Växjö Lakers

Gruppspelet

Svenska topplaget Växjö lottades in i grupp E. Motståndet tenderade att bli tjeckiska Liberec, schweiziska Davos och walesiska Cardiff.
En grupp som Växjö snabbt byggdes upp som favoriter i.

Ett favoritskap som laget redde ut dessutom. Växjö vann gruppen med fjorton inspelade poäng av arton möjliga. Fyra poäng före tvåan Liberec.
Svenskarna vann fem av sex gruppsspelsmatcher.  Enda förlusten kom mot Cardiff på bortaplan med hela 1-5. En förlust som blev hela gruppspelet största skräll i hela turneringen.

Åttondelsfinal

Där lottades Växjö mot österrikiska storlaget Red Bull Salzburg.
Första matchen blev lite av en flopp från smålänningarna. Bortamatch i Österrike och tankarna hos gästerna var kvar hemma i inledningen. Något som kostade matchen och laget förlorade med 1-2 och hade uppförsbacke i returen.
Returmötet blev ett målkalas och en nervös historia. Läget var 4-3 med mindre än fyra minuter kvar och då förlängningsläge.
Men Växjö ville annat och skickade in 5-3 och avancerade.
Totalt: 6-4

Kvartsfinal

Nytt möte mot ett storlag och inga mindre än schwesiska jättarna Bern stod för motståndet. Även i denna uppgörelse började Växjö på bortais. Något som även denna gång var en medioker insats. Växjö hämtade ikapp 0-2 till 2-2 i den tredje perioden för att sedan släppa in 2-3 med knappa fyra minuter kvar och även efter match ett var Växjö i underläge.
Returmötet blev en jämn historia. Ställningen var 2-1 till Växjö efter två perioder och då förlängningsläge. Tredje perioden tryckte smålänningarna gasen i botten och gick fram till 4-1 på mindre än fem minuter och kunde där avgöra matchen som slutade 4-2 och ett nytt avancemang var ett faktum.
Totalt: 6-5

Semifinal

Växjö är nu enda svensklag kvar i turneringen. Laget lottas mot Liberec. Laget man mötte i gruppspelet och besegrat två gånger tidigare.
Växjö började på bortaplan och hade smålänningarna haft sin skärpa med sig hade laget dödat semifinalen innan ens första mötet var över.
Men ett oeffektivt och bitvis nonchalant Växjö spelade 1-1 trots att laget vann skotten med bland annat 39-21.
Om Växjö var oeffektiv i första mötet fick det ätas upp av tjeckerna i returen. Växjö stängde matchen totalt efter första perioden med en 3-0 ledning.
Resten av matchen blev en enda lång transportsträcka och Växjö avancerade till final genom att vinna med 6-1 och totalt 7-2.

JYP Jyvaskala

Finska storlaget JYP lottades in i en lurig grupp när grupp c stod klar. Motståndare blev schweisiska Zug, vitryska Neman Grodno och österrikiska Vienna Capitals.

En grupp som blev dramatisk in i det sista. JYP hade allt i egna händer inför sista gruppspelsmatchen när avhängda Neman Grodno stod för motståndet. Finnarna kom aldrig upp i nivå och förlorade rejält oväntat med 0-3 och förlusten kostade första platsen i gruppspelet.
JYP samlade ihop elva poäng efter sex gruppspelsmatcher och slutade tvåa efter Zug.

Där väntades det en finländsk uppgörelse när Tappara stod för motståndet.
I match ett som JYP inledde på hemmaplan blev en kanonstart för avancemang. Hemmalaget var bättre matchen igenom och vann rättvist med 3-1. En tvåmålsledning att försvara inför returen.
En ledning som blev en rejäl nagelbitare. JYP ledde med 2-1 inför slutakten och satt i ett rejält förarsäte.
Istället blev det spel mot ett mål och Tappara kvitterade och tog ledningen med fem minuter kvar.
JYP lyckades däremot reda ut stormen och kunde hålla undan och "bara" förlora med ett mål.
Totalt: 5-4

Kvartsfinal

Tjeckiskt motstånd väntade och topplaget Kometa Brno stod för dörren.
En dörr som inte var helt enkel att stänga. JYP var i underläge i nästan hela hemmamatchen och lyckades kvittera till 3-3 med mindre än fyra minuter kvar. En helt öppet returmöte väntades.
Bortaplan och åka till Tjeckien är inte enkelt. Enkelt tyckte dock JYP att första perioden var. Pang pang och pang och ledningen var 3-0 efter en period och det såg länge ut att vara ett säkert avancemang inom räckhåll.
Särskilt när 4-1 kom sju minuter in i tredje perioden. Men det skulle bli darrigt även i denna matchserie. Helt plötsligt var det 3-4 och JYP fick kriga föra att hålla undan. Slutligen kom 5-3 i tom bur och nu var avancemanget till semifinalen säkrad.
Totalt: 8-6

Semifinal

Nytt tjeckiskt motstånd stod för dörren när Trinec väntade.
Återigen hemmamatch först och vilken andra period JYP gör. 0-1 blev ledning 4-1 och finnarna höll undan trots rejält bortatryck i slutakten och vann med 4-2.
I returen blev det så dramatiskt det kunde bli. Trots att det stod 2-2 inför sista perioden orkade inte JYP stå emot forceringen och vips var ställningen 2-4. Ett resultat som stod sig resten av matchen. Förlängningsspelet blev mållöst och straffar skulle avgöra vilket lag som skulle ta sig till final.
En straffläggning som blev allt annat än målrik. Av åtta straffar gick två i nät. Båda målen gjordes av JYP och laget kunde vinna och ta sig till final.
Totalt: 7-6

Summering

Två lag som har helt skilda resor fram till finalspelet. Växjö har varit det bättre laget i stort sätt i alla sina matcher och är värda sin finalplats.
JYP har tagit sig till final efter mycket om och men och har fått slitit rejält. Laget har haft en rejäl dos flyt genom att lösa avancemang trots spelet inte varit det bästa.
I lagens inhemska ligor är Växjö dominanta och toppar SHL. JYP är bra i SM-Liiga och ligger fyra.

Formerna inför mötet går diskutera. JYP har en seger på sina tre senaste medan Växjö har tre raka segrar och poäng i tio raka matcher, varav nio vinster.
Lägg därtill att matchen kommer spelas i Småland, Sverige och med Växjö som hemmalag.
Ett Växjö som inte förlorat en enda match på hemmaplan under Champions Hockey League och är SHL's bästa lag på hemmaplan.
Laget är enormt bra och satsar för att vinna denna titel.
JYP är bra, men bortaspelet klickar inte till fullo och har haft stora problem med det i turneringen.

Växjö ska vara större, starkare och bättre. Med hemmaplan och hemmapubliken i ryggen kommer det bli en ny svensk mästare.