Läs om när vi går igenom samtliga nationers straffskyttar i Fotbolls-VM 2022. Här hittar du lista med statistik över alla länders straffläggare på vägen till världsmästerskapet, se även hur många straffar som tilldelades under tidigare EM och VM-slutspel samt en genomgång av de spelare i danska landslaget som har ansvaret från 11-meterspunkten. Som avslutning ger vi dig svar på de vanligast ställda frågorna om straffar.

VM är precis runt hörnet och förhoppningsvis kommer det att göras många mål. Några av dessa kan mycket väl komma från straffpunkten. För att ha bättre koll på vilka som kommer att stega fram till 11-meterspunkten under mästerskapet i Qatar har vi på Betting samlat alla målskyttar för dig i den här artikeln.

Vid VM 2018 i Ryssland slogs det rekord i antalet straffsparkar - kommer vi att få se ett nytt rekord i årets världsmästerskap?

VM spelas från söndag 20 november till söndag 18 december.

VM:s straffskyttar: lista och statistik

Här är hela listan över vilka vi kan förvänta oss att se lägga straffar från 11-meterspunkten i Qatar.

Notera: Vi garanterar inte att listan är 100 procent korrekt. För vissa länder är det självklart vem som är straffläggare, för andra har vi undersökt så gott vi kan. Det finns alltid en möjlighet att spelare kan vara skadade, att tränaren väljer en ny skytt osv.

Land  Gr. 1.-straffskytt Backup(s)

 Qatar

A

Hasan Al-Haydos

Akram Afif

 Ecuador1

A

Enner Valencia

Jordy Caicedo

 Senegal

A

Sadio Mané

Bamba Dieng, Ismaïla Sarr & Kalidou Koulibaly

 Holland2

A

Memphis Depay

 England

B Harry Kane

Raheem Sterling & Marcus Rashford

 USA

B Christian Pulisic

Giovanni Reyna & Haji Wright

 Wales

B Gareth Bale

Aaron Ramsey

 Iran

B Mehdi Taremi

Alireza Jahanbakhsh & Ehsan Hajsafi

 Argentina

C Lionel Messi

Lautaro Martínez & Leandro Paredes

 Saudi-Arabien

C Salem Al-Dawsari

Saleh Al-Shehri & Salman Al-Faraj

 Mexico

C Raúl Jiménez

Alexis Vega, Henry Martín & Orbelín Pineda

 Polen

C Robert Lewandowski

Arkadiusz Milik & Krzysztof Piątek

 Danmark

D Christian Eriksen

Simon Kjær & Kasper Dolberg

 Tunesien3

D

Wahbi Khazri

Mohamed Ali Ben Romdhane

 Frankrig

D Karim Benzema

Kylian Mbappé & Antoine Griezmann

 Australien

D

Jamie Maclaren

Craig Goodwin

 Tyskland

E Ilkay Gündoğan

Thomas Müller & Toni Kroos

 Japan

E Yuya Osako

Takumi Minamino

 Spanien4

E Pablo Sarabia

Álvaro Morata

 Costa Rica

E Celso Borges

Bryan Ruiz & Joel Campbell

 Kroatien

F Luka Modrić

Ivan Perišić & Andrej Kramarić

 Marokko

F Sofiane Boufal

Ayoub El Kaabi & Fayçal Fajr

 Belgien

Romelu Lukaku

Kevin De Bruyne & Eden Hazard

 Canada5

F Alphonso Davies

Jonathan David & Cyle Larin

 Schweiz6

G RIcardo Rodríguez

Haris Seferović, Rubén Vargas & Mario Gavranović

 Cameroun

G Vincent Aboubakar

Karl Toko Ekambi

 Brasilien

G Neymar

Richarlison & Philippe Coutinho

 Serbien

G Dušan Tadić

Aleksandar Mitrović & Dušan Vlahović

 Portugal

H Cristiano Ronaldo

Bruno Fernandes

 Ghana7

H Jordan Ayew

André Ayew & Mohammed Kudus

 Uruguay

H Luis Suárez

Edinson Cavani & Giorgian de Arrascaeta

  Sydkorea

H Son Heung-Min

Hee-chan Hwang & Shin-wook Kim

Det är lite fram och tillbaka gällande Enner Valencia och Jordy Caicedo. Den förstnämnde är ordinarie i startelvan medan den sistnämnde mest gör korta inhopp från bänken. Valencia har dock missat en del lägen, medan Caicedo har satt de straffar han tilldelats vid de tillfällen han kommit in. Om båda är på planen kan Caicedo mycket väl få chansen, men med största sannolikhet får vi nog se Valencia som förste straffskytt.

