Serie A Säsongen 2022/23 drar igång lördagen 13 augusti och pågår fram till söndag 4 juni 2023. Vi har tagit oss an att tippa tabellen i årets upplaga av den italienska högstaligan där vi börjar från plats 20 ner hela vägen till vilka som enligt oss tar hem scudetton.

Efter nio raka säsonger med Juventus på tronen vann Inter mästerskapet 2020/21. Spelåret 2021/22 var det Zlatans AC Milan som för andra året i rad såg till att Scudetton hamnade i Milano, men denna gång i den rödsvarta delen. Det kan komma att förändras igen när den italienska högstaligan summeras i maj 2023. Jag ser Inter som favoriter och hade det inte varit för dumma poängtapp förra säsongen hade de tagit hem mästerskapet för andra gången i rad.

Få välkomstbonus och tippa tabellen i Serie A hos Unibet*

Om du sedan tidigare inte har ett konto hos Unibet* eller deras systersajter kan du skapa ett spelkonto för att ta emot välkomstbonusen i sport som ger dig 100% bonus upp till 1000 kr. 

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

TILL UNIBET!

Milan kommer att vara med och utmana i toppen igen. Roma ser jag som en otroligt bra outsider till årets Scudetto och den gamla damen från Turin är på väg att rycka upp sig igen efter två anonyma säsonger. Napoli som gjort sig av med flera bärande spelare är otroligt svårtippade. Atalanta med tränare Gasperini i spetsen som brukar uträtta magi oavsett spelarmaterial ska det bli intressant att följa. Lazio kan förväntas sluta strax utanför topp fyra, och det ska bli intressant att se vad Fiorentina gör. Lecce, Cremonese och Monza är de nya lagen i Serie A. De sistnämnda, med Silvio Berlusconi och Adriano Galliani vid rodret, har stärkt sig rejält och ser ut som ett lag som både kan överleva och etablera sig i Serie A.

Så slutar Serie A 2022/23

Se våran fullständiga tabell nedan för hur den italienska högstaligan slutar 2022/23.

Tippad sluttabell Serie A 2022/23

20: Cremonese

19: Lecce

18: Salernitana

17: Spezia

16: Empoli

15: Udinese

14: Sampdoria

13: Monza

12: Torino

11: Bologna

10: Hellas Verona

9: Sassuolo

8: Fiorentina

7: Atalanta 

6: Lazio

5: Napoli

4: Juventus

3: AS Roma

2: AC Milan

1: Inter

Snabbnavigering 

Bottenlagen i Serie A

Nedan kan du läsa om alla lagen och hur vi tippar placeringarna för de i bottenskiktet av Serie A. Från plats 20 till och med 16.

Plats 20: Cremonese 

Norditalienarna är tillbaka i Serie A efter 26 års frånvaro efter att de slutade på andraplats i Serie B förra säsongen. 

Cremona-laget har en tuff uppgift framför sig under den kommande säsongen. De har tagit in en ny tränare, då Fabio Pecchia, som fick upp klubben till Serie A, valde att gå till Parma istället för att följa med klubben upp. I hans ställe kommer 52-årige Massimiliano Alvini in, som 2021/22 var coach för Perugia i Serie B.

Cremoneses transferfönster 

Alvini har ingen tidigare erfarenhet av Serie A. Det blir en utmaning under den kommande säsongen, inte minst eftersom de redan har pekats ut som laget som tar resan direkt tillbaka ner till Serie B. Det måste till ett mirakel för att de ska överleva sin återkomst till den italienska högstaligan där Klubbens rike ägare, 84-årige Giovanni Arvedi måste investera i truppen om de ska kunna hänga kvar, men oavsett vad som sker under 2022/23 har laget haft en enormt fin utvecklingskurva de senaste åren. Läs våran artikel om sommarens största övergångar.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Vasquez har anslutit från Genoa och rumänska Chiriches från Sassuolo. Båda är mittbacksförstärkningar. Målvakten Radu från Inter, Sernicola, som de tog in på lån 2021/22 från Sassuolo har nu hämtats in på ett permanent avtal, försvararen Magnani från Verona ryktas komma in samt argentinske anfallaren Torres från Sarmiento och San Lorenzo-mittfältaren Martegani. 
 • Spelare som lämnat: Emanuele Terranova (Bari), Alessandro Crescenzi (klubblös).

