Reklam

SHL 2020/2021 – Odds och speltips

Efter den abrupta avslutningen under säsongen 19/20 är SHL äntligen igång igen. Årets säsong blir mer annorlunda än någonsin tidigare tack vare pandemin som råder. Under säsongen 19/20 hade Luleå ledningen inför slutspelet men som sagt får vi aldrig reda på om de skulle vunnit slutspelet också. Luleå är också favorit till SM-guldet inför denna säsong och har ett slagkraftigt lag som definitivt kan stå som segrare när serien är över. Däremot ser det ut att bli tuffare för Oskarshamn, Malmö, Linköping och Djurgården som alla är tippade i botten. 

Odds SHL: Vinnare Inklusive Slutspel

Oddsen nedan är odds på vinnare av SHL, inklusive slutspel från Unibet. Här kan du jämföra odds på alla ishockey-matcher som spelas.

Lag Högsta odds Spelbolag
Rögle 4,25
Växjö Lakers HC 4,25
Skellefteå AIK 6,50
Leksands IF 8,00
Luleå HF 10,00
Frölunda 12,00
Färjestad 14,00
Örebro HK 16,00
Djurgårdens IF 31,00
Malmö Redhawks 31,00
Linköpings HC 76,00
Brynäs IF 1 001

Odds SHL: Bästa poänggörare

Spelare Odds Spelbolag
Marek Hrivik 7,50
Michael Lindqvist 8,00
Borna Rendulic 8,00
Peter Cehlárik 12,00
Markus Ljungh 12,00
Anton Rödin 15,00
Anton Wedin 15,00
Carter Camper 16,00
Jaedon Descheneau 16,00
Linus Klasen 18,00

Rögle och Växjö slåss om SHL-guldet

Enligt oddsen blir det antingen Rögle eller Växjö som tar hem guldet. Även Skellefteå och Leksand är tippade att ta sig långt. Men när tränarna inför säsongen tippade utgången fick såväl Luleå som Färjestad fyra guldröster var. Vilket sett till ligaplaceringarna får ses som en besvikelse, men båda lagen har ett par matcher på sig att förfina tabellplaceringen innan slutspelet tar vid. Men oavsett, så ska de båda ta sig till slutspel utan problem. Säsongen börjar att dra ihop sig och slutspelet är bara några matcher bort.
Växjö som ligger tvåa i tabellen har fortfarande chansen att gå in som seriesegrare i en kvartsfinal. 

Det ser tufft ut för Brynäs och HV71

Leksand är det lag som kanske berör mest i hela Sverige och de har enligt vissa överraskande nog gått som tåget under säsongen efter att det rådde delade meningar var laget skulle sluta innan årets upplaga av SHL drog igång. Vissa tippade att de utan tvekan skulle hålla sig kvar medan andra experter tippade de i botten. Däremot var de flesta överens om att det skulle komma att bli en tuff säsong för Oskarshamn och Linköpings. Oskarshamn var tippade sist i SHL 20/21 medan Linköpings också tippades att hamna på de två eller tre nedersta placeringarna.

Men istället är det Brynäs och HV som har haft det tungt. Det återstår att se om de båda möts i en matchserie i bäst av 7 om vilka som stannar kvar i SHL. Jönköpingslaget är mer eller mindre klart för att kvala medans Brynäs har en chans att undvika Play Out.

Malmö kan vara den klubb i SHL som överpresterat mest de senaste åren under tränaren Peter Andersson. Ersättaren är dock väldigt intressant när Joakim Fagervall anlitats för att hålla Malmö kvar i högsta serien. Förra säsongen ledde han Björklöven till serieseger i Hockeyallsvenskan. Skånelaget har en god chans att spela åttondelsfinal i år. 

Även Oskarshamn har ny tränare och det är Martin Filander, tidigare assisterande tränare till Peter Andersson i Malmö, som leder laget under säsongen. Han har en till synes hopplös uppgift att lyckas få Oskarshamn att stanna kvar i SHL.  

Nya regler kring nedflyttning

Än svårare blir det för jumbon tack vare de nya reglerna som införts inför denna säsongen. Ett lag från SHL kommer direkt att åka ner till Hockeyallsvenskan medan ettan i Hockeyallsvenskan går direkt upp till SHL. Så har inte varit fallet de senaste åren när jumbon i SHL istället fått kvala. Nu kommer istället de två lag som hamnar sist i tabellen att möta varandra i en matchserie i bäst av sju matcher. Förloraren spelar därmed i Hockeyallsvenskan nästa säsong. 

Detta har gjort att den översta platsen i Hockeyallsvenskan är det enda som egentligen räknas. Laget som vinner serien tar sig direkt upp till SHL medan inget annat lag ens får kvala. Därmed är en serieseger allt som räknas för lagen i den näst högsta serien.

