Tre poäng är det enda som gäller för Sverige mot Slovakien ikväll om inte EM-äventyret ska ta slut för den här gången. Men det är inte säkert att det räcker, för i den andra matchen måste England (med all sannolikhet) förlora mot Polen. 

 

Dagerstål och Lundqvist out

Filip Dagerstål har inte haft en lyckad turnering, varken i första matchen mot England och i synnerhet inte mot Polen senast. Nu pekar det mesta på att Håkan Ericsson väljer att peta honom till förmån för Franz Brorsson.

Men Dagerstål är inte den enda som ställs åt sidan ikväll, även Adam Lundqvist hänger löst. På sista träningen inför matchen valde förbundskaptenen att formera backlinjen så här: Wahlqvist-Une Larsson-Brorsson- Ssewankambo/Binaku.

Simon Tibbling utgick med en fotskada i förra matchen och kommer inte kunna spela något mer den här turneringen. Ersättare lär bli antingen Niclas Eliasson eller Kerim Mrabti, som på träningen turades om att att spela på högeryttern.

På gårdagens presskonferens meddelade Ericsson att han tror sig ha startelvan klar.

  • Jag måste diskutera med ledarteamet. Vi ska summera träningen och titta på några situationer, men jag tror att jag har bestämt mig.

 

”Slovakien är bättre än Polen och England”

Motståndarna Slovakien ska inte underskattas. De vann premiären mot Polen och var nära att plocka poäng mot England. Sveriges scout Reine Almqvist säger i en intervju med Sportbladet att laget till och med är bättre än både England och Polen.

Enligt Almqvist finns dock svagheter på kanterna där det uppstår stora ytor.

  • På mittfältet har de tre spelare med en anfallare som bildar en diamant som de flyttar på. Ytorna finns utanför denna diamant, säger Almqvist till tidningen.  

Tappet av Tibbling behöver därmed inte bli så stort med tanke på att både Mrabti och i synnerhet Eliasson kan driva bollen genom stora ytor på kanterna. Baserat på den analysen borde Eliasson passa bäst då han är en renodlad yttermittfältare.

Avspark är 20:45 och matchen sänds på Kanal 5 eller via UEFA:s youtube-kanal.