De är en av favoriterna till att åka ner, men förstärkningar har hämtats in och fler lär det bli då pengarna finns för att investera. Det ska bli otroligt spännande att se vad Cremonese kan göra i högsta serien efter 26 års frånvaro. 

Stadio Giovanni Zini genomgår en renovering som ska vara klar i slutet av augusti, om det drar ut på tiden kan det innebära att några matcher spelas på en neutral plan. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Cremonese: Att bli bästa uppflyttade laget i Serie A 4,75

Styrkor 

De bjöd på bra fotboll i Serie B förra säsongen under den tidigare tränaren Fabio Pecchia. Alvini som ersätter föredrar en offensiv fotboll, vilket han bevisade både i Perugia förra säsongen och i Reggiana i Lega Pro året innan. 

Svagheter 

Den stora frågan för en nykomling är om de är redo för Serie A. Inte minst tempot. Det kan bli problematiskt i början då det krävs tid för att de ska anpassa sig och se om truppen håller nog hög kvalité. 

Nyckelspelare 

Vasquez och Chiriches kommer vara lagets främsta defensiva profiler den kommande säsongen, inte minst den förstnämnde, som har gott om Serie A-erfarenhet från Napoli och Sassuolo, men även från Premier League och den engelska storklubben Tottenham Hotspur. 

Trolig startelva

Cremoneses förväntade startuppställning (3-4-1-2): Radu - Sernicola, Vazquez, Chiriches - Baez, Valzania, Castagnetti, Valeri - Zanimacchia - Tsadjout, Ciofani 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Cremonese: Att sluta sist 3,00

Plats 19: Lecce 

Syditalienarna är tillbaka i Serie A efter två år, de var helt klart det bästa och mest stabila laget i Serie B förra säsongen, men om man känner till Lecces historia har de alltid varit kända för att vara ett lag som pendlat mellan Serie A och Serie B. 

Så vad har Lecce att erbjuda den här gången i den högsta italienska divisionen? främst är målet att överleva. Man förlorade bara fem matcher förra säsongen i Serie B och åkte bara på ett nederlag hemma på Stadio Via Del Mare.

Att det kommer att bli otroligt svårt för tränaren Marco Baroni råder det ingen tvekan om då skillnaden mellan Serie A och Serie B kan bli tuff för syditalienarna. För att göra en jämförelse med Salernitana kunde vi se hur stora problem de hade mer eller mindre under hela säsongen, även om de slutligen fixade kontraktet.

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Lecce: Att sluta sist i Serie A 5,25

Lecces transferfönster

En storsatsning på transfermarknaden är osannolik från Lecces sida. De kommer få sikta på att ta in spelare på lån från de större klubbarna i italien. Självklart kan det hända att de tar in förstärkningar från Serie B om det finns något spännande de kan få till rimliga priser.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Hittills har de tagit in den 20-årige målvakten Brancolini från Fiorentina, Ceesay i anfallet från schweiziska Zürich, Frabotta på vänsterbacksplatsen från Juventus samt Falcone i målet och norrmannen Askildsen på mittfältet båda från Sampdoria. Klubben förväntas ta in ytterligare några nya namn innan säsongen startar den 14 augusti, då man saknar en del kvalitet i truppen för att överleva i Serie A. 
 • Spelare som lämnat: Massimo Coda (Genoa), Gabriel Coritiba (Modena), Mario Gargiulo Modena (klubblös).

Lecce börjar hemma mot Inter på Stadio Via Del Mare i den första omgången och möter sedan Sassuolo borta, Empoli hemma och Napoli borta. Alltså tre svåra uppgifter i de fyra första omgångarna där det ser ut att bli få poäng, om några alls överhuvudtaget. 

Styrkor 

De var utan tvekan det mest stabila laget i Serie B 2021/22, vilket är anledningen till att de slutade på första plats. Lecce var riktigt starka hemma på Stadio Via Del Mare, där de bara förlorade en gång, deras hemmaplan kan bli oerhört viktig under den kommande säsongen, där de räknar med att plocka flest poäng. 

