På onsdag morgon svensk tid drar ishockeyturneringen i vinter-OS 2022 i gång. Premiärmatchen är mellan Ryssland och Schweiz. Corona har omkullkastat spelreglerna inför årets OS. NHL har stoppat sina spelare från att åka til Kina vilket slår hårt mot de flesta nationer som har sina bästa spelare till vardags i Nordamerika. Favoritskapet ligger inte längre på Kanadas trupp utan Ryssland, då de har en trupp fullspäckad av KHL-spelare. Häng med här för att få en genomgång av vilka lag som har störst chans på medaljer i OS.

Vinnare ishockey Herrar vinter-OS 2022 Högsta odds Spelbolag
Ryssland 2,75
Finland 5,50
Sverige 6,50
Kanada 7,00
Tjeckien 11,00

Läs även vårat speltips om vilka vi tippar vinner medaljligan vinter-OS 2022

Ryssland

Precis som de flesta nationer så får Ryssland klara sig utan några av sina största stjärnor i OS. Men i motsatt mot de flesta andra länder kan man skrapa ihop en mycket fin trupp via spelare från KHL. Hela truppen består av spelare från KHL. En hel del har även testat på spel i NHL. Ledaren av KHL:s poängliga finns i truppen, han heter Vadim Shipachyov och till vardags öser han in poäng i Dinamo Moskva. Med detta sagt så har Ryssland den bästa truppen på pappret och man är klara favoriter att ta hem guldet.

Kanada

Det är nästan surrealistiskt hur många begåvade hockeyspelare som Kanada inte kan ta ut till årets OS från NHL. Med NHL-spelare hade man varit givna guldfavoriter, men nu har läget ändrats. Man har fått skrapa ihop en salig blandning av spelare från AHL, KHL, SHL och så vidare. Det kanske största namnet är den nu 37-årige Eric Staal som var med och vann hemma-OS i Vancouver 2010. Staal har en lång och framgångsrik NHL-karriär bakom sig och är nu kapten i årets OS-lag. Truppen är dock helt okej och räkna inte bort Kanada från medaljstriden.

Sverige

Tre Kronor har fått jobba hårt för att få ihop en slagkraftig trupp - slutresultatet ser dock ganska bra ut. I mål är Lars Johansson rankad som en av KHL:s bättre målvakter. En storspelande målvakt brukar räcka långt och bär ses som Sveriges största nyckel till framgång. Annars är det upp till de spelarna som har varit i NHL under sin karriär att visa vägen, som till exempel Christian Folin, Marcus Kruger och Joakim Nordström. Förhoppningsvis lyckas Tre Kronor få ihop ett taggat lag med spelare som har fått en oväntad chans i sin karriär att ta en OS-medalj.

Sverige - Lettland - 10.02, kl. 05:10
Sverige - Slovakien, 11.02, kl. 09:40

Finland

Lejonen från vårt östra grannland har lyckats fixa fram en fin OS-trupp trots allt. Ganska många spelare har rutin från spel i NHL. De kanske största namnen är trion Valtteri Filppula, Sami Vatanen och Leo Komarov. Många spelare spelar till vardags i KHL och på pappret ser truppen stark ut, antagligen den namnstarkaste truppen efter Ryssland. Finland har aldrig vunnit ett OS-guld i ishockey, under årets turnering kommer landet ha en chans att göra detta - en chans som kanske inte kommer igen på ett bra tag.

Speltips vinnare ishockey herrar OS 2022

Ryssland är som sagt favorittippade men Finland är inte långt bakom. När det gäller Sverige och Kanada kommer de smygande med. Jag tror att truppbredd, kvalité och hunger blir avgörande och sticker därmed ut hakan och tippar att Finland tar hem OS-guldet: Finland vinner OS-guld i ishockey till oddset 5,50@Betsson*.

TILL BETSSON!