Sverige har en tradition som ett välrenommerat musikland, både genom världsartister, världshittar och inte minst som Eurovision Song Contest vinnare genom åren. Vi är det land som tagit näst mest segrar i den prestigefyllda musiktävlingen genom tiderna. Hela sex stycken har det blivit, endast Irland har vunnit en mer, sju, men det var bra längesen de stod som segrare. Frågan är - vilka har vunnit eurovision och när tangerar vi Irland i antalet vinster? Här är en överblick på våra svenska Eurovision vinnare genom åren.

1974: ABBA - Waterloo

Startskottet för ABBAs legendariska internationella karriär, samt Sveriges första Eurovision-seger. Låten framfördes på svenska i Melodifestivalen, men översattes till engelska för Eurovision, som tog plats i Brighton. Låten, som delvis handlar om Napoleons förlust i Waterloo, ackompanjerades av att dirigenten Sven-Olof Walldoff klädde ut sig till Napoleon. Låten är skriven av Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Stikkan Andersson.

Faktum är att det här var andra gången som ABBA ställde upp i Eurovision, efter att varit med 1973.

För många är det här den bästa låten som någonsin varit med i Eurovision, och det är ju faktiskt en tidlös klassiker.

En intressant detalj är att ABBA inte var säkra på om de skulle delta med den här låten, eller med deras andra alternativ “Hasta Mañana”.

1984: Herreys - Diggi loo diggi ley

Glättigt så det förslår. Det här blev Sveriges andra Eurovision-seger med bröderna Herrey i spetsen.

Låten känner vi väl alla till vid det här laget. Men i korta drag handlar låten om en kille som det går bra för. Det mesta rullar på, eftersom han har fått ett par gyllene skor. Och han börjar nästan sväva.

Låten framfördes på svenska i både Melodifestivalen och i Eurovision, men översattes till engelska efter succén.

En kul detalj att notera är att Lotta Engberg sjöng i kören. Texten skrevs av Britt Lindeborg och musiken skrevs av Torgny Söderberg.

1991: Carola - Fångad av en stormvind

Sveriges tredje Eurovision-seger och Carolas andra deltagande i tävlingen. Hon var även med 1983, då med låten Främling, då hon kom på en tredje plats.

Låten framfördes på svenska i både Melodifestivalen och Eurovision, men översattes senare till Captured by a Lovestorm.

Faktum är att låten faktiskt kom på delad första plats med Frankrikes bidrag. Bidragen hade båda fått lika många tolvor, men Carola vann då Sverige hade fler antal tiopoängare.

Under framträdandet hade Carola en kraftig fläkt för att förstärka effekten av en “stormvind”, dessvärre var den här så kraftfull att säkringarna gick och det var en kort stund som endast trummor och blåsverk hördes.

1999: Charlotte Nilsson - Take me to your Heaven

Charlotte Nilsson (senare Perelli) vann Melodifestivalen 1999 med låten Tusen och en natt. Låten översattes till engelska för Eurovision till Take me to your Heaven.
Det här året ändrades reglerna för språk och vilket språk man fick sjunga på var valfritt.

25 år efter att ABBA vunnit med Waterloo fick Sverige jubla igen med ännu en schlagerdänga med uptempo, passande nog.

Låten fick 12 poäng från Storbritannien, Norge, Estland, Malta och Bosnien-Hercegovina.

Texten skrevs av av Gert Lengstrand och Lars "Dille" Diedricson stod för musiken.

2012: Loreen - Euphoria

Loreen vann Melodifestivalen med dunder och brak och succén upprepade sig även i Eurovision. Låten blev en riktig världshit och toppade listor världen över, både i originalformat men även i remixade versioner.

Loreen slog igenom i Idol 2004 där hon kom på en fjärde plats. Hon deltog även i Melodifestivalen 2011.

Text och musik skrevs av Thomas G:son och Peter Boström.

Faktum är att låten erbjöds till Danny Saucedo, men han valde att delta med låten “Amazing” istället. Han kom tvåa i Melodifestivalen, bakom “Euphoria”.

2015: Måns Zelmerlöv - Heroes

Sveriges senaste Eurovision-vinst.

Zelmerlöw var med i Idol 2005 där han kom femma. Han var senare med i Melodifestivalen 2007 där han kom på tredje plats med låten Cara Mia.

Bortsett från själva låten Heroes så får man säga att framträdandet var minnesvärt då den nu berömda streckgubben nog charmade många.

Text och musik skrevs av Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård af Segerstad (tm) från låtskrivartrion The Family som levererat många bidrag till Melodifestivalen och Eurovision.

Sverige fick äran att vara värdland 2016 och då var Måns programledare. Han framförde då låten igen.