Tänkte du se årets fotbollsmatch, men vill inte hålla på något speciellt lag? Letar du efter speltips på Champions League finalen 2023 och inspiration för att krydda tv-upplevelsen lite extra? Eller vill du kanske bara komma i stämning inför drabbningen? Oavsett vilket så har du kommit helt rätt!

Här på Betting.se hittar du förstås speltips och förslag från våra experter och användare, men eftersom vi vet att många vill se finalen utan att hålla på något speciellt lag har vi satt samman 10 stycken olika spelidéer.

Häng med i vår oddsbuffé och plocka ditt favoritspel, kopiera ett speltips eller inspireras och leta upp ditt egna specialspel!

1. Lyckas Liverpool ha bollinnehavet hela matchen?

Det finns hur mycket som helst att titta på när man vill analysera en så här stor match. Något som är fundamentalt för många spelare är hur matchbilden kan utveckla sig, och där blir bollinnehavet ofta en nyckelfaktor. Enligt oddsen väntas Liverpool vara det spelförande laget, men omkring 52 procent av bollinnehavet.

52 procent är samma siffra som laget lyckades uppnå borta mot Barcelona, vilket man sedan följde upp med 45 hemma på Anfield. I kvartsfinalerna var siffrorna mot Porto 59 respektive 48. För Tottenhams del hade man bollen i 49 respektive 57 procent av tiden mot Ajax. I kvartarna mot Manchester City var siffrorna 41 och 37.

Tittar vi på lagens inbördes möten de två senaste säsongerna artar sig ett visst mönster:

  • 31 mars 2019: 51-49 till Tottenham (Liverpool hemmalag)
  • 15 september 2018: 60-40 till Tottenham (Tottenham hemmalag)
  • 4 februari 2018: 66-34 till Tottenham (Liverpool hemmalag)
  • 22 oktober 2017: 64-36 till Liverpool (Tottenham hemmalag)

Matchen på lördag är förstås en final och matchbilden sannolikt helt annorlunda mot en "vanlig" ligamatch. Kanske finns det ändå ett visst värde i att Tottenham lyckas hålla bollen inom laget lite mer än oddsen visar?

2. Snabbt första mål som vanligt?

Matcher som gäller mycket har en tendens att bli tillknäppta från start, vilket även många av våra speltips på Champions League finalen skvallrar om. Det ska dock noteras att i tre av Tottenhams fyra senaste matcher har det blivit mål inom första kvarten. Senast i ligan mot Everton lyckades Dier peta in bollen redan efter tre minuter och mot Ajax i matchen innan det tog det ynka fem innan matchnollan var spräckt. 1-0-förlusten mot Bournemouth är undantaget och innan det första mötet med Ajax, där gästerna nätade efter precis 15.

Tittar vi på Liverpools senaste facit är Manés mål efter 17 minuter i senaste matchen inte så pjåkigt sent. Origi nätade efter 7 minuter mot Barcelona och i matchen innan det gjorde van Dijk mål efter 13 minuter mot Newcastle. Första mötet mot Barcelona dröjde visserligen till matchminut 26 innan ett mål föll, men det kanske vägs upp av Keitas mål mot Huddersfield i matchen innan – efter endast en (1) spelad minut.

Final är final och det kan förstås bli helt annorlunda här, men lite kittlande är det allt att hoppas på en spräckt nolla redan från start..
 

3. Vad händer först?

Flera spelbolag har roliga spel på vilka händelser som ska hända först i matchen. Det går bland annat att spela på om en viss spelare kommer göra mål, få ett kort eller bli utbytt först. Vi kan ta ett konkret exempel med Son Heung-Min.

Här är de olika oddsen hos Mr Green på vad som ska hända först för sydkoreanen:

  • Gör mål: 2.00
  • Får ett kort: 3.00
  • Blir utbytt: 3.75

Spel på enskilda spelare kan dock vara lite vanskligt att ge speltips på om man inte är bra påläst. Då kan man istället välja vad för alternativ som ska hända i matchen, till exempel om det blir gult kort för någon innan det blir mål. Att det blir gult kort först står just nu i 1.60 hos Interwetten, medan mål före kort i matchen ger 2.10.
 

4. Hur många hörnor kan vi räkna in?

Få specialare är väl så klassiska som just hörnspel. Att spela på hur många hörnor det blir i en match är ett riktigt roligt livespel, och de flesta spelbolag erbjuder snabba livespel på alltifrån nästa hörna, hur många det blir i respektive halvlek och vilket lag som får flest under matchen.

