Fasta situationer är en viktig del av fotbollen och kommer vara det under Fotbolls-VM 2022. I den här artikeln ger vi dig en fullständig översikt över alla de spelare som tar hand om de fasta situationerna för alla de 32 deltagande nationerna. 

En tekniskt sett bra frispark som letar sig in i hörnet av målet. En kanonkula som tar sig förbi mur plus målvakt och in i nätet. En projektilformad hörnspark som letar sig fram till pannan på en anfallande spelare som dirigerar bollen in i mål – en fast situation kan vara matchavgörande. I den här artikeln ger vi dig som läsare en fullständig översikt över VM-slutspelets fasta situationer. 

I artikeln hittar du också några anledningar till varför du bör veta vem som tar hand om fasta situationer. Du kan också läsa om hur många mål vi kan förvänta oss från direkta frisparkar under vinterns VM-slutspel. 

Skulle du vara osäker på vad en fast situation är kan du också läsa om detta och mycket annat.

Trevlig läsning – vi önskar dig ett bra VM. 

Dessa spelare tar hand om sitt lands fasta situationer under VM 2022 - listan 

Här är listan över de spelare som förväntas ta hand om de fasta situationerna, vid VM. I tabellen har vi inte tagit med de spelare som stegar fram till 11-meterspunkten. För mer information, se vår artikel om straffskyttar i VM.  

Land  Gr. Frispark (på mål) Hörnor & frisparkar (som inte skjuts direkt på mål)

 Qatar

A

A. Afif

A. Afif 

 Ecuador

A

A. Mena & P. Estupiñán

A. Mena & P. Estupiñán

 Senegal

A

I. Gueye & I. Sarr

I. Gueye & I. Sarr

 Holland

A

M. Depay

M. Depay

 England

B K. Trippier

P. Foden & K. Trippier

 USA

B K. Acosta & C. Pulisic

K. Acosta & C. Pulisic

 Wales

B G. Bale

H. Wilson og D. James

 Iran

B E. Hajsafi

A. Gholizadeh

 Argentina

C L. Messi

L. Messi

 Saudi-Arabien

C M. Al-Burayk

M. Al-Burayk

 Mexico

C A. Vega

A. Vega

 Polen

C Robert Lewandowski

P. Zieliński

 Danmark1

D C. Eriksen, A. Skov Olsen & M. Damsgaard

C. Eriksen, R. Skov & M. Jensen

 Tunesien

D

W. Khazri & A. Maâloul 

A. Maâloul & A. Ben Slimane

 Frankrig

D A. Griezmann & K. Mbappé

A. Griezmann

 Australien

D

A. Hrustic & A. Mooy

A. Mooy & A. Hrustic

 Tyskland

E Leroy Sané & Ilkay Gündoğan

J. Kimmich 

 Japan

E D. Kamada & T. Kubo

D. Kamada & T. Kubo

 Spanien

E P. Sarabia, Pedri, F. Torres & J. Alba

P. Sarabia, Koke & Pedri

 Costa Rica

E J. Campbell & C. Borges

J. Campbell & C. Borges

 Kroatien

F Luka Modrić & I. Perišić

L. Modrić & M. Brozović

 Marokko

F A. Hakimi

H. Ziyech & S. Boufal

 Belgien

K. De Bruyne & E. Hazard

Kevin De Bruyne & Eden Hazard

 Canada

F S. Eustaquio & A. Davies

S. Eustaquio & A. Davies

 Schweiz

G G. Xhaka & R. Rodríguez

X. Shaqiri & R. Vargas

 Cameroun

G A. Anguissa

B. Mbeumo

 Brasilien

G Neymar & Raphinha

Neymar & Raphinha

 Serbien

G D. Tadić

D. Tadić & F. Kostić  

 Portugal

H C. Ronaldo, B. Fernandes & B. Silva

Bruno Fernandes & B. Silva

 Ghana

H T. Partey & D-K. Kyereh

D-K. Kyereh

 Uruguay

H L. Suárez & F. Valverde

F. Valverde & G. de Arrascaeta

  Sydkorea

H Son Heung-Min & Kim Jin-Su

Son Heung-Min

Vi kan inte garantera att tabellen ovan är korrekt. Spelare kan bli skadade, satta i karantän, bänkade, tränare kan ändra frisparksskytt, hörnläggare osv. I de fält där det finns flera namn är det första namnet vår gissning för den mest uppenbara/permanenta skytten. 

