Den nuvarande upplagan av Serie A är i full gång och två lag har redan seglat i väg tillsammans i toppen som delad serieledare med 32 poäng vardera efter tolv spelade omgångar. Toppduon är AC Milan och Napoli som än så länge inte förlorat en enda match. Noterbart är att gapet ner till tredjeplacerade Inter redan är sju poäng och att giganterna Juventus har startat säsongen katastrofalt och ligger just nu på en åttondeplats med endast 18 poäng.

Nedan ska vi gå igenom mer ingående om hur kampen om Scudetton kommer att sluta i vår och om det ens är möjligt att något lag kommer att kunna utmana den nuvarande ledarduon.

Odds vinnare Serie A

Här ser du oddsen på de främsta utmanarna om Scudetton:

Vinnare Serie A 2021/22 Högsta odds Spelbolag
Napoli 2,75
Inter 3,50
AC Milan 4,00
Juventus 12,00

Ställningen i Serie A 2021/22

AC Milans förutsättningar för att ta Scudetton

Zlatan Ibrahimovics Milan har som sagt startat ligan grymt bra, samtidigt har det gått riktigt knackigt för laget i Champions League. Laget ligger just nu sist i sin grupp och har tre poäng upp till Atletico de Madrid på tredjeplatsen och fyra poäng upp till Porto på andraplatsen med två matcher kvar att spela.

Givetvis kan detta ses som ett fiasko för Milan, men inte ett oväntat fiasko. Truppen är inte särskilt bred och saknar en del spetskvalitet. En 40-årig Zlatan är givetvis inte frisk och kry för att leda lagets anfallsspel i alla matcher.

En sorti ur CL för Milan bör nog ses som ett bra alternativ då laget istället kan satsa fullt ut på att vinna Serie A.  Milans styrka är just deras kollektiv utan några direkta storstjärnor och vi tror att det kommer gynna laget i kampen om Scudetton om man slipper matcherna i Europaspelet under våren 2022.

Napolis förutsättningar för att ta Scudetton

Luciano Spalletti har fått ordning på sin nya klubb Napoli väldigt snabbt. Delad serieledning i Serie A och på första plats i sin Europa League-grupp. Än så länge har man alltså klarat av spelet på två fronter galant. Men risken finns givetvis att laget kommer att tappa energi vid fortsatt Europaspel under våren.

På pappret har dock laget från Neapel en lite bredare trupp än Milan. Truppen är även aningen mer samspelt med centrallinjen Ospina, Koulibaly, Manolas, Fabian Ruiz och Zielinski, som alla ha varit i klubben under flertalet säsonger nu. Lägg till ett par stjärnor i sina bästa år som målsprutan Osimhen och klubbikonen Insigne, så har de en trupp som är lite mer tålig för rotation än Milans.

Vid ett hypotetiskt scenario under våren där Napoli står inför både viktiga ligamatcher och Europamatcher, så tror vi att motivation solklart kommer att riktas mot Serie A.

Här hittar du våra speltips om Serie A!

Inters roll i ligaracet

Fjolårets mästare Inter är sju poäng bakom just nu, vilket kan låta mycket men det är ett mindre avstånd än vad man först tänker på. 26 matcher är kvar att spela och Inter är trots förlusten av Lukaku ett mycket bra lag med ligans kanske bästa försvarslinje.

Inter kommer att göra allt för att komma i kapp toppduon och vi tror att det är allt för tidigt att räkna bort Milanolaget från titeln än. Lyckas de snart hitta en formtopp så kan de mycket väl snabbt ta in försprånget från Napoli och Milan.

Slaget om Champions League platserna 2022/23

Bakom topptrion är det ett riktigt getingbo som kommer att kämpa om den sista Champions League-platsen. Just nu ligger Atalanta fyra med 22 poäng, men skuggas närmast av Lazio på 21 poäng och Roma med 19 poäng. Bakom dessa återfinns uppstickarna Fiorentina och Bologna, samt den stora besvikelsen så här långt under årets Serie A-säsong Juventus.

Läs allt om Champions League i våran säsongsguide!

Kampen om den sista CL-platsen kommer bli stenhård och kommer med största sannolikhet att avgöras i någon av de sista omgångarna av ligan under våren. Atalanta kommer att sälja sig dyrt och precis som vanligt utmana de större lagen. Lazio börjar så sakteliga komma vänja sig vid nya tränarens Sarris metoder och immobile visar redan storform som ledare av skytteligan med 10 gjorda mål.

Roma med Mourinho verkar ojämna så här långt men har ändå kapacitet i trupp och Juventus kommer att komma i gång mer under säsongens gång. Otroligt svårt att tippa utgången just nu, men vi tippar att Juventus reser sig och kniper den sista CL-platsen med minsta möjliga marginal.

Speltips. Vilka vi tippar tar hem Scudetton 2021/22

Vi tippar att titelstriden kommer att utveckla sig till ett trelags-race mellan Milan, Napoli och Inter. Väl där kommer den mest rutinerade tränaren dra det längsta strået med sitt lag, nämligen Luciano Spalletti med sitt Napoli. Ingen av de tre topplagens tränare har vunnit Serie A tidigare, men Spallettis oerhörda erfarenhet tillsammans med det faktum att Napoli är det laget med bäst trupp, kommer att vara avgörande. Speciellt om man ser till Napolis offensiva spets och bredd (Insigne, Osimhen, Mertens, Lozano) som inget av de två andra lagen kan mäta sig med.

TILL BETSSON