I nedräkningen inför SHL säsongen 2017/2018 har vi kommit fram till vilka två lag som vi anser vara starkast på papperet inför premiären. Det är fjolårets finalister Brynäs, samt förra årets segrare utav grundserien Växjö Lakers.

 

Brynäs - Melineffekten, behöver inte vara sämre än "Bulan boys"

Förra säsongen överraskade Brynäs stort. Ett offensivt vägvinnande spel som byggde på hög fart och mycket intensitet, som dåvarande tränaren Thomas "Bulan" Berglund tillsammans med övriga ledarstab fått laget att acceptera till fullo. Det driv som genomsyrade Brynäs spel, och spelarna, har inte setts sen SM-Guldet 2012. Nu med ny tränare i hemvändande Roger Melin, som också har ett SM-Guld på kontot med Brynäs från 1999, så ska Brynäs fortsätta på den inslagna vägen som förra året var så vägvinnande. Klarar Melin av att axla den rollen? Han har varit med tillräckligt länge för att veta att det går upp och ner, fram och tillbaka, kritik har han fått, och resultat har han levererat. Melins ledarsätt har kanske inte Bulans intensiva karaktär men det betyder inte att der blir fel för Brynäs. Melin bygger en grupp, det är han oerhört duktig på, och eftersom spelsättet från förra säsongen mest troligt är detsamma i och med att många spelare ur stommen finns kvar så kan det här bli en minst lika bra säsong för Brynäs.

Bredden ett stort plus

När man synar truppernas styrka är det olika delar som är viktiga, finns det en tydlig leading line? finns det fler kedjor som kan producera? Hur är styrkan på lagets 3e och 4e femma? För Brynäs del så har man en tydlig leading line i Clark-Jensen-Palushaj, likväl som den tänkta 4e formationen är riktigt bra för SHL, senaste matchen spelade Alcén-Granström-Blomqvist där. Ser vi på den bredden så är det inte många lag i SHL som matchar det, inte på forwardssidan åtminstone.

Lägg till stjärnskotten Linus Ölund och Samuel Asklöf som beräknas ta ytterligare kliv i år och bredden finns, liksom spetsen för Brynäs del. Är det någon mindre bra del så är det backsidan som kan vara i minsta laget. Gunderson-Kilström håller hög klass. Bertilsson skadefri, är på gränsen till Tre Kronor, sen finns talangen Lucas Carlsson som får mycket istid och nyförvärvet Henrik Larsson pratas det gott om. Problemet var ändå under stundom vissa perioder i fjol som försvaret kändes lite småväxta och lätta, framförallt i de täta matcherna eller när lag sätter hög press. Spelskickligheten finns där så det går alltid att spela sig ur de situationerna om man har rätt självförtroende.

3 frågor att ställa?

  • Är Melins ledarfilosofi kompatibelt med vad Brynäs vill vara?
  • Har backsidan tillräcklig tyngd för att hantera fysiskt spel?
  • Kommer man hitta rätt tredje länk till den tänkta leading line?

Nyförvärv och Förluster hittar ni här

 

Träningsmatcher exkl CHL

Brynäs - Djurgården 1-3

Örebro - Brynäs 3-5

Brynäs - Mora 6-2

 

Slutanalys

Finalförlust förra året, ny tränare men stor kontinuitet bland spelartruppen, det gör att Brynäs går in i denna säsong med stort självförtroende. Den bredd som laget kan visa upp är det få i ligan som matchar. Att Brynäs kommer tillhöra toppen känns givet, frågan är hur långt laget kan nå. Med samma utväxling på toppspelarna som förra säsongen, och med kliv framåt från den yngre generationen Ölund, Asklöf och Sandström kan Brynäs stå som vinnare när säsongen summeras. Under fredagen nåddes vi också av att Anton Rödin EVENTUELLT är aktuell för spel i SHL om han ej tar en plats i Vancouver.

Tippad slutplacering

2

 


 

Växjö Lakers - vill ta tillbaka bucklan efter snöpligt sorti

Segrarna från grundserien förra året åkte ut redan i kvartsfinalen mot Malmö. I år är tanken att Växjö ska gå hela vägen igen. Tränaren Sam Hallam och c.o har laddat om och laget känns fortsatt mycket starka för att kunna stå högst upp i april 2018. Framförallt är det värvningen av stjärnmålvakten Viktor Fasth som talar för det. Ligans bästa målvakt är tillbaka i Växjös dress, och han vill givetvis vinna något igen. Lakers har visserligen fått några tunga förluster från laget som vann grundserien ifjol, Philip Holm, Calle Rosén, Dennis Everberg, Olli Palola och Emil Pettersson tänker jag främst på. Ersättarna håller ändå hög nivå, förutom Fasth så kan Växjö stoltsera med idel rutinerade pjäser Daniel Rahimi, Janne Pesonen, Andrew Calof och Martin Lundberg. Dessutom unga lovande coming men som Joel Persson och Elias Pettersson. Liten nersida i försvaret ändå, både Rosén och Holm var väldigt nyttiga och viktiga. Där är lagdelen som är Växjös akilleshäl.

Hallam/Evertsson en framgångsfaktor

Växjö Lakers spänner verkligen bågen år efter år. Senaste säsongerna ger semifinal-Mästare-semifinal-kvartsfinal, lägg till en semifinal i CHL och ni ser att klubben har gått till en av de nuvarande toppklubbarna inom svensk ishockey. Sam Hallams ledarskap  är en av anledningarna, det är många lag som varit och ryckt i hans namnteckning, nu senast Brynäs, men Sam har valt att vara Växjö trogen ett tag till. Sportchefen Henrik Evertsson dök upp som ett ganska okänt ansikte i och med att Växjö tog sig upp i SHL. Nu är han en av de mest etablerade sportcheferna i ligan. Han har hittills lyckats bygga slagkraftiga lag mer eller mindre varje säsong, samtidigt som Växjö också varit en språngbräda ut i Europa/Nordamerika för flertalet spelare. Växjö har något som många klubbar saknar, kontinuitet, en tydlig spelidé och att hitta en bra mix av unga spelare och etablerade stjärnor.

3 frågor att ställa?

  • Är Växjös backsida lika offensivt stark jämfört med förra säsongen?
  • Kan miljömbytet för Andrew Calof göra honom god för upp mot 20 mål igen?
  • Kommer Växjö fortsätta vara seriens målgladaste lag?

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher

Linköping - Växjö 2-3 ÖT

TPS - Växjö 0-1

Lukko - Växjö 4-6

Växjö - Frölunda 4-5

Karlskrona - Växjö 2-3

 

Slutanalys

Vi kan stirra oss blinda på de spelare som försvunnit ur Växjös trupp från förra året, men vi får inte heller glömma att de som kommit in har väldigt mycket kvalitéer samt erfarenhet. I och med att Växjö har ligans bästa målvakt, och en forwardsuppsättning som är minst lika bra som förra året, kanske t o m något vassare så måste Växjö räknas högt igen. Och laget som vann grundserien i fjol ska ses med goda chanser att kunna gå hela vägen. Vi vet att en av huvudnycklarna är en målvakt på topp och att de har en tränare som kan förändra matchbilder, det har Växjö. Rutin och erfarenhet i massor, yngre spelare på väg in i sina bästa år också.

Tippad slutplacering

1

 

//@stellanovicz