Reklam

Betta på valet 2018 - de bästa oddsen just nu!

Den 9e september är det riksdagsval i Sverige. Det betyder att alla med svenskt medborgarskap har rätt att lägga sin röst på det parti de anser representerar deras åsikter bäst och som de vill se leda landet de kommande fyra åren. Socialdemokraterna som nu i koalition med Miljöpartiet och stöd från Vänsterpartiet suttit vid makten sedan det senaste riksdagsvalet, år 2014, utmanas av såväl Alliansen som enskilda partier. Trots att det ännu är ett par veckor kvar till dess att valet går av stapeln, har du redan nu möjlighet att ge dig in i leken. Du kan nämligen betta på valet 2018.

På ett flertal spelsidor på nätet finns odds på mängder av olika utfall som kan komma att ske av riksdagsvalet 2018. Du kan betta på allt från vilket parti som kommer att få flest röster och vilken partiledare som kommer att stå som statsminister efter valet till vare sig den nuvarande statsministern Stefan Löfven kommer att bära en röd slips på valdagen eller inte. Precis som inför en fotbollscup finns det möjlighet att genom att titta tillbaka i tiden skapa sig en bild av hur möjligt det är att ett visst utfall sker. Det kommer vi att hjälpa dig med under upptakten inför valet. I vår guide till att betta på riksdagsvalet 2018 hjälper vi dig hitta de bästa oddsen just nu!

Betta på valet 2018 hos Betsson!

Maktkampen: Socialdemokraterna vs. Moderaterna

Det finns två partier som sedan lång tid tillbaka varit favorittippade inför varje riksdagsval. Dessa är Socialdemokraterna från vänsterblocket och Moderaterna från högern. Enligt de nuvarande oddsen ligger de båda strax över 20 procent vilket tyder på att inget av dessa två partier kommer lyckas nå en klar majoritet. Det kanske inte kommer som en överraskning egentligen, ett val där vi haft ett parti som vunnit med klar majoritet har inte inträffat sedan 1968 då Socialdemokraterna fick 50.1% av rösterna.
 

Socialdemokraterna Moderaterna valet 2018
 

Något som kan vara värt att ha i åtanke är att Socialdemokraterna nu spenderat fyra år vid makten. Det betyder att det kan finnas ett missnöje från tidigare väljare som inte känner att partiet levererat det som de förväntade sig när de la sin röst på dem i valet 2014. Därmed kan landets andra största parti, Moderaterna som du kan läsa mer om här, anses ha en fördel då de inte regerat sedan mandatperioden dessförinnan. Det missnöje som under denna period kan ha dykt upp har med stor sannolikhet hunnit glömmas bort under de fyra år som gott. Dock talar oddsen i dagsläget för en socialdemokratisk vinst i ett möte mellan de två partierna.

Speltips: Socialdemokraterna får störst andel av rösterna | Odds: 1.60 | Betsson

Socialdemokraterna är det parti som fått allra flest röster sedan långt tillbaka in på 90-talet. Det finns därför stor sannolikhet för att de även i detta val lyckas med detta.

Sverigedemokraterna kan bli största partiet

Ett parti som kliver in som utmanare, precis som i föregående val och valet innan det, är Sverigedemokraterna. De tog sig över fyraprocentsgränsen år 2010 och tog därmed över ett antal stolar i Sveriges riksdag. I valet därpå, år 2014, landade partiets valresultat på 12.9% vilket gav dem en bronsplats i kategorin flest röster per enskilt parti. Sett till de odds som i dagsläget ligger ute ser det ut som att detta parti är med och slåss om ännu en topplacering.

Sverigedemokraterna ses av många som ett mycket kontroversiellt parti. Den starka kritiken gentemot partiet har under tidigare år lett till missvisande opinionsmätningar. Det då många deltagande inte velat uppge att de faktiskt planerar att lägga sin röst på partiet. Kritiken gentemot Sverigedemokraterna är än idag mycket stark vilket lett till mycket skriverier och publicitet. För ett parti som Sverigedemokraterna brukar detta ha en positiv inverkan på valresultatet snarare än tvärtom.

