Rugby-VM, det är kanske inte så att vi svenskar studsar till och sjukskriver oss, men i andra länder är det just så.

Vinter-OS, det tycker många av oss är rätt stort va? Rugby-VM är dubbelt så stort.

Rugby-VM är världens 7:e mest tittade idrottsevenemang

Världens på tv 10 mest tittade sportevenemang listas nedan.

Inom parentes antal tittare världen över.

1, Fotbolls-VM (3,4 miljarder)

2, Tour de France (2,6 miljarder)

3, Sommar-OS (2 miljarder)

4, Champions League (1,7 miljarder)

5, Confederations Cup (1 miljard)

6, Asiatiska spelen (985 miljoner)

7, Rugby-VM (790 miljoner)

8, Giro d'Italia (775 miljoner)

9, Vinter-OS (448 miljoner)

10, Cricket-VM (400 miljoner)

Världen är större än både Sverige och Europa kan man slå fast. Några av de där evenemangen sänds inte ens på tv i Sverige, men stora är de globalt sett. Ska noteras att listan baseras på totalt tittande, så längre evenemang gynnas. Exempelvis har Ryder Cup och Super Bowl enormt många tittare under en koncentrerad tid, men evenemangen är för korta för att konkurrera med exempelvis cykeltävlingarna som pågår i flera veckor.

Rugby-VM är stort alltså, och så också i Europa. Flera av utmanarna om titeln är européer.

Nya Zeelands All Blacks storfavorit till titeln

Vi tar Bethards odds på slutsegrare i rugby-VM, odds som kommer uppdateras under hela mästerskapet som pågår mellan 20:e september och 2:a november. Alla matcher spelas i Japan och anledningen till att rugby-VM pågår under så lång tid är enkel. Det är en tuff sport, rugby. Det tar lång tid för spelarna att återhämta sig från matcherna och därför krävs klart längre vila än ​​​​​vad som är fallet i de flesta andra idrotter.

rugby-VM

Nya Zeelands All Blacks, det mytomspunna landslaget som är dubbla regerande mästare är storfavoriter även denna gång. Inte många länder som har en så tydlig nationalsport som rugby är i Nya Zeeland och att se All Blacks är en upplevelse, inte minst för att se deras fantastiska "haka", en koreograferad krigsdans som de utför framför sina motståndare innan varje match. Minst sagt en speciell sport, rugby, där Nya Zeeland utför denna dans, men inget annat landslag gör något liknande.

Sydafrika är de senaste världsmästarna innan Nya Zeeland. De vann 2007. England vann 2003. Som synes på oddsen, det är de som vunnit tidigare som är mest betrodda. Noterbart att Australien, som var i final senast det begav sig 2015, inte alls är betrodda den här gången. 

Rugby-VM startar fredag klockan 12:15 med match mellan hemmanationen Japan och Ryssland. Matcherna sänds i Sverige i Viasats kanaler och vill man se rugby-VM på livestream så är det Viaplay som gäller.

Bethard ett bra spelbolag för odds och spel på rubgy

Om man vill prova att spela på rugby så är Bethard ett utmärkt spelbolag. De har massor av spel på matcherna i rugby-VM, både innan och under matcherna. Just nu också en riktigt fin bonus på 100% upp till 1000 kronor för nya kunder.