Hur har säsongen varit för den småländska klubben Växjö. Hur har laget nu tagit sig till SM-finalspel efter en grundserie, kvartsfinal och semifinalspel.

 

Grundserien - Överlägsna seriesegrare

Efter femtiotvå omgångar var Växjö mer än klara seriesegare. Laget inkasserade hela 116 poäng och slutade 21 poäng före tvåan Djurgården.
Av dessa alla grundserieomgångar vann laget 40 matcher, varav 6 efter övertid eller straffar. 
Smålandslaget var dessutom det lag som gjorde andra flest mål i serien. Hela 169 st och släppte in klart minst, 104 st. 
Växjö var mer eller mindre serieledare från start och efter ungefär halva grundserien införskaffade sig laget ett försprång inget annat lag mäktade att plocka ikapp.

 

Kvartsfinal - Mot bästa tänkbara motstånd

När det stod klart att Växjö skulle möta Brynäs i kvartsfinal var tongångarna väldigt muntra. Det "sämsta" laget i grundserien hade tagit sig till kvartsfinal och var ett lag som Växjö haft relativt enkelt mot under grundserien.
Enkelt blev det även i kvartsfinalen. En klar seger direkt med 4-1 och där tänkte många att det blir 4-0 i matcher. Det blev dock inte så när Brynäs förvånande lyckades kvittera i matchserien efter en hemmamatch och hemmalaget visade upp ett enormt effektivt powerplay med samtliga mål i den spelformen.
Därefter var det slut på det roliga för Gävle-laget. Tre raka Växjö vinster och vips var laget klart för semifinal med totalen 4-1 i matcher.

 

Semifinal - Enklare än förväntat

Det hann skapas en hel del darr inför semifinalmötet när det blev Malmö som skulle ta sig an Växjö. Ett Malmö som slog ut just suveräne seriesegrarna förra säsongen och hade en god feeling efter att ha slagit ut Frölunda.
Någon repris från förra slutspelet blev det inte för Malmö. Laget stod länge kvar i matchserien över Frölunda och förundades sig det avancemanget. Det höll inte alls mot Växjö som vann serien i fyra raka matcher. 3-2, 3-0, 3-1 och 2-1 efter övertid. Det var först i sista semifinalen som Malmö verkligen var nära. Annars var det inget snack om saken och det försvars och målvaktsspel Växjö besitter agerade väldigt väl, men sattes samtidigt inte på alltför hårda utmaningar. 

Det är inte överraskande att Växjö är i SM-final. Laget är värvat för att bärga ett SM-Guld. Med tanke på att laget floppade och inte vann Champions Hockey League efter finalförlust kommer smålänningarna mer än väl vilja slå Skellefteå.