. 6 stycken vinster i Franska öppna (mellan 74-81) och 5 stycken i Wimbledon (mellan 76-80). Fantastiskt!

Även om Björn främst är känd för sin fantastiska spelarkarriär, är namnet även känt i andra kretsar inom Sveriges gränser. Varumärket Björn Borg lever just nu vidare genom utmärkta kläder och mer.

Svenska tennisspelare Grand Slam-titlar genom tiderna

Björn Borg: 11 titlar i singel

Stefan Edberg: 6 titlar i singel och 3 i dubbel

Mats Wilander: 7 titlar i singel och 1 i dubbel

Anders Järryd: 8 titlar i dubbel

Jonas Björkman: 9 titlar i dubbel

Thomas Johansson: 1 titel i singel

Robert Lindstedt: 1 titel i dubbel

Sven Davidson: 1 titel i singel och 1 i dubbel

Ulf Schmidt: 1 titel i dubbel

Lennart Bergelin: 1 titel i dubbel

Hans Simonsson: 1 titel i dubbel

Joakim Nyström: 1 titel i dubbel

Simon Aspelin: 1 titel i dubbel

Två andra svenska tennisspelare som förtjänar att uppmärksammas

Även om Thomas Enqvist och Robin Söderling inte kvalar in som topp 10 bästa svenska tennisspelare genom tiderna är de helt klart värda ett omnämnande när vi gör en sån här lista. 

Robin Söderling

På herrsidan är han våran senaste stora svenska tennisstjärna. Söderling som 2009 och 2010 stod på toppen av sin karriär då han slog de dåvarande världsettorna Rafael Nadal (2009) och Roger Federer (2010) båda två i Franska öppna/Roland Garros. Han tog sig till finalen båda åren, men föll dessvärre. Bästa placeringen han nådde på världsrankingen under sin karriär var 4 (15/9/2010). Även om det aldrig blev någon Grand Slam-titel är hans största merit när han på ATP-touren vann Masters 1000 i Paris 2010. Idag är han kapten för det svenska Davis Cup-landslaget.

Thomas Enqvist

Precis som Söderling nådde Enqvist en fjärdeplacering på världsrankingen som bäst (November 1999). Samma år när han stod på toppen av sin karriär tog han sig hela vägen till finalen i Australian Open. Där blev det blev finalförlust mot Jevgeni Kafelnikov. Totalt blev det 19 titlar i singel under karriären och en i dubbel. Enqvist har några riktigt fina vinster på meritlistan mot världsettor som Andy Roddick, Pete Sampras, Andre Agassi och Juan Carlos Ferrero. Det som sticker ut mest av alla titlar är de tre i Masters, Paris (1996), Stuttgart (1999) och Cincinnati (2000).

FAQ bästa svenska tennisspelare genom tiderna

När var senaste gången en svensk tennisspelare vann Grand Slam?

För svenska spelare i singel var det Thomas Johansson som 2002 tog hem titeln i Australian Open. I herrdubbeln 2014 i Australian Open spelade Robert Lindstedt tillsammans med polske Lukasz Kubot och vann turneringen. I våran guide om odds på Australiska Öppna kan du läsa om turneringen.

Har någon svensk tennisspelare rankats etta i världen både i singel och dubbel?

Ja, Stefan Edberg och John McEnroe är de enda två tennisspelare som under sina aktiva karriärer nådde högst i världsrankingen i både singel och dubbel.

Hur många Grand Slam-titlar vann Björn Borg under sin aktiva karriär?

Björn Borg tog hem totalt 11 titlar i Grand Slam, fördelat på sex i Roland Garros och fem raka i Wimbledon. 

Vilka svenska tennisspelare har rankats som nummer ett i världen?

Förste svenske spelaren någonsin att rankas som nummer ett i världen är Björn Borg (1979). Mats Wilander var näste svensk att nå topplaceringen (1988) och den senaste att vara nummer ett i världstennisen är Stefan Edberg (1990).

Vilken svensk tennispelare har under längst tid rankats som etta i världen?

Det är Björn Borg som har rankats som nummer ett längst av alla svenska spelare genom tiderna. Under 109 veckor var han världsetta. 

Vilka svenska tennispelare har vunnit Stockholm Open?

Björn Borg van Stockholm Open i 1980,  Mats Wilander i 1983, Stefan Edberg i 1986 och 1987, Thomas Enqvist i 1995, 1996 och 1999,  Jonas Björkman i 1997 och Thomas Johansson i 2000 och 2004.