Att varje juniorvärldsmästerskap sprudlar av talanger i de olika nationerna är ingen nyhet. Att sätta ihop en lista på vilka som är de 10 bästa är otroligt svårt. Men efter noga övervägande kommer här listan.

1. Mitchell Marner (F) Kanada


https://youtu.be/YZ7nUCU3XZI

 

En liten och otroligt duktig skridskoåkare som har ett spelsinne och kreativitet i världsklass. Han gick nummer fyra overall i draften 2015 och har denna säsongen gjort 58 poäng på 25 matcher. Han är en spelare som skapar ytor med sin skridskoåkning och kan själv göra mål eller stå för framspelningar. En spelare som jag tror kommer att vara riktigt bra på stor rink då han verkligen får utnyttja sin fart i spelet.

2. Dylan Strome (F) Kanada


https://youtu.be/GTgDUuUstYk

Dylan Strome valdes som nummer tre i årets draft av Arizona. Han spelar i OHL-klubben Erie Otters och har gjort 53 poäng på 25 matcher denna säsongen. Han är en stor och explosiv forward som inte är rädd för att gå in i närkamper. Han påminner mycket om Ducks lagkapten Ryan Getzlaf. Han är ett bra skott och är lugn i sitt spel. Detta är en framtida storstjärna och kommer förmodligen inte vara med i nästa JVM även om åldern fortfarande är inne. Han har bra ledaregenskaper och kommer garanterat att ha en av Kanadas viktigaste roller. Ska se hur han hanterar spelet på stor rink men jag tror inte det kommer göra honom till en sämre hockeyspelare.

3. Gustav Forsling (D) Sverige


https://youtu.be/u3o56YbCbRs

Sveriges bästa spelare utan tvekan. Han var redan förra året med i JVM och blev nominerad till WJC All-Star lag. Det är en back som behandlar pucken på ett otrolig bra sätt, han har kyla i sitt spel över hela banan och spelar alltid efter sin förmåga. Det är en otroligt mogen spelare som har tagit stora kliv denna säsongen i klubblaget Linköping. Där har han stått för 11 poäng på 25 matcher och får väldigt mycket speltid ihop med backkollegan Jonas Junland. Detta är spelaren som kommer att vara Sveriges ledare under turneringen.

4. Nick Schmaltz (F) USA


https://youtu.be/ibo4FwIn5vA

Nick Schmaltz spelar till vardags för Univ. of North Dakota i NCAA. Han har på 18 matcher gjort 21 målgivande passningar och 3 mål. Det är en spelartyp som skapar mycket chanser åt sina lagkamrater med sin speluppfattning och skridskoåkning. Det han saknar är att ibland kan han leta efter en passning för länge istället för att använda sig utav sin fantastiska teknik. Den högerfattade centern påminner lite om Mark Scheifele.

5. Brayden Point (F) Kanada


https://youtu.be/AKhF2EG9zTg

Han var med redan förra året i JVM och gjorde då 2+2 på 7 matcher. Den till storleken lilla centern är en energisk spelartyp som hela tiden har fart under skridskorna. Han är kreativ och är alltid ett farligt hot på isen. Det är en spelare som jobbar hårt i båda ändar av planen och tar ett stort ansvar. Det finns många ledartyper i Kanadas lag och Point är inget undantag, han är lagkapten i sitt klubblag Moose Jaw Warriors. Ska bli spännande att se honom spela på stor rink och en powerplayformation med Point, Marner och Strome luktar målfest lång väg.

6. William Nylander (F) Sverige


https://youtu.be/bEhMry0yYiY

Svensk media skapade höga förväntningar på William Nylander förra året inför JVM. Om han levde upp till dom får ni själva avgöra, jag tycker iallafall inte det. Det som hänt sen förra året är att han kommit till ett lag där ingen bryr sig om vem han är. Han har helt enkelt fått rätta in sig i ledet och verkligen fått förtjäna den rollen han fått i AHL-laget Toronto Marlies. Han har gjort 29 poäng på 22 matcher och ledar hela poängligan i AHL. Att han inte fått chansen i NHL än är inte så konstigt då klubben oftast låter sina unga spelare härdas i farmarlaget. I årets upplaga av JVM kommer han att tillsammans med Gustav Forsling vara Sveriges bästa spelare, inget snack om saken. För att Sverige ska nå framgång är detta de två nyckelspelarna och det känns som Nylander har mognat och är redo för att ta den rollen.

7. Joe Hicketts (D) Kanada


https://youtu.be/ObTnq-aN9zg

En offensiv liten back som har ett hårt välriktat skott. Han är inte draftad på grund av en skada han drog på sig sitt draftår men kommer med all säkerhet tillbringa nästa säsong i Detroit Red Wings farmarlag. Han var med förra årets JVM och vann guld så rutinen finns där. Joe Hicketts har gjort ungefär ett poäng per match i juniorligan WHL under förra och denna säsongen. I mitt tycke Kanadas bästa och turneringens näst bästa back som kommer att bli grymt rolig att följa i årets upplaga.

8. Veini Vehviläinen (G) Finland


https://youtu.be/Y2xZ1GTsxrM

Även om han öppnat lite skakigt i de två landskamperna han spelat med Finland i år så tror jag denna killen kommer att få sitt stora genombrott under JVM. Han har redan visat att han klarar av att spela i finska Liiga och har efter 14 matcher en räddningsprocent på 93.7 vilket är väldigt imponerande. Han har en väldigt följsam spelstil och släpper inte mycket returer. Dessutom har han hemmapubliken i ryggen vilket får alla spelare att växa enormt.

9. Matthew Tkachuk (F) USA


https://youtu.be/XKyIP6ORa48

Matthew Tkachuk är lik sin far på många sätt men har blivit en mer framspelande forward. Han har fantastisk spelförståelse och slår passningar i världsklass. Det är en stark spelare som inte har något emot närkampsspel och är jobbig för motståndarna att möta. Han kommer att bli en av nyckelspelarna i USA och tillsammans med Nick Schmaltz skapa ett av turneringens vassaste anfall.

10. Ivan Provorov (D) Ryssland


https://youtu.be/tBGQdGriDhI

En spelskicklig back som gick tidigt i årets draft. Han har bra skridskoåkning och slår alltid ett riktigt bra förstapass. Hans offensiva kvalitéer är lika imponerande som hans defensiva vilket gör honom till en komplett back. Det kommer bli mycket speltid för ryssen i alla möjliga former och vi kommer garanterat att få se mycket av honom.