Svagheter 

Skillnaden mellan Serie A och Serie B är betydande, och vi har flera gånger under de senaste säsongerna sett att vissa lag inte är redo och inställda på Serie A från början när de flyttar upp, om det är samma fall för Lecce, ja, då kommer de att få mycket stora problem under spelåret 2022/23. Truppen saknar dessutom kvalitet. 

33-årige Massimo Coda, som gjorde 20 mål förra säsongen, har flyttat till Genoa i Serie B, hans frånvaro hos syditalienarna är en klar försvagning. 

Nyckelspelare 

23-årige Morten Hjulmand var en av de klart bästa på Lecces mittfält förra säsongen, om han gör bra ifrån sig den här säsongen i Serie A är han helt klart ett intresse för större klubbar. Anfallaren Assan Cessay har hämtats in från schweiziska mästarna Zürich. Han gjorde 20 mål 2021/22. Förväntningarna är att han blir en av profilerna i laget i årets upplaga av Serie A. 

Trolig startelva

Lecces förväntade startuppställning (4-3-3): Falcone - Calabresi, Tuia, Dermaku, Frabotta - Helgason, Hjulmand, Blin - Strefezza, Cessay, Di Mariano 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Lecce: Att sluta som bästa uppflyttade laget i Serie A 3,00

Plats 18: Salernitana 

Salernos lag hade en imponerande slutspurt i slutet av säsongen, vilket innebar att man överlevde i Serie A efter en miserabel höst med det ena nederlaget efter det andra. Att släppa in 78 mål på en säsong och bara vinna sju av 38 matcher borde egentligen innebära Serie B och nedflyttning.

Tränaren Davide Nicola kom in under våren och förändrade saker och ting, speciellt i slutet var det en helt annan mentalitet som man såg i matcherna med mer tro på saker och ting, där de defensivt blev bättre på att stänga igen.

2022/23 måste de vara bättre förberedda från start, annars blir det svårt att säkra kontraktet.  

Det ser ut att bli en tuff säsong med tanke på att Monza kommer med ett starkare lag än syditalienarna.

Innan ligan har kickat igång har Berlusconi och co ett försprång. Dessutom var både Empoli och Spezia bättre än syditalienarna föregående spelår, vilket gör att även de har en fördel gentemot Salernitana, men Lecce och Cremonese ska dock vara sämre rustade.

Förutsättningarna för att stanna kvar finns när man har en Davide Nicola på bänken som 2021/22 bevisade att han vet vad som krävs när det gäller att hålla lagen uppe i Serie A. Man har också en klubbägare i Danilo Iervolino som tog över laget i början av året med ambitioner att etablera sig i den italienska högstaligan.

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Salernitana: Att sluta sist i Serie A 5,00

Salernitanas transferfönster

Salernitana är dock försvagade inför den kommande säsongen. Djuric i anfallet har flyttat till Verona, Ederson har sålts till Atalanta, Bonazzoli, som var utlånad från Sampdoria i anfallet är tillbaka i Genoa, Verdi är tillbaka i Torino. De var alla viktiga stöttepelare, särskilt under de senaste sex eller sju omgångarna. Spelare som Ruggeri, Zortea, Ranieri i försvaret och Kastanos på mittfältet är också borta, vilket minskar bredden, och slutligen är sportchef Sabatini borta efter meningsskiljaktigheter med klubbägaren Iervolino.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Lovato har anslutit från Atalanta och Bradaric från Lille. Båda försvarare. Norrmannen Botheim har hämtats från ryska Krasnodar och colombianen Valencia från Deportivo Catolica. Federico Bonazzoli värvad från Sampdoria, Emil Bohinen hämtades från CSKA Moskva och även Junior Sambia från Montpellier.
 • Spelare som lämnat: Milan Djuric, Hellas Verona, Riccardo Gagliolo, Reggina, Joel Obi, Reggina, Diego Perotti, klubblös, Éderson, Atalanta.

