Nations League och vänskapsmatcherna är tillbaka på våra skärmar och inleds när Moder Svea återigen tågar in på ryskt territorium. De fyra bästa lagen från VM i somras är i farten där silvermedaljörerna förefaller lida av baksmälla efter kollapsen borta mot Spanien i premiären. Får Southgates manskap smaka på Balkanvreden eller kan de revanschera sommarens semifinalförlust? Avslutningsvis har vi ett intressant Östersjöderby med intressant spelvärde. Jackpotten på 3 miljoner ger dig en bra möjlighet att bosätta dig i valfritt kupongland!

Spelstopp: 20.44

1. Ryssland - Sverige 1

Raden inleds i den ryska exklaven Kaliningrad. Efter ett fint VM från bådas håll är gästerna från andra sidan Östersjön inte att känna igen, framför allt inte efter det sena tappet mot Turkiet på Friends senast. Fixstjärnan Forsberg var skadad vid senaste landslagssamlingen men ska förhoppningsvis kunna starta här. Värdarna är i form och har inte stått som förlorare efter 90 minuter sedan 0-3-nederlaget mot Uruguay i VM:s gruppspel. Gör många mål framåt och har betvingat våra vikingar i de senaste två matcherna lagen emellan på rysk mark. Stabil etta, invänta startelvor och skulle Forsberg finnas med kan ett kryss eventuellt tas med.

2. Polen - Portugal 1

Från Ryssland rör vi oss västerut mot Polen. Värdarna gjorde en bra match borta mot Italien och ska absolut inte skämmas över poängen som bärgades. I matchen mot portugiserna väntas målsprutan Lewandowski göra sin 100:e landskamp. Portugal får klara sig utan Ronaldo då han efter VM bett om att få fokusera på klubblaget. Något turligt för landslaget som nu slipper frågor om våldtäktsanklagelserna som riktas mot Juvestjärnan, och istället kan koncentrera sig på spelad fotboll. Frankrikedräparen från 2016 Eder är tillbaka i truppen och väntas få speltid. Mycket öppen tillställning men hemmalaget får emellertid vårt tips då de tar matcher som dessa på större allvar än dåligt motiverade sydeuropéer. Ettan är en tänkbar chansspik, men plocka gärna med krysset på större system då Portugal tillhör de stora drakarna.

3. Israel - Skottland 2

Första mötet lagen emellan sedan 1986 då Skottland vann med 1-0 i en vänskapsmatch. De andra två matcherna har även de slutat i skotsk seger, dock i kvalmatcher då. Värdarna har inte vunnit en match på ganska exakt ett år och på Sammy Ofer Stadium i Haifa kommer israeliterna känna av pressen vilket redan synts på presskonferenser. Hoppet sätts till strikern Moanas Dabour, till vardags i Salzburg. 26-åringen nätade dubbelt upp mot Celtic i Europa League i början av månaden. Gästerna är i gott slag efter en enkel seger mot Albanien i premiären och även om streckningen är jämn känns britterna tyngre än de blåvita. Tvåa där en garderingen med ettan känns rimlig i och med israelernas segerlängtan.

4. Litauen - Rumänien 2

Vid de elva möten som varit mellan dessa två östeuropeiska länder har gästerna vunnit tio och endast förlorat en gång. Värdarna har dessutom enbart fått sex bollar i rumänernas nät (50 procent av dessa var i 3-0-segern 2010 i Rumänien) vilket gör att väldigt lite talar för baltlandet. Cosmin Contras landslag har endast ett nederlag det senaste året och gör i princip alltid mål. Under samma tidsperiod har Litauen enkom producerat två mål framåt och hållit nollan vid ett endaste tillfälle, trepoängaren borta mot Armenien. Stenhård tvåa, värdarna är för svaga.