Intressanta nyförvärv i SHL 2020/21

Att Linus Klasen återvänt till Luleå sätter extra stjärnglans på serien. Efter flera år utomlands är han äntligen tillbaka i SHL och är helt klart det nyförvärv som ser intressantast ut på förhand. Även den rutinerade slovenen Jan Mursak till Frölunda blir spännande att se då han var riktigt bra under sin senaste sejour i Sverige. 

Filip Berglund till Linköping är en tvåvägsback som kommer att bli otroligt nyttig. Kan ta Linköping till nästa steg då laget ser mer intressant ut än på länge. Även Malmö har värvat bra även om truppen inte borde kunna utmana om slutspelsplats. Markus Lauridsen, Pathrik Westerholm och hans tvillingbror Ponthus Westerholm är intressanta nyförvärv.

Matcherna i SHL spelas utan publik

På grund av rådande pandemi blir det ingen läktarfest under säsongen. Istället kommer max 500 åskådare att kunna se en match på samma gång. Säsongen är dock lång och om pandemin lättar eller ett vaccin kommer finns det alltid en chans att avslutande delen av säsongen kan spelas inför publik. Detta är dock inget klubbarna räknar med utan alla inblandade är inställda på att spela en säsong utan publik. 

Så fungerar serie- och slutspel i SHL 2020/2021

52 omgångar ska spelas i grundserien. Därefter är de 6 främst placerade lagen direktkvalificerade till SM-kvartsfinal.

Lag 7 i serien möter lag 10, medan lag 8 möter lag 9 i åttondelsfinaler. Dessa spelas i bäst av tre matcher. Lag 11 och 12 har spelat färdigt för säsongen, medan lag 13 och 14 spelar "direktkval till SHL", där de möter två lag från HockeyAllsvenskan.

I SM-slutspelet spelas alla matcher från kvartsfinal och framåt i bäst av sju matcher. SM-finalsegraren får titeln svensk mästare och erhåller den prestigefulla Le Mat-pokalen.

Lagen i SHL 2020/2021

Luleå 
vann seriesegern förra säsongen och var storfavoriter till SM-guldet innan pandemin satte stopp för slutspelet. Thomas ”Bulan” Berglund är tränare för laget och med truppen de har ska de vara favoriter till SM-guldet. Har värvat in Linus Klasen från Lugano vilket är en otrolig förstärkning. 

Färjestad BK

Laget har inte vunnit SM-guld på tio år vilket är alldeles för lång tid utan guldglans för Karlstadsborna. Har inlett svagt men det finns mycket tid att få rätt på grejerna. Jacob Petersson är en intressant spelare och med Virtanen tillbaka ser det spännande ut. Frågetecken finns dock på målvaktssidan där Arvid Holm behöver ta steg om Färjestad ska utmana om SM-guldet.

Lag: Färjestad BK
Odds på SM-guld: 14.00
Publiktemperatur: Medium
Arena: Löfbergs Arena (8 500)
Hemmastyrka: Mycket starka
Målproduktion: Mycket stor
Kryssbenägenhet: Liten
Betting tippar: Etta i grundserien

Frölunda HC

Göteborgsklubben har varit på tapeten efter beslutet att byta logga från den kontroversiella Indianen. Tappet av poängkungen Ryan Lasch kan bli tufft men Lucas Raymond har sett oerhört intressant ut. Leds som vanligt av veteranen Joel Lundqvist som siktar på sitt femte SM-guld.

Lag: Frölunda HC
Odds på SM-guld: 12.00
Publiktemperatur: Het
Arena: Scandinavium (12 044)
Hemmastyrka: Relativt starka
Målproduktion: Stor
Kryssbenägenhet: Liten
Betting tippar: Tvåa i grundserien

Djurgården Hockey

Ett av de lag som påverkas mest att inte ha publik är Djurgården. Dels på grund av intäkterna men också för att de har Sveriges kanske bästa hockeyfans och är otroligt starka inför hemmapubliken på Hovet. Av samma anledning har de varit sparsamma med nyförvärv inför säsongen och kan därför inte erbjuda den bredd i truppen som brukar finnas och krävs för en placering i toppen. Därför blir det också tufft att nå de övre platserna i tabellen och SM-guldet känns otroligt avlägset.
Lag: Djurgården Hockey
Odds på SM-guld: 31.00
Publiktemperatur: Het
Arena: Hovet (8 094)
Hemmastyrka: Inte särskilt
Målproduktion: Normal
Kryssbenägenhet: Liten
Betting tippar: Trea i grundserien

Luleå Hockey

Det var för ett par år sen det skulle ske för Luleå när en IT-miljardär klev in och sponsrade klubben i ett försök att äntligen ta hem SM-guldet till Norrbotten. Då gick det inte överhuvudtaget utan det slutade i ett magplask.