På de fyra senaste mötena lagen emellan har det blivit 13, 9, 10 respektive 8 hörnor. Liverpool har stått för 22 av de totalt 40 hörnorna (5,5 i snitt), medan Tottenham då alltså skapat 18 stycken (4,5 i snitt). Spelbolagen använder förstås den här statistiken när de sätter sina odds, vilket syns när de satt över/under-linorna. Här blir det istället viktigt att jämföra mellan olika spelbolag för att hitta bästa spelvärde.

10 hörnor eller fler i matchen ger oddset 1.76 hos Hajper, men hela 1.87 hos Mr Green. 

Men statistik är inte allt – analysera matchbilden och gör ditt val! Och tänk på att de flesta tycker om att spela på Över när det kommer till hörnor, så det finns ofta lite extra värde i Under-spelet.
 

5. Hur het är domaren med kortleken?

När vi ändå är inne på klassiska specialspel som hörnor måste vi ta med spelet på antal kort också. Här kan det skilja sig mellan olika spelbolag hur de räknar gula respektive röda kort, så var nog med att läsa på innan du lägger ditt spel.

Vad spelbolagen dock är överens om är var de ska lägga linan för antal kort. Nästan alla har lagt sig på 4,5 kort i matchen, vilket betyder att du som spelare måste välja "4 eller färre" eller "5 eller fler". 

Att Tottenham får första varningen i matchen ger 1.76 hos Expekt.

Det går också att spela på att enskilda spelare ska få ett kort. Det här kan vara ett kul extraspel i tv-soffan om du vet att någon av dem har kort stubin eller i den här matchen tvingas punktmarkera en kvick motståndare. Att Rose får ett kort står i 2.60, Fabinho 3.00, Dier 3.50, Henderson 4.25 och van Dijk 4.75, för att ta några exempel.

Vill du rocka till det lite extra kan du hos Mr Green kombinera att en spelare gör mål med att denne ckså får ett kort. Den specialkombon ger till exempel 12 gånger pengarna för Mané och 15 i odds för Salah.

6. Mål är inte allt – skott på mål kan väl också räknas?

Även om fotbollsmatcher handlar om att göra mål behöver vi som spelare inte begränsa oss till sådana petitesser. Nej, faktum är att ett skott på mål kan vara nog så bra för oss, så tillvida vi har lagt rätt spel förstås.

Precis som när vi funderade kring bollinnehavet behöver vi lista ut hur matchbilden kan bli. Tittar vi tillbaka på lagens senaste fyra möten ser vi att lagen totalt haft 40 avslut i mål, där Liverpool stått för 5,75 i snitt per match och Tottenham 4,25 (totalt 10 skott på mål i snitt per match).

Du kan också välja att spela på enskilda spelares skott på mål. Och här börjar det bli riktigt intressant! Nedan är endast ett smakprov, klicka in på spelbolagens hemsidor för att kolla hela utbudet.

Nära besläktat till "skott på mål"-marknaden är huruvida det blir skott i stolpe eller ribba i matchen. I skrivande stund är oddset 1.80 på att det blir en ramträff under matchen. Och den som inte tror varken stolpe eller ribba kommer träffas spelar till 1.90. Kan vara ett kul spel att ha i tv-soffan.

7. Vilka blir matchens passningskungar?

Utan passningar, ingen lagsport. För den som känner sitt lag riktigt bra är det inte alls omöjligt att hitta riktigt fina odds på hur många passningar vissa spelare kommer slå i matchen. Både Mr Green och Interwetten har nämligen odds på det, och det går även att spela på assists, det vill säga målgivande passningar. 

Liverpool slog 603 passningar i sin senaste match (mot Wolverhampton) och Tottenham mäktade med 543 stycken i ligaavslutningen (mot Everton). När lagen möttes i slutet av mars vann Tottenham "passningsmatchen" med 485 mot 445. Om det här säger oss något har vi dock ingen aning om... 

Att Origi slår 28 passningar eller fler i matchen ger 3.75 i odds och Wijnaldum att slå 44 eller fler ger 2.35, bara för att ta två exempel på hur marknaderna ser ut. Vad gäller målgivande passningar ger både Firmino och Milner 5.50 i odds. Tror man att Lucas gör mål i matchen och även passar fram till någon annan som gör mål finns det spelet till 21 gånger pengarna. Alla dessa tre odds finns hos Mr Green.
 

8. Är anfallarna heta på gröten, eller står backlinjen kanske och sover? 