5. Montenegro - Serbien X

Förstagångsmöte mellan länderna sedan värdarna gick med i UEFA 2007 och det blir ett känsloladdat möte med tanke på det århundrade Balkan haft. Montenegro slog Litauen senast och tog därmed sin första fullpoängare på 13 månader. Defensivt är hemmalaget ett habilt lag med endast fyra insläppta sedan i mars. Gästande Serbien åkte i somras ur VM i gruppspelet men besitter en enorm potential då landet tog guld i U20-VM 2015. Bataljen här spås bli jämn och hård där oavgjort accepteras av båda. Även om Montenegro är understreckade är det svårt att se de serbiska spelarna acceptera en förlust här. Matic borta på grund av skada. Utgå från krysset men gardera omgående med tvåan.

6. Färöarna - Azerbajdzjan 1

I D-divisionen återfinns några av de sämre rankade landslagen. Färöarna inledde där med en fin seger i öderbyt mot Malta innan det vindpinade landslaget förlorade borta mot Kosovo. Med den danska guldkaptenen från EM 1992 Lars Olsen vid rodret sedan 2011 har den lilla önationen tagit flera fina skalper, bland annat dubbla segrar mot Grekland i kvalet till EM 2016. De långväga gästerna är marginellt bättre än sitt motstånd men har inte fått det att stämma på sistone, även om klubbfotbollen tagit stora kliv framåt de senaste åren. Etta trots jämn streckning, magkänslan säger att de den långa bortaresan samt värdarnas hemmafacit (ingen förlust på Tórsvøllur på de senaste fem) avgör kampen.

7. Kosovo - Malta 1

Hemmastarka Kosovo tar sig an Malta i samma grupp som Färöarna och Azerbajdzjan. Det lilla Balkanlandet har inte förlorat hemma sedan den sjätte oktober 2017. Truppen i sig är förhållandevis namnstark med Lazios Valon Berisha som den stora stjärnan. Nu ställs den unga nationen mot den soldränkta öns landslag. Maltesernas enda utlandsspelare är Limassols André Schembri och det säger en del om kvaliteten hos gästerna. Resultatmässigt förvånar det inte att lagets senaste seger kom för snart 18 månader sedan. Chanslösa mot tekniska Kosovo.

8. Wales - Spanien 2

Britternas storstjärna Bale kommer ej till spel och bara det minskar värdarnas segerchanser i denna vänskapsmatch betänkligt. Inte konstigt att förbundskapten Ryan Giggs och diverse spelare har uttryckt hur viktig Real Madrid-spelaren är för laget. Gästerna från Sydeuropa har sedan Luis Enrique tagit över efter VM-fiaskot  blivit mycket stabilare, med 6-0-slakten av Kroatien som kronan på verket. Katalanen vid rodret är inte rädd för att ta obekväma beslut när han exempelvis petat Barcelonas Jordi Alba. Därmed tystade han även de elaka tungor som varnade för att giganten från Katalonien skulle få särbehandling. Wales är numret för litet, spiktvåa!

9. Frankrike - Island 1

Erik Hamrén sover nog inte väl om nätterna efter hans start som Islands förbundskapten. Här kommer en utmaning som är mer komplicerad än isländsk grammatik, självaste världsmästarna med en glödhet Mbappé längst fram. Förvisso en träningsmatch men båda lagen behöver ta matchen på allvar; Island med tanke på noll vinster på de nio senaste och Frankrike för att undvika onödig kritik. Med ett Island lett av “Lasse Lava” hade ett kryss kunnat vara motiverat men här finns det inte en chans att Didier Deschamps lirare sumpar detta. Ettan spikas snabbare än du kan säga Eyjafjallajökull!

10. Belgien - Schweiz X

Belgien har ett historiskt övertag på Schweiz i detta centraleuropeiska möte med tolv segrar mot åtta. Båda lagen har besegrat Island i Nations League hittills, dock känns VM-trean betydligt tyngre sett till den stjärnspäckade trupp Roberto Martínez förfogar över. Att de Bruyne saknas märks knappt. Från Alperna stiger gästerna ner för att ta sig an belgarna och även om Petkovic manskap underpresterade i VM valde flera av stjärnorna att fortsätta vilket ger kontinuitet åt laget. Här finns således goda möjligheter att få med sig ett oavgjort resultat. Utgå från det lågt streckade krysset, gardera i första hand med ettan, men plocka gärna med skrälltvåan om plånboken är tillräckligt tjock.

