Det är väldigt få gånger innan ett OS har startat som vi har haft en såpass självklar favorit till guldet i stavhopp som nu inför de olympiska spelen i Tokyo. Amerikanskfödde Armand Duplantis är världsrekordhållare på 6.18 m och har alla förutsättningar att även slå det olympiska rekordet på 6.03 m. Största utmanaren om guldet är amerikanen Sam Kendricks. Vi har kollat närmare på de deltagare som tippas vara med och slåss om medaljerna.

Vinnare OS-guld Högsta odds Spelbolag
Armand Duplantis 1,15
Sam Kendricks 9,00
Renaud Lavilleine 16,00
Chris Nilsen 26,00
Piotr Lisek 34,00
John Ernest Obiena 34,00
Thiago Braz 51,00
KC Lightfoot 51,00

Armand Duplantis

Det har varit en hel del uppmärksamhet i svensk media kring Armand Duplantis som är vårat största guldmedaljhopp inför OS. Men det är inte så konstigt för han är nämligen världsrekordhållare och jagar nu även det olympiska rekordet. Imponerande av honom är att han visat att han kan hoppa i vilket väder som helst då han på en tävling i Tingvalla i juni hoppade över 6 m trots blåst, regn och kyla. Han har dessutom vunnit alla viktiga tävlingar inför mästerskapet.

Sam Kendricks

Amerikas stora medaljhopp inför OS är Sam Kendricks. Våran egen Armand Duplantis har själv sagt att det är hans största konkurrent om guldet. Nådde under 2019 sitt personalbästa utomhus när han hoppade 6.06 m och med den höjden slog han även det amerikanska rekordet. Samma år blev han dessutom världsmästare när han hoppade 5.97 i Doha, Qatar.

Renaud Lavilleine

Franske Renauld Lavilleine är den tidigare världsrekordhållaren med höjden 6.16 m som han hoppade 2014 i Donetsk, Ukraina. Världsrekordet är numera slaget av som vi nämnde tidigare, Armand Duplantis med höjden 6.18 m. Under OS i London tog fransmannen guldet och i de senaste olympiska spelen i Rio 2016 slutade han tvåa. Men dessvärre börjar han komma upp i ålder då han är 34 år och senast han tog ett guld var under 2018 när han vann världsmästerskapet inomhus i Birmingham.

Chris Nilsen

Chris Nilsen tävlar även han för USA och får ses som en outsider till att ta en medalj under OS. Är bara 23 år och har sina främsta år som friidrottare framför sig. Eftersom att han är så ung har han inte hunnit delta i några större tävlingar ännu och detta blir hans första stora mästerskap. Har stor potential att vid de större tävlingarna i framtiden chansen att etablera sig som de bästa, men i Tokyo är han mest med för att se och lära.

Speltips vinnare stavhopp

Vi tippar att guldet går till Sverige. Duplantis har själv sagt att han aldrig varit i bättre form än nu. Hans senaste resultat talar sitt tydliga språk. Han är här för att vinna och sopa banan med det övriga startfältet. Självförtroendet är på topp och ingen annan tävlande har varit nära hans höjder under de senaste tävlingarna.

TILL UNIBET