Detta tycks även oddsen tala för. Enligt de odds som i dagsläget ligger ute ser Sverigedemokraterna ut att bli det andra största partiet i landet med 2.00 strax efter Socialdemokraterna som ligger på 1.75. Moderaterna som under många år varit det parti i Sverige som generellt sett fått näst mest röster ligger däremot så högt som 12, vilket skulle ta dem till en tredjeplacering på prispallen. Kommer årets riksdagsval leda till att den annars stadiga tvåan tappar sin silvermedalj? De finns dock endast låga odds på att Sverigedemokraterna vinner valet och får bilda regering. Det då de står själva medan både partierna till vänster och Alliansen jobbar i koalitioner för att kunna leda landet.

Bäst odds på Sverigedemokraterna

 

Odds Spelsida
Sverigedemokraterna blir det största partiet efter valet 2,30
Sverigedemokraterna får över 23.5 % av rösterna 2,00
Jimmie Åkesson är statsminister efter valet 9,00

Fler odds på Sverigedemokraterna och funderingar kring vad som kan ha lett fram till dessa bets hittar du här.

Laguppställningen i riksdagsvalet 2018

Tar vi oss en titt på laguppställningen inför valet har vi Alliansen, som är ett uttalat samarbete mellan de borgerliga partierna. Här hittar vi förutom Moderaterna även Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. De rödgröna, som brukar vara det samlingsnamn som används för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har inget officiellt samarbete men i de senaste socialdemokratiskt ledda regeringarna vi haft har det på grund av bristande majoritet för de enskilda partierna varit avgörande för Socialdemokraterna att samarbeta med Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att kunna leda landet. Utan dem hade deras förslag med stor sannolikhet fått alldeles för mycket motstånd vilket då hade lett till att de inte skulle kunna genomföra några reformer.

Kommer samma sak att ske i detta riksdagsval? Du kan nu satsa på odds baserat på vilken kollation av partier du tror kommer slå ihop sina huvuden för att skapa en regering. Kommer vi att se en klassisk allians- eller rödgrön regering? Eller kommer en ny sammanslagning att bildas? Satsar du på ett av de säkrare korten eller är du sugen på en rysare?

Bäst odds på nästa regeringskoalition:

Parti eller koalition som bildar regering efter valet

Odds Spelsida
Socialdemokraterna + Miljöpartiet + Vänsterpartiet 7,5
Moderaterna + Liberalerna + Kristdemokraterna + Centerpariet 3,00
Sverigedemokraterna 21,00

 

De viktigaste frågorna i valet 2018

Varje parti har självklart en eller ett par kärnfrågor som ligger dem allra varmast om hjärtat. Men det finns också de frågor som anses extra viktiga inför varje val, nämligen de frågor som Sveriges väljare pratar om, funderar över och letar svar på. Självklart blir det även dessa frågor som de olika partierna lägger ett extra krut vid under valkampanjerna. De vill ju att Sveriges väljare ska tycka att just deras lösning på problemet är den absolut bästa. Årets viktigaste frågor är enligt en undersökning genomförd av Sveriges Radio i maj 2018 främst vård och omsorg, invandring och flyktingpolitik samt skola & utbildning. Det innebär att utalanden från politiker som rör just dessa ämnen kan komma att påverka oddsen starkare än uttalanden i andra frågor, just eftersom dessa är ämnen som för väljarna är avgörande i årets val. Påverkar uttalanden kring dessa ämnen väljarnas åsikter om partierna samt på vilka de planerar att lägga sin röst, då kommer de även att påverka oddsen.

När du ska avgöra vilket parti du tror har störst chans att ta hem valet i september och var du vill placera ditt bet, då kan det vara av intresse att kika efter vad partierna framhäver i sina valkampanjer och på sina hemsidor. Finns det ett fokus på just vård och omsorg, invandring och flyktingpolitik samt skola och utbildning? Om svaret är ja har partiet förmodligen en god chans att locka till sig röster.

