Handbolls-VM damer 2023 är hösten/vinterns stora sportevenemang där vi kommer få följa vårt damlandslag i handboll på hemmaplan. VM 2023 i handboll spelas nämligen i Sverige, Danmark och Norge där vi på Betting självklart kommer hårdbevaka hela mästerskapet. I den här artikeln kommer vi gå igenom vilka damspelare i handboll som tillhör världens bästa. Har vi någon svensk med på listan? Häng med!

Spela på Handbolls-VM hos SpeedBet!

Den 29 november till 17 december ser vi fram emot ett häftigt mästerskap och VM i handboll damer. Denna upplaga delar alltså tre handbollstokiga länder på värdskapet i form av Sverige, Norge och Danmark. Samtliga finns med bland de allra största favoriterna till att vinna med norskorna som klar etta inför.

Damhandbollen står sig mycket stark i världen och inte minst i Sverige där intresset för damhandboll är mycket högt, väl i nivå med intresset för herrhandboll. Sverige har också ett landslag av absolut toppklass men när titeln världens bästa damhandbollsspelare ska delas ut räcker vi ändå inte riktigt hela vägen.

Den svensk som varit närmast den titeln på senare år får sägas vara Isabelle Gulldén som under stunder var uppe som en av de absolut bästa spelarna i världen. Gulldén som numera inte längre spelar landslagshandboll och vars karriär är på den absoluta sluttampen.

Vi har tidigare gått igenom sveriges bästa handbollsspelare men nu höjer vi blickarna och tar en titt på damernas bästa handbollsspelare i världen, en lista som inte oväntat domineras av ett av våra kära grannländer.

Bästa kvinnliga handbollsspelarna 2023

Här följer dom spelarna vi anser vara bäst i världen i damernas handboll idag.

Henny Ella Reistad - Norge/Team Esbjerg

Hon blev framröstad som MVP (bästa spelare) i det senaste EM 2022 som avgjordes i Slovenien, Montenegro och Nordmakedonien. Reistad ledde Norge till landets nionde EM-guld där man i finalen slog Danmark. Nu förväntas hon ta laget till guld i VM och är även den som tippas bli mästerskapets största stjärna.

Även i klubblaget Team Esbjerg har det skördats framgångar där Henny förde laget till att hamna bland de fyra bästa i Champions League 2022/23 och vann skytteligan.

Ålder: Född 1999 (24 år)

Position: Vänster/central back

Klubbar: Stabaeck, Vipers Kristiansund och Team Esbjerg

Landslaget: 69 matcher och 266 mål

Medaljer: Brons OS Tokyo (2020), Guld VM i Spanien (2021), Guld EM i Danmark (2020), Guld EM i Slovenien/Nordmakedinoen och Monenegro (2022) och Junior-EM silver i Ungern (2018)

Se även: speltips norge vinner handbolls vm 2023

Henny Reistad odds Högsta odds Spelbolag
Blir bästa målskytt i VM 2,75

Kathrine Heindahl - Danmark/Team Esbjerg

Nästa spelare som tar plats på vår lista med världens bästa handbollsspelare damer är den rutinerade backen Kathrine Heindahl. Som ovan representerar hon danska mästarna och den överlägsna storklubben från Esbjerg. Det är inte konstigt att laget springer hem "Kvinneligan" i Danmark säsong efter säsong då de absolut bästa spelarna återfinns där.

Heindahl har en lång landslagskarriär bakom sig där hon debuterade redan 2010. Det har blivit 254 mål på 124 matcher i den danska landslagströjan så här långt och nu siktar hon på att föra nationen till ett efterlängtat guld på hemmaplan i handbollsstaden Herning. I EM 2022 fick hon ta emot priset som turneringens bästa back.

Ålder: Född 1992 (31 år)

Position: Back

Klubbar: OGO, Odense, Holstebro, Randers, Odense, CSKA Moskva och Esbjerg

Landslaget: 124 matcher och 254 mål

Medaljer: Brons VM i Spanien (2021), Silver EM 2021, JVM Guld 2011 och Ungdoms EM Guld 2009

Kathrine Heindahl odds Högsta odds Spelbolag
Blir bästa målskytt i VM 13,00

Nora Mörk - Norge/Team Esbjerg

Här har vi en spelare som varit med länge i den absoluta toppen i damernas handboll. Även Nora Mörk hittar vi i det danska superlaget Team Esbjerg och sedan landslagsdebuten 2010 har hon gjort hela 831 mål på blott 168 matcher, vilket är ett fantastiskt facit.

Mörks prisskåp är fyllt med medaljer från de största mästerskapen samt även med mängder av utmärkelser för individuella prestationer. Förra säsongen hamnade hon i Champions League All Star team som den bästa högerbacken. Som ni förstår har Norge ett helt otroligt lag till kommande VM där man alltså står som väldigt stora favoriter att gå segrande.

Ålder: Född 1991 (32 år)

Position: Högerback

Klubbar: Baekkelaget, Aalborg, Njård, Larvik, Györi, CSM Bukarest, Vipers Kristiansund och Team Esbjerg

Landslaget: 168 matcher och 831 mål

Medaljer: Två VM guld, Fem EM Guld, ett VM silver, guld i junior EM/VM

Nora Mörk odds Högsta odds Spelbolag
Blir bästa målskytt i VM 5,00

100% upp till 500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Upp till 500 kr i välkomstbonus!
Bra utbud och odds
Smidiga utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Gäller endast nya kunder vid första speltillfälle
Villkor och krav:  Referera till ComeOn för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande+18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle. Min insättning 100 kr. Max bonus 500 kr.

