Annons

Fotbolls-EM Damer

Uppdaterad

Sommarens stora mästerskap började den 6 juli och pågår fram till 31 juli när finalen mellan England - Tyskland spelas på Wembley. Här kan du läsa om när mästerskapets matcher spelades, vilka nationer som deltog och vilka arenor som stod värd. Få översikt över alla grupper, fakta om turneringen, resultat och sammanfattning från Sveriges gruppspelsmatcher samt spelartruppen, de största stjärnorna, speltips på vilka som vinner finalen, hur det gick för vårat blågula landslag, tv-tider, EM-ranking, vinnare genom tiderna, historia och speltips.

Vilka vinner damernas EM-final i fotboll?

Enligt oddsen är det England som är störst favorit att bärga guldet på söndag när de möter Tyskland i finalen. Det skulle isåfall innebära att lejoninnorna ser till att nationen vinner sitt första mästerskap någonsin i ett EM. Vi har tippat matchen som du kan läsa om här!

Betsson ger dig konkurrenskraftiga odds under dam-EM

Om du sedan tidigare inte är innehavare av ett spelkonto hos någon av operatörerna som ingår under Betsson group kan du skapa ett konto för att mottaga välkomstbonusen i sport hos Betsson som ger dig 100 kr i gratisspel när du sätter in minst 100 kr. Du kan använda välkomstbonusen för att spela på dam-EM om du känner för det.

18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.sespelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.

TILL BETSSON!

Hur du gör för att placera ett odd på dam-EM

  1. Välj det spelet du vill satsa på.
  2. Skapa ditt spelkonto. 
  3. Ta hjälp av våra speltips för att lägga ditt spel.
  4. Nu är det bara att hålla tummarna för att ditt bet sitter.

Speltips: Vinnare i dam-EM

Det finns många spännande speltips inför kommande EM-turnering i England. Om du gillar att spela på vinnare kan vi rekommendera en satsning på England som vinnare. Varför? För att de har ett oerhört starkt lag och har gjort en väldigt bra turnering, dessutom har de fördelen av att spela inför sina hemmafans i finalen mot Tyskland på söndag.

TILL BETSSON!

Alla EM-vinnare genom tiderna

Tyskland är den nation som har blivit europeiska mästare flest gånger (7) och även en gång som Västtyskland. Sverige var dock det första landet att vinna EM när det hölls för första gången 1984. Andra länder som tagit hem EM-guldet är Norge och Nederländerna. Hela listan på alla vinnande nationer följer nedan:

1984: Sverige

1987: Norge

1989: Västtyskland

1991: Tyskland

1993: Norge

1995: Tyskland

1997: Tyskland

2001: Tyskland

2005: Tyskland

2009: Tyskland

2013: Tyskland

2017: Nederländerna

Stjärnor i Fotbolls EM

Fotbolls-EM kommer att rymma många befintliga stjärnor, men förhoppningsvis även många nya. Nedan är några av de stjärnor som förväntas prestera på topp i turneringen:

Alexia Putellas

Alexia Putellas Ballon d'Or Féminin-vinnaren 2021 anses av de flesta vara världens främsta fotbollsspelare för tillfället. Hon spelar för närvarande i Barcelona i Spanien och fortsätter att spruta in mål säsong efter säsong. Därmed kan vi förvänta oss att hon även kommer kasta in ett eller flera mål för Spanien under årets upplaga av fotbolls-EM.

Odds: Dam-EM  Högsta odds Spelbolag
Alexia Putellas: Vinnare skytteligan 15,00

Lieke Martens

Lieke Martens spelar för närvarande i PSG men var tidigare lagkamrat med Alexia Putellas. Under landslagssammanhang representerar hon hemlandet Nederländerna, och är ett av deras farligaste anfallsvapen. Under de 11 år hon spelat i landslaget har hon gjort hela 55 mål, och kommer med allra största sannolikhet att fortsätta med samma vara under årets mästerskap.

