Sverige har länge varit en av världens främsta handbollsnationer med en mängd olika stjärnspelare och inför Handbolls-VM 2023 på hemmaplan är man fjärdehandsfavorit. Men vem är Sveriges bästa handbollsspelare på dam- respektive herrsidan? Svaret är möjligen inte enkelt, men ett gäng spelare måste nämnas i diskussionen. I den här artikeln går vi igenom de bästa handbollsspelarna genom tiderna och deras största utmanare. Trevlig läsning!

Sveriges bästa handbollsspelare - Herrar

Här nedanför lyfter vi upp Sveriges bästa handbollsspelare på herrsidan.

Magnus Wislander: Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna

Den kanske allra störste under Bengan Boys-eran som leddes av legenden Bengt ”Bengan” Johansson. Wislander har förutom att ha blivit utsedd till årets spelare i Sverige också blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare 1990. Vid millennieskiftet utsågs han också till 1900-talets bästa handbollsspelare i världen. Att påstå att Wislander är Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna är definitivt inte fel. Särskilt eftersom han är så pass unik i sitt sätt att ha tillhört den absoluta toppen på två olika positioner. Under sin absoluta topp som spelare spelade ”Slangen”, som han kallas, på nio meter men när han blev äldre flyttade han in på linjen och var då också en av de absolut bästa sexmetersspelarna i världen. Wislander var även en försvarsspelare av absolut toppklass.

Jim Gottfridsson

Den nya tidens ledare i det svenska landslaget. Det är alltid svårt att jämföra olika epoker men Gottfridsson har i sina bästa stunder tillhört världens bästa spelare. Återstår att se var hans karriär till slut landar men kanske att han behöver vinna fler titlar för att konkurrera med sina äldre kollegor om titeln som Sveriges bästa handbollsspelare. Blev i år utsedd till världens bästa spelare enligt Handball Planet som är en mix av supportrar och en expertjury bestående av journalister runt om i världen. En fantastiskt utmärkelse vilket gör att han placerar sig högt på listan bland Sveriges bästa handbollsspelare.

Magnus Andersson

En annan spelare som glänste under Sveriges gyllene era, främst på 1990-talet. Andersson var mittnian som i sina bästa stunder överglänste alla andra spelare. Han var inte stor, men han var en bolltrollare som var bättre än de flesta på att sätta sina lagkamrater i lägen.

Staffan Olsson

Många har nog någon gång tagit sig för huvudet när Staffan Olsson gjort något ogenomtänkt, men han var en av de viktigaste spelarna i det svenska lagbygget på 90-talet. Olsson var den som kunde bryta mönstret och att han var vänsterhänt var också viktigt. De flesta har en vänsternia av absolut världsklass. Att ha en vänsterhänt högernia av absolut världsklass är värt mycket. Det är svårt att slå Slangen i vem som är Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna, men Staffan Olsson är en tung utmanare.

Stefan Lövgren

Stefan Lövgren var den något yngre av spelarna som fanns med under Sveriges absoluta storhetstid inom handbollen. Lövgren var en urkraft som under flera år tillhörde världens absolut bästa spelare. Kanske inte Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna, men värd att nämnas i de sammanhangen.

Ljubomir Vranjes

Precis som Lövgren lite yngre än de flesta i Bengan Boys men Vranjes kom in med massor av energi och kunnande. När det behövde bli fart på spelet, då sattes Vranjes in. Tyvärr ofta skadad, något som kom av hans extremt icke skonsamma spelstil. Men när han var hel och i form var Vranjes i princip ostoppbar.

Tomas Svensson

Svensson var tillsammans med Mats Olsson Sveriges ledande målvakter under storhetstiden och med sina över 300 landskamper får Svensson ses som Sveriges främst målvakt genom tiderna. Särskilt imponerande att han med sin krävande spelstil höll i så många år som han gjorde innan han tvingades lägga av 2012. Precis som många av sina kollegor från landslaget är han numera tränare. Målvaktstränare, förstås.

Kim Andersson

Om Sveriges bästa handbollsspelare på 2000-talet ska plockas fram ligger Andersson nära till hands. Två meter lång och med ett skott som var i princip hanterbart för målvakterna. Med åldern blev kroppen lite svagare och skottet sämre, men Andersson utvecklades då istället till en av världens bästa passningsspelare.

