Årets upplaga av Club World Cup avgörs den 12-22 december i Jeddah, Saudiarabien. Fokus ligger på Manchester City och Pep Guardiolas superstjärnor har chansen att ta hem klubbens första VM-titel. Betting har tagit en närmare titt på spelbolagens odds för Club World Cup.

Spela på Klubblags-VM hos Expekt!

Vi ser fram emot många spännande VM-matcher när klubbar från de sex fotbollsförbunden gör upp om den stora Club World Cup-trofén. Det är första gången som Manchester City är med i VM och de engelska giganterna är självklart favoriter, men det ska bli spännande att se vad de andra klubbarna har att erbjuda.

Stort fokus kommer ligga på Saudiarabiens Al-Ittihad, som nyligen har investerat stort i erfarna stjärnor som Karim Benzema, Fabinho och Kanté. Höga förväntningar finns även på brasilianska Fluminense, som har en unik, flytande spelstil som kan överraska.

Sedan finns det spännande nykomlingar i form av egyptiska Al-Ahly, Auckland City från Nya Zeeland, mexikanska León och japanska Urawa Red Diamonds.

Odds på finalen i VM för klubblag - Manchester City mot Fluminense

Matchen spelas den 22 december klockan 19.00. För mer statistik och odds se vårt MatchCenter.

Ett VM med europeisk dominans

Europeiska lag har haft ett praktiskt taget monopol på VM-titeln med 15 av 19 möjliga segrar.

Dominansen är tydlig om vi tittar på de senaste 10 åren, där klubbar från den "gamla kontinenten" har rensat bordet: Real Madrid med fem VM-troféer, Bayern München två, medan Barcelona, Liverpool och Chelsea har en VM-trofé var.

Den enda kontinent som har lyckats bryta den europeiska dominansen på vägen har varit Sydamerika. Senast det hände var 2012, när brasilianska Corinthians sensationellt besegrade Chelsea med 1-0 i finalen på International Stadium i Yokohama.

Det udda turneringsformatet

Klubb-VM 2023 i Saudiarabien kommer att bestå av vinnarna av de sex kontinentala mästerskapsturneringarna och värdklubben Al-Ittihad.  Turneringsformatet är unikt med de sju deltagande lagen, där både den europeiska och den sydamerikanska klubben bara går in i turneringen i semifinalerna.

Al-Ittihad och Auckland City, som representerar den kanske svagaste fotbollskontinenten, inleder med en preliminär omgång den 12 december, där vinnaren går vidare till kvartsfinal, där León, Urawa Red Diamonds och Al-Ahly gör dem sällskap.

VM för klubblag 2023 - Spelschema

Inledande omgång:

12/12, 21.00: Al-Ittihad x Auckland City

Kvartsfinaler:

15/12, 15.30: Club León x Urawa Red Diamonds 0-1
15/12, 19.00: Al Ahly x Al Ittiahad 3-0

Semifinaler:

18/12, 19.00: Fluminense x Al Ahly
19/12 kl 19.00: Manchester City x Urawa Red Diamonds

Bronsmatch:

22/12 kl 15.30: Förlorarna i de två semifinalerna

Final:

22/12, 19.00: Vinnarna av de två semifinalerna

Manchester City

Den engelska Champions League-vinnaren är favorit till att lyfta VM-pokalen.

Pep Guardiolas lag hade en strålande säsong 2022/23 och vann The Treble - Premier League, FA-cupen och Champions League. Det var den sista triumfen som utlöste resan till Jeddah. Den gick till Inter, som besegrades med 1-0 i finalen inför 71 412 åskådare på Atatürk Olympic Stadium i Istanbul. De ljusblå från Manchester har en monstertrupp ledd av bland andra Erling Haaland, Bernardo Silva, Julian Alvarez, Phil Foden och Rodri, och klubbens trupp är värd mer än fyra gånger så mycket som de övriga sex VM-deltagarna tillsammans.

Skadade mittfältsstjärnan Kevin De Bruyne kommer troligtvis inte att vara tillgänglig, men belgaren är fortfarande inkluderad i truppen. Men kan Manchester City fortfarande gå hela vägen?

City har kvalitet på varje position, de spelar alla tillsammans och klubben har kanske den bästa tränaren i världen i Pep Guardiola.

