Reklam

Oddsen har sagt sitt - Socialdemokraterna dalar

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna bildade efter riksdagsvalet 2014 regering tillsammans med Miljöpartiet. Nu efter fyra år vid makten utmanas Stefan Löfvén och hans Socialdemokraterna av både Alliansen och Sverigedemokraterna. Om vi tror oddsen ser det inte ut att bli en ytterligare mandatperiod för Socialdemokraterna. Istället tyder oddsen på att partiet kommer att hamna på ett av sina sämsta valresultat på många, många år.

Betta på Socialdemokraterna hos Betsson!

Socialdemokraterna går mot sitt sämsta resultat någonsin

Tittar vi tillbaka i tiden på Socialdemokraternas valresultat så kan vi sedan 2002 se att de legat stadigt på över 30%. Den tidigare partiledaren Mona Sahlin möttes av stor kritik efter valet 2010 då partiet fick 30,66% av rösterna vilket är partiets sämsta valresultat på hundra år. Enligt oddsen inför årets riksdagsval ser det dock ut som att partiets valresultat kommer att ligga lägre än så. De bet som ligger för Socialdemokraternas valresultat är vare sig partiet kommer att hamna under eller över 24% av rösterna. Vilket av detta det lutar mot ser det inte ut att vara någon större säkerhet kring. Det vi kan dra som slutsats är att partiet ser ut att gå mot sitt absolut sämsta valresultat, frågan är bara hur djup dykning de kommer att göra?

Speltips: Socialdemokraterna får över 24% av rösterna | Odds: 2.00 | Betsson

Socialdemokraterna har legat stadigt på över 30% under de senaste valen. De ser dock ut att gå mot sitt absolut sämsta resultat någonsin. Frågan är om de kommer dala så kraftig som oddsen talar för? Tror du att Socialdemokraterna hamnar över 24%, då kan du hos Betsson vinna två gånger dina satsade pengar.

Sveriges största parti - inte lika självklart som tidigare år

Tittar vi vidare bland de bets där Socialdemokraterna är involverade så har vi även vilket parti nästa statsminister kommer att tillhöra. Detta påverkas självklart av hur valresultatet förväntas bli och speglas därmed självklart av Socialdemokraternas förväntande låga resultat. Här ligger Stefan Löfvén på 2.30. De ger honom en andra plats just i detta bet. Rivalen från Moderaterna, Ulf Kristersson, ligger nämligen på 1.75.

Socialdemokraterna ser dock enligt oddsen ut att få en större andel röster än Moderaterna, här ligger de på 1.15 mot Moderaternas 4.75. En ganska stor skillnad alltså vilket tyder på att en satsning på Socialdemokraterna i detta bet kan ses som ett relativt säkert kort. Egentligen inget konstigt, Socialdemokraterna har alltid varit de större partiet av de två giganterna. Att detta skulle ta en vändning nu kan därmed ses som relativt osannolikt.

Men varför förväntas då valresultatet för partiet sjunka så pass mycket, kanske du då tänker. Det beror främst av Sverigedemokraternas framåtutveckling. Ska vi tro oddsen ser de nämligen ut att bli det största partiet i årets riksdagsval vilket därmed knuffar ner Socialdemokraterna på en andra plats sett till antal röster.

Speltips: Socialdemokraterna får störst andel av rösterna | Odds: 2.10 | Betsson

Att Socialdemokraterna kommer att lyckas knipa åt sig ännu en mandatperiod talar oddsen emot. Men när det kommer till störst andel av rösterna har de historien på sin sida. 

Blir det ännu en mandatperiod för Socialdemokraterna?

Ifall Socialdemokraterna kommer att bilda regeringen efter riksdagsvalet kanske du med tanke på de tidigare nämnda oddsen nu ser som relativt osannolikt. Tittar vi på oddsen för detta så ligger en regering som utgörs av endast Socialdemokraterna på så mycket som 15 gånger pengarna, vilket därmed stämmer väl överens med de tidigare bet vi tittat på. En regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, så som vi haft nu under de senaste fyra åren, ligger på hela 51.00 och likaså en regering som utgörs av en koalition av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. En regering med alla tre partier från vänsterblocket ligger på 21.00. Det betyder alltså att sannolikheten för att Socialdemokraterna ensamma kommer att leda Sverige efter riksdagsvalet anses högre än att de bildar regering med något annat parti från den vänstra sidan. Faktum är att de enligt oddsen ser ut att vara större sannolikhet för att vi ser Socialdemokraterna i regering med något av partierna från högern. Oväntat? Kanske. Men, detta talar helt klart för att Socialdemokraterna inte kommer att stå som vinnare efter årets riksdagsval.

Bästa oddsen på Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018

Bet

Odds Spelsida
Socialdemokraterna får över 24% i årets val 2,00
Socialdemokraterna får störst andel av rösterna i årets val 2,10
Socialdemokraterna bildar regering nästa mandatperiod 15,00
Feedback