Finland - Schweiz 2018-05-17 20:15

Finland:


Ja dom finska lejonen svarade för ett väldigt märkligt gruppspel i grupp B. Dom finska lejonen besegrade Kanada med klara 5-1 och USA med klara 6-2.
Men när det vankades svagare motstånd som Danmark och Tyskland så blev det plötsligt förluster. 2-3 mot danskarna och 2-3 efter övertid mot tyskarna.

Trots det vanns gruppen med 16 poäng efter sju matcher. Gruppsegern kom tack vare bättre inbördesmöte mot USA.
Något som Finland imponerande med var både lagets offensiv, hela 38 mål och framförallt defensiven som svarade för ynka 11 insläppta mål. 
Poängligan toppas av S. Aho med hela 17 gjorda poäng. Trea är T. Terevainen med 14. Den finska andra kedjan som blir komplett med V. Savinainen har svarat för hela 38 poäng av Finlands 94  totala poängskörd.

Schweiz

En nation som blandar och ger i VM. För några år sedan 2013 gick nationen så långt som till final i Hockey-VM medan dom sista fyra mästerskapen aldrig tagit sig längre än till en kvartsfinal.
I grupp A började mästerskapet med nästan ett fiasko. Schweiz tappade en 2-0 ledning mot Österrrike och kunde tillslut vinna med 3-2 efter förlängning.
Därefter gick mästerskapet mer och mer åt rätt håll. Stabil seger över Slovakien, nära seger för Tjeckien, klar seger över Vitryssland, knapp förlust mot Ryssland och även en knapp förlust mot Sverige. För att sedan avsluta med att vinna klart över Frankrike.

Det ledde till en total poängskörd på 12 poäng efter 7 gruppspelsmatcher och en slutlig fjärdeplats i grupp A.
Något som inte var likt Schweiz är att defensiven inte var lika stark som den i regel brukar vara. Istället var offensiven klart hetare än vanligt.
Dom tongivande spelarna E. Corvi och N. Niederreiter har burit sitt lag och med tillkommne K. Fiala har Schweiz offensiv spetsat till sig rejält.

Hur går det?

Finland har en rejäl plusstatistik på Schweiz och sett till nationernas 13 senaste möten har finnarna vunnit tio gånger. Notera däremot att nationerna inte möts särskilt flitigt. 
Mer eller mindre ska detta bara sluta på ett sätt. Schweiz förlorade mot alla bättre nationer i grupp A. Finland besegrade samtliga kandidater att vinna grupp B. 
Finland har en rejält bred offensiv spets och en målform som imponerar. 
Schweiz har haft problem i defensiven och nationen ser ändå inte riktigt lika bra ut som den skulle kunna göra. 
Finland imponerade mot dom bättre motstånden och mot Schewiz med en dagsvila innan bäddar för spel i semifinalen.
Finland har inte vunnit VM-guld sedan 2011 och längtan efter ett nytt mästerskapsguld är enorm.  

Finnarna är stora favoriter inför kvartsfinalen och ska även vara det. Raka ettan finns till 1,57 hos William Hill. HCP -1,5 mål till hela 2,10 hos samma bolag är väldigt spelvärd.