Manchester City - VM-trupp

Målvakt: Ederson, Ortega, Carson

Försvar: Walker, Ruben Dias, Stones, Aké, Sergio Gomez, Gvardiol, Akanji, Lewis Rico

Mittfält: Kalvin Phillips, Kovacic, Rodri, De Bruyne, Bernardo Silva, Matheus Nunes, Oscar Bobb

Anfall: Haaland, Grealish, Doku, Álvarez, Foden

Manchester City:

  • Grundat 1880
  • Hemmaplan: Etihad Stadium, kapacitet 53 400
  • Fotbollsförbund: UEFA (Europa)
  • Truppvärde enligt transfermarkt: 1,26 miljarder euro
  • Bästa placering i klubblags-VM: Debutant

Fluminense

Enligt spelbolagen är brasilianska Fluminense den starkaste utmanaren till Manchester City. De gick vidare till klubblags-VM efter en 2-1-seger i finalen mot Boca Juniors inför 69 232 åskådare på Maracanã i Rio de Janeiro.

Den mest kände spelaren i Rio-laget är veteranen Marcelo, som efter många framgångsrika år i Real Madrid valde att återvända till sin barndomsklubb.

Fluminense har många andra profiler till sitt förfogande, som Copa Libertadores-toppskytten Germán Cano, spelfördelaren Paulo Henrique Ganso och mittfältaren André, som har fångat många europeiska klubbars blickar.

Tränaren Fernando Diniz har skapat något unikt med sin bollbesatta spelstil med gott om utrymme för kreativitet, och hans insatser har gett honom ett parallellt jobb som tillfällig brasiliansk förbundskapten.

Frågan är om Fluminense har verktygen för att ta sig till final? Brasiliansk klubbfotboll har levererat ojämna resultat under de senaste världsmästerskapen.

Höjdpunkter från Fluminenses seger i Copa Libertadores.

Fluminense - VM-trupp

Målvakt: Fábio, Pedro Rangel, Vitor Eudes.

Försvar: Samuel Xavier, Guga, Marcelo, Diogo Barbosa, Nino, Felipe Melo, Marlon, David Braz.

Mittfält: André, Martinelli, Alexsander, Lima, Thiago Santos, Paulo Henrique Ganso, Jhon Arias, Daniel.

Anfall: Germán Cano, John Kennedy, Keno, Yony González.

Fluminense Football Club:

  • Grundat 1902
  • Hemmaarena: Maracanã, kapacitet 78 838
  • Fotbollsförbund: CONMEBOL (Sydamerika)
  • Truppvärde enligt transfermarkt: 76,7 miljoner euro
  • Bästa placering i klubblags-VM: Debutant

Al-Ittihad

Saudiska mästarlaget kom till VM-turneringen som värdar. Det är en extremt intressant trupp som Al-Ittihad har till sitt förfogande med spelare som Benzema, Kanté, Fabinho, Jota, Luiz Felipe, etc. 

Det har dock varit problem med skador på Benzema och Kanté inför turneringen, och för en månad sedan beslutade Jeddah-klubben att sparka huvudtränaren Nuno Espírito Santo, som fick sparken efter att ha kallat Benzema "lat".

Argentinaren Marcelo Gallardo har precis tagits in som ny tränare och det kommer att bli intressant att se vad den tidigare River Plate-mästartränaren kan göra på kort sikt.

Al-Ittihad är spelbolagens tredje favorit till titeln. Kanske behöver de flytta upp en placering. De har hemmaplansfördel och en trupp som har det näst högsta värdet bland årets utmanare.

För att sätta saker i perspektiv är värdet fortfarande bara cirka 1/10 av värdet på Manchester Citys trupp.

Al-Ittihad - VM-trupp

Målvakt: Marcelo Grohe, Abdullah Almayouf, Osama Almermesh.

Försvar: Omar Hawsawi, Luiz Felipe, Zakaria Hawsawi, Muhannad Alshanqiti, Hassan Kadesh, Ahmed Hegazy, Ahmed Bamasud, Madallah Alolayan.

Mittfält: Sultan Alfarhan, Kanté, Fabinho, Igor Coronado, Jota, Faisal Alghamdi, Marwan Alsahafi, Abulrahman Alobud, Saleh Aljaman Alamari.

Anfall: Benzema, Romarinho, Hamdallah Abderrazak.

Al-Ittihad:

  • Grundat 1927
  • Hemmaplan: King Abdullah Sports City, kapacitet 62 345
  • Fotbollsförbund: AFC (Asien)
  • Truppvärde enligt transfermarkt: 114,4 miljoner euro
  • Bästa placering i klubblags-VM: 4:a 2005

Urawa Red Diamonds

Japanska Urawa Red Diamonds med danske Alexander Scholtz i truppen kommer att anlända till Jeddah som vinnare av 2022 års AFC Champions League.

