Riktigt heta rivalmöten väntas på detta Europastips där Blågult och Belgien figurerar dubbelt. Tysklands kräftgång fortsätter och sällan har krisen varit så djup som nu för Die Mannschaft. Roberto Martínez belgare tar emot grannen Nederländerna där maktförhållandena numera är de omvända. Det hela kryddas med derbyn från Brittiska öarna och Saudiarabien där Brasilien och Argentina drabbar samman. 13 rätt kommer allt närmare!

Spelstopp: 17.59

 

 1. Sverige - Slovakien X

0-0 i Kaliningrad sågs nästan som en seger av många, framför allt efter Olsens fina parad. Hoppet lever således i grupp B2 när turneringen är tillbaka om en månad. Tills dess behöver Moder Svea slipa på offensiven som många gånger känns ofarlig. Marcus Berg med sina noll mål i landslagströjan de senaste tolv månaderna får symbolisera anfallsproblemen. De östeuropeiska gästerna förlorade det tajta derbyt mot Tjeckien och är jumbo i grupp B1 men potential finns i den relativt namnkunniga truppen som bland innehåller lirare som Napolis Hamsik och Fenerbahces Skrtel. I skrivande stund är hemmanationen överstreckad och i träningsmatcher kan det roteras friskt. Ettan chansas bort till förmån för lågt streckade X2.

 

 1. Frankrike - Tyskland 1

Över till Stade de France och radens största möte. Jogi Löw och hans meriterade landslag har det synnerligen tufft nu. Kritiken efter tyskarnas sämsta VM någonsin har ännu inte lagt sig och räknar man in förlusten mot Korea i VM har de vitklädda inte nätat på tre raka tävlingsmatcher. Utskåpningen man åkte på i Amsterdam i helgen (0-3) gjorde inte saken bättre. Skärpning nu? Världsmästarna Frankrike vaknade sent mot Island senast och räddade oavgjort. Det ska dock inte dras för stora växlar av det då sydeuropéer många gånger tar mindre allvarligt på träningslandskamper. Frankrike med en formstark Mbappé vill befästa sin status som kontinentens och planetens bästa lag. Trolig etta.

 

 1. Ukraina - Tjeckien 2

Obesegrade sedan november går värdarna in i detta möte som gruppetta. I september besegrades just Tjeckien i Nations League med 2-1 på bortaplan och nu senast spelade de gulklädda 1-1 mot ett stukat Italien. Målkalas här är alltså icke att vänta. Gästerna vann bortaderbyt mot Slovakien och inhopparen Schick avgjorde. Den “schicklige” Romaspelaren är i bra målform och står på två baljor i Nations League. Nätar han för andra gången mot Ukraina på kort tid? Andrij Sjevtjenkos landslag är överstreckat i skrivande stund och detta bjuder in till skrälltvåan. X2 är en bra lösning för den som söker miljonerna!

 

 1. Irland - Wales 2

Brittiskt höstderby, vad mer kan man önska sig? Båda nationerna ser bataljen som en möjlighet att vända formkurvan uppåt. Hemmaderbyt vann Wales med hela 4-1 men de senaste matcherna har Ryan Giggs spelare åkt på pumpen. Nederlaget mot Spanien är inte mycket att orda om dock, få lag i världen kan stå upp mot det talangfulla laget. Grönklädda Irland ligger sist i grupp B4 efter en poäng på två matcher. Martin O’Neill får glädja sig åt att defensiven blivit bättre. Totalt sett känns de röda drakarna hetare och får bära ett litet favoritskap. Slaget om St George’s Channel är emellertid vidöppet och då är det befogat att fläska på med alla tecken.