1Christian Eriksen är den första skytten på både frisparkar och hörnor. Det finns dock andra i danska landslaget som vet hur man tar hand om fasta situationer. De två vänsterfotade spelarna Andreas Skov Olsen och Robert Skov kan vara alternativ om bollen är på höger sida av planen. Daniel Wass och Mathias Jensen, som båda är högerfotade som Christian Eriksen, kan också användas vid både frisparkar och hörnor, men mest om Eriksen inte är på planen. Jens Stryger Larsen tog några hörnor i EM 2021. 

Därför är det bra att veta vem som tar hand om de fasta situationerna i VM

Oavsett om du har ett lag som manager i fantasy eller om du vill betta på VM kan det vara bra att veta vem som tar hand om ländernas fasta situationer. I fotboll har det trots allt blivit en viktig del av spelet de senaste åren. 

Desto mer du vet om vilka spelare som tar hand om de fasta situationerna kan det ge dig fler poäng för ditt fantasylag gällande frisparkar från längre avstånd eller hörnor. Även straffsparkar eller frisparkar direkt på mål. 

Det är också en superbra kunskap att ha om du funderar på att lägga ett spel på skyttekungen i turneringen. Eller om du letar efter bra spel på målskytt och/eller assist i en match.

Läs även våran artikel om vinnare i Fotbolls-VM 2022

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor: Giltig för nya spelare vid första insättningen på minst 100 kr. Spelet lagt med min. 1,80 odds matchas upp till 1500 kr och gratisspelet betalas ut efter att spelet är avgjort. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 17.12.21.
Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr.

Antal mål som gjorts från direkta frisparkar i VM

Nu när vi har listan på plats över vilka som kommer att ta hand om fasta situationer för respektive nation i VM 2022 är det självklart att titta på hur många mål som vanligtvis görs från frisparkar i ett VM. 

VM 2002: 9

VM 2006: 9

VM 2010: 5

VM 2014: 3

VM 2018: 7*

*Bara sex mål om vi drar bort Toni Kroos mål mot Sverige. Vid det tillfället passade Kroos bollen till en lagkamrat, som sedan stannade bollen med fotsulan, varefter Kroos sköt in bollen i det bortre hörnet. 

Ovanstående siffror ger ett genomsnitt på 6,60 frisparksmål per VM-slutspel. Det är inte särskilt många mål när man tittar på totalt antal gjorda mål i tidigare i turneringar.

VM 2002: 161 (2,52 mål per match)

VM 2006: 147 (2,30 mål per match)

VM 2010: 145 (2,26 mål per match)

VM 2014: 171 (2,67 mål per match)

VM 2018: 169 (2,64 mål per match)

Detta ger ett genomsnitt på 158,6 mål per VM. Av dessa kan vi förvänta oss cirka 6,60 frisparksmål. Det innebär att 4,16 procent av målen i VM kan förväntas komma på direkta frisparkar. 

Är du inte imponerad av den siffran och procenten? Det är rimligt, men att göra mål direkt från frisparkar är svårt. Det är ett extra vapen som kan vara bra att dra fram - särskilt i de jämna matcherna där båda lagen kämpar för att hitta hålen i motståndarnas försvar. 

Du kan även läsa vår artikel om domarna i VM 2022!

VM:s specialister på fasta situationer - frisparkskungarna 

Sett till statistiken ovan är det inte är lätt att göra mål från en direkt frispark. Men det är inte heller omöjligt. Det här VM kommer att innehålla några av världens bästa, några av dem kommer att göra mål på frispark. Här tar vi en snabb titt på några av de med störst sannolikhet att göra det. 

Lionel Messi anses av många vara den bästa spelaren någonsin.. En mer eller mindre komplett offensiv spelare på en otroligt hög nivå. Detta gäller även hans frisparkar. Messi brukar inte skjuta vansinnigt hårt. Istället väljer han ofta att vrida, eller curla, in bollen bakom en intet ont anande målvakt. 

På sina 994 matcher hittills för FC Barcelona, Paris Saint-Germain och Argentina har argentinaren gjort mål 60 gånger från direkta frisparkar. 51 av dessa mål har gjorts på 830 matcher för klubblagen, medan de sista nio har gjorts i de 164 matcher han spelat för hemmanationen. 

Cristiano Ronaldo är Messi's eviga rival på alla sätt och vis. Även när det gäller antalet frisparksmål. Det är jämnt, men portugisen ligger något efter. Ronaldo har gjort 58 mål från direkta frisparkar. 

48 av dessa frisparkar har kommit på 949 matcher för Manchester United, Real Madrid, Juventus och Sporting Lissabon. De sista tio har gjorts på 191 landskamper för Portugal.