Roliga bets du kan vinna pengar på

Det finns även bets som rör riksdagsvalet 2018 som inte bygger på valresultatet. Ett exempel på ett sådant bet är vare sig Stefan Löfven, den nuvarande statsministern, kommer att bära en röd slips under valdagen eller inte. Stefan Löfven har endast synts under en tidigare valdag, den 2014 då det parti han representerar röstades fram och således även han till statsminister. Under valdagen 2014 var det just en röd slips han bar. I och med att Socialdemokraterna som Löfven representerar är ett så kallat rött parti sett till ideologi men också då partiets logga och annat marknadsföringsmaterial följer den röda färgen känns det något orimligt att vi ser den nuvarande statsministern i något annat än en röd slips även det här valet. Oddsättarna verkar hålla med oss om detta, att Löfven kommer att bära en röd slips ligger nämligen på 1.01 mot 15.00 på att han inte kommer att göra det. Att satsa på ja kan därför ses som ett safe bet. Men skulle han överraska genom att lämna den röda slipsen hemma på valdagen, då har du som väljer att satsa på nej chans på en riktig storvinst.

Du kan också spela på vare sig partier som i tidigare val legat nära 4%-gränsen kommer att få stanna kvar i riksdagen efter årets val. Ett sådant parti är Kristdemokraterna som förra året landade på resultatet 4.57%. Kommer de att klara sig även i år? De talas ofta om att väljare sympatiröstar på partiet som är påväg ut ur riksdagen. Speciellt i sådana fall där de ingår i en koalition som väljaren vill se leda landet. Det kan därmed antas att Kristdemokraterna kan få röster från väljare som annars röstar på andra partier i Alliansen, just för att Alliansen som helhet ska få majoritet. Oddsen för att Kristdemokraterna får stanna kvar i riksdagen talar för att de klarar sig även i år. Att de hamnar över 4%-gränsen ligger nämligen på 2.20 hos både Unibet och Betsson. Även att KD landar under 4% ligger på samma odds hos de två stora spelbolagen, här gäller 1.60.

Speltips: Stefan Löfvén bär inte en röd slips under valdagen | Odds: 15.00 | Unibet

Tror du att Stefan Löfvén kommer att bryta trenden och lämna den röda slipsen hemma under årets valdag? Då kan du vinna 15 gånger pengarna hos Unibet!

Läs mer om Socialdemokraterna och vilka odds du kan spela på just när det gäller detta parti här.

Tidigare valresultat

Ett tips till dig som vill betta på årets val är att, precis som vi gjort här, kika tillbaka i historien. Hur utvecklingen för de olika partierna sett ut under de senaste fyra valen kan du se i grafen här nedan. Där kan du se mönster, till exempel som att Socialdemokraterna varit de största partiet under alla de fyra valen, och basera din betting på valet 2018 på dessa. Trots att de inte behöver innebära att detsamma sker även i år, så ger det en bild av hur det brukar se ut vilket självklart spelar in både på det valresultat som väntar samt de odds vi kan hitta på valet 2018.

Än kan allt hända

Det är fortfarande flera veckor kvar till den 9e september, än så länge kan alltså allting hända. Det är just nu som valkampanjerna syns och hörs som mest, partiledardebatterna är i full gång och det finns fortfarande möjlighet att skapa mängder av rubriker i kvällsposten. Den slutgiltiga debatten mellan partiledarna sker så sent som två dagar innan valdagen. Allt detta är saker som kan påverka valet och därmed även de odds som finns. De baseras ju trots allt på vad oddssättarna tror kommer att bli det slutgiltiga utfallet.

Här på Betting.se kommer vi att hålla koll på hur alla de planerade och oplanerade händelserna som kommer att ske framöver i relation till valet påverkar oddsen. Här kommer du att varje fredag kunna läsa om veckans höjdpunkter och hur oddsen förändrats för de olika partierna. Oavsett om du väljer att lägga ett bet redan nu eller om du vill avvakta och fundera över var du tror att pengarna finns, så är detta ett toppensätt för dig att hålla koll på utvecklingen.

Information: Betting.se är en opartisk hemsida utan politisk anknytning. De artiklar som på hemsidan finns att läsa om riksdagsvalet 2018 baseras endast på de odds som finns satta. Syftet är att guida dig genom betting på riksdagsvalet 2018, inte genom valet i sig.

Feedback