 

 1. Norge - Bulgarien 1

Efter ett 2017 fyllt av besvikelse och förnedring verkar Lars Lagerbäcks defensiva mentalitet satt sig i ryggmärgen på de norska spelarna som under innevarande år endast släppt fyra bollar förbi sig, starkt. Sydösteuropéerna toppar gruppen och är i form med sina fyra raka segrar men har mest spelat på hemmaplan. Utanför republikens gränser brukar de vitgröna ha det kämpigt. Vårt västra grannland ser förvisso ut att bli överstreckat men då hemmanationen har Bulgariendödaren från Katrineholm på tränarbänken tar norrmännen troligtvis alla poängen på Ullevål. På större system rekommenderas en kryssgardering.

 

 1. Slovenien - Cypern 1

Flera uddamålsförluster för slovenerna den senaste tiden som inte får ut sin fulla potential då truppen innehåller en del habila spelare. På hemmagräs brukar dock insatserna vara klart bättre och inför publiken tänder de flesta till. För Cypern är det, förutom skrällsegern mot just Slovenien för en månad sedan, tunnsått med poäng för. Ö-nationen är dessutom inte märkvärdiga på bortaplan. Det hårt streckade Slovenien får trots allt ses som favoriter och på Stožice Stadium i Ljubljana bör tre poäng håvas in.

 

 1. Lettland - Georgien 2

Letterna förlorar oftast, kryssar ibland och vinner nästan aldrig. Den senaste segern kom för ganska exakt ett år sedan då lilla Andorra besegrades med 4-0. Däremellan har nollan hållits en gång (återigen mot Andorra) och endast sex fullträffar framåt. Inte mycket talar för vår Östersjögranne. Gästerna å sin sida är i fin form med tre raka segrar och har en god defensiv. Vid seger här vinner Georgien gruppen och tar ett kliv upp i Nations Leagues seriesystem. Truppen Vladimír Weiss (vars far och son har exakt samma namn) förfogar över har både spets och bredd. Värdarna räcker inte till här. Klar spik!

 

 1. Armenien - FYR Makedonien X

Elaka tungor beskriver Armenien som väldigt generösa efter att han förlorat hemma mot UEFA:s näst yngsta medlem Gibraltar och därmed bjudit laget på dess första fullpoängare i tävlingssammanhang. Kritiken hemma lät inte vänta på sig och nu måste det relativt namnkunniga hemmalaget med Arsenalstjärnan Mkhitaryan i spetsen prestera mot Makedonien. De rödgula gästerna har flera rutinerade spelare i truppen som Genoas Pandev och Sportings Stefan Ristovski. Dessutom har de en rad bra resultat utan förlust sedan juni 2017. Armenien i Jerevan är dock ingen lätt uppgift. Här finns värdet på hemmalaget och det är läge att utgå från 1X. Samtliga tecken är dock att föredra.

 

 1. Gibraltar - Liechtenstein X

Glädjescenerna när Gibraltar efter 1-0 borta mot Armenien tog sin första tävlingsseger någonsin lämnade ingen oberörd. Burväktaren Goldwin fick mycket beröm för sin insats och nu ställs mikrostaten mot nästan lika lilla Lichtenstein. Gästernas senaste bortaseger togs år 2014 men den senaste hammaviktorian ligger inte fullt så långt tillbaka i tiden utan bara en dryg månad bak mot just Gibraltar. Oerhört jämn kamp väntas och då ligger krysset bäst till. Gardera med hemmaseger på större system.

 

 1. Brasilien - Argentina 1

Sydamerikas två giganter stångas drygt 11 000 km från hemmakontinenten, nämligen i Jeddah i Saudiarabien. Båda nationerna gjorde relativt slätstrukna VM-insatser i somras och ingen vet riktigt var lagen står då detta är den första matchen mot ordentligt motstånd för de forna världsmästarnationerna. Ordinarie trupp för hemmalaget medan Argentina saknar flera storstjärnor som Messi och Agüero. Överstreckat hemmalag förvisso men avsaknaden av flera argentinska hörnstenar gör att 1X räcker långt.