Till skillnad från Messi är Ronaldo mer känd för att kruta på vid frisparkar. För att få till en bra frispark när du går på kraft är målet att inte träffa bollen för rent, vilket ska innebära att bollen tar en så kallad dykning som gör det svårt för målvakten. Om skottet blir bra har oftast målvakten ingen chans. Detta är svårt att utföra och oftast hamnar skottet långt utanför.

Cristiano Ronaldo frispark för Portugal

Cristiano Ronaldo skjuter frispark mot Chile under Confederations Cup 2017. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Neymar är lagkamrat med Messi i Paris Saint-Germain. Denna brasilianska trollkarl är också känd för sina frisparkar. Med 19 frisparksmål på 604 matcher i klubb- och landslaget ligger han långt efter de andra två. 

Andra frisparksexperter att hålla utkik efter under VM är Kieran Trippier (England), Memphis Depay (Nederländerna), Gareth Bale (Wales), Christian Eriksen (Danmark), Antoine Griezmann (Frankrike), Luka Modrić (Kroatien) och Kevin De Bruyne (Belgien). 

100 SEK freebet

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
100 kr freebet i välkomstbonus!
Bäst i mobilen
Hög trovärdighet
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Innan eventuellt uttag kan göras måste insättningen omsättas minst en gång.

Ytterligare villkor: Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar.
Villkor och krav:  Referera till LeoVegas för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+, Erbjudandet gäller nya spelare, Min. insättning 100 kr, Max 100 SEK som freebet

Många mål på fasta situationer i VM 2018

Det kan vara svårt att göra mål från direkta frisparkar. Men det betyder inte att det generellt sett är svårt att göra mål på andra fasta situationer.

Vid det senaste världsmästerskapet gjordes 169 mål. Av dessa gjordes 66 på en fast situation. Det är 39,1 procent av alla mål.

Av alla mål gjorda när bollen inte är i spel toppade straffsparkar listan:

Straffsparkar: 34,9 procent

Hörnor: 31.8

Frisparkar (direkta och indirekta): 30.3

Inkast: 3,0 procent.

Tänk på att vid VM 2018 slogs det rekord i antalet straffsparkar som domarna delade ut. Totalt 29 st.

Fortsätt läsa artikeln under bilden

Neymar - brasilianska landslaget

Foto: SILVIO AVILA / AFP

Vad är en fast situation i fotboll?

På engelska kallas det "set piece". Oavsett vad man kallar det betyder det att spelet har avbrutits och att matchen ska starta igång igen. 

Stoppet kan orsakas av att domaren beviljar en frispark, hörna, straffspark, inspark, offside eller inkast. I samtliga fall återupptas spelet med fötterna - det enda undantaget är inkast, vilket nog inte är så förvånande med tanke på namnet. 

Det är på dessa frisparkar eller hörnor som ett anfallande lag måste försöka göra mål. Det är en situation där de har en stor chans att göra mål och lämnas därför inte åt slumpen. Lagen lägger oftast in extra träningspass anpassade för dessa situationer. 

Idag har många professionella klubbar och landslag anställda dedikerade specialister på fasta situationer. Dessa specialister måste hitta på variationer av formationer och löpmönster. Dessa formationer och löpmönster måste se till att motståndarna inte riktigt vet vad de kan förvänta sig när de får en fast situation dömt till deras fördel. 

Om du behöver lite extra spänning under VM-slutspelet kan du kolla in vår sida om spelbolagens bästa bonusar under VM

Vanliga frågor om fasta situationer i VM

Få svar på de vanligast ställda frågorna om fasta situationer under VM 2022

Vad är en fast situation i fotboll?

En fast situation är när spelet har avbrutits och därefter måste återupptas; detta kan ske via en frispark, hörna, inspark, offside, straffspark eller inkast. 

Vilka spelare tar hand om de fasta situationerna i fotbolls-VM?

Det kan du ta reda på i tabellen högst upp i den här artikeln. 

Hur många mål görs på fasta situationer i VM?

Vid det senaste VM gjordes 66 mål på fasta situationer. Det är 39,1 % av de mål som gjordes under turneringen. 

Vem tar hand om de fasta situationerna för Danmark?

Det gör Christian Eriksen.

Vem tar hand om de fasta situationerna för England?

Det gör Kieran Trippier. 

Vem tar hand om de fasta situationerna för Brasilien?

Neymar. Raphinha skulle kunna vara ett alternativ. 

Vem tar hand om de fasta situtationerna för Argentina?

Lionel Messi gör det.