Många känner kanske inte till att vi har haft ett gäng svenskar som spelat i NFL. Amerikansk fotboll är en väldigt liten sport i Sverige, men några av de namn vi här går igenom har satt ett avtryck i NFL och i college-fotbollen borta i USA, samtidigt som några inte fick chansen att spela en endaste minut.

Fredrik Olausson

Med sju säsonger i NFL och spel i Kansas City Chiefs och San Fransisco 49ers gjorde Fredrik Olausson ett gott defensivt avtryck på den andra sidan av Atlanten. Med två Pro Bowl-uttagningar samt att blivit uttagen i All-Pro förstalag en gång, får han anses vara den mest framgångsrika svenska NFL-spelaren vi haft. Han noterades för 28 sacks som Defensive end under sin karriär, vilket ger han plats fyra genom tiderna bland svenskar i NFL.

Johan Nordström

Med New Orleans Saints som offensiv guard hade Johan Nordström fem fina säsonger i NFL. 2001 valdes han in i Pro Bowl och 2003 i All-Pro-lagets andra lag. Han var laglkapten i Saints och var känd för sitt starka ledarskap.

Ola Kimrin

Som kicker spelade Ola Kimrin tre säsonger i NFL med klubbarna Washington Redskins och Denver Broncos. Han noterades för 103 poäng i sin karriär, vilket är flest någonsin av en svensk i NFL-historien. Målprocenten som kicker slutade på 79%. Trots att Olva Kimrin är den mest framgångsrika svensken i NFL var han aldrig nära att bli Super Bowl vinnare.

Björn Nittmo

Från Lomma i Skåne kommer en annan svensk kicker som spelat i NFL. Han är den enda svensken som fullbordat en hel säsong i National Football League, där han representerade New York Giants 1989. Björn Nittmo var vänsterfotad och känd för sina väldigt långa kickoffs. Under sin tid på college noterades han för poängrekord (277) hos Appalachian State University-laget. Här kan vi tillägga att Nittmo var offseason eller truppmedlem utan att spela för Kansas City Chiefs, Buffalo Bills och Tampa Bay Buccaneers.

Göran Lingmerth

Från Nässjö i Småland hittar vi nästa svensk som varit över i USA för spel i NFL. Göran Lingmerth spelade college football på Northern Arizona University och blev sedan draftad av Cleveland Brown som kicker. Efter en säsong i NFL avslutade han sin examen och valde att satsa på golf-insdustrin istället. Göran Lingmerths brorson är den kända PGA-spelaren David Lingmerth.

Chris Gartner

1950 i Göteborg föddes en annan svensk NFL-kicker nämligen Sven Chris Gartner. Han gick på Princeton i High school för att senare gå på college i Indiana, där han representerade deras lag i amerikansk football. Efter några skolrekord har han 2019 hamnat på skolans Hall of fame och står som enda spelaren där med två 50 yard+ mål i en och samma match. 1974 skrev han på för Cleveland Browns och spelade 11 matcher.

Ove Johansson

En annan kicker från Göteborg är Ove Johansson som är känd för det field goal-rekord (69 yards) han satte under sin tid på college på Shotwell Stadium, Texas. 1977 fick han chansen i NFL som kicker för Philadelphia Eagles, men det blev en tråkig historia då han endast satte en av fyra field goals attemps och en av tre extra poäng. Numera är Ove en affärsman i Texas.

Carl-Johan Björk

Linebackern från Stockholm har blivit svensk mästare tre gånger och MVP i den svenska ligan 2004. Som proffs spenderade han några säsonger i Amsterdam Admirals och fick även äran att tillhöra Dallas Cowboys, Green Bay Packers och Cincinnati Bengals. Det handlade dock bara om offseason membership och han fick tyvärr inte chansen att spela någon match för lagen.

Sebastian Johansson och David Hedelin

2016 hände något häftigt och kanske oväntat när två svenskar blev draftade till varsitt NFL-lag. Både Sebastian och David spelade på collegenivå när man helt plötsligt hamnade i San Diego Chargers samt Dallas Cowboys. Det blev dock ingen långvarig glädje för någon av killarna som snabbt fick lämna sina lag utan att spela en enda minut.

Frågor och svar om svenskar i NFL

Här samlar vi vanliga frågor och svar om svenskar i NFL.

Har någon svensk spelat Super Bowl? 

Hittills har ingen svensk tagit sig hela vägen till Super Bowl. Läs allt inför Super Bowl LVII här

Vem är bästa svensk i NFL?

Fredrik Olausson nämns som den bästa svensk vi haft i NFL.

Vem var den första svensken i NFL?

Ove Johansson som draftades till Philadelphia Eagles 1977.

Vilken svensk har gjort flest poäng i NFL?

Ola Kimrin, 103 poäng.