Säsongens största överraskning Djurgården möter giganterna under 2010-talets framgångslag Skellefteå i en het och tät semifinal. Spelbolagen är eniga, Djurgården tar sig till final. Håller jag med?

 

Inför rapport - Resan hit

Grundserien - Djurgården seriens överraskning

Inför säsongen 2017 - 2018 dömdes Djurgården ut med en för svag backbesättning och saknad av rutin. Stockholmarna gav svar på tal och blev imponerande tvåa i grundserien efter 52 omgångar. 
Den viktigaste faktorn var lagets defensiv och strålande målvaktsspel. Under grundserien släppte Djurgården in andra minst mål i hela serien och gjorde dessutom fjärde flest framåt.

Kvartsfinal - En skön genomkörning

I kvartsfinalspelet väntades satsande floppande Linköping. Ett Linköping som på förhand såg ut att kunna skaka Djurgården och ge det en längr matchserie än vad det blev. 
Trots att Linköping psykiskt tungt kvitterade matchserien till 1-1 var det närmare på Linköping smällen togs på. Djurgården höjde moralen och krigade ännu mer. 
1-1 i matcher blev 4-1 efter tre raka och Djurgården visade upp en enorm effektivitet och inställning. 
Avancemanget var inget att diskutera och Djurgården är nu klara för sitt första semifinalspel sedan säsongen 2009 - 2010.

Grundserien - Skellefteå var en besvikelse

Det tog länge innan Skellefteå kom in i kampen om topp sex och kunde efter en stark avslutning slutligen sluta femma i tabellen. 
Grundseriens stora problem var att det bara var förstakedjan med Möller-Lindholm-Lindström som levererade. Inga andra kedjor var särskilt producerande och det var inte först under OS-uppehållet som övriga kedjor klev fram när förstakedjan var på OS-uppdrag.
Skellefteå slutade till sist femma med samma poängskörd som fyran Färjestad, men en sämre målskillnad avgjorde hemmaplansfördelen.

Kvartsfinalen - En stökig resa

Mot Färjestad började allt som en dans på rosor efter en stulen match direkt på bortaplan och ledning i matchserien. J. Lindström cross-checkade till sig ett matchstraff men klarade sig undan avstängning. Det ledde att Färjestad la mer fokus på domarna och bedömningar än att spela hockey och Skellefteå vann tämligen enkelt både match två och tre. I match tre svarade Lindström återigen för en diskuterande insats med en blindside tackling och nu blev det avstängning. Fem matcher löd domen. 
Trots det räknade alla med att Skellefteå skulle städa av Färjestad på hemmaplan i kvartsfinal fyra. Något som inte alls blev av och Färjestad svarade genom att vinna match fyra och även fem.
Skellefteå blev stirrigt och nervöst då laget minns förra säsongens tapp i kvartsfinalen mot Frölunda. (3-1 i matcher blev 3-4)
Hemmalaget låg under med 1-2 inför slutakten, men kunde hämta sig och på mindre än en minut vända matchen och vinna kvartsfinal sex med 5-2. En skön och välbehövlig seger för västerbottningarna.

Inbördes möten - En klar fördel Djurgården

Fyra möten under grundserien resulterade i tre vinster för Djurgården, en för Skellefteå och 9-3 i poäng. Målskillnaden blev 9-7 och inga målkalas affärerer att nämna. Anmärkningsvärt är att Djurgården har sju raka hemmasegrar över Skellefteå

06.03.18 SHL Skellefteå Djurgården 3 : 1
28.10.17 SHL Skellefteå Djurgården 1 : 2
27.10.17 SHL Djurgården Skellefteå 2 : 1
30.09.17 SHL Djurgården Skellefteå 4 : 2

 

Hur slutar matchserien?

Det är unga Djurgården mot rutinerade Skellefteå. Jag ser dock som Djurgården som en slutgiltig finalist mot Växjö. Varför?
► Djurgårdens fart och frenesi. Det är med en enorm fart och spelglädje som Djurgården genomför sina matcher. Medan Skellefteå är en aning långsamma och backbesättningen är inte som den en gång var.
► Hemmaplan. I denna matchserie kommer hemmaplan vara den avgörande faktorn. På Hovet är Djurgården enormt svårslagna och det tillsammans med en publik som bär sitt lag. 
Skellefteå har inte rosat marknaden på resande fot under säsongen.
► Offensiven hos Djurgården. Med hela tjugoen mål på fem matcher mot Linköping är imponerande och för Skellefteå måste J. Ortio fortsätta spela på sin absoluta max om det ska överraskas i matchserien.
Skellefteå har dessutom en förmåga att dra på sig enormt med utvisningar och mot Djurgården håller det inte att spela med färre spelare på banan.

Djurgåden ser hungriga ut och har verkligen längtat efter vad som komma skall. Medan Skellefteå fick slita enormt hårt mot Färjestad och det började att läggas fokus på fel saker. Något som kommer kosta i den här matchserien. 

Betsafe* erbjuder 1,55 på att Djurgården avancerar och jag placerar 7/10 Units på det. 

Nu lutar vi oss tillbaka och ser en fartfylld matchserie.