Suveräna seriesegrarna Växjö med sitt jättelag möter Malmö som något överraskande slog ut Frölunda ur kvartsfinalen. Har skåningarna något att sätta emot här eller dansar Växjö vidare mot final?

 

Inför rapport - Resan hit

 

Grundserie:

Växjö vann grundserien i stortartad stil med hela 116 inspelade poäng efter femtiotvå grundserieomgångar. Ner till tvåan Djurgården skiljde det ofattbara 21 pinnar.
Växjö imponerade rakt av och gjorde andra flest mål i hela grundserien och släppte in klart minst. 

Kvartsfinal:

Något oväntat ställdes Växjö mot Brynäs i kvartsfinalsspelet. Ettan mot tian i tabellen och en enorm fördel för smålänningarna i både form och inbördesmässigt. 
Brynäs stred dock tappert och kom igen till 1-1 i matchserien efter en stark hemmamatch. 
Därefter tog lagets energi slut. Växjö ökade tempot ytterligare och med Brynäs skadebild och nyckelspelare borta var saken klar och Växjö vann tre raka och avancerade till semifinal efter 4-1 i matcher.

Grundserie:

För Malmö's del var det kamp ändå in i kaklet om att sluta topp fyra och få hemmaplansfördel. För skåningarna blev en svag avslutning avgörande och Malmö slutade på en sjätte plats med åttiosex inspelade poäng. Ett ynka poäng bakom fyran Färjestad och femman Skellefteå. 
I offensiven och defensiven var Malmö ett mittenlag. Med 152 gjorda mål var Malmö femte målfarligast och med 138 insläppta var defensiven sjunde bäst. 

Kvartsfinal:

Malmö fick en tacksam lottning i kvartsfinalen. Att få möta tabelltrean Frölunda var inget Malmö missunnades över utan sporrade laget mer. Malmö hade ju faktiskt besegrat Frölunda två gånger under grundserien och tagit poäng i samtliga fyra möten.
Kvartsfinalsserien började på bästa tänkbara sätt dessutom. En bortaseger med 2-1 i kvartsfinal ett blev startskottet över sättet Malmö skulle visa upp för att slå ut Frölunda.
I kvartsfinal två och tre tappade Malmö konceptet med starkt försvarsspel och målvaktsspel och istället hade Frölunda vänt på steken till 2-1 i matcher och där trodde många att serien skulle gå till göteborgarna.

Däremot ville Malmö annat. Laget bytte målvakt efter sjukdom på O. Alsenfelt och in med J. Gunnarsson. Ett väldigt lyckat byte och Malmö studsade tillbaka och vann tre raka matcher med 3-1, 4-0 och 4-2. Mycket tack vare ett starkt powerplay, boxplay samt försvars och målvaktsspel.

Inbördes möten mellan Växjö - Malmö

Av grundseriens fyra möten resulterade det i nio poäng för Växjö och tre för Malmö. Notera att Växjö vann tre matcher och av dessa fyra möten vann bortalaget tre av fyra.

08.03.18 SHL Växjö Malmö 6 : 3
13.01.18 SHL Malmö Växjö 0 : 4
23.11.17 SHL Malmö Växjö 2 : 4
19.10.17 SHL Växjö Malmö 1 : 2

 

Hur slutar matchserien?

Nästan ingen tror på Malmö i den här matchserien och när vi ser oddset inför kvartsfinal ett har Växjö 1,75 i en rak hemmaseger. Det visar att spelbolagen inte lyfter Malmö's insats särskilt högt från kvartsfinalerna. 
Vad kan tala för Malmö egentligen? 
► All press är på Växjö. Det stora och tunga samt dyra lagbygget får inte fallera redan i en semifinal. Alla sponsorer, fans och experter räknar med att Växjö tar SM-guld.
► Vi minns väl alla förra säsongens kvartsfinal mellan dessa lag? Då trodde ingen heller på Malmö som då slutade åtta i grundserien och Växjö vann återigen grundserien i imponerande stil. Då visade Malmö en enorm offervilja och styrka och slog ut smålänningarna i 4-2 i matcher. 
Räkna med att Malmö har tuggat detta som energiboozt inför semifinalen.
► Målvaktskampen. V. Fasth ses som SHL's bästa målvakt men i kvartsfinalsspelet såg han klart mänsklig ut mot ett sargat Brynäs. Medan Malmö's målvakter verkligen klev ut och J. Gunnarsson blev en jätte. 
Kan Malmö's målvakter hålla tätt kommer ett kontringsskickligt Malmö störa Växjö.

Men sett över en sjumatchersserie ska det bara bli Växjö som går till final. 
Smålänningarna är större, starkare och klart bättre än sina semifinalsmotståndare. Tre av fyra vinster under grundserien och har fått några extra dagars vila jämfört med Malmö kommer bli nyckelfaktor i kvartsfinal ett. 

Växjö avancera till finalsspel är inte spelvärt när bolaget Unibet* bjuder 1,35. Malmö kan "skrälla" med en bra start. 

Nu lutar vi oss tillbaka och njuter av en härlig hockeymåndag.