Odds: Dam-EM Högsta odds Spelbolag
Lieke Martens: Vinnare skytteligan 21,00

Pernille Harder

Pernille Harder är en dansk fotbollsspelare som för närvarande spelar i Chelsea i England. Här spelar hon på den offensiva planhalvan och är en av lagets viktigaste målgörare, vilket även stämmer i det danska landslaget. Kommer hon att göra mål och prestera bra under årets upplaga av fotbolls-EM? Förmodligen!

Odds: Dam-EM  Högsta odds Spelbolag
Pernille Harder: Vinnare skytteligan 34,00

Speltips: Skytteligavinnare dam-EM

Om du är intresserad av vilken spelare som kommer att göra flest mål i turneringen är Alexia Putellas eller Lieke Martens heta alternativ.

TILL UNIBET!

Arenor i Fotbolls EM damer

Matcherna spelades på 10 olika arenor i 8 olika städer i England:

Wembley Stadium - kapacitet för 90.000

Brentford Community Stadium - kapacitet för 17.250

Old Trafford - kapacitet för 74.879

Manchester City Academy Stadium - kapacitet för 7000

Bramall Lane - kapacitet för 32.702

St Mary’s Stadium - kapacitet för 32.505

Falmer Stadium - kapacitet för 31.800

Stadium MK - kapacitet för 30.500

New York Stadium - kapacitet för 12.021

Leigh Sports Village - kapacitet för 12.000

Gruppindelning i Fotbolls EM damer

Utformningen bestod av 4 grupper med 4 lag vardera. I vårat matchcenter kan du se de senaste nyheterna om landslagen, startelvor, statistik och resultat.

Grupp A innehöll följande lag:

England

Nordirland

Norge

Österrike

Grupp B innehöll följande lag:

Danmark

Finland

Spanien

Tyskland

Grupp C innehöll följande lag:

Sverige

Nederländerna

Portugal

Schweiz

Grupp D innehöll följande lag:

Belgien

Frankrike

Island

Italien

Kvartsfinalerna spelades mellan 20-23 juli. 26:e och 27:e juli fick vi se de två semifinalerna, för att slutligen ta del av den spännande finalen den 31 juli.

Kolla in vårat matchcenter för att jämföra odds och marknader på matcherna under EM!

Spelartrupper i Fotbolls EM

Sverige ställde upp med följande spelartrupp inför fotbolls-EM i England:

Målvakter:

Hedvig Lindahl - klubblös

Jennifer Falk - BK Häcken

Zecira Musovic - Chelsea

Backar:

Linda Sembran - Juventus

Amanda Nildén - Juventus

Nathalie Björn - Everton

Magdalena Eriksson - Chelsea

Amanda Ilestedt - PSG

Jonna Andersson - Hammarby

Emma Kullberg - Brighton

Hanna Glas - Bayern München

Mittfältare/anfallare:

Kosovare Asllani - klubblös

Sofia Jakobsson - San Diego Wave

Fridolina Rolfö - Barcelona

Elin Rubensson - BK Häcken

Caroline Seger - Rosengård

Lina Hurtig - Juventus

Filippa Angeldahl - Manchester City

Johanna Rytting Kaneryd - BK Häcken

Hanna Bennison - Everton

Stina Blackstenius - Arsenal

Rebecka Blomqvist - Wolfsburg

Olivia Schough - Rosengård

Hur gick det för Sverige i EM?

Sverige tog sig som bekant till semifinal där de tyvärr föll mot hemmanationen England med siffrorna 4-0. 

Sveriges gruppspelsmatcher i EM

Förväntningarna på vårat svenska damlandslag var något uppskruvade efter förra årets succé i OS när de tog sig hela vägen till finalen där de tyvärr förlorade på straffar mot Kanada. Med ett silver i ryggen från förra årets stora turnering gick de in i det europeiska mästerskapet som en av favoriterna och tog även hem gruppsegern. Nationerna i grupp c de ställdes mot var Nederländerna, Schweiz och Portugal.

