Reklam

Tour de France - Guide

Tour de France

Den 7e juli sätter den 105e upplagan av världens största cykeltävling, Tour de France, igång! Loppet löper över tre veckor, och under den tiden ska cyklisterna ta sig igenom 3329 smärtfyllda kilometer. Det är upplagt för en spännande kamp. För första gången på flertalet år är nämligen Touren helt öppen. Därför kan man förvänta sig en mycket jämn tävling, och en hård fight om den gula tröjan.

Favoriten hos bookmakersarna är Chris Froome, men han vann Giro d’Italia förra året och ingen har vunnit båda sedan dopingkungen Marco Pantani år 1998. Därför blir det förmodligen åkare som Richie Porte, Nairo Quintana, Mikel Landa och Vincenzo Nibali som får göra upp om segern medan danske Jakob Fuglsang också hoppas kunna sno åt sig en pallplacering. Om du har känsla för Fuglsang eller en av Tourens många andra cyklister kan du betta på honom hos Bethard, sidan är nummer för odds på cykling i Sverige.

Spela på Tour the France på Bethard

21 hårda etapper väntar

Årets upplaga av Touren bjuder på åtta flacka etapper, fem kuperade sådana, sex bergsetapper varav tre sluttar uppåt, en time trial och ett tempolopp. Den stora nyheten är dock att nionde etappen är på 21,7 kilometer på kullersten spridda över 15 stycken på mellan 500 meter och 2,7 kilometer. Det blir en av de absoluta nyckeletapperna detta år. Det var faktiskt här Vincenzo Nibali lade grunden för segern år 2014, Christopher Froome ramlade och hoppade av i denna.

Cyklisterna i år blir alltså testade på alla former av terränger. Detta kan användas till att skaffa sig tidsskillnader, vilka så småningom givetvis bestämmer vinnaren. Man kan se på ovan odds från Bethard att Froome är favorit, men det är många som håller med om det. Vi tror att det här kan bli den mest pressade Touren på länge, så det finns nog bra underhållningsvärde! Rutten ställer hårda krav på allsidigheten hos cyklisterna, men den ska dock favorisera de lite tyngre i fältet eftersom de kan stå emot kullerstenen lite bättre och i slutändan får mer energi över.

Redan på andra etappen väntar det första stora testet med ett 35,5 kilometer långt tempolopp. Efter detta följer ett antal flacka sprintetapper. Nästa problemdel är den redan omnämnda nionde etappen på kullersten i nordfrankrike. Fältet får inte speciellt mycket tid till vila, för precis efter detta flyger de till alperna. Här väntar tre tuffa bergsetapper, som dessutom sluttar uppåt.

Den 14e etappen markerar intåget i Pyrenéerna, varefter fyra etapper till följer i regionen. Näst sista 20e etappen är en 31 kilometer lång time trial, här avgörs också i praktiken loppet innan mannarna intar Champs-Elysees i Paris för avslutningen.

Flera legendariska toppar ska korsas

Touren bjuder ofta på mycket vackra miljöer i Frankrike, och årets upplaga är inte annorlunda. Arrangörerna har verkligen lyckats få till en mycket intressant rutt där vi får se hela Frankrike. Redan på sjunde etappen ska cyklisterna över Mur de Bretagne. Den 4,3 kilometer långa stigningen är kategoriserad som en trea, men den är också den tuffaste i Bretagne. I sig är det inte egentligen den svåraste, men den avslutar en 18,1 kilometer kuperad etapp. Här kan det bli stora tidsskillnader, så man ska vara vaken i fältet här.

Den första riktigt legendariska stigningen väntar på 12e etappen. Här ska man upp över Col de la Madeleine och Col de la Croix de Fer innan man avslutar på Alpe d’Huez. Det är sannolikt loppets riktiga flagship-etapp.

Många ikoniska berg väntar också i 19e etappen. Fältet ska här ta sig över Col d’Aspin, Col du Tourmalet och slutligen Col d’Aubisque. Det är också på dessa bergsetapper som de mindre cyklisterna allra helst vill vinna. Här kan de skriva in sig i historieböckerna tillsammans med sportens verkliga legender.

Viktiga regelförändringar

På senare år har Team Sky dominerat Touren. Det brittiska storlaget har ett järngrepp om loppet och med sin enorma budget kan man dra till sig de allra bästa hjälpcyklisterna. Det har betytt att Chris Froome fått konstant hjälp i bergen, vilket är anledningen till att Sky kunnat neutralisera alla fientliga angrepp.

För att motverka den totala dominansen har styrelsen för Touren beslutat att man endast får ha åtta man i stallet istället för nio. Det betyder att Sky inte kan hålla en lika stark dominans, vilket givetvis resulterar i ett mer öppet och spännande lopp. Sky, Movistar och andra mastodonter bör nu tänka på att hålla hjälpcyklisterna friska, för de kan inte täcka alla utbrott.

Odds på Tour de France

Bethard är givetvis rätt bookmaker för oddsandet på Tour de France. Här hittar man varje dag ett helt otroligt utbud av spel. Man kan spela på alla möjliga kombinationer av händelser och enskilda etapper. Man spela både på vinnare men även head-to-head, H2H. Bethard har gjort Froome till favorit, men det vet man knappast om det håller.

Den Kenya-födde engelsmannen fick ta ut sig ordentligt på Giro d’Italia i maj, och han kommer nog därför in rätt utmattad till årets lopp. För övrigt gäller detsamma för den holländske Tom Dumoulin som Bethard valt att lägga bland outsidersarna.

Utöver Froome har Bethard störst tilltro till en kvartett bestående av Porte, Quintana, Landa och Nibali. Förstnämnde skulle vi säga är den mest komplette cyklisten av dessa, han har dessutom den bästa time trialen. Dock så är Quintana och Landa markant bättre klättrare, medans Nibali har stor rutin som han tidigare använt för att vinna stora tourer där han inte nödvändigtvis var den bästa cyklisten.

Det finns förutom dessa kända namn även många intressanta outsiders som konkurrerar om årets Tour-tron. En av dessa är självklart danske Jakob Fuglsang, som i maj slutade tvåa i Schweiz efter ett fantastiskt lopp. Det är också värt att notera Geraint Thomas, det kan väl bli kapten i Team Sky Adam Yates och såklart det stora franska hoppet Romain Bardet.

Vi tror också Adam Yates har det upplagt för sig att plocka hem den vita ungdomströjan, även om stjärnskottet Egan Bernal kan ge honom en match om den.

Vad gäller Tourens gröna sprintertröja så är Peter Sagan ännu en gång storfavorit. Han är helt enkelt så allsidig att inga andra av de fokuserade sprintersarna kan bjuda på något särskilt motstånd.  

Bergtröjan ser öppen ut just nu, men vi tror att män som Thomas de Gendt, Daniel Martin och Warren Barguil kan vara bra satsningar på en potentiell vinnare.

Sist men inte minst finns lagbettingen, och där är givetvis Team Sky och Movistar de stora favoriterna. Trots regeltilltagen inför detta år ska de ändå vara bäst.

Spela på Tour the France på Bethard

Kommentarer

Feedback