Bästa kvinnliga handbollsspelarna genom tiderna

Här följer vår topp 5-lista med de bästa dam handbollsspelarna genom tiderna.

1. Anja Andersen - Danmark

Anja Andersen är den bästa kvinnliga handbollsspelaren genom tiderna och den mest ikoniska danska handbollsspelaren genom tiderna. Hon vann allt som var värt att vinna med det danska damlandslaget, och i dansk handboll vann hon också mycket som spelare.

Hon vann EM med Danmark 1994 och 1996, OS var hon med och vann i Atlanta 1996, och sedan vann hon VM i handboll för damer med landslaget 1997, där hon också blev utsedd till världens bästa handbollsspelare.

Andersen hade också en lång karriär som tränare efteråt, eftersom hon var tvungen att stoppa sin spelarkarriär redan 1999 på grund av hjärtproblem. Vid den tiden spelade hon för den norska klubben Bækkelaget, vilket hon gjorde två gånger under sin karriär. I Danmark spelade hon för klubbar som Ikast Håndbold (Ikast FS), Viborg HK och Aalborg KFUM.

Som tränare var hon ansvarig för Slagelse DT och FCK Håndbold, och det var under de gyllene åren i Slagelse som hon upplevde den överlägset största framgången med sitt lag, som bestod av stjärnnamn på alla positioner. Med Slagelse vann hon Champions League 2004, 2005 och 2007.

2. Cristina Neagu - Rumänien

Rumänska vänsterbacken Cristina Neagu är en utmanare till historiens näst bästa kvinnliga handbollsspelare, och kanske den bästa genom tiderna. Det är alltid en svår diskussion, precis som i fotbollsvärlden, där namn som Lionel Messi, Diego Maradona, Pelé och Cristiano Ronaldo nämns.

Neagu har inte vunnit några guldmedaljer för sitt landslag, men hon vann brons med Rumänien 2015 vid VM i Danmark, och hon vann också brons vid EM 2010, som spelades i Danmark och Norge.

På klubbnivå har Neagu dock vunnit mest. 2015 vann hon Champions League med ZRK Budocnost och hon har vunnit utmärkelsen Världens bästa handbollsspelare fyra gånger. Första gången hon fick utmärkelsen var 2010, och hon har även vunnit den 2015, 2016 och 2018.

3. Bojana Popovic - Montenegro

Du kanske minns Bojana Popovic från Montenegro från Anja Andersens Slagelse-lag, som spelade fantastisk handboll på 00-talet.

Popovic vann aldrig priset som världens bästa handbollsspelare, men hon kunde lätt ha gjort det. Hon spelade 14 säsonger i Champions League och är med på topp 10-listan över de mest målfarliga spelarna i turneringens historia. Cristina Neagu är också den näst bästa målskytten i Champions Leagues historia.

Bojana Popovic vann Champions League sex gånger i sin karriär, och två gånger i sin karriär var hon bästa målskytt i turneringen. Båda gångerna för Slagelse DT, även om Popovic också vann Champions League med Viborg HK.

Popovics största prestation för landslaget kom vid OS i London 2012, där Montenegro vann silver efter en knapp förlust mot Norge i finalen. Popovic spelade också vänsterback i turneringens All Star-lag, och hon slutade tvåa på skytteligan i den turneringen, endast överträffad av lagkamraten Katarina Bulatovic.

4. Bojana Radulovic - Ungern

På fjärde plats kommer en annan Bojana, Radulovic, som var en stor spelare i Ungerns framgångsrika landslag i början av 2000-talet. Hon spelade i OS-finalen mot Danmark i Sydney 2000, där hon blev Ungerns bästa målskytt med nio mål i finalen. Anette Hoffmann var Danmarks bästa målskytt och bästa målskytt i finalen med 11 mål.

Bojana Radulovic har två gånger utsetts till världens bästa handbollsspelare, 2000 och 2003. På den tiden spelade hon för Dunaferr, som numera heter Dunaújvárosi Kohász KA. Med Dunaferr vann Radulovic Champions League 1999.

5. Cecilie Leganger - Norge

Om en målvakt ska vara med på listan är norska Cecilie Leganger ett mycket bra val. Leganger har utsetts till världens bästa målvakt flera gånger, och 2001 utsågs hon till världens bästa handbollsspelare. Det var första gången i prisets historia som en målvakt vann priset, och endast en gång sedan dess har en målvakt vunnit priset, och det var danska Sandra Toft 2021.

Under sin aktiva karriär vann Leganger VM- och EM-guld med Norge och vann Champions League med Slagelse DT två gånger. År 2011 vann hon Champions League med Larvik, där Leganger avslutade sin lysande karriär 2014.

Det finns många andra norska spelare som kunde ha kommit med på topp 5, till exempel målvakter som Katrine Lunde eller Heidi Tjugum. Backar som Kjersti Grini, Linn Kristin Sulland, Nora Mørk, Henny Reistad, Stine Bredal Oftedal, Tonje Larsen och Gro Hammerseng eller anfallaren Heidi Løke etc. Både Norge och Danmark har haft många fantastiska handbollsspelare.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

FAQ: Världens bästa handbollsspelare för damer

Här får ni svaren på de vanligaste frågorna om de bästa kvinnliga handbollsspelarna idag och genom tiderna.

Vem är världens bästa handbollsspelare damer 2023?

Vi på Betting rankar Henny Reistad som värdelsn bästa kvinnliga handbollsspelare 2023.

Vem är den bästa svenska kvinnliga handbollsspelare genom tiderna?

Mia Hermansson-Högdahl är Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna på damsidan.