Memphis Depay har skjutit alla Hollands senaste 13 straffsparkar (gjort mål på tio). Därför kan det vara lite svårt att hitta en ersättare. Alternativen skulle kunna vara Teun Koopmeiners, som lägger straffar för Atalanta. Andra är anfallsspelare som Steven Bergwijn, Steven Berghuis och kanske till och med Liverpool-backen och kaptenen Virgil van Dijk.

Memphis Depay - Nederländerna

Foto:  JOHN THYS / AFP

Wahbi Khazri har missat sina två senaste försök för landslaget. Mohamed Ali Ben Romdhane gjorde mål på Tunisiens senaste försök (Khazri var inte med på planen), han kan mycket väl få chansen igen.

Du kan även läsa vår artikel om arenorna i Qatar.

Pablo Sarabia gjorde mål på en straffspark i november 2021 borta mot Grekland. Álvaro Morata var på planen. Atlético Madrid-spelaren har missat några av sina senaste försök från 11-meterspunkten, så det ser mer och mer ut som att Sarabia tar över rollen som förste straffläggare; Paris Saint-Germain-spelaren gör det generellt sett bra för landslaget, så han har förmodligen även truppens förtroende.

Det har fluktuerat en del vem som har tagit straffsparkar för Kanada. Det finns exempel där Alphonso Davies har tagit hand om dem då Jonathan David har varit på planen, det finns även exempel tvärtom. Senast (10 juni) var det Davies som sköt och gjorde mål. Det verkar som att han är den föredragna skytten här och nu. Cyle Larin kan nog inte riktigt blanda sig i och måste antas vara tredjehandsval.

Det är långt ifrån säkert att Ricardo Rodríguez förblir den föredragna skytten för alplandet. Han har bränt sina tre senaste straffsparkar för landslaget. Mellan de två senaste sparkarna fick Haris Seferović chansen, men även han missade. Rubén Vargas och Mario Gavranović gjorde båda två mål på straffar i EM-slutspelet i somras. Därför borde de båda vara självklara ersättare, men den sistnämnde sitter oftast på bänken/används som inhoppare, så ansvaret kan mycket väl komma att landa på Vargas.

Det är svårt att få ihop det hela med Ghana och deras straffskyttar. Bröderna Ayew har skiftat en del i det förflutna. Senast laget tilldelades en straffspark (14 juni) fick de tre i samma match. Först gjorde Jordan Ayew mål, sedan Mohammed Kudus och slutligen Issahaku Fatawu. André Ayew var på planen under hela matchen, så han hade alla möjligheter att slå straffspark. Kanske gavs chansen till lagkamraterna eftersom det var en vänskapsmatch? Det blir troligen någon av Ayew-bröderna som blir förstavalet, med Kudus som en farlig outsider.

Som framgår av anteckningarna är det inte alltid lätt att avgöra vilka som är straffskyttar i landslagen. Lyckligtvis finns det också gott om fall där det är mer eller mindre hugget i sten: Memphis Depay skjuter för Nederländerna, Harry Kane för England, Christian Eriksen för Danmark, Neymar för Brasilien, Lionel Messi för Argentina, Ronaldo för Portugal och så vidare.

Vem skjuter straffar för Danmark?

Christian Eriksen kommer att ta hand om straffarna för Danmark. Han är deras största stjärna och kanske viktigaste spelare.

    Om Christian Eriksen inte tar straffarna kommer det förmodligen att bero på en av två orsaker:

    • Han är inte på planen (utbytt, vilas eller skadad).
    • En Dublin görs. I slutspelsmatchen mot Irland 2017 i Dublin lämnade Eriksen över straffsparken till Nicklas Bendtner. Han gjorde det av två huvudsakliga skäl: Eriksen hade redan gjort ett hattrick och matchen var så gott som vunnen. Genom att låta Bendtner få chansen kunde han ge anfallaren ett enkelt mål och lite självförtroende.

    Simon Kjær och Kasper Dolberg har båda tidigare tagit hand om straffar i Christian Eriksens frånvaro. Det har även Pierre-Emile Højberg gjort, men Tottenhamspelaren som kommer från en strålande inledning på spelåret 2022/23 i klubblaget missade mot Finland i EM förra året, så han kanske inte får chansen på ett tag, även om han är en av de största stjärnorna i truppen.

    Christian Eriksen - Danmark

    Foto:  FRANCK FIFE / AFP

    Kjær och Dolberg verkar vara de bästa alternativen som ersättare. Robert Skov, som mestadels sitter på bänken kan få chansen.

    Se även vår artikel om alla domare i VM-slutspelet.

    I nästa avsnitt tar vi en titt på hur många straffsparkar vi har haft i de senaste VM-slutspelen.

    Om du behöver lite extra spänning under VM kan du kolla in vår sida om Spelbolag och bettingsidor under VM.

