Flera grupper ska avgöras i Nations League där störst fokus för oss är huruvida vårt landslag fullbordar upphämtningen och kniper förstaplatsen i B-divisionens grupp 2. De spännande upplösningarna denna nystartade turnering följs upp av matcher i den äldsta av cuper; klassiska FA-cupen! Jackpotten på runt 2,5 miljoner riksdaler är en välkommen extrakrydda i detta Europatips, mot de heliga 13!

Spelstopp: 20.29

 

  1. Sverige - Ryssland 1

Mäktig triumf i turkiska Konya senast där Granqvists straffmål och Olsens storspel i målet såg till att ta en trepoängare på klassiskt svenskt vis. Nu har Blågult ett ypperligt läge att vinna gruppen, seger mot de ryska gästerna krävs för att ro det i land. För VM-värdarna från i somras räcker en poäng vilket öppnar för en försiktigare öppning från Stanislav Cherchesovs manskaps sida. Resultaten har varit bra men 0-3 mot ett historiskt svagt Tyskland blottar flera hål i gästernas spel, särskilt utanför Rysslands gränser. 1X räcker långt på Friends.

 

  1. Portugal - Polen X

Prestigeboost för lusitanerna att vinna gruppen före stormakten Italien. Tillställningen mot Polen saknar nerv då inget av lagen har något att spela för och i ett sådant läge får bänkspelare chansen att visa upp sig. I portugisernas talangfulla trupp finns intressanta namn som Valencias forward Guedes och Dortmunds försvarare Guerreiro. Polackarnas landslag är jumbo men har ändå stått för stabila insatser och flyttas ned med flaggan i topp. Ett flertal spelare med fina klubbadresser i England och Italien men med få landskamper i bagaget torde kunna få speltid i Guimarães. Omotiverade värdar presterar sällan bra och därmed föredras chanskrysset som utgång. Gardera med ettan på större system.

 

  1. Skottland - Israel 2

Seger är ett måste för att The Tartan Army ska vinna gruppen och Alex McLeish sätter stort hopp till flera Championship-spelare och frågan är om det räcker till att ta revansch på de blåvita besökarna? Beslutet att Bremen-legendaren Andreas Herzog skulle ta över Israel kritiserades av många då just Herzog som spelare år 2001 såg till att spela bort Mellanöstern-nationen från VM 2002. Nu sitter han emellertid på tränarbänken och resultaten hittills har varit bra vilket tabelläget visar. På israeliskt territorium besegrades skottarna med 2-1 efter en stark vändning och känslan är att gästerna kan upprepa bedriften på Hampden Park. I skrivande stund är besökarna gravt understreckade och då är det inte dumt att gå för skrällen fullt ut. Tvåa i Glasgow!

 

  1. Montenegro - Rumänien 2

Ett östeuropeiskt möte där både värdar som gäster spelar främst för att undvika möjlig nedflyttning. De gulklädda gästerna kan till och med vinna gruppen men då krävs osannolik hjälp av svaga Litauen. I vilket fall har Cosmin Contras rumänska lirare gjort ett bra gruppspel i Nations League där förlustnollan samt de två oavgjorda resultaten mot talangspäckade Serbien sticker ut i positiv bemärkelse. Kan besökarna från Bukarest bli vassare och avgöra jämna matcher kan laget ta nästa steg. Värdarna med sina knappa 700 000 invånare kan slippa nedflyttning vid poäng här och den lilla nationen har en hel del kvalitet i truppen där Stefan Mugoša visat framfötterna i turneringen genom sina två mål så här långt. Ett jämnt möte väntas men rumänerna har traditionen. Strecka från höger.

