Vi kommer att gå igenom en mängd olika odds för hockey-VM 2022 som går av stapeln, 13 maj i Helsingfors och Tammerfors. Här kommer vi enbart att fokusera på Tre Kronors chanser till guldet. 2018 var senaste året som laget lyckades spela hem guldet i ett världsmästerskap. Räkna med ett extremt revanschsuget blågult lag i år, då förra årets VM slutade i en katastrofal niondeplats.

Sveriges grupp i ishockey-VM 2022

Sverige kommer att spela i en grupp med sju andra lag där det fyra bästa lagen kvalificerar sig för kvartsfinal. På förhand ska det inte vara några problem för Tre Kronor att hamna bland de fyra bästa lagen. Gruppen ser ut att ha fyra stora favoriter att ta sig vidare; Finland, Sverige, USA och Tjeckien. Sedan återstår fem lag som kommer att få det tuffare: Lettland, Storbritannien, Österrike, och Norge. Noterbart är att Ryssland och Belarus är utsparkade från årets turnering på grund av kriget i Ukraina.

Detta leder i sin tur till att Sveriges grupp ser mycket tuffare ut än den andra gruppen, där det egentligen bara är Kanada som är ett potentiellt guldlag. Vilket i sin tur innebär att Tre Kronor mycket väl kan få en enklare motståndare i en eventuell kvartsfinal.

Ha full koll på odds och marknader i vårat matchcenter!

NHL-spelare som förstärker Tre kronor

Som vanligt är en av de stora nycklarna till ett framgångsrikt VM vilka spelare från NHL som kan komma att förstärka det svenska laget. Just nu har några mycket starka namn öppnat upp för VM-spel. Stjärnbacken Erik Karlsson är positiv till VM-spel då hans San Jose Sharks ser ut att missa slutspel. Om Karlsson ansluter till Tre Kronor vore det en grym boost för laget. Även Lucas Raymond från Detroit Red Wings ser ut att komma till VM. Raymond har smällt in hela 55 poäng under sin första säsong i NHL, en otroligt imponerande siffra.

Rasmus Dahlin från Buffalo Sabres har sagt att han sätter sig på första bästa flyg till Finland om han får frågan om att spela hockey-VM. Om ovan nämnda tre spelare ansluter till VM-truppen så ser Sveriges lag redan väldigt bra ut. Så låt oss hålla tummarna för detta. Det öppnar också dörrarna för att fler NHL-spelare kommer att vara sugna om Karlsson, Dahlin och Raymond spelar VM.

Favoriterna till VM-guldet

De största favoriterna till VM-guldet just nu är värdnationen och nyblivna OS-mästarna Finland. Tätt bakom finnarna kommer Kanada, som med största sannolikhet kommer ha ett mycket bättre lag än vad de kunde skicka till OS. Med tanke på att Ryssland inte får delta, så öppnar det definitivt upp för Tre Kronor att vara med att slåss om medaljerna. Det är redan klart att förbundskapten Johan Garpenlöv slutar efter VM. Förhoppningsvis så vill han avsluta sin landslagskarriär med flaggan i topp. Mycket hänger på att Garpenlöv kan motivera sina spelare att prestera max för honom och svenska folket en sista gång, innan Sam Hallam tar över som förbundskapten.

Speltips: Tre Kronors chanser till VM-guld

Sverige bör ses som en outsider till guldet bakom Kanada och Finland. Oddset för att Tre Kronor vinner VM från Svenska Spel* 4,50 gånger pengarna. Lite i underkant tycker vi, men å andra sidan har Sverige ofta ganska låga odds när det kommer till att vinna guld under mästerskap. Vi tror även att årets upplaga av Tre Kronor har en fin och realistisk chans på guldet. Nyckeln blir som sagt att truppen får in skickliga förstärkningar från NHL men även från  de bästa SHL-lagen, lyckas man med det så kan det bli en mycket trevlig turnering i Finland för Sverige.

TILL SVENSKA SPEL!