Det var ett tag sen nu, jag har slarvat lite kanske. Eller så har jag haft annat att göra, vad vet jag. Jag skriver landets största tennisblogg, jag gör landets största tennispodd, och jag matar varje dag ut massor av speltips här på Betting. Och mest av allt, jag ser varje dag en brutal mängd tennis. Låter det som att det är synd om mig? Inte precis, men hur som helst, nu är det dags att åter även börja skriva lite andra texter än bara speltipsen här på Betting.

Ni har hängt med på mina speltips va? Drygt två år har jag lagt ut mina spel här på Betting. I över tio år har jag hjälpt folk med vad de ska spela på, men här på Betting är det drygt två år hittills. Resultatet säger idag 1413 units plus med en roi på 108%. Det är ju bra, så klart, och i och med att vi har ett väldigt bra statistiksystem här på Betting så kan alla se att det inte är något hokus pokus. Det är klokt att följa spelen rakt av. Inte minst i år då siffrorna varit bättre än någonsin.

Fram till igår då. Igår rasade det. Eller ja, det gick skitdåligt i alla fall. Fyra matcher satt, nio matcher satt inte, och siffrorna hoppade ner från 1450 units plus till runt 1410 units plus. En av de sämre dagarna jag haft här på sidan, och förstås, just igår förlorade ni pengar på att följa mina spel.

Varför blev det så då? 

Att analysera varför något hände, lite snabbt, är ofta smart, oavsett om vilket håll det är åt. 

Det har gått extra bra i år, och jag har kommit fram till att det nog beror på den förändring som gjorts på challengertouren. Man har tagit bort kvalen, och kör istället en extra omgång i huvudturneringen. Det har passat mig alldeles utmärkt. Jag är alltid bäst på de första omgångarna i turneringarna och att det kommit in lite fler spelare på challengertouren som folk inte har koll på har passat mig alldeles utmärkt. En annan anledning är att Pinnacle inte har licens i Sverige längre, och att mina speltips därför inte påverkar oddsen lika mycket. Det där är nog svårt att förstå varför det är en anledning till varför siffrorna blivit bättre, och varför det är så, att oddsen påverkas mindre av att Pinnacle inte längre är en aktör, men vi ska inte snåra in oss mer i det nu. Det blir för långt och för krångligt.

Varför gick det dåligt igår då?

Jag brukar i stort sett aldrig ångra något, eller tycka att jag gjorde fel i efterhand. Den här gången så, jag kanske tog vissa odds lite för tidigt, det var flera matcher där oddsen gick åt andra hållet än jag trodde, något som är väldigt ovanligt, och sen gick också resultaten åt fel håll. Resultaten kan man inte styra över, men vi satt med sämre värden igår än vi brukar, så är det. Ska man precisera och förenkla det lite kan man säga att jag trodde att spelarna som var bra förra veckan skulle orka vara bra den här veckan också, något de tyvärr inte gjorde, framför allt i Rio de Janeiro där spelarna som gick långt i Buenos Aires blev krossade. Jag trodde de skulle klara resan och omställningen till andra yttre förutsättningar, men det gjorde de inte.

Nu till det jag tycker är viktigt med den här texten.

Jag spelar inte själv.

Jag vet inte hur många som stört sig på det genom åren.

"Men vadå, inte fan kan jag lita på någon som inte ens vågar satsa egna pengar på matcherna?".

Eller.

"Hur korkad är du egentligen som inte sätter egna pengar om du nu har sådär bra siffror?".

Det finns många saker som gör att folk spelar bort sina pengar. Tro mig. Jag har jobbat med sånt här i väldigt många år nu, så jag skulle nog kunna lista varje enskild orsak, men det finns en sak som sticker ut, och som går som en röd tråd genom alla olika faktorer. Folk som spelar är känslostyrda, och det är det största problemet man kan ha. Det är visserligen också det som gör att spel är så fruktansvärt roligt, men det är samtidigt det som gör att man tyvärr på många håll förlorar en del pengar i längden.

En sån här dag. Efter att jag haft årets sämsta speldag. Om jag spelat för egna pengar så hade jag likt alla andra antagligen valt ett av följande alternativ:

  • Försökt spela tillbaka det jag förlorat så snabbt som möjligt genom att öka insatserna och/eller ta större risker.
  • Ta en paus i några dagar.
  • Sänka insatserna och istället spela på högre odds då jag helt enkelt har mindre pengar att spela för.

Och så finns det ett alternativ jag inte hade valt, om jag hade varit som medelspelaren. 

  • Att fortsätta precis som jag hade gjort om jag haft en fantastisk dag igår.

Det hade jag inte valt, för jag hade varit styrd av mina känslor. Jag hade varit påverkad av det som hänt, och därmed gått ifrån det som jag vet fungerar.

Jag tror att jag nästan, kanske inte till 100%, men väl till närmare 99%, lyckades radera ut min känslostyrning under de år jag hållit på med det här. Man kan hitta stöd för det om man tittar på min statistik som finns helt öppet att studera här på Betting. Jag gör samma sak, dag efter dag, efter dag, efter dag. Oavsett vad som hänt dagen innan. Jag bara kör, som en maskin, utan att tidigare resultat påverkar mig. Jag ändrar inte mitt sätt att värdera matcher. Jag väljer inte högre eller lägre odds beroende på tidigare dagars resultat. Och jag ändrar inte de rekommenderade insatserna. Jag tar de odds som är bäst för dagen, oavsett vilka odds det är, och jag rekommenderar insats efter hur bra oddset är. Ingenting annat, någonsin.

Så, är det smart att tycka att jag, som jobbar med det här professionellt, och får bra betalt för det, borde satsa egna pengar på matcherna och därigenom riskera att, eller kanske snarare garanterat bli, känslostyrd? Det är inte smart att tycka så. Det är extremt korkat, och tyvärr är det nog just dessa personer som har störst problem med känslostyrning då de inte ens förstår vad det handlar om.

Avslutningsvis, ett litet tips från mig.

Sluta inte leva er in i matcherna ni spelat på. Sluta inte jubla när det går bra. Sluta kanske heller inte att bli lite griniga när det går emot. Det är den där passionen som gör spel så speciellt, och den kan jag ärligt talat sakna lite. När det går bra hade jag gärna tagit större del av de där positiva känslorna som ni får känna. 

Men.

När det går emot, och ni ska ta beslut kring hur ni ska göra. Försök att tänka till om ni verkligen agerar rationellt. Om ni hade tagit de beslut ni tar om ni inte varit utsatta av negativ påverkan av att det varit motigt. Det är inte lätt, det är därför det är så smart att lyssna på någon som mig, som inte spelar själv, men försök ändå jobba lite mot att bli något mindre känslostyrd i era spel. Försök att hitta ett sätt att göra samma sak hela tiden, oavsett med eller motgång. Jag lovar, det kommer förbättra ert resultat. Detta innefattar också att man ska ha så förhållandevis låga insatser att man inte behöver ändra något av att resultatet kortsiktigt går emot. För man ska givetvis inte fortsätta spela med höga insatser om man inte har några pengar kvar. Då ska man dra i handbromsen med full kraft och sluta spela. Men spelar man med tillräckligt låga insatser så man inte behöver påverkas av nedgångar, då är det möjligt att bli den där maskinen som alltid vinner i längden, förutsatt då att man är tillräckligt duktig förstås. Man måste trots allt vara klart bättre än genomsnittet för att vinna, det ska man aldrig glömma. Att i längden lita på tur inom betting, det är tufft det.

Se davids aktuella tips genom att klicka här.