Salernitana tar emot Roma i den första omgången hemma på Stadio Arechi.

Styrkor 

Den 12:e spelaren, lagets hemmapublik på Stadio Arechi ger allt för sitt lag och de kan komma att bli avgörande igen under den kommande säsongen, men även deras skicklige tränare, Davide Nicola är en av de absolut största styrkorna i slaget om lagets överlevnad. 

Svagheter 

Det var länge sedan man såg ett så uselt defensivt gäng i Serie A, med så stora utmaningar, de var inte på något sätt anpassade för Serie A förra säsongen. Om man bortser från de sista sex eller sju omgångarna. Om det inte förändras från början under den kommande säsongen, kommer de med all säkerhet att halka ur. 

Nyckelspelare 

Sepe i målet gjorde skillnad i slutet av säsongen, och han kommer att ha fullt upp igen under den kommande säsongen. Norrmannen Bohinen på det centrala mittfältet var helt klart en av de mest stabila spelarna för syditalienarna under våren. Ribery, trots att han är 39 år, kan bli viktig framför allt i omklädningsrummet med sin erfarenhet, men även på planen om han inte drabbas av långa skador. 

Trolig startelva

Salernitanas förväntade startuppställning (3-5-2): Sepe - Lovato, Radovanovic, Fazio - M.Coulibaly, Mazzocchi, Bohinen, Capezzi, Jaroszynski - Botheim, Ribéry 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Salernitana: Att flyttas ned 1,65

Plats 17: Spezia 

Klubben från den liguriska hamnstaden La Spezia har överraskat alla genom att överleva två raka säsonger i Serie A. 2020/21 var det första spelåret i klubbens historia i landets högsta serie.  Vincenzo Italiano gjorde bra ifrån sig som tränare, han flyttade dock till Fiorentina förra säsongen och plötsligt var det Thiago Motta som fick kliva in som huvudtränare där han lyckades med uppgiften att hålla dem från att bli nedflyttade.

Ny säsong och ny tränare då Thiago Motta har fått sparken när Luca Gotti har gått in och ersatt. Han har ett förflutet i Udinese dit han kom hösten 2019, men fick sparken i december 2021. Gottis mål är enbart att stanna kvar i högstaligan när klubben gör sin tredje säsong i Serie A. Får anses realistiskt då laget inte har en tillräckligt bra trupp för att sikta högre. 2021/22 slutade de på plats 16 med 36 ihopspelade poäng.

Det ser ut att bli ännu en svår säsong för Spezia där det mesta kommer att gå ut på att överleva, spelmässigt såg man under förra säsongen att man ofta tog tre poäng på ren tillfällighet, där laget hade turen på sin sida flera gånger, vem minns inte matchen i Milano, där de med lite domarhjälp kunde lämna med tre poäng mot Milan. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Spezia: Att flyttas ned 2,75

Spezias transferfönster

Man kan inte förvänta sig några stora inköp till klubben under sommaren. Lite nya namn har dock tillkommit.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Albin Ekdal har anslutit från Sampdoria på mittfältet, Mattia Caldara och Daniele Maldini från Milan är inlånade, inköpt från Atalanta är Arkadiusz Reca. 
 • Spelare som lämnat: Rey Manaj, Barcelona, Martin Erlic, Sassuolo, Viktor Kovalenko, Genoa, Kevin Agudelo,  Genoa.

Även om de amerikanska ägarna säkert har pengarna så ser det inte ut bli alltför dyra spelarinköp. Tanken med laget är unga spelare där man behåller samma stomme, vilket innebär att truppen är väl samspelt, men om det räcker är otroligt svårt att säga, särskilt som Manaj i anfallet är borta och Maggiore på mittfältet sägs vara nära en flytt till Torino.

Det ser ut som att den kommande säsongen mycket väl kan bli liknande som förra, där man återigen kommer att få leva på tillfälligheter och inte minst måste ha turen på sin sida igen för att hänga kvar, men det kan mycket väl bli så att Spezia måste ta resan ner till Serie B igen. 