11. Kroatien - England 2

Tomma läktare i Rijeka på grund av ett hakkors inristat i gräsmattan före en landskamp i Split 2015. Zlatko Dalic och hans Kroatien har haft det rejält jobbigt efter alla hyllningar efter VM och där sticker 0-6-nederlaget mot Spanien ut; ovärdigt av en vice världsmästare. Flera spelare har lämnat landslaget men truppen är till stora delar densamma från i somras. Gareth Southgate har sagt att förnedringen de rödvita värdarna fick utstå mot Spanien försvårar The Three Lions chanser att få med sig ett bra resultat här. Förlorade premiären mot Spanien med 1-2 men det unga manskapet är i vilket fall svårbedömt och har framtiden för sig. Jämn historik lagen emellan, här kommer avsaknaden av hemmastöd göra att de hungriga lejonen lyckas begrava semifinalspöket från Moskva. Chanstvåå som streckas från höger.

12. Österrike - Nordirland 1

På hemmagräs är alplaget ett svårslaget gäng vars senare skalper inkluderar segrar mot Tyskland, Sverige och Ryssland. Senast Österrike ställdes mot nordirländarna i tävlingssammanhang var i Wien år 2005 i VM-kvalet, en match de tysktalande vann med 2-0. Gästande britter har emellertid det historiska övertaget med fyra segrar mot två men frågan är om det kan bli seger utan Rangersstrikern Kyle Lafferty som valt att avstå denna samling. De rödvita bör kunna ta en ganska komfortabel seger på Ernst Happel Stadion. Ettan lämnas ogarderad på mindre system.

13. Estland - Finland X

Sist men inte minst finns ett derby att beskåda på A. Le Coq Arena i Tallinn i Nations Leagues C-division. De knappa 15 000 åskådarna kommer få se returmatchen lagen emellan då Finland vann första mötet i Åbo med 1-0 för en månad sedan. Även om gästerna från andra sidan Finska viken har ett historiskt övertag på sina grannar har Estland den senaste tiden tajtat till defensiven och målvakten har bara krökt rygg två gånger de senaste två matcherna. Stärkta av detta kan värdarna kriga till sig ett bra resultat i vad som mycket väl kan bli en 0-0-historia. Helgardera helst då ett derby alltid är ett derby.

Kassaskåpet! - Spanien

De röda ursinnena som Spanien också kallas är klart bättre än Wales, pulveriserade VM-tvåan med 6-0 och har stort revanschsug efter det tidiga uttåget ur VM i somras.

Varningen! - Estland

Finland har en bättre trupp och mer rutin men baltländerna är inte att underskatta. Extra tändvätska i och med att det är derby gör att värdarna inte viker sig en tum och här kan de mycket väl spela in sina första poäng i Nations League.

96 rader

1. Ryssland - Sverige 1X
2. Polen - Portugal 1
3. Israel - Skottland 12
4. Litauen - Rumänien 2
5. Monten. - Serbien X2
6. Färöarna - Azerbajd. 1
7. Kosovo - Malta 1
8. Wales - Spanien 2
9. Frankrike - Island 1
10. Belgien - Schweiz 1X
11. Kroatien - England X2
12. Österrike - Nordirl. 1
13. Estland - Finland 1X2

864 rader

1. Ryssland - Sverige 1X
2. Polen - Portugal 1X
3. Israel - Skottland 12
4. Litauen - Rumänien 2
5. Monten. - Serbien X2
6. Färöarna - Azerbajd. 1
7. Kosovo - Malta 1
8. Wales - Spanien 2
9. Frankrike - Island 1
10. Belgien - Schweiz 1X2
11. Kroatien - England 1X2
12. Österrike - Nordirl. 1X
13. Estland - Finland 1X2