Ekonomiskt har det generellt varit en nedgång för den italienska högstaligan under senaste årtiondet. Men trots det har flera av lagen stora tillgångar och klubbar som Juventus räknas fortfarande som en av världens rikaste. Genom smarta investeringar från Inter, Napoli och AC Milan har de återigen kunnat etablera sig i toppen av ligan. Läs om några av de mest framgångsrika klubbarna i Serie A.

Atalanta

Totalt värde: ca 4.1 miljarder SEK

Atalanta har de senaste säsongerna stigit upp som ett topplag i Serie A. De tre senaste spelåren har de slutat trea i ligan och därmed spelat i Champions League. Anledningen till klubbens senaste framgångar är att de har världens kanske bästa scoutingverksamhet. De hittar billiga spelare, utvecklar dem för att sedan sälja dem dyrt. En strategi som har fungerat väl och lett till att de nått stora framgångar de senaste åren. Men utan tränaren Gian Piero Gasperini som varit i klubben sedan 2016 hade de inte varit där de är idag. Han står bakom utvecklingen av spelarna och gör dem till världsstjärnor.

Vinnare: Serie A 2021/22 Högsta odds Spelbolag
Atalanta vinner Serie A 9,00

AC Milan

Totalt värde: ca 4.7 miljarder SEK

AC Milan har en lång framgångsrik historia fylld av titlar bakom sig. Serie A har de vunnit 18 gånger. Det gör dem till det tredje mest framgångsrika laget i ligan. Senast de vann serien var 2010/11. Även ute i Europa har de rönt stora framgångar genom att vara den näst mest framgångsrika klubben i Champions League genom tiderna med 7 pokaler. Men under större delen av 2010-talet skedde en nedmontering av laget då stjärnorna lämnade och klubben hade det svårt ekonomiskt. Men sedan Zlatan kom tillbaka i januari 2019 har de fått ett lyft igen och börjar återigen etablera sig i toppen.

Vinnare: Serie A 2021/22 Högsta odds Spelbolag
AC Milan vinner Serie A 4,50

Inter Milan

Totalt värde: ca 5.3 miljarder SEK

Inter vann ligan 2020/21 med 12 poäng före stadsrivalen Milan. Året innan slutade de tvåa med bara ett poäng bakom ligavinnarna Juventus. Orsaken till senaste stora framgångarna beror dels på att de anlitade Antonio Conte som tränare och investerade stora summor för att förstärka truppen. Men satsningen resulterade i att de fick ett ekonomiskt bakslag och för att komma på rätt bana igen sålde de spelare i somras. Men trots det har de ligans mest värdefulla spelare i Lautaro Martinez. Dessutom har de behållt större delen av spelartruppen som var med och vann Scudetton.

Vinnare: Serie A 2021/22 Högsta odds Spelbolag
Inter vinner Serie A 2,75

Läs om hur vi tippar Serie A slutar!

Juventus

Totalt värde: ca 6 miljarder SEK

Den gamla damen vann 9 Serie A-titlar i rad mellan 2011/12 till 2019/20. Vilket ledde till att de även spelade i Champions League alla de säsongerna och byggde upp en stark ekonomi. De var länge stormakten i ligan som köpte de bästa spelarna från konkurrenterna. Men framgångarna i Europa har uteblivit och inför 2018/19 värvade de in Ronaldo med siktet inställt på att vinna CL. Men de misslyckades. Lönekostnaderna för världsstjärnan blev en tung börda och i somras sålde de honom. Men de har fortfarande en stark trupp med unga spelare som Federico Chiesa och Matthijs de Ligt.

Vinnare: Serie A 2021/22 Högsta odds Spelbolag
Juventus vinner Serie A 9,00

AS Roma

Totalt värde: ca 4.3 miljarder SEK

Den högst värderade huvudstadsklubben är AS Roma. Det var ett tag sedan laget hade några större framgångar då den senaste titeln togs 2008 när de vann den italienska cupen. Ligan vann de säsongen 2000/01. Inför säsongen anställdes José Mourinho som lagets tränare för att återigen göra dem till ett titelvinnande lag. I spelartruppen finns det massor av ung talang som Nicolò Zaniolo, Lorenzo Pellegrini och Tammy Abraham. Dessa tre värderas högst i laget och är klubbens framtid. Roma är på väg att återhämta sig efter det tunga pandemiåret 2020 där alla lag led ekonomiskt med tomma läktare.

Vinnare: Serie A 2021/22 Högsta odds Spelbolag
AS Roma vinner Serie A 51,00

Napoli

Totalt värde: ca 5.2 miljarder SEK

Inte sedan Maradonas dagar på 80-talet har folket i Neapel fått fira seriesegrar när de vann Serie A 1986/87 och 1989/90. Däremellan bärgade de även en titel i Uefacupen, 1988/89. Men efter de stora framgångarna följde ekonomiska problem som fick konsekvenserna av att laget konkursade 2004. Klubben köptes sedan upp av filmproducenten Aurelio De Laurentiis. Med hans ägarskap har nya framgångar kommit då de flera gånger under 2010-talet slutade tvåa i tabellen och deltagit i Champions League samt ett flertal vunna pokaler i de inhemska cuperna. Napoli är idag en av de ekonomiskt mest välmående klubbarna i Italien.

Vinnare: Serie A 2021/22 Högsta odds Spelbolag
Napoli vinner Serie A 2,87