 

 1. Belgien - Nederländerna 1

Den bästa placeringen någonsin för Belgien i ett VM kom i somras när “de röda djävlarna” tog brons. Roberto Martínez sammansvetsade gäng har fortsatt på det vinnande spåret med en rad övertygande segrar och en fortsatt svårforcerad defensiv. Nederländerna försöker bygga något nytt och segern mot Tyskland i Amsterdam (3-0) var oerhört viktig för Koeman och hans unga manskap som haft det motigt. Att den därutöver var holländarna största seger över tyskarna någonsin var bara grädde på moset. Belgiens rutin och vinnaraura slår emellertid de orangeas ungdomliga naivitet. Etta!

 

 1. Danmark - Österrike 2

Åge Hareide fortsätter att prestera bra med nordiska lag. Danmark gjorde ett godkänt VM när vårt sydvästra grannland åkte ut mot blivande tvåan Kroatien och nu toppar de “rødhvide” grupp B4 trots något skakiga insatser. Wiens representanter tog en tung seger mot Nordirland och jagar gruppettan Bosnien i samma turnering. Flera spelare knackar på dörren till en startplats och nu får de kanske hungriga bänkspelarna visa vad de går för. Vänskapslandskamper är alltid svårsiade men gästernas väldisciplinerade försvar (endast fyra insläppta på över ett år) håller rent här. Tvåan är härlig lågprocentsspik till fint värde!

 

 1. Sverige U21 - Belgien U21 2

Sista matchen på raden är även sista matchen i kvalspelet till U21-EM i Italien. Blågult behöver segra i Kalmar för att gå om gästerna och ta direktplatsen till slutspelet. Skytteligaledare i gruppen är Carlos Strandberg med sina sju mål och svenskarna har något på gång. Belgarnas framgångrika modell vad gäller talangförädling bär frukt vilket inte minst seniorlandslaget är ett bevis på. Hos gruppledarna återfinns flera målfarliga spelare som Anderlechts Dimata och Club Brügges Schrijvers. Då oavgjort räcker för gruppseger kan gästerna avvakta, kontra och troligtvis vinna matchen mot ett stressat Sverige. Något svag tvåa dock så helgarderingen i detta på förhand avgörande möte rekommenderas om kapital finns tillgängligt.

 

Kassaskåpet! - Slovenien

Ex-jugoslaverna är klasser bättre än Cypern vars enda poäng hämtas i östra Medelhavet. Skammen att ligga sist, till och med efter cyprioterna, räcker som tändvätska för Slovenien.

 

Varningen! - Slovakien

Janne Anderssons mannar är inte lika stabila som många av oss vill få det till och framåt känns de blågula ganska impotenta då Marcus Berg inte får till det. Osäkert hur mycket speltid de ordinarie spelarna får på Friends. Då ska Slovakien kunna skrälla!

 

96 rader

 1. Sverige - Slovakien X2
 2. Frankrike - Tyskland 1
 3. Ukraina - Tjeckien X2
 4. Irland - Wales 1X2
 5. Norge - Bulgarien 1
 6. Slovenien - Cypern 1
 7. Lettland - Georgien 2
 8. Armenien - Makedon. 1X
 9. Gibraltar - Liechten. X
 10. Brasilien - Argentina 1X
 11. Belgien - Nederländ. 1
 12. Danmark - Österrike 2
 13. Sve U21 - Belg U21 X2

 

864 rader

 1. Sverige - Slovakien X2
 2. Frankrike - Tyskland 1
 3. Ukraina - Tjeckien X2
 4. Irland - Wales 1X2
 5. Norge - Bulgarien 1X
 6. Slovenien - Cypern 1
 7. Lettland - Georgien 2
 8. Armenien - Makedon. 1X2
 9. Gibraltar - Liechten. 1X
 10. Brasilien - Argentina 1X
 11. Belgien - Nederländ. 1
 12. Danmark - Österrike 2
 13. Sve U21 - Belg U21 1X2