Styrkor 

Spezia var kända för att vara defensiva och kompakta i flera matcher förra säsongen där de förlitade sig på omställningar och fasta situationer. Det kommer förmodligen att vara samma koncept och spelstil även detta spelår, vilket borde göra det möjligt för dem att överleva igen. 

Svagheter 

Det här kan mycket väl bli en säsong där de flesta Serie A-lag har lärt sig sina läxor. Hur de ska pressa och spela mot Spezia, även om laget klarade kontraktet var det aldrig med en imponerande spelstil. Ytterligare något som kan bli tungt är att de inte sitter på en alltför bred trupp. 

Nyckelspelare 

Provedel var viktig förra säsongen i målet med flera avgörande räddningar som gav poäng på bortaplan. Maggiore på mittfältet är lagets stöttepelare och kommer vara viktig återigen 2022/23. Det återstår att se om han stannar då det finns intresse från andra lag. Daniele Verde är den mest tekniska spelaren i truppen. Han gjorde flera fina mål förra säsongen och kan komma att bli avgörande igen. 

Trolig startelva

Spezias förväntade startuppställning (3-5-2): Provedel - Amian, Caldara, Nikolaou - Ekdal, Gyasi, Maggiore, Agudelo, Reca - Verde, Nzola 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Spezia: Att sluta sist 10,00

Plats 16: Empoli 

Laget från Toscana var tillbaka 2021/22 i Serie A efter två säsonger i Serie B och gjorde det väldigt bra med flera fina resultat, bland annat segrar på bortaplan mot både Juventus och Atalanta. De slog även Napoli hemma och slutade på 14:e plats i tabellen, 11 poäng före nedflyttade Cagliari som slutade på plats 18. 

Det brukar sägas att den andra säsongen efter en uppflyttning blir den svåraste och man kan redan nu se att det inte kommer bli lätt. Inte minst för att den 68-årige tränaren Andreazzoli fick gå efter oenigheter med ledningen, som inte var helt nöjda med resultaten under våren, dessutom vill de ha någon yngre på tränarbänken. Ersättaren blir Paolo Zanetti, som fick gå från Venezia i slutet av förra säsongen.

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Empoli: Att flyttas ned 2,75

Empolis transferfönster

Det ser ut att bli en säsong där man kommer att kämpa hårt för överlevnad, men med det spelarmaterial de sitter på finns kvaliteterna för att kunna hålla tre lag bakom sig i tabellen och klara kontraktet.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Mattia Destro har anslutit för att förstärka anfallet från Genoa för att ersätta Andrea Pinamonti, Martín Satriano, Guglielmo Vicario, Liberato Cacace, Petar Stojanovic, Razvan Marin.
 • Spelare som lämnat: Andrea Pinamonti, Inter, Leonardo Mancuso, Monza, Kristjan Asllani, Inter, Samuele Ricci, Torino.

Andrea Pinamonti är inte längre kvar efter att låneperioden gått ut. Det kommer bli tungt utan honom i anfallet. Mattia Destro har anslutit från Genoa för att ersätta, men frågan är om han är en nog bra ersättare? Vänsterbacken Parisi och Viti i mittförsvaret drar till sig intresse från större klubbar och Asllani har lånats ut till Inter. Bajrami på det offensiva mittfältet drar även han till sig intresse från större klubbar, där Lazio tidigare nämnts som trolig destination. Beroende på hur det kommer gå detta år hänger mycket på vilka de tar in och säljer.

Ekonomiskt har Empoli inte samma möjligheter som exempelvis uppstickaren Monza, därför räknar jag med att de precis som förra spelåret får förlita sig på inlånade spelare eller billiga inköp från eventuellt Serie A och B, men det ser ut att bli en otroligt svår uppgift för tränare Paolo Zanetti, speciellt om man tappar några profiler innan säsongen startar borta mot Spezia i den första omgången. 

Hittills har man plockat in Marin från Cagliari för det centrala mittfältet, Luperto har hämtats in till mittförsvaret från Napoli och Destro till anfallet från Genoa för att ersätta Pinamonti. 

Styrkor 

Hatten av för Empoli förra säsongen. De spelade bra trots de små resurser de hade . Om de gör det lika bra i årets upplaga av Serie A får tiden utvisa. 