I finalen besegrades Saudiarabiens Al-Hilal med 2-1 sammanlagt över de två finalmatcherna, som lockade 50 881 respektive 53 574 åskådare i Riyadh och Saitama.

De "röda diamanterna" går direkt till kvartsfinal där de ställs mot Club León från Mexiko. Om de lyckas vinna den uppgiften väntar favoriterna Manchester City i en eventuell semifinal. Klubbens profiler är skytteligaledaren José Kanté och mittfältaren Atsuki Ito.

En annan nyckelspelare är landslagsbacken Hiroki Sakai, som röstades fram till Most Valuable Player (MVP) i AFC Champions League. Sakai är dock skadad och kommer inte att vara redo för VM.

Urawa Red Diamonds är bettingbolagens fjärde favorit att gå hela vägen till toppen i VM.

Urawa Red Diamonds:

  • Grundades 1950
  • Hemmaplan: Saitama Stadium 2002, kapacitet 63 700
  • Fotbollsförbund: AFC (Asien)
  • Truppvärde enligt transfermarkt: 19,3 miljoner euro
  • Bästa placering i klubblags-VM: 3:a 2007

Club León

Mexikanska Club León kvalificerade sig till Club World Cup efter en sammanlagd seger med 3-1 över Los Angeles Foootball Club i de två CONCACAF Champions League-finalerna.

Det var ett spännande finalpar som lockade 20.517 respektive 20.413 åskådare i León och Los Angeles. Club León har det femte bästa oddset för att vinna VM, men de är inte långt efter Urawa Red Diamonds, som de möter i en direkt duell om en plats i semifinalen.

Lagets profil är den erfarne ecuadorianske yttern Angel Mena, som innehar klubbens skytteliga med 76 mål, och den colombianske försvarskuggen Tesillo. Värt att notera är också den uruguayanske anfallaren Federico Viñas, som har fått en bra start i den mexikanska klubben.

Club León - VM-trupp

Målvakter: Alfonso Blanco, Oscar García, Rodolfo Cota.

Försvar: William Tesillo, Ivan Moreno, Jaine Barreiro, Adonis Frias, Osvaldo Rodríguez, Paul Bellon, Oscar Villa.

Mittfält: Fidel Ambriz, Ivan Rodríguez, Elias Hernández, Angel Mena, Omar Fernández, Borja Sánchez, José Ramírez, Lucas Romero.

Anfall: Brian Rubio, Nico López, Federico Viñas, Plátano, Sebastián Santos.

Club León:

  • Grundat 1944
  • Hemmaplan: Estadion León, kapacitet 27 423
  • Fotbollsförbund: CONCACAF (Nord-, Centralamerika och Karibien)
  • Truppvärde enligt transfermarkt: 38,8 miljoner euro
  • Bästa placering i klubblags-VM: Debutant

Al Ahly

Det egyptiska laget nådde finalen via en sammanlagd seger med 3-2 i CAF Champions League över Wydad från Marocko. Dessa finaler var också mycket välbesökta. Matchen i Kairo drog 50.000 personer till läktarna, medan returmatchen i Casablanca lockade 45.000. 

Al Ahly har varit i klubblags-VM nio gånger tidigare, så de har erfarenheten, och profilen Hussein El Shahat är den som har flest matcher, 12 VM-matcher. Anfallaren är också med i år.

Hälften av spelarna spelar för det egyptiska landslaget, så det finns också en del erfarenhet att dra nytta av. Spelbolagen tror dock inte mycket på Al Ahly och endast Auckland City anses ha en lägre chans att vinna titeln.

Al Ahly - VM-trupp

Målvakt: Elshenawy, Hamza Alaa, Mostafa Shoubir.

Försvar: Khaled Abdelfattah, Yasser Ibrahim, Akram Tawfik, Maaloul Ali, Mohamed Abdelmoneim, Karim Fouad, Mohamed Hany, Karim Eldebes.

Mittfält: Marawan Attia, Hussein Elshahat, Aliou Dieng, Amro Elsoulia, Mohamed Afsha, Emam Ashour, Taher Mohamed, Ahmed Koka.

Anfall: Ramy Rabia, Kahraba, Percy Tau, Anthony Modeste.

