EM-kvalet rullar vidare under måndagen! Givetvis riktas de flesta blickarna mot Madrid och Santiago Bernabéu där Spanien välkomnar Janne Anderssons hjältar. Har Blågult något att sätta emot? Utöver EM-kvalet ska även en match från Dam-VM avhandlas där guldkandidaten Kanada bör ha toppchans mot Kamerun!

 

Spelstopp: 20.44

 

1. Spanien - Sverige 1

På Santiago Bernabéu har Janne Andersson och hans blågula mannar en mycket tung uppgift framför sig då Spanien väntar i huvudstaden. Luis Enrique har ett lag fyllt av världsstjärnor och jämför vi lagen spelare för spelare bör detta bara kunna sluta på ett sätt. Senaste mötet mellan nationerna spelades i EM så sent som 2008, då vann spanjorerna med 2-1 efter att skyttekungen på den tiden, David Villa, petat in segermålet i den 93:e matchminuten. Har vi tur blir det bara något liknande här. Väldigt trolig etta dessvärre.

 

 

2. Danmark - Georgien 1

Åge Hareide och hans rödvita krigare fick ett bittert avslut på äventyret i Ryssland där Kroatien slog ut dem i en straffsparksläggning. Därefter repade sig Danmark i höstens Nations League då Eriksen och company bärgade gruppsegern. EM-kvalet har dock inletts svajigt och danskarna har ännu inte lyckats vinna någon kamp. Georgien vann också sin grupp i höstens Nations League och närmast kommer Giorgi Kharaishvili och frisparksspecialistens lagkamrater från en 3-0-triumf mot Gibraltar. Krysset rensar bra och känns inte som någon omöjlighet i Parken, halvgarderingen bör komma kvickt i Köpenhamn.

 

3. Bulgarien - Kosovo 2

På Nationalstadion Vasil Levski i Sofia tror vi att gästerna drar det längsta strået. Bulgarien med Petar Hubchev vid rodret har på senare tid haft svårt för att skrapa ihop segrar. Gästande Kosovo är inte så pjåkiga och även om de är hyggligt nya i dessa sammanhang så har de ett kunnande inom laget som kan leda till välbehövliga poäng i detta möte. Utgå från bortaseger då tvåan betalar bäst, men säkra upp efter vad plånboken tillåter.

 

4. Tjeckien - Montenegro 2

På Andrův stadión i Olomouc gör värdnationen sitt andra framträdande i detta EM-kval. Inledningen vill de nog helst glömma då de föll med 5-0 mot England. Fredagens vinst mot Bulgarien var desto bättre. Här ser dock tjeckerna ut att bli lite väl stora favoriter och vi har svårt att köpa att Montenegro blir så utdömda och borträknade på förhand. Fatta pennan från höger och hoppas att gästerna jobbar in tre poäng.

 

5. Lettland - Slovenien 2

Vidare till Daugava Stadion i Riga där vi tidigt fattar tycke för gästerna. Lettland är en svag fotbollsnation som inte rankas bättre än på 131-plats i FIFA:s världsranking. Matjaž Kek och hans Slovenien är åtminstone bland de 70 främsta då de rankas på en 63:e plats. Vi tror likt majoriteten av Topptipparna att gästerna är befogade favoriter i Riga och ser tvåan som det naturligaste tecknet.

 

6. Nordmakedonien - Österrike 2

Värdnationen stod upp riktigt bra mot polackerna i fredags men tvingades ge sig efter Piateks avgörande balja. Nordmakedonien vann sin grupp i Nations League och i VM-kvalet plockade de faktiskt poäng borta mot Italien. Österrikes centertank Guido Burgstaller svarade för matchens enda mål i fredagsfighten mot Slovenien i Klagenfurt. De pinnarna var högst nödvändiga efter de båda nederlagen mot Polen och Israel. Spelare för spelare är det ingen tvekan om att Alaba, Arnautovic och company ska vara det bättre laget i Skopje. X2 känns tryggt.

 

7. Polen - Israel 1

Näst sist ut är Nationalstadion i Warszawa. Polen gästas av Israel i vad som kan bli en match som avgör kampen om förstaplatsen i denna grupp G. Hittills är det värdnationen som presterat bäst och i kraft av hemmagräs är de betrodda som en pålitlig favorit mot Israel som haft det tufft på resande fot. Gästerna vann senast mot Lettland, men här höjs svårighetsgraden och vi tror inte att gästerna mäktar med uppgiften som väntar. Vettig etta.
 

8. Kanada D - Kamerun D 1

Kanada har ett oerhört slagkraftigt lag på pappret där bland annat Lyon-försvararen Kadeisha Buchanan, rutinerade Sophie Schmidt och målkungen tillika lagkaptenen Christine Sinclair tar plats. Anmärkningsvärt är att Sinclair gjort 281 landskamper och nästan 200 mål i landslaget. Kanada rankas på femte plats på FIFA:s världsranking och mot afrikanskt motstånd bör inte de rödklädda gå på någon mina. Kamerun är långt ifrån på samma nivå och genrepet mot Spanien, som slutade med en 0-4 förlust, var inte direkt något styrkebesked. Given etta!

 

Kassaskåpet! - Kanada D

Afrikanska lag håller rätt dassig nivå på damsidan och en nation som Kanada har ett alldeles för stort kunnande i truppen för att slarva bort några poäng här. Christine Sinclair skjuter in segern!

 

Varningen! - Montenegro

Vi har svårt att köpa att Montenegro blir så utdömda och borträknade på förhand mot ett ojämnt Tjeckien. Skrällen lockar helt klart mest på Andruv Stadion!

 

Gå direkt till Svenska Spel här

 

Topptipset 32 rader

1. Spanien - Sverige 1

2. Danmark - Georgien 1x

3. Bulgarien - Kosovo x2

4. Tjeckien - Montenegro x2

5. Lettland - Slovenien x2

6. Nordmakedonien - Österrike x2

7. Polen - Israel 1

8. Kanada D - Kamerun D 1

 

Topptipset 144 rader

1. Spanien - Sverige 1

2. Danmark - Georgien 1x

3. Bulgarien - Kosovo 1x2

4. Tjeckien - Montenegro 1x2

5. Lettland - Slovenien x2

6. Nordmakedonien - Österrike x2

7. Polen - Israel 1x

8. Kanada D - Kamerun D 1

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100