Sen dess har det dock gått bättre och trots den lilla floppen i slutspelet förra säsongen, Luleå är med i toppen och har absolut chansen i år också.

Lag: Luleå Hockey
Odds på SM-guld: 10.00
Publiktemperatur: Varierande
Arena: Coop Norrbotten Arena (6 300)
Hemmastyrka: Måttligt starka
Målproduktion: Liten
Kryssbenägenhet: Stor
Betting tippar: Fyra i grundserien

Rögle BK

Ängelholmsklubben blev bäst i Skåne förra säsongen när man nådde sin bästa placering någonsin. Har tappat otroliga spelare i form av Ted Brithén, Kodie Curran och Roman Will. Därför blir det tufft att nå samma placering som succésäsongen senast men samtidigt är tränarna Chris och Cam Abbott en duo som få lag kan matcha i båset. 
Lag: Rögle BK
Odds på SM-guld: 4.25
Publiktemperatur: Medel
Arena: Lindab Arena (5 051)
Hemmastyrka: Svaga
Målproduktion: Liten
Kryssbenägenhet: Liten
Betting tippar: Femma i grundserien

Växjö Lakers

Joel Persson och Robert Rosén har vänt hem men frågan är vilket lyft det ger. Lakers saknar bredden även om förstakedjan håller en hög nivå. Har legat runt 10:e plats senaste två åren och mycket talar för att det blir något liknande den här säsongen. 
Lag: Växjö Lakers
Odds på SM-guld: 4.25
Publiktemperatur: Medel
Arena: Vida Arena (5 750)
Hemmastyrka: Mycket starka
Målproduktion: Liten
Kryssbenägenhet: Stor
Betting tippar: Sexa i grundserien

HV71

I bibelbältets huvudstad hittar vi HV71 som känns mer spännande än på länge. Nicklas Rahm är en intressant tränare som tillsammans med backspecialisten Stefan Nyman borde kunna leda laget till framgång. Målvakterna ser stabila ut och med ett av seriens vassaste Power Play kan det blir en rolig säsong för Jönköpings stolthet. 
Lag: HV71
Odds på SM-guld: -
Publiktemperatur: Het
Arena: Kinnarps Arena (7 000)
Hemmastyrka: Relativt starka
Målproduktion: Medel
Kryssbenägenhet: Liten
Betting tippar: Sjua i grundserien

Malmö Redhawks

Malmö har under tränaren Peter Andersson nått otroliga placeringar för att ha en av seriens lägsta lönebudgetar. Säsongen 20/21 är man det lag med näst lägst lönebudget och Joakim Fagervall har stora skor att fylla när Andersson lämnat för Brynäs. Ska Malmö undvika kval behöver målvakten Oscar Alsenfelt prestera på topp under hela säsongen. 
Lag: Malmö Redhawks
Odds på SM-guld: 31.00
Publiktemperatur: Medel
Arena: Malmö Arena (12 600)
Hemmastyrka: Starka
Målproduktion: Liten
Kryssbenägenhet: Medel
Betting tippar: Åtta i grundserien

Skellefteå AIK

Har inte haft samma dominans de senaste säsongerna som tidigare år men kommer i alla fall att ta sig till slutspel, allt annat vore ett rejält fiasko. Det finns stabila poängspelare i Joakim Lindström och Oscar Möller samt ett gäng yngre talanger som är på väg att slå igenom. Kan de få upp samma härliga fart som vi blev bortskämda med förr i tiden?
Lag: Skellefteå AIK
Odds på SM-guld: 6.50
Publiktemperatur: Iskall
Arena: Skellefteå Kraft Arena (5 801)
Hemmastyrka: Svaga
Målproduktion: Normal
Kryssbenägenhet: Stor
Betting tippar: Nia i grundserien

Brynäs IF

Peter Andersson är ny tränare för Gävles stolthet Brynäs. Det borde innebära ett mer försvarsinriktat Brynäs med stark balans. Hur långt det räcker återstår att se men Brynäs känns långt ifrån en kandidat som kan utmana om SM-guldet. En slutspelsplats ska klubben vara nöjda med under säsongen 20/21.
Lag: Brynäs IF
Odds på SM-guld: 1001.00
Publiktemperatur: Sval
Arena: Monitor ERP Arena (7 909)
Hemmastyrka: Relativt svaga
Målproduktion: Mycket liten
Kryssbenägenhet: Mycket stor
Betting tippar: Tia i grundserien