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor: Giltig för nya spelare vid första insättningen på minst 100 kr. Spelet lagt med min. 1,80 odds matchas upp till 1500 kr och gratisspelet betalas ut efter att spelet är avgjort. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 17.12.21.
Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr.

Sveriges bästa handbollsspelare - Damer

Här nedanför lyfter vi upp Sveriges bästa handbollsspelare på damsidan.

Mia Hermansson-Högdahl är Sveriges bästa handbollsspelare på damsidan

Hermansson-Högdahl har, precis som Wislander, blivit utsedd till årets bästa handbollsspelare i världen. Hon har dessutom gjort överlägset flest mål i landslaget. På meritlistan finns även tre utmärkelser som Sveriges bästa handbollsspelare på damsidan -  1984/1985, 1986/1987 och 1993/1994. Totalt gjorde Hermansson-Högdahl 14 år i landslaget och mäktade med 1153 mål. Det är inget snack om att Mia Hermansson-Högdahl är Sveriges bästa handbollsspelare på damsidan.

Isabell Gulldén

Bella Gulldén måste ses som Sveriges bästa spelare på damsidan. Gulldén var under många år den givna ledaren i det svenska damlandslaget och det är egentligen bara skador som hållit henne borta från att vara ännu mer överlägsen.

Linnea Torstensson

Nämnas i diskussionen om att vara Sveriges bästa handbollsspelare på damsidan måste också Linnea Torstensson som med sin fysik och sitt skott i sina bästa stunder var i princip omöjlig att stoppa för motståndarna.

Världens fem bästa handbollsspelare genom tiderna

Nedanför listar vi de fem bästa spelarna genom tiderna.

Mikkel Hansen

När man ska utse nutidens bästa handbollsspelare i världen ligger Hansen nära till hands. Danmark har varit de senaste årens bästa landslag i världen och Hansen är den givna stjärnan i det lagbygget. Hans fysik är extrem, men det handlar egentligen mer om styrka än om längd. Hansen är 192 cm lång, längre än de flesta, men inte jättelångt för att vara en niometersskytt i handboll. Hansens upphopp är dock imponerande och hans skottkraft är helt unik. Blev utsedd till MVP (Most valuable player) i senaste Handbolls-VM.

Niklas Landin

Man skulle kunna argumentera för att Landin är nutidens bästa handbollsspelare i världen. Given mellan stolparna i världens bästa landslag, det danska, och dessutom helt dominant i den positionen. Landin är större än de flesta och bättre tekniskt än nästan alla. Den kombinationen är svårslagen.

Nikola Karabatic

Om något landslag ska utmana Danmark om att ha varit bäst på 2000-talet så är det Frankrike som för ett antal år sen prenumererade på mästerskapstitlarna. Karabatic var den stora ledaren i det laget och även om han inte alltid såg så dominant ut som han var. Han var nästan alltid bäst framåt. Och bäst bakåt.

Ivano Balic

Kultspelaren nummer ett från Kroatien som under ett par år i början av 2000-talet var bäst i världen. Han var en humörspelare som när han var på humör inte var bäst i världen. Han var överlägset bäst i världen och komplett omöjlig att stoppa från sin position mittnio.

Magnus Wislander

För att inte vikta listan alltför mycket mot nutid måste också Wislander som blev utsedd till 1900-talets bästa spelare nämnas i diskussionen om världens bästa handbollsspelare.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

FAQ - Svenska Handbollspelare

Nedanför har vi samlat de vanligaste frågorna om världens och Sveriges bästa handbollsspelare.

Hur mycket tjänar handbollsspelare i Sverige?

Handbollsspelare som spelar i högsta ligan i Sverige är professionella eller halvprofessionella. Topplönerna ligger på omkring 50 000 kronor i månaden men de flesta tjänar klart mindre än så.

Vem är Sveriges bästa damspelare genom tiderna?

Mia Hermansson-Högdahl är enda svenska damspelare att vinna utmärkelsen världens bästa spelare.

Vem är Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna?

Magnus Wislander.