Att spela på antalet offsides är ett kul sätt att krydda matchen oavsett vilket lag du håller på, eller om du har svårt att sympatisera med något av dem. Här gäller det att hitta spelare som ligger och fiskar längs med backlinjen, alternativt lista ut om ett lag kommer spela mycket på kontring. Kanske kan även antalet offensiva frisparkar spela in, då det relativt ofta blir offside vid just fasta situationer.

Tittar vi på de senaste matcherna upptäcker vi flera spännande saker. Tottenham sprang till exempel bara offside en enda gång i dubbelmötet mot Ajax i semifinalen. Mot Manchester City blev det två gånger i varje match, alltså totalt fyra. Även Liverpool var snåla med antal offsides i sina semifinaler. Mot Barcelona sprang man "fel" en gång per match och i kvartsfinalen mot Porto blev det två respektive fyra gånger.

Oddsmässigt har Mr Green valt olika över/under-linor för antal offsides i matchen. Mr Green har satt sin till 4,5. Dock ska sägas att oddsen för respektive utfall jämnar ut chanserna. Att det blir 5 eller fler offsides i matchen ger 1.60 hos Mr Green.

Mr Greenerbjuder även spel på antal offsides per lag. Att Tottenham upprepar sina offsidelöpningar från semifinalerna mot Ajax och springer offside 2 eller färre gånger ger 2.00 i odds. För Liverpool är samma spel nere i 1.95. Noterbart är att dessa spel hos Mr Green inkluderar förlängningen, vilket rent matematiskt borde kunna ge en extra offsidelöpning.
 

9. Avgörs Champions League på ett självmål?

Självmål är ju egentligen allt annat än kul, speciellt inte i en final. Men visst går det att tjäna en liten slant även på ett sådant dråpligt inslag. Och kanske, kanske har vi hittat en illavarslande trend för Tottenham.

Ja, för det är väl lika bra att gå rakt på sak? Tottenham har gjort tre självmål bara i år. Det första kom i januari mot Fulham (Llorente), det andra i februari mot Chelsea (Trippier) och det tredje i mars mot just Liverpool (Alderweireld). Det låter kanske inte mycket, men det är faktiskt betydligt mer än vad som är vanligt. Liverpool har inte gjort ett enda på hela ligasäsongen, och Tottenham klarade sig med endast ett i fjol.
 

Följ matchen och liveoddsen

Du ser matchen på Viasat med start lördag klockan 21:00. Ha med fördel även fliken för Matchcenter uppe för att automatiskt få alla de bästa liveoddsen i en och samma vy.

Bäst odds just nu på Champions League-finalen

Starta ett konto via nedan länkar för att få en bonus och smidigt komma igång med dina specialspel. Låt fotbollsfesten börja!

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor: Giltig för nya spelare vid första insättningen på minst 100 kr. Spelet lagt med min. 1,80 odds matchas upp till 1500 kr och gratisspelet betalas ut efter att spelet är avgjort. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 17.12.21.
Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

100% upp till 1000 kr!

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting utan registrering
Sätt in direkt med BankID
Extremt snabba utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Omsättningskrav 8x på sport min. odds 1,80.

Villkor och krav:  Referera till Snabbare för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeÅldersgräns 18 år. Bonuserbjudande gäller endast nya kunder vid första insättnings- och speltillfälle. Minsta insättning är 100 kr för att aktivera välkomstbonusen. Du kan endast ta del av ett välkomsterbjudande. Gäller i 90 dagar. Om du inte kan se din bonus så vänligen kontakta kundtjänst. Bonusen kan enbart aktiveras av dem innan första speltillfället.

120 kr gratisspel i välkomstbonus
massor av sporter med fina odds
lätt att navigera!
Omsättningskrav: X1 omsättning

Ytterligare villkor: Giltig för nyregistrerade spelare bosatta i Sverige vid första insättningen på minst 100 kr. Insättningen matchas upp till 120 kr på gratisspelet. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 25.03.22. Vid eventuell vinst betalas beloppet ut minus värdet på gratisspelet.
Villkor och krav:  Referera till Betinia för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Gäller nya kunder. Maxbonus 120 kr. Min insättning 100 kr. Vid eventuell vinst betalas beloppet ut minus värdet på gratisspelet. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar.

100% upp till 1000 kr i sportbonus!

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
100% upp till 1000 kr
Höga odds
Snabba utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 4.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 8000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Välkomsterbjudandet kan hävdas genom att välja bonusen i insättningsmenyn innan den första insättningen har genomförts, endast nya spelare.
Villkor och krav:  Referera till Bethard för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Gäller nya kunder. Maxbonus 1000 kr. Min insättning 100 kr.