Med lite distans till OS i PyeongChang så kan vi lugnt konstatera att det var en svensk succé. på alla sätt och vis. Damerna på skidfronten imponerade på oss alla med några enastående prestationer, för att inte nämna skidskyttelagen som alla stor för en prestation över förväntan.

Kommer det att bli en ny succé i vinter-OS 2022?

6:a i medaljligan med flera guld i bagaget

Ska vi summera spelen så har nog alla superlativ använts redan för den svenska truppens genomförande, men vi gör det på vårt sätt här nedan. Totalt sett tog Sverige 14 medaljer fördelat enligt följande:

7 Guld

6 Silver

1 Brons

Favoriten som höll: Stina Nilsson, Längdskidor Sprint (1a) Inget snack.

Favoriten som föll: Sandra Näslund, Freestyle, Skicross (4a) Favoriten och medaljhoppet på förhand blev snöplig fyra och skyllde på en motståndare.

Folkkäraste favoriterna: Skidskyttelandslaget, 2 Guld & 2 Silver Kan man göra något annat än att älska detta genombrottet för skidskyttarna.

Mest överraskande: Hanna Öberg, Skidskytte 15 km (1a) Egentligen var det nog landslagskollegan Mona Brorsson som var mest överraskad när Hanna stod som vinnare.

Mest självklara medaljen: Charlotte Kalla, Längdskidor 10 km fritt (2a) och Kalla/Nilsson, Längdskidor Team Sprint (2a) Båda medaljerna var något ”alla” hade räknat hem redan innan starten, och de höll för trycket.

Rycket som höll: Charlotte Kalla, Längdskidor Skiathlon (1a)

Rycket som ej räckte: Stina Nilsson, Längdskidor Team Sprint (2a) Förlusten mot Diggins på upploppet sved.

Den mest okända: Sebastian Samuelsson, Skidskytte 12,5 km (2a) Mannen med hästsvans som inte många visste om innan OS, sköt sig in i våra hjärtan.

Leende stenansikten: Curlinglaget Lag Anna Hasselborg (1a) De höll fokus från match 1 och sopade banan med övriga konkurrenter, sen log de ikapp och visade enorm glädje.

De unnar vi mest: André Myhrer & Frida Hansdotter, Alpint Slalom (1a) Alpinstjärnorna som varit med i världstoppen under lång tid och som är så ödmjuka och varma personer. Att de får kröna sina karriärer med OS-guld unnar vi dem

Nästa gång så tar vi er: Norge, detta grannland som bara producerar medaljörer på löpande band, 39!! medaljer. Nästa Vinter-OS då är det Sverige som tar upp jakten på Norge, vi kan väl inte vara så långt efter dem, eller….. De tar medalj i åtta sporter av de elva som de har deltagare i. Imponerande.

Vi kunde också: Liechtenstein och deras alpina stjärna Tina Weirather fixade ett brons i damernas Super-G. Det lilla furstendömet med ca 38 000 invånare kan också!

Vi ses 2022 i Peking, Kina

Väl mött!