Svagheter 

När man har unga spelare i truppen som är attraktiva på marknaden kan det vara svårt att tacka nej till erbjudanden från större klubbar. Det kan vara fallet för det toskanska laget med spelare som Vicario i målet, Viti och Parisi i försvaret samt Bajrami på det offensiva mittfältet, men att sälja alla profiler kan innebära att de halkar ner till Serie B. 

Nyckelspelare 

Vicario i målet hade ett fantastiskt 21/22. Om han stannar i klubben kommer han fortsatt vara oumbärlig. Mattia Viti i mittförsvaret och Fabiano Parisi på vänsterkanten är två unga och talangfulla spelare, även de kommer vara viktiga för klubbens överlevnad i den högsta serien, liksom Bajrami på det offensiva mittfältet. Han var vital i många matcher förra säsongen. 

Trolig startelva

Empolis förväntade startuppställning (4-3-1-2): Vicario - Stojanovic, Luperto, Viti, Parisi - Haas, Henderson, Marin - Bajrami - Destro, Di Francesco 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Empoli: Att sluta sist 10,00

Mittenlagen i Serie A

Nedan kan du läsa om alla lagen och hur vi tippar placeringarna för vilka som hamnar i mittenskiktet av Serie A. Från plats 15 till och med 11.

Plats 15: Udinese 

Friuli-laget slutade på 12:e plats i tabellen föregående spelår, 17 poäng före Cagliari som slutade tredje sist, vilket gav dem en lugn säsong, inte minst stabilare än vad som setts de senaste åren, då saker och ting inte riktigt har fungerat och målet endast har varit överlevnad. 

48-årige Andrea Sottil går in på tränarbänken, han ersätter Gabriele Cioffi som flyttat till Verona, Sottil ledde Ascoli i Serie B förra säsongen, där han tog dem till slutspel, han känner till Udinese väl då han tidigare spelat i klubben i fyra år. 

Udinese är ett av de mest osexiga lagen i Serie A och har inte varit kända för att spela underhållande på något sätt de senaste åren, men det gick bättre förra säsongen under Cioffi, som spelade offensiv fotboll, men farhågorna kan mycket väl vara att Sottil har lite annorlunda tankar och spelstil, även om Ascoli var ganska underhållande i Serie B. Det luktar en säsong som kan bli antingen eller för Friuli-laget. Antingen kommer det att gå bra eller så kommer Sottil att bli avsatt under hösten, för de ser ut som ett lag som kommer att behöva kämpa för att undvika nedflyttning. Laget kan sluta på allt mellan 13:e plats till 17:e plats. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Udinese: Att åka ur Serie A 10,00

Udineses transferfönster

Jag förväntar mig inte mycket aktivitet på transfermarknaden, eftersom familjen Pozzo har varit mer fokuserad på Watford de senaste säsongerna och pengarna är större i England. Watford behöver ta sig tillbaka upp till Premier League och Udinese behöver bara överleva så fort som möjligt och det receptet kommer inte att förändras. 

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Beto, Portimonense, Adam Masina, Watford, Festo Ebosele Derby, Nehuén Pérez, Atlético Madrid.
 • Spelare som lämnat:  Nahuel Molina, Atlético Madrid, Jens Stryger Larsen, Trabzonspor.

De har tagit in Buta från Braga, Ebosele från Derby County och Adam Masina från Watford - alla för försvaret. Lovric för mittfältet har man tagit in från schweiziska Lugano. Danske Jens Stryger Larsen kommer inte att vara i klubben nästa säsong utan har flyttat till Trabzonspor. Argentinaren Nahuel Molina har gått till Atlético Madrid och att förlora honom är helt klart en försvagning, men man kan inte säga nej till de pengarna Atlético erbjuder. 

Styrkor  

Udinese har varit känt för att ha ett hav av utländska spelare i truppen. Detta är ett lag som varit otroligt inkonsekvent de senaste säsongerna och man vet aldrig riktigt var man står. Det kommer troligtvis att bli samma 2022/23. 