Al-Ahly:

  • Grundat 1907
  • Hemmaplan: Cairo International Stadium, kapacitet 75 000
  • Fotbollsförbund: CAF (Afrika)
  • Truppvärde enligt transfermarkt: 30,5 miljoner euro
  • Bästa placering i klubblags-VM: 3:a 2006, 2020, 2021

Auckland City

Det nyzeeländska laget kvalificerade sig med en 4-2-seger över Suva från Fiji i OFC Champions League-finalen.

Den ordinarie tiden slutade 2-2, innan De Vries och Howleson avgjorde för Navy Blues i förlängningen inför 5 420 fans på VFF Freshwater Stadium i Port Vila, som ligger i Vanuatu-arkipelagen. Auckland City är med i Club World Cup för 11:e gången.

Semiproffsets bästa placering är en sensationell tredjeplats i turneringen 2014.

Auckland City - VM-trupp

Målvakt: Conor Tracey, Sebastian Ciganda, Joe Wallis.

Försvar: Mario Ilich, Adam Mitchell, Christian Gray, Adam Bell, Regont Murati, Nathan Lobo, Jordan Vale, Alfie Rogers.

Mittfält: Timothy Boulet, Cameron Howieson, Gerrard Carriga, Aidan Carey, Tong Zhou, Michael den Heijer.

Anfall: Angus Kilkolly, Dylan Manickum, Ryan De Vries, Liam Gillion, Emiliano Tade.

Auckland City:

  • Grundat 2004
  • Hemmaplan: Kiwitea Street med en kapacitet på 3-250 åskådare
  • Fotbollsförbund: OFC (Oceanien)
  • Truppvärde enligt transfermarkt: 5,4 miljoner euro
  • Bästa placering i klubblags-VM: 3:a 2014

Nytt format för klubblags-VM från 2025

FIFA Club World Cup såg dagens ljus redan år 2000 och det har skett kontinuerliga förändringar av turneringsformatet.

Nya förändringar kommer att ske från och med 2025, då Club World Cup kommer att utökas till totalt 32 lag som gör upp om titeln. Samtidigt kommer turneringen bara att arrangeras vart fjärde år.

Enligt FIFA:s president Gianni Infantino är avsikten att turneringen ska fungera mer som ett VM för landslag.

Vinnare av Club World Cup

Den första Club World Cup hölls år 2000, när brasilianska Corinthians slog Vasco da Gama i finalen. Spanska Real Madrid har rekordet för flest vunna titlar, eftersom de regerande mästarna har vunnit Club World Cup fem gånger.

2022: Real Madrid
2021: Chelsea
2020: Bayern München
2019: Liverpool
2018: Real Madrid
2017: Real Madrid

Spelbolag med odds på VM för klubblag

Här följer några bra bettingsidor med svensk licens som erbjuder ett brett utbud på klubblags vm.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor: Giltig för nya spelare vid första insättningen på minst 100 kr. Spelet lagt med min. 1,80 odds matchas upp till 1500 kr och gratisspelet betalas ut efter att spelet är avgjort. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 17.12.21.
Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr.

100% upp till 500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Upp till 500 kr i välkomstbonus!
Bra utbud och odds
Smidiga utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Gäller endast nya kunder vid första speltillfälle
Villkor och krav:  Referera till ComeOn för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande+18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle. Min insättning 100 kr. Max bonus 500 kr.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Snygg sajt
Spela utan konto
Stort utbud av sporter
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 4.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 8000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till FastBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Gäller nya kunder. Maxbonus 1000 kr. Min insättning 100 kr.

FAQ: Klubblags-VM 2023

Här får ni svaren på de vanligaste frågorna om VM för klubblag.

Var spelas klubblags-VM 2023?

Saudiarabien står som värd för VM i klubblag 2023. Alla matcher spelas i Jeddah.

När spelas finalen i VM för klubblag 2023?

Finalen i klubblags-VM 2023 spelas den 22 december klockan 20.00.

Kommer det nytt tävlingsformat till klubblags-VM?

Club World Cup kommer att ändras så att turneringen utökas till 32 lag och kommer att hållas vart fjärde år. Det första året med den nya modellen blir 2025, då USA kommer att vara värd för turneringen.

Vilken klubb har vunnit VM för klubblag flest gånger?

Real Madrid har vunnit klubblags-VM flest gånger: 2014, 2016, 2017, 2018 och 2022

Hur många lag är med i VM för klubblag?

Fram till 2025 är det sju lag som deltar i VM för klubblag.