En ny säsong är på väg att gå till ända och det ska avgöras vilka lag som ska ta steget upp från Superettan till Allsvenskan.Vi på Betting har analyserat läget och gått igenom de olika lagens möjlighet till avancemang. Vilka två lag går direkt upp till den svenska högstaligan och vem får äran att kvala sig upp?

Spela på Superettan hos Expekt!

Favoriter att vinna Superettan

Se nedan de främsta favoriterna att ta steget upp till Allsvenskan.

Förra säsongen fick vi se Brommapojkarna vinna Superettan smärtfritt före Halmstad och de båda lagen har gjort en fin säsong i Allsvenskan där man ser ut att kunna hålla sig kvar. Östers IF fick äran att försöka kvala sig upp men föll där mot ett svårspelat Varbergs BoIS.

Efter tidiga ryck såg det ut som att både Utsikten och Västerås skulle lösa avancemanget relativt enkelt, men efter formsvackor främst på göteborgslaget kan det bli en rysare hela vägen till omgång 30.

Här följer en analys på hur vi tippar att denna upplösning kommer sluta och vilka som kniper plats 1, 2 och 3.

Plats 3 (kvalspel) - Utsiktens BK

Resultat: Inför sista omgången har Utsiktens BK kvalplatsen i egna händer. Östers IF är laget som kan "sno" platsen.

Säsongens stora positiva överraskning är utan tvekan laget från Göteborg, Utsiktens BK. Man var inför denna upplaga uträknade så gott som av alla experter och spelbolagen höll laget som en nedflyttningskandidat. 

Anfallaren Lucas Hedlund har varit en av nycklarna till framgångarna så här långt. Han toppar i skrivande stund skytteligan med hela 15 mål på 20 matcher. Vi får heller inte glömma tränaren Bosko Orovic som lyckats få ihop denna grupp och få ut max av de äldre och rutinerade herrarna som Pekalski, Falsetas och Hamidovic.

Kiken som dom kallas för är just nu inne i en riktig formsvacka med 3 förluster och en oavgjord som gör att vi tippar de kommer tappa den tidigare säkra topp 2-placeringen. Spelschemat ser dock inte helt omöjligt ut vilket talar lite till deras fördel, men det ena laget som jagar ser grymt starka ut nu..

Plats 2 (Direkt upp till Allsvenskan) - GAIS

Resultat: GAIS har säkrat andraplatsen och är klara för spel i Allsvenskan 2024.

Vilken häftig resa detta GAIS haft under de senaste säsongerna där man fick testa spel i Division 1 för att nu vara med och utmana i toppen av Superettan. Den stora frågan är om det är för tidigt att ta klivet upp till Allsvenskan redan den här säsongen? Det korta svaret är nej.

Det laget visar upp just nu är tillsammans med Västerås kanske det mognaste i hela serien. Med rutin i form av Mervan Celik och överlägsenhet i form av Julius Lindberg så kan tränare Fredrik Holmberg bygga en startelva som just nu inte skulle göra bort sig helt i Allsvenskan.

Bredden är det heller inget fel på samtidigt som ekonomiska muskler finns för att stärka ytterligare vid avancemang. Man får heller ej glömma det stabila försvarsspelet som visats upp där GAIS idag har släppt in minst i hela serien (18) tillsammans med VSK. Något som talar lite emot här är det relativt tuffa spelschemat, men vi tror ändå att "makrillarna" jagar ifatt stadskollegan Utsikten tillslut och tar steget upp.

Vinner Superettan 2023 - Västerås SK

Resultat: Med två omgångar kvar säkrade Västerås SK seriesegern i Superettan och är klara för en efterlängtad comeback i Allvenskan.

Laget må vara inne i lite av en formsvacka men toppar ändå enligt oss väldigt rättvist. Tränaren Kalle Karlsson hade en tuff start på sin resa i klubben men fick förtroende att leda laget trots att det skakade. Väldigt roligt nu att se utvecklingen där den klassiska klubben känns redo för en comeback till finrummet.

Kaptenen, trotjänaren och mittfältaren Simon Johansson, som spelat i klubben hela karriären får sägas vara nyckeln till framgångarna. Med den rutin och hjärta för klubben så bidrar han med exakt det som behövs för att bli allsvenskt igen. Vi rankar Simon Johansson som en av Superettans bästa spelare 2023.

Spelschemat ser klart behagligast ut i jämförelse med de största utmanarna, där man avslutar med fyra matcher på hemmaplan av de sju sista. Det känns som att endast nerverna kan sätta stopp för Västerås SK men samtidigt är lagen som jagar inte direkt några som heller kan klassas som erfarna av stundens allvar.

Spelbolag med bäst odds på Superettan

Nedan ser du spelbolag i Sverige där du kan spela vinnare Superettan 2023.

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor: Giltig för nya spelare vid första insättningen på minst 100 kr. Spelet lagt med min. 1,80 odds matchas upp till 1500 kr och gratisspelet betalas ut efter att spelet är avgjort. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 17.12.21.
Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr.

Välkomstbonus: 500 kr + 100 freespins

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
500kr insättningsbonus
Stort utbud med bra odds
Användarvänlig sajt
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 35x omsättningskrav på casino, freespins gäller Book of Dead. 6x omsättningskrav på sport, min. odds 1.80. Giltig i 60 dagar

Villkor och krav:  Referera till Betsson för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+, Gäller nya kunder, Maxbonus 500 kr & 100 freespins värde 1 kr per snurr. Min insättning 100 kr.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Snygg sajt
Spela utan konto
Stort utbud av sporter
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 4.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 8000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till FastBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Gäller nya kunder. Maxbonus 1000 kr. Min insättning 100 kr.

FAQ: Vilka lag går upp till Allsvenskan?

Här får du svar på de vanligaste ställda frågorna om vilka lag som tar steget upp från Superettan till Allsvenskan 2024.

Vilket lag är favoriter till att vinna Superettan 2023?

Det är en jämn fight i toppen av Superettan men just nu är Västerås favoriter att vinna.

Vilket lag vann Superettan 2022?

Brommapojkarna är regerande mästare i Superettan.

Hur många lag går upp till Allsvenskan?

Som mest kan tre lag gå upp till Allsvenskan. Två får en direktplats upp medan laget som hamnar trea får kvala upp mot allsvenskt motstånd.