Reklam

OS 2020

OS 2020

De Olympiska Spelen kommer att gå av stapeln i Tokyo 2020, vilket blir det trettioandra spelet i ordningen. Valet av Tokyo beslutades på en IOK-kongress i Buenos Aires 2013.

Detta blir andra gången Tokyo arrangerar sommar OS, förra gången var 1964. Elden tändes då av Yoshinori Sakai, en olympier som föddes 6 augusti 1945. Övriga noteringar: Sydafrika inte var med på grund av apartheidsystemet, Indonesien och Nordkorea bojkattade pga IOK inte ville förbjuda Israel och Taiwan, judo och volleyboll gjorde entré som nya grenar och sovjetunionen vann medaljligan på 96 medaljer.

 

Så fick Tokyo OS

OS tilldelas i tre olika steg. Först ska det nomineras, sedan väljer IOK ut ett antal officiella kandidater. Sista steget är själva omröstningen, i det här fallet stod det mellan Tokyo, Istanbul och Madrid. Det blev aldrig superjämnt utan Tokyo vann ganska klart före Istanbul.

Nya sporter

  • Surfning
  • Klättring
  • Karate
  • Baseboll
  • Skateboard

Precis som när värdnationen utses ska det röstas om vilka sporter som tar plats. I alla dessa fall var det enhälliga beslut rakt igenom.

Däremot har det varit en het debatt om basebollen och huruvida det ska vara tillåtet med MLB-proffs i OS. Det är knappast någon hemlighet att amerikanarna är helt outstanding vad gäller baseball. Skillnaden mellan amerikanska och övriga proffs är lika stor, om inte större i Baseboll kontra Basket.

I OS i Rio 2016 tillkom grenarna rugby och golf. Dessa är med även den här upplagan.

En annan het debatt har varit den om Ishockeyns vara eller inte vara. NHL har ju som bekant sagt nej till att släppa spelare till vinter-OS i Sydkorea 2018. Däremot kan de tänka sig att släppa spelarna till sommar-OS 2020. Det kan tyckas lite underligt att spela hockey under ett sommar os, men ur NHL:s synvinkel är det logiskt sett till att det inte skulle påverka deras säsong. OS-hockeyn har inte hjälpt till att öka intresset för NHL internationellt. Att spela under sommaren kan däremot göra det eftersom det inte spelas någon hockey då. Därmed skulle man kunna förlänga säsongen och vara ensamma om att exponera sina spelare.

 

Sveriges chanser

Sverige har ju varit traditionellt duktiga i skyttesporter som lerduveskytte med Håkan Dahlby som frontfigur, men även infripistol där Ragnar Skanåker var en profil.

Övriga sporter vi varit duktiga på är simning, kanot och i viss mån friidrott.

I OS 2020 lär vi kunna få till en stabil uppställning i simning, och Sara Sjöstedt är givetvis (förutsatt att hon är med) en storfavorit på flera distanser.

Ridning har också varit en gren där vi i Sverige skördat olympiska framgångar.

Senaste OS tog vi 11 medaljer, vilket var långt ifrån rekordet på 64 i OS 1912, det var ett resultat som gjorde att vi hamnade överst i tabellen av medaljer.

Vi bör kunna slå det förra olympiska spelens medaljlista på 11 i OS 2020.

 

OS i TV

2015 stod det klart att Discovery köper upp rättigheterna för OS 2020. Det innebär att du kommer kunna se tävlingarna i Kanal 5, kanal 9, kanal 11, eurosport och eurosport2.

Feedback