Örebro Hockey

Örebro är staden i Sverige som har lag i både SHL och Allsvenskan i fotboll utan att någon gång vara nära en titel. Visst hittar vi numera Jonah Enroth i målet och försvarsspelet ser som vanligt starkt ut. Kommer behöva ersätta de spelare de tappat till NHL men förlusten av Bromé blir tuff att ersätta.
Lag: Örebro Hockey
Odds på SM-guld: 16.00
Publiktemperatur: Medel
Arena: Behrn Arena (5 500)
Hemmastyrka: Ganska starka
Målproduktion: Normal
Kryssbenägenhet: Stor
Betting tippar: Elva i grundserien

Linköping HC

Med förstemålvakten Jonas Gustavsson otillgänglig har Linköping blivit rejält försvagat. Avslutade starkt i våras men hade en svag säsong generellt. Frågan är hur långt Linköping kan gå under säsongen. Att ens nå slutspel känns tveksamt.
Lag: Linköping HC
Odds på SM-guld: 76.00
Publiktemperatur: Medel
Arena: Saab Arena (8 500)
Hemmastyrka: Varken eller
Målproduktion: Stor
Kryssbenägenhet: Medel
Betting tippar: Tolva i grundserien

Leksands IF

Laget som berör mest i Sverige är tippade att klara sig kvar och förväntningarna är större på klubben än de varit de senaste åren. Har intressanta unga spelare och kan ställa ett konkurrenskraftigt lag mot alla seriens motståndare. Skulle behöva en trygg säsong för att lugna fansen som haft det kämpigt de senaste åren. 
Lag: Leksands IF
Odds på SM-guld: 8.00
Publiktemperatur: Het
Arena: Tegera Arena (7 650)
Hemmastyrka: Starka
Målproduktion: Normal
Kryssbenägenhet: Medium
Betting tippar: Näst sist i grundserien

IK Oskarshamn

Oskarshamn är en av få klubbar som kan ha tjänat på pandemin. Laget låg sist i tabellen men eftersom säsongen avbröts slapp man kvala nedåt. Nu blir det väldigt tufft att undvika negativt kval men samtidigt har laget ett års mer erfarenhet av SHL-hockey vilket kan underlätta.  
Lag: IK Oskarshamn
Odds på SM-guld: -
Publiktemperatur: Medel
Arena: Be-Ge Hockey Center (3 275)
Hemmastyrka: Starka
Målproduktion: Medium
Kryssbenägenhet: Medium
Betting tippar: Sist i grundserien

Mer om SHL 2020/2021

Nedan går vi igenom kuriosa kring SHL!

Vilka TV-kanaler går SHL-matcherna på?

SHL säsongen 2020/2021 sänds i C More-kanalerna. Vissa matcher inklusive slutspelsmatcher visas i TV4 och dess närliggande kanaler (som till exempel TV12 och Sportkanalen).

Du hittar all sport på TV i vär TV-Guide!

Hur mycket prispengar är det i SHL?

Från och med säsongen 2018/2019 tilldelas seriesegraren en prissumma på 1,3 miljoner kronor. Tvåan i serien får en halv miljon kronor och trean erhåller 300 000 kronor.

Vilka lag har vunnit SHL de senaste åren?

Säsong Seriesegrare SM-guld (slutspel)
2018/2019 Färjestad BK Frölunda HC
2017/2018 Växjö Lakers Växjö Lakers
2016/2017 Växjö Lakers HV71
2015/2016 Skellefteå AIK Frölunda HC
2014/2015 Skellefteå AIK Växjö Lakers
2013/2014 Skellefteå AIK Skellefteå AIK
2012/2013 Skellefteå AIK Skellefteå AIK
2011/2012 Luleå Hockey Brynäs IF
2010/2011 HV71 Färjestad BK
2009/2010 HV71 HV71

Här är 5 bra spelbolag för att spela på SHL

Det spelbolag som utmärker sig mest när det kommer till odds på SHL är utan tvekan Betsson. De är huvudsponsor till ligan och erbjuder ofta många olika odds och specialspel, både på enskilda matcher och säsongsspel.

Klicka dig vidare via knapparna nedan för att ta del av en bra oddsbonus när du blir ny medlem hos något av dem. Kom även ihåg att jämföra odds för att spela till högsta möjliga.

100% upp till 1 000 SEK

18+ | Regler och villkor gäller
Läs recension
100% upp till 1000 SEK i välkomstbonus!
Stort utbud med bra odds
Användarvänlig sajt
18+ | Regler och villkor gäller


100% upp till 2000 SEK

18+ | Regler och villkor gäller
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
18+ | Regler och villkor gäller

500% upp till 500 SEK i välkomstbonus!
Bra utbud
Snabba utbetalningar
18+ | Regler och villkor gäller

100 % upp till 1000 kr

18+ | Regler och villkor gäller
Läs recension
Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+ | Regler och villkor gäller

Feedback