Det var tre år sedan Sverige stod som mästare för första gången sedan 1981. Resan till guldet var allt ifrån en dans på rosor och det var väl inte någon som räknade med att Sverige skulle vinna på Kanadas hemmaplan. Favoriterna fick nöja sig med en bronsmedalj efter att förlorat mot Ryssland i semifinal och vunnit mot Finland i bronsmatchen.

Sverige gick obesegrade genom gruppspelet

Det räckte för att placera sig etta i gruppen, på samma poäng som Ryssland men eftersom Sverige slog ryssarna blev de etta. Max Friberg stod för fyra mål i inledningsmatchen mot Lettland och fick verkligen en smakstart i turneringen. Matchen slutade 9-4. Andra gruppspelsmatchen blev en jämn och tät match mot ett Schweiz som hade ett riktigt bra lag. Sverige vann tillslut med 4-3 efter att Collberg och Friberg satt varsin straff.

Sedan blev det en väldigt enkel match mot Slovakien som slutade 9-1. Den sista matchen på självaste nyårsafton var mot Ryssland. Efter första perioden stod det 3-0 till ryssarna som i princip spelade ut ett chockat Sverige. Andra perioden var ett steg i rätt riktning men Ryssland var fortfarande det bättre laget. Inför tredje började man nöja sig med att Sverige skulle sluta tvåa i gruppen. Laget som kom ut inför den sista perioden i gruppspelet såg helt annorlunda ut. Det såg ut som att spelarna verkligen trodde på dem själva och svenskarna började ta över spelet mer och mer. Det tog 3 minuter innan man fick in en reduceringspuck av Oscar Klefbom. Sedan dröjde det till matchminut 12 och Rickard Rakell tryckte in 2-3 målet. Kvitteringen kom med 40 sekunder kvar av matchen av Max Friberg och matchen gick till förlängning. Sverige hade momentum och var det laget som hade mest energi. Det gav utdelning och 2.44 in i förlängningen spelade Patrik Nemeth fram till Joakim Nordström som avgjorde och därmed gav Sverige förstaplatsen i gruppen.

Sverige direktkvalificerade till semifinal

Sverige och Kanada blev direktkvalificerade till semifinal i och med gruppsegrarna. Finland slog Slovakien i kvartsfinalen och blev Sveriges motstånd. En match som Sverige var helt klart de bättre laget. Men det togs till straffar där Max Friberg fick sista ordet och sköt hem segern till svenskarna. Skotten blev totalt 58-24 till Sverige så man kan säga att Finlands målvakt gjorde en riktig bragdmatch. Avancemanget tog Sverige till semifinal mot Ryssland som slog ut Kanada i den andra semifinalen.

Sverige - Ryssland final JVM 2012

Även om det var i Kanada och väldigt rödklätt på läktaren kändes det som att Sverige spelade på hemmaplan. Det var tydligt redan från start vilket lag kanadensarna ville skulle vinna. Mikael Renberg och Chris Härenstam, kommentatorerna, gjorde ett gediget jobb och visade stora känslor och engagemang så en eloge till dessa två.

Period 1
Det var nervösa tittare i tv-soffan hemma i Sverige. Ryssland som visade sig vara såpass starka i gruppspelsfinalen och slog ut favorittippade Kanada. Ett lag med spelare som Kuznetsov och Yakupov satte Sverige i skräck den första matchen. Nu var det annorlunda. Sverige gick ut med ett självförtroende som lyste med sin frånvaro i först mötet. Det gavs inga ytor till ryssarna och svenskarna vann i stort sett alla 50/50 puckar. Det blev en mållös period och Sverige vann skotten med 17-3.

Period 2
Det blågula tåget fortsatte i samma marsch som första perioden och det gavs inte mycket till Ryssland. Målchans på målchans skapades men målvakten Andrei Makarov stod på huvudet och överlistade svenskarna gång på gång. Det kraftiga övertaget höll sig perioden ut och Sverigen vann skotten med hela 22-1.

Period 3
Ryssarna studsade tillbaka och började skapa fler och fler chanser. Kuznetsov driver in pucken i anfallszon förbi den svenska backen, gör en snurrfint och frispelar sin lagkamrat med en backhandpass i världsklass. Sveriges målvakt Johan Gustafsson klarar det skottet precis och matchen lever. Spelar var hela tiden fram och tillbaka. Det var jämt men perioden slutade mållös även den. 11-12 i skott till ryssarna som gjorde ett rejält lyft.

Övertid
Pressen på spelarna var enorm och inledningen av den första övertidsperioden var lite passiv från Sveriges håll. Ryssland tryckte på på samma sätt som i den tredje perioden och det svenska laget såg nervöst ut. Det var Patrik Nemeth som stal pucken av Ryssland som gick mot anfall strax ovanför blålinjen. Den snappades upp av Mika Zibanejad som hade hög fart och kunde trampa runt den ryska backen. Han hann kolla upp, lägga över den på backhand och trycka upp pucken bakom Makarov. Sverige var juniorvärldsmästare för första gången på 21 år och den kanadensiska publiken gav svenskarna stående ovationer.