    Straffsparkar vid de senaste VM-finalerna

    Här är en tabell som visar hur många straffsparkar vi har haft vid de senaste världsmästerskapen.

    VM  Antal straffar (antal matcher) Mål på straffar Mål-%

    2002

    18 (64)

    13

    72,22 %

    2006

    17 (64)

    13

    76,47 %

    2010

    15 (64)

    9

    60,00 %

    2014

    13 (64)

    12

    92,30 %

    2018

    29 (64)

    22

    75,86 %

    Som framgår ovan var det fler utdelade straffar under 2018 än under de fyra föregående mästerskapen. Hela 29 straffsparkar på 64 matcher, vilket ger ett snitt på 0,45 per match.

    Den höga siffran var ett nytt straffsparksrekord i ett VM, och anledningen till den stora ökningen var förmodligen VAR, som för första gången användes i ett världsmästerskap. Allt som skedde i straffområdet kontrollerades och även de mest oavsiktliga händerna/armarna på bollen förvandlades till straffsparkar.

    Låt oss nu lämna VM-slutspelet för ett ögonblick och gå till EM-turneringarna i stället. Där vi ska se om trenden med straffsparkar fortsatte i förra sommarens EM.

    Straffsparkar vid de senaste EM-slutspelen:

    EM  Antal straffar (antal matcher) Mål på straffar Mål-%

    2000

    12 (31)

    8

    66,66 % 

    2004

    (31)

    7

    87,50 %

    2008

    (31)

    4

    80,00 %

    2012

    (31)

    3

    75,00 %

    2016

    12 (51)

    9

    75,00 %

    2021

    16 (51)

    9

    56,25 %

    Siffrorna visar hur många straffsparkar som dömdes ut när vi tittar på tidigare EM-slutspel. Det är dock värt att notera att genomsnittet på 0,45 straffsparkar per match från VM ändrades till 0,31 i EM. Något skulle alltså kunna tyda på att UEFA lärt sig lite av FIFA:s förfaranden för VAR och straffsparkar eftersom att deras siffror enligt statistiken är betydligt lägre.

    Genomsnittet för 2018 på 0,45 per match var mer än dubbelt så högt som genomsnittet för VM 2014 på 0,20 per match.

    Frågan är nu: Vilken väg går FIFA? Kommer vi att få ett snitt som ligger närmare detta i EM, eller kommer det att bli mer likt det senaste VM?

    Enligt den tidigare FIFA-domaren Keith Hackett finns det ingen anledning att förvänta sig färre straffsparkar den här gången. Kanske snarare tvärtom.

    - Jag kan se att det blir fler straffsparkar än vid VM 2018. Detta beror på att VAR-folket är extremt välutbildade av FIFA. Tidigare kunde det finnas en straffspark här och där som vi missade. Den VAR-granskningsprocess som vi har nu kommer att se till att vi inte längre missar några straffsparkar", sade han enligt euronews

    100 SEK freebet

    Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
    Läs recension
    100 kr freebet i välkomstbonus!
    Bäst i mobilen
    Hög trovärdighet
    Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
    Läs fullständiga regler och villkor här.
    Omsättningskrav: Innan eventuellt uttag kan göras måste insättningen omsättas minst en gång.

    Ytterligare villkor: Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar.
    Villkor och krav:  Referera till LeoVegas för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+, Erbjudandet gäller nya spelare, Min. insättning 100 kr, Max 100 SEK som freebet

    För en bättre översikt över VM-aktiviteterna? Kolla in våran TV-guide för VM och spelschema för VM.

    Vanliga frågor om straffskyttar i fotbolls-VM

    🔎Vem skjuter straffsparkar i fotbolls-VM?

    Se tabellen över alla straffskyttar i den här artikeln.

    🔎Vem skjuter straffar för Danmark?

    Christian Eriksen kommer att göra det.

    🔎Vem skjuter straffar för England?

    Engelske lagkaptenen och Tottenham Hotspur-spelaren Harry Kane skjuter straffarna.

    🔎Vem skjuter straffar för Argentina?

    Lionel Messi tar hand om straffarna. 

    🔎Vem skjuter straffar för Brasilien?

    Neymar är förste straffläggare.

    🔎Hur många straffsparkar blir det i VM?

    Det är det ingen som vet ännu. Du kan dock se en tabell över antalet straffsparkar vid tidigare VM-slutspel i artikeln.

    🔎Vem kommer att få flest straffsparkar i VM?

    Det är ofta de bra landslagen som får flest straffsparkar. Det beror på att de oftast dominerar bollinnehavet och lyckas centralisera spelet i och runt motståndarnas straffområde. Bland de bättre länderna räknas Brasilien, Argentina, Belgien, Frankrike, England, Spanien, Kroatien, Tyskland, Danmark med fler.

    Läs även våran artikel om skytteligan i Fotbolls-VM 2022