Det tunga poängtappet mot Polen igår har satt Sverige i en jobbig sits i Grupp A. Men chansen att avancera vidare till semifinal lever likafullt. Här är förutsättningarna inför den avgörande omgången på torsdag.

Vinnarna från varje grupp, d.v.s tre lag går automatiskt vidare till semi. Den sista platsen går sedan till den bästa tvåan. I första hand är det poäng som avgör, men är det så att flera lag hamnar på samma poäng räknas sedan målskillnad och därefter antal gjorda mål. Skulle det vara jämnt även efter det avgörs det på fair play och det lag som samlat på sig minst antal gula/röda kort. Om det är helt jämnt även där (vilket vore otroligt) blir sista och avgörande parametern landets ranking innan lottningen till U21-EM. Hängde ni med? 

Bästa grupptvåan går vidare genom följande:

1.      Poäng

2.      Målskillnad

3.      Flest antal mål

4.      Minst antal röda/gula kort

5.      Landets ranking innan lottningen till U21-EM

 

Tabellen inför sista matchen

  Grupp A GP  W  D  L  GD  Pts
1. England  2 1 1 0 2:1 4
2. Slovakien 2 1 0  1  3:3  3
3. Sverige 2 0  2 0  2:2  2
4. Polen 2  0  1 1  3:4  1

 

Sverige vinner gruppen:

Vinst mot Slovakien samtidigt som England förlorar mot Polen. Skulle England kryssa och vi vinna hamnar båda lagen på fem poäng, då avgörs det på målskillnad. 

Sverige blir bästa grupptvåa:

Sverige måste ta minst en poäng samtidigt som Polen inte vinner stort och får bättre målskillnad. Därtill måste resultaten i de andra grupperna gå vår väg, vilket känns osannolikt.

Man kan sammanfatta det som att vi helt enkelt måste vinna, men inte ens det är en garanti för att gå vidare.