Det svenska riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och valspurten inför söndag är nu ett faktum. Ju närmare valdagen vi kommer, ju mer tycks de olika mätningarna vi kan hitta förändras. Sverigedemokraterna som länge sett ut att ha en chans att bli det största partiet ses i den senaste undersökningen tappa röster medan Socialdemokraterna som sägs gå mot sitt sämsta resultat någonsin tycks öka. Den stora frågan är då, hur påverkar detta oddsen?

Betta på valet 2018 hos Betsson!

SD minskar och S ökar - vad händer med oddsen?

Den senaste mätningen som Aftonbladet genomfört inför riksdagsvalet 2018 visar på en relativt stor förändring. Sverigedemokraterna som länge sett gå mer och mer plus i antal röster har nu vänt och går nedåt. Istället är det partiet som ständigt ses som störst, Socialdemokraterna, som börjar öka i röstantal.

Denna förändring har självklart en inverkan på oddsen. Flest antal röster tycks enligt såväl opinionsundersökningar som odds fortsättningsvis att stå mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, men gapet mellan dessa två partier har nu blivit större. Medan Socialdemokraterna tidigare låg på 2.10 hos Betsson* ligger de nu på 1.60. Sverigedemokraterna låg tidigare på 2.00 hos Unibet*, vilket nu rört sig upp till 2.30.

Nu är tiden att lägga ett bet

Som vi nämnt tidigare är det aldrig hundra procent säkert att dessa typer av mätningar visar vad det faktiska resultatet blir. En anledning till detta är att vissa partier anses vara mer kontroversiella än andra och att alla de som kommer att rösta på partiet inte vill uttala sig om sitt val. Det ger därmed missvisande mätningar som sedan kan ge ett överraskande valresultat.

Ett sådant parti är Sverigedemokraterna. Även om fler och fler idag är öppna med att de kommer att välja att lägga sin röst på Sverigedemokraterna, så finns det ännu en möjlighet för att ett stort antal potentiella väljare undanhåller det faktum att det är just på detta parti som de kommer att lägga sin röst. Det betyder alltså att även ifall mätningarna i dagsläget talar för att Socialdemokraterna kommer att bli det största partiet, så finns det alltid en möjlighet för att Sverigedemokraternas valresultat överraskar. För dig som tror att Sverigedemokraterna kommer att bli det parti med flest antal röster är detta ett ypperligt tillfälle. Då mätningarna tycks visa på att röstantalet för partiet går ner, går oddsen således upp.

Speltips: Sverigedemokraterna får störst andel av rösterna | Odds: 2.30 | Unibet*

Sverigedemokraternas valresultat brukar överraska. Ett mönster för Sverigedemokraterna är att valresultatet ofta överraskar då många väljare inte vill uppge att de väljer att rösta på just detta parti. Att mätningarna visar på att Sverigedemokraterna går ner i röstantal behöver därmed inte innebära att de inte blir det största partiet.

Även du som väljer att lita på mätningarna och därmed tror att Socialdemokraterna kommer att bli det största partiet bör fundera över att lägga ditt bet nu. Fortsätter mätningarna att gå åt detta håll kommer oddsen att fortsätta droppa för Socialdemokraterna. Det betyder att du kommer ha möjlighet att vinna en större summa pengar om du lägger ditt bet nu, än om du lägger ditt bet närmare valet.

Speltips: Socialdemokraterna får störst andel av rösterna | Odds: 1.60 | Betsson*

Socialdemokraterna är det parti som fått allra flest röster sedan långt tillbaka in på 90-talet. Det finns därför stor sannolikhet för att de även i detta val lyckas med detta.

För, det är ju trots allt så att den förutspådda bilden av valresultatet blir allt säkrare ju närmre valet vi kommer. Det betyder även att oddsättarna blir allt mer trygga i de odds de väljer att sätta. Därmed sjunker de säkra korten drastiskt medan de som ser ut att vara utanför leken ökar stort. Oavsett vilket bet du är intresserad av är det därför dags att nu börja fundera över ifall det nu är dags att lägga ditt bet eller om du vill vänta in i det sista för att spela på ett säkert kort.

335 000 osäkra väljare avgör resultatet

Som det ser ut i dagsläget, är det de 335 000 väljare som ännu är osäkra kring vilket parti de vill rösta på söndagen den nionde september. Beroende på vilka partier dessa väljare lägger sin röst på, kan de vara avgörande för valresultatet. Dessa väljare kan likväl följa det mönster vi ser i de mätningar som finns publicerade i dagsläget som de kan välja att inte rösta överhuvudtaget. Då påverkar de inte resultatet i någon större utsträckning. Men, skulle majoriteten av dessa väljare lägga sin röst på samma parti, då har de plötsligt en mycket stor makt.

Dessa 335 000 personer gör således att oddsättarna inte har möjlighet att förutspå utfallet av valet med en alltför stor säkerhet. Det leder till att de största partierna ligger relativt nära varandra i odds. För dig som vet vad du vill betta på kan det ses som positivt då det parti du vill lägga ditt bet på kan tänkas ligga högre i odds än vad de skulle göra ifall dessa personer varit säkra på sitt val sedan tidigare. Det eftersom att en säkrare bild av det kommande valresultatet då hade varit möjligt.

Betta på valet 2018 hos Unibet!