 

  1. Serbien - Litauen 1

Fem mål på lika många matcher för Fulhams fullblodsstriker Aleksandar Mitrovic är delanledning att serberna toppar gruppen inför den sista omgången. Vid seger mot Litauen är uppflyttning till Division B helt klar, vilket innebär att Belgrads örnar knappast kommer hålla tillbaka. Baltikums sydligaste land är en basketnation vilket märks i fotbollsresultaten; 1-1-8 och endast fem baljor framåt på de senaste tio kamperna talar sitt tydliga språk. Det blir åka av för de gulklädda, fram med stora släggan och dunka in ettan!

 

  1. Kosovo - Azerbajdzjan X

Den delvis erkända nationen Kosovo har ett strålande läge att plocka hem gruppsegern, en poäng mot gästande Azerbajdzjan räcker. Offensiven får ses som lagets stora styrka där FC Zürichs offensive mittfältare Benjamin Kololli burit upp den främre lagdelen med tre mål och ständiga assistförsök. Besökarna från Kaspiska Havet har egentligen inte gjort en dålig debut i Nations League men dubbla kryss mot Malta har man inte råd med när uppflyttning är målet. Obesegrade är de blåklädda fortfarande och med tanke på 0-0-resultatet mot Kosovo i Baku tidigare i höstas är krysset inte alls otänkbart. Gardera med ettan.

 

  1. Malta - Färöarna 2

Ö-derby utan egentlig nerv där nationen från Medelhavet känns något svagare. Semesteröns representanter har inte segervrålat sedan den 6:e juni 2017, borta mot Ukraina i en vänskapsmatch. Sedan dess har “The Knights of Malta” spelat 15 matcher med tre oavgjorda som glädjeämnen. Gästande Färöarna har med danske Lars Olsen uppnått sin högsta vinstprocent någonsin och har även lyckats ta en imponerande poäng mot tekniska Kosovo. Jämn streckning och jämna odds, denna kamp känns helt öppen. Knapp fördel Färöarna men helgardera tidigt.

 

  1. Frankrike - Uruguay 1

Vänskapsmatch på Stade de France. Les Bleus hoppas på att Tyskland besegrar Holland för att på så sätt sluta etta i Nations Leagues grupp 1 i Division A.  I rutinerade Olivier Giroud har Deschamps en erfaren centertank som kan “gi roud” till ungtupparna Mbappé och Dembélé om var luckorna finns. Uruguay söker givetvis revansch efter kvartsfinalförlusten mot Frankrike i somras (0-2). Formen är dock tveksam efter pisk i tre raka. Frankrikes nederlag i Nederländerna (0-2) sved, men med vinst här kan fransmännen avsluta samlingen med en positiv känsla. Ettan är väldigt trolig och spikas.

 

  1. Italien - USA 1

Gli Azzurri speglar den andra historiska europeiska stormakten Tyskland i sina misslyckanden den senaste tolvmånadersperioden. Bara 0-0 hemma mot Portugal senast och tidningarna talar om ett tabu som uppstått efter chocken på San Siro för ett år sedan då Blågult snuvade Italien på VM-biljetten. Få mål framåt för Mancinis manskap är ett problem men samtidigt är de fyrfaldiga världsmästarna på uppgång rent spelmässigt. Storstryk blev det för USA i matchen på Wembley i förra veckan, 0-3 och ännu ingen debut för MFF:s Romain Gall. Amerikanerna är precis som italienarna nere i en historisk dipp, och även om matchen spelas på neutral plan (belgiska Genk) får The Stars and Stripes det svårt här. Pizza slår burgare, kassaskåpsetta!

 

  1. Brasilien - Kamerun 1

Sen seger mot Uruguay efter Neymars straffmål på Emirates i London och på neutrala Stadium MK väntar nästa träningslandskamp, denna gång mot ett ojämnt Kamerun. De otämjbara lejonen imponerar knappast för stunden med kryss mot nationer som Malawi och Komorerna. Legendaren Clarence Seedorf kanske försöker få in europeisk försvarsdisciplin i laget? Brasilien har efter VM-uttåget mot Belgien spelat upp sig och har fem segrar i följd och inga bollar bakåt, en lättnad för förbundskapten Tite. Klasskillnad på lagen, säker etta på brittisk mark.

