Dagens andra åttondelsfinal kanske inte har exakt samma stjärnglans som Frankrike - Argentina men det finns väldigt många världsspelare som drabbar samman i den olympiska orten Sotji. Den regerande Europamästaren ställs mot den första världsmästaren men det är framförallt anfallsduellen som är mest intressant. På ena sidan världens bäste fotbollsspelare Cristiano Ronaldo. På andra sidan ett anfallspar som kan vara turneringens främsta, Luis Suarez och Edinson Cavani.

På förhand är det väldigt ovisst vem som tar sig vidare. Hos Bethard* är oavgjort det resultatet som har lägst odds och det är den enda av åttondelsfinalerna där förutsättningarna är sådana. Det lär bli en oerhört jämn match mellan två lag vi inte riktigt vet vart vi har.

Trots Cavani och Suarez är det defensiven som imponerat

Visst finns Cavani och Suarez i anfallet och mot Ryssland hitta äntligen båda två målet i samma match, men det är försvaret som verkligen imponerat. Uruguay är det enda laget i turneringen som inte släppt in ett enda mål i gruppspelet. Visst var motståndet kanske VM:s svagaste men samtidigt har Uruguay inte släppt in ett enda mål under 2018, trots sex spelade matcher.

Framförallt har Uruguay ett mittbackspar som är något extra. Diego Godin och Jose Gimenez spelar tillsammans som ordinarie mittbackar både i Atletico Madrid och i landslaget. Nu blev den sistnämnda skadad i andra matchen mot Saudiarabien och missade således gruppavslutningen mot Ryssland, men det finns hopp om att han är redo för kvällens match.

Ronaldo, Ronaldo, Ronaldo

Uruguay lär ha planen klar för hur man ska vinna kvällens match. Stoppa Ronaldo och de stoppar Portugal. Den femfaldige Ballon d’or-vinnaren missade visserligen en straff senast mot Iran, men innan dess hade han stått för samtliga av Portugals fyra mål i detta VM, varav ett hattrick mot Spanien i premiären naturligtvis är det som klingar högst. Världens bäste spelare vann Champions League med Real Madrid för tredje året i rad, vann EM med Portugal för två år sedan och siktar såklart mot en final i detta VM. Dessutom vill han göra mål ikväll så han kommer ikapp Englands Harry Kane som leder skytteligan på fem mål, ett före Ronaldo som står på fyra.

Vägen dit är dock betydligt svårare nu, tack vare ett insläppt övertidsmål mot Iran. Det målet innebar att Portugal bara fick en poäng mot Iran, men hade man hållit undan hade man vunnit gruppen då Spanien också bara fick kryss mot Marocko. Nu hamnade Portugal i stället på den svårare halvan av slutspelsträdet och får möta Uruguay istället för Ryssland i åttondelsfinalen. ​​​​​

Tabarez - ett unikum i världsfotbollen

Visst har defensiven varit fantastisk i Uruguay men mot Portugal kommer det krävas mer än så. Tränaren Oscar Tabarez har pratat om att hitta balansen i laget i en åttondelsfinal för alla vet hur vassa Portugal är på omställningar. 71-årige Tabarez har lett laget sedan 2006 och är därmed den tränare i VM som suttit längst på sin position. Han gör därmed sitt tredje VM som huvudtränare för Uruguay vilket innebär att det både finns lojalitet från spelarna men framförallt kontinuitet, något som inte ska underskattas i dagens fotboll. Tabarez har fått smeknamet El Maestro (The Teacher) för sina gedigna resultat som tränare.

Cavani och Suarez

Både Cavani och Suarez har gjort mål i tre raka VM-turneringar och lär behöva hitta nätet om det ska bli avancemang ikväll. I gruppspelet har de två anfallarna varit knappt godkända. Med tanke på motstånd i gruppspelet och kapaciteten samt erfarenheten hos de båda anfallarna, hade den neutrale åskådaren hoppats på mer från anfallsduon. Mot Ryssland hittade dock spelarna äntligen målet i samma match, efter att det bara varit Suarez som hittat nätet tidigare under turneringen.

Vinner Uruguay kvällens match är det första gången sedan 1930 laget vinner de fyra första matcherna i ett VM. Den gången blev det guld men det är inte mycket som talar för att det blir någon repris 88 år senare. Även om Uruguay gjort fem mål har man ännu inte lyckats göra mål i det öppna spelet. Alla fem mål har kommit till efter fasta situationer. Något man hoppas kunna ändra på i kvällens match.

Portugals mästerskapsstatistik imponerar

På de 16 senaste matcherna i stora mästerskap har Portugal bara förlorat en match under ordinarie tid. Det var mot Tyskland i lagets premiär under VM 2014. Dock har Portugal förlorat tre raka slutspelsmatcher i VM och bara gjort ett mål framåt. Cristiano Ronaldo har aldrig gjort mål i en slutspelsmatch i VM, något han säkerligen vill ändra på ikväll. Ronaldo tangerar även Bastian Schweinsteigers rekord som den spelare som gjort flest matcher i EM- och VM-slutspel med 38 matcher när domaren blåser igång kvällens drabbning.

Tränaren Fernando Santos har inte suttit lika länge som sin kollega Tabarez, men gör trots detta sitt fjärde raka mästerskap. Dock är det “bara” andra med Portugal då Santos tränade Grekland EM 2012 och VM 2014. Hans första mästerskap med Portugal slutade i hyfsad succé, nämligen EM-guld.

Förutsättningar och Fun Facts

* Enligt statistiktjänsten Gracenote Sports har Portugal 6% chans att vinna VM medan Uruguay har 5% chans.
* Uruguay är det enda laget som inte släppt in mål bakåt i VM, en svit som man hållit vid liv sedan november 2017.
* Lagen har aldrig tidigare mötts i VM, den enda matchen som spelats mellan lagen var 1972 i Independence Cup, matchen slutade 1-1.
* Senaste gången Portugal förlorade mot ett lag från Sydamerika var 2013.
* Uruguay gick till semifinal 2010 men slutade fyra efter att ha förlorat semifinalen mot Holland och bronsmatchen mot Tyskland.
* Gör Ronaldo mål ikväll går han upp i delad skytteligatopp med Harry Kane, två mål tar upp honom som ensam i toppen.
* Uruguay spelar i slutspelet för sitt tredje VM i rad, medan Portugal är tillbaka i åttondelsfinal efter att ha misslyckats med detta 2014.
* Matchen spelas på Fisht Olympic Stadium i Sotji och domare är C.A Ramos från Mexiko.