IFK Norrköping och Hammarby gör upp om tre fundamentala poäng i jakten på AIK i Allsvenskan under måndagen. Matchen på Östgötaporten toppar måndagens Topptips, som annars är en rätt trevlig blandning av matcher. Kupongens spik plockas bland annat ut från premiäromgången i turkiska Süper Lig. Kan du lösa 8 rätt?

Spelstopp: 18.59

1. IFK Norrköping - Hammarby 1

AIK har satt press på IFK Norrköping och Hammarby i Allsvenskan efter Gnagets 1-0 seger mot Elfsborg igår. Bajen kommer till spel under måndagen med riktigt bra form, åtminstone resultatmässigt. Full pott sett till de tre senaste matcherna går inte att bortse från, trots att motståndet varit ganska svalt. IFK Norrköping hade viss oflyt förra veckan mot GIF Sundsvall. 1-1 blev det tillslut i en match där Peking var det bättre laget. Räkna med en fartfylld tillställning på Östgötaporten under måndagen mellan två lag som säkerligen kommer att vilja ta tre poäng. På hemmagräs, där Peking har resultatraden 7-0-1 i Allsvenskan, känns ettan dock mest trolig. Men visst ska den garderas tidigt. 

2. Trelleborg - GIF Sundsvall 1

Trelleborg stod upp bra senast mot Bajen men poängen vägrar för tillfället att trilla in för Skånelaget som bara tagit en pinne i de sex senaste matcherna. Det har lett till att hemmalaget satt sig i ett ganska otacksamt läge i tabellen. Men under måndagen räknar vi med att Patrick Winqvist mannar kan studsa tillbaka. Det är nämligen sällan enkelt att komma till Vångavallen, samtidigt som Giffarna trivs betydligt bättre på konstgräs. Utan succéspelare Romain Gall i laget känns dessutom norrlänningarna långt ifrån lika heta framåt. Lägg därtill att den spanske mittbacken Pol Moreno är avstängd för gästerna. Vi går för skrällen!

3. Jönköping Södra - Värnamo 1

Efter sommaruppehållet har Jönköping Södra kammat noll. Hemmaförlusten mot Helsingborg följdes upp med en ny förlust borta mot Degerfors senast. Detta trots att J-Södras Jakob Orlov gjorde 1-0 i början av den andra halvleken på Stora Valla. Nu väntar en på pappret lättare uppgift på Stadsparksvallen mot tabelljumbon. IFK Värnamo är alltjämt tvärsist i Superettan. Närmaste lag är Gefle IF, som är hela fem poäng före gästerna i tabellen. Men de vitblåa har trots allt ganska bra form samtidigt som en rad nyförvärv kommit in under sommarfönstret. Därmed bör ettan garderas. 

4. Portimonense - Boavista 1

Över till sydligare breddgrader och den portugisiska ligan! Portimonense öste in mål förra säsongen. Trots att sydkustlaget slutade på den undre halvan av tabellen så gjorde hemmalaget bland annat fler mål än Rio Ave som slutade femma i tabellen. Gästande Boavista var marginellt bättre under fjolåret poängmässigt. Till stor del på grund av de svartvitas otroligt starka hemmafacit i Porto. På resande fot hade däremot Boavista enorma problem. Porto-laget förlorade elva av 17 bortamatcher under fjolårssäsongen, och en av dessa förluster var mot just Portimonense. Knapp etta.  

5. Kayserispor - Antalyaspor 1

Den turkiska ligan har även dragit igång och här väntar ett möte från premiäromgången när Antalyaspor gästar Kayseri. Hemmalaget har ett bra lag på pappret som definitivt ska kunna vara med och slåss om placeringarna på den övre halvan. Trots att Kayserispor avslutade förra säsongen uselt blev det en stabil nionde plats. I fjol löste Antalyaspor kontraktet i Süper Lig med minsta möjliga marginal och allt talar för att kustlaget kommer att få kämpa med näbbar och klor för att få klara sig kvar den här säsongen. Etta!

6. Haugesund - Vålerengen 1

Haugesund har varit lite av en succé i den norska ligan den här säsongen. Laget från västkusten kommer till spel under måndagen med två raka segrar i ryggen, och kan vid seger mot Vålerengen återta tredjeplatsen i Eliteserien. Gästerna är riktigt formsvagt för dagen och återfinns sex poäng bakom Haugesund i tabellen. Kunnandet finns dock i bortalaget så här kan Vålerengen inte räknas bort. Ettan streckas för hårt för att singelsteckas. 

7. Esbjerg - Sönderjyske 2

Trots att Sönderjyske var det spelförande laget mot Århus senast så lyckades inte de ljusblåa få hål på AGF som vann matchen med 1-0. Lite av en missräkning. Kvalitén finns dock definitivt för att kunna studsa tillbaka på den danska västkusten mot Esbjerg. Hemmalaget har varit riktigt svajiga under säsongsinledningen, och konstigt vore det väl annars eftersom kustlaget är nykomlingar i det danska finrummet. Den spanske mittbacken Agus, som fick rött kort i den senaste matchen, är avstängd i Esbjerg som tappade 3-0 till 3-3 mot Randers förra helgen. Tvåan är en tänkbar lågprocentsspik.

8. Köln - Union Berlin 1

Union Berlin fick en bra start på säsongen när de besegrade Aue med 1-0 i hemmapremiären. Denna måndag väntar dock ett helt annat typ av motstånd. Trots att FC Köln slutade på en jumboplats i Bundesliga förra säsongen så har de tyska getterna fått behålla stora delar av fjolårets spelarmaterial, som bör hålla en riktigt hög nivå i andraligan. Köln hade inga större problem att brotta ner Bochum i premiären och får råda som ganska klara favoriter på kupongens sista match. Men ettan streckas något för hårt för att vi ska kunna hålla oss borta från rensarkrysset. 

Kassaskåpet! - Kayserispor

Antalyaspor var ett bottenlag i fjol som förväntas få det tufft i det turkiska finrummet även den här säsongen. Under fjolåret vann gästerna blott tre av 17 bortamatcher i ligaspelet. Kayserispor besitter en högre grundkvalité och ska ha toppchans att knipa åt sig tre poäng i hemmapremiären!

Varningen! - Trelleborg

GIF Sundsvall är ett lag som gärna vill hålla bollen efter backen, något som kommer att bli svårt på ett förmodat oklippt naturgräs på Vångavallen. Trelleborg gjorde en stark insats senast mot Hammarby. Kommer Skånelaget upp i samma nivå här finns alla chanser för att skrälla denna måndag!

32 rader

1. Norrköping - Hammarby 1x
2. Trelleborg - Sundsvall 1x
3. Jönköping - Värnamo 1x
4. Portimonense - Boavista 1x
5. Kayserispor - Antalyaspor 1
6. Haugesund - Vålerengen 1
7. Esbjerg - Sönderjyske 2
8. Köln - Union Berlin 1x

144 rader

1. Norrköping - Hammarby 1x2
2. Trelleborg - Sundsvall 1x2
3. Jönköping - Värnamo 1x
4. Portimonense - Boavista 1x
5. Kayserispor - Antalyaspor 1
6. Haugesund - Vålerengen 1x
7. Esbjerg - Sönderjyske 2
8. Köln - Union Berlin 1x