Svagheter 

Man vann endast sex matcher på Dacia Arena förra säsongen och åkte på sex förluster. Tar man bort Pereyra, Beto, Deulofeu ur truppen är det väldigt begränsat med den kvalité man har. Det finns intresse från andra klubbar för alla tre spelarna just nu och det kommer att försvaga Udinese rejält om några av dem säljs. 

Nyckelspelare  

Stor, snabb och stark, Beto gjorde bra ifrån sig under sin första säsong i Udinese med 11 mål, om de behåller honom kommer han att vara otroligt viktig igen 2022/23. Pereyra på det offensiva mittfältet har varit en av de viktigaste spelarna i truppen de senaste åren och kommer att vara det återigen. Deulofeu gjorde 13 mål och hade utan tvekan sin bästa säsong i Italien, men Napoli är ute efter honom. Om han försvinner blir man försvagad och om han stannar, ja då blir han en av profilerna i Udineses trupp igen. 

Trolig startelva

Udineses förväntade startuppställning (3-5-2): Silvestri - Becao, Nuytinck, Benkovic - Pereyra, Walace, Makengo, Lovric, Udogie - Beto, Deulofeu. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Udinese: Att komma sist 35,00

Plats 14: Sampdoria 

Genoaklubben slutade på 15:e plats förra säsongen med 36 poäng, bara sex poäng före Cagliari som slutade tredjesist och gick ner till Serie B. Säsongen blev kaotisk från början då klubbens ägare Massimo Ferrero arresterades och tvingades lägga ut klubben till försäljning. D'Aversa fick sparken efter flera dåliga resultat och Marco Giampaolo kom in som ny tränare och räddade ytterligare en säsong i Serie A, dock utan att imponera. 

Klubben är fortfarande till salu där flera är intresserade av att köpa. De senaste ryktena handlar om att amerikaner visar ett stort intresse för Sampdoria, vilket säkert kommer att lugna ner saker och ting efter ett något turbulent år. Det skulle också kunna få klubben att blicka framåt och drömma om ljusare tider än vad man sett under Massimo Ferrero. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Sampdoria: Att åka ur Serie A 5,00

Sampdorias transferfönster

Den kommande säsongen kan mycket väl bli lite som förra, så länge klubben inte är såld är det svårt att bedöma vilka spelare som ska köpas in och vilka som ska säljas. Det kan mycket väl bli en säsong igen där man placerar sig precis ovanför bottenträsket, där man måste vara försiktig så att man inte hamnar i nedflyttningsstriden. 

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Filip Djuricic, Sassuolo, Francesco Caputo, Sassuolo, Abdelhamid Sabiri, Ascoli, Tomás Rincón, Torino.
 • Spelare som lämnat: Federico Bonazzoli, Salernitana, Albin Ekdal, Spezia, Sebastian Giovinco, klubblös, Gianluca Caprari, Hellas Verona, Maya Yoshida, Schalke, Morten Thorsby Union Berlin.

Fabio Quagliarella kommer att göra ytterligare en säsong i klubben, Francesco Caputo kommer att vara viktig i anfallet, vidare kommer Manolo Gabbiadini att återvända från en långtidsskada, Mikkel Damsgaard kommer bli viktig. Japanska Yoshida flyttar till Schalke 04, Morten Thorsby har sålts till Union Berlin, Albin Ekdal har flyttat till grannarna Spezia, sedan kan Bonazzoli i anfallet, som förra säsongen var utlånad till Salernitana också vara på väg bort, slutligen har Falcone, som är reservmålvakt, och norrmannen Askildsen flyttat till Lecce på lån med köpoption. 

Jag förväntar mig att truppen kommer att vara ungefär densamma som det föregående året, även om ledningen har sagt att de kommer att ta in förstärkningar. Många av spelarna har varit i klubben i ett antal år och har gott om erfarenhet för att hålla Sampdoria kvar i Serie A en säsong till. 

Styrkor 

Sampdoria är kända för att hemma i Genoa på Stadio Luigi Ferraris göra bra ifrån sig och plocka flest poäng. Man stod dock för en hel del besvikelser hemma i den norditalienska hamnstaden förra säsongen. 2022/23 