Nederländerna – Sverige

Sverige hade inte mött de regerande europeiska mästarna, Nederländerna sedan VM-semin 2019. Den gången vann de holländska damerna på övertid med 1-0. De möttes i EM-kvartsfinalen 2017 och även den gången blev det förlust för vårat blågula landslag. Senaste gången vi vann över dem var i en vänskapsmatch 2015. I årets EM slutade gruppspelsmötet oavgjort, 1-1. 

Sverige - Schweiz

Det här var ett möte de svenska damerna bara skulle vinna utan några större konstigheter. De två senaste gångerna landslaget har ställts mot dem har det blivit vinst. Österrike hade haft det tufft i matcherna inför mästerskapet då de hade förlorat mot Tyskland med 7-0 och Italien med 0-1. Därmed var deras form inte på topp inför turneringen. Vinst blev det slutligen för de blågula, men kanske inte den förlösande seger som var väntad. 2-1 och tre poäng får anses som en helt ok insats.

Sverige - Portugal 

Sverige hade vunnit över Portugal de två senaste matcherna där de mötts båda gångerna i Algarve Cup. Det var så sent som i februari de spelade mot varandra senast där de blågula damerna vann med 0-4. Det svenska landslaget fick bitarna att falla på plats när landslagen ställdes mot varandra 17 juli då de blågula damerna vann med hela 5-0.

Ha full koll på Allsvenskan med våran säsongsguide!

Om Fotbolls EM damer

Fotbolls-EM skulle egentligen ha spelats 2021, men fick skjutas upp tack vare den globala COVID-pandemin. Turneringen har spelats sedan 1984 och har sedan dess spelats 12 gånger. 8 av 12 gånger har Tyskland stått som segrare, Norge två gånger, samt Sverige och Nederländerna en gång vardera. Sedan 1997 anordnas turneringen med 4 års mellanrum

När spelas Fotbolls-EM?

Fotbolls-EM utspelade sig under sommaren, närmare bestämt 6-31 juli. Totalt var det 31 möten som  avhandlades under dessa veckor mellan några av Europas allra främsta fotbollslag.

Öppningsmatchen spelades på Old Trafford i Manchester den 6 juli mellan värdnationen England och Österrike. Finalen i fotbolls EM damer spelas på Wembley Stadium i London den 31 juli. Samtliga matcher kommer att spelas på 10 olika arenor i 8 olika städer i Storbritannien.

Historia fotbolls-EM för damer

1984 var första året det europeiska mästerskapet för damer hölls. Turneringen spelades då under namnet “European Competition for Representative Women’s Teams”. Anledningen till detta var för att det inte var officiellt godkänt av UEFA ännu. Det skulle komma att ändras 1991 då det döptes om till dess nuvarande namn. Från 1987 till 1997 var det endast två års mellanrum då europeiska mästerskapet spelades. Om det sammanföll med ett VM-år under den här perioden fungerade EM som ett kval till världsmästerskapet. Sedan 1997 spelas det istället vart fjärde år.

FAQ damernas EM-final söndag, 31/7

Vem vinner EM?

Enligt oddsen är det England som vinner EM-finalen på söndag mot Tyskland, men det är det såklart ingen som vet ännu.

När avgörs EM-finalen?

Finalen mellan England - Tyskland startar på Wembley kl:18:00, söndag 31/7.

Hur kan jag se finalen från Sverige?

För att följa EM-finalen mellan England - Tyskland från tv-soffan är det SVT1 eller SVT Play som gäller. Kl:17:00 börjar sändningen och 18:00 startar matchen.

Är det första gången England - Tyskland ställs mot varandra i EM-final?

En gång tidigare har nationerna mötts i en EM-final tidigare. 2009 när det europeiska mästerskapet spelades i Finland. Den gången vann Tyskland med 6-2.

Vilken arena spelas EM-finalen på?

EM-finalen mellan England - Tyskland avgörs på Wembley i London.

Kommentarer

Feedback