 

  1. Charlton - Mansfield 1

Över till världens äldsta aktiva turnering, FA-cupen. League Two-laget Mansfield var en kvart från att slå ut Charlton. Då steg artonåringen Toby Stevenson fram och kvitterade till 1-1. Oavgjort och därmed omspel i London där hemmalaget denna gång hoppas sätta flera av de många chanser som skapades i Mansfield. Ingen förlust på de senaste fem för gästerna från Nottinghamshire och mittfältaren CJ Hamilton är i målform med mål både i helgens seriespel samt en balja mot cupmotståndet Charlton. Efter att ha misslyckats med att slå The Yellows och därmed slippa denna extramatch kommer The Addicks snabbt försöka stänga matchen hemma på The Valley tack vare klasskillnad och fans i ryggen. Det ska de ha goda möjligheter att lösa. Trolig etta.

 

  1. Crawley Town - Southend 1

När Southends försvarare John White styrde in bollen i eget mål med fem minuter kvar förstod de flesta att ett omspel väntade. League One-laget får åka till Crawley för ett andra försök att besegra motståndarna som huserar i divisionen under dem själva. Formen är inget vidare och The Shrimpers har förutom smisk i tre raka svårt med målskyttet. Italiensk tränare i Crawley vilket syns på hemmadefensiven denna säsong där utskåpningen man åkte på mot serieledande MK Dons inte ska ses som signifikativ. FA-cupen bjuder oss på ännu en överraskning?Favorittvåan slopas till förmån för 1X.

 

  1. Forest Green - Oxford 1

I universitetsstaden Oxford slutade kampen lagen emellan mållöst och nu får bottenlaget i League One, Oxford United, åka de knappa 80 kilometrarna till Nailsworth. Resor är inget kul för de gulklädda som på tolv bortakamper bara vunnit en gång denna säsong. I League Two huserar Forest Green Rovers som sällan förlorar, särskilt på hemmaborgen med den bäst skötta mattan, i alla fall sett till namnet; The New Lawn. Strikern Reuben Reid är The Greens bästa målskytt med sina fem ligamål och kanske kan 30-åringen avgöra här? Ettan betalar bra. Börja där men gardera.

 

Kassaskåpet! - Serbien

Med turneringens skyttekung Mitrovic i laget behöver serberna inte oroa sig vart målen ska komma ifrån och Litauen har idel förluster i Nations League. Målfest i Belgrad?

 

Varningen! - Israel

Nere i Haifa kämpade Israel ner Skottland efter en fin andra halvlek. Mentalt svaga britter viker sig med jämna mellanrum i matcher som de själva upplever att de har i en liten ask och det är ju minst sagt upplagt för det här.

 

96 rader

  1. Sverige - Ryssland 1X
  2. Portugal - Polen X
  3. Skottland - Israel 2
  4. Montenegro - Rumänien X2
  5. Serbien - Litauen 1
  6. Kosovo - Azerbajdzjan 1X
  7. Malta - Färöarna 1X2
  8. Frankrike - Uruguay 1
  9. Italien - USA 1
  10. Brasilien - Kamerun 1
  11. Charlton - Mansfield 1
  12. Crawley - Southend 1X
  13. Forest Green - Oxford 1X

 

864 rader

  1. Sverige - Ryssland 1X
  2. Portugal - Polen 1X
  3. Skottland - Israel 2
  4. Montenegro - Rumänien 1X2
  5. Serbien - Litauen 1
  6. Kosovo - Azerbajdzjan 1X
  7. Malta - Färöarna 1X2
  8. Frankrike - Uruguay 1
  9. Italien - USA 1
  10. Brasilien - Kamerun 1
  11. Charlton - Mansfield 1X
  12. Crawley - Southend 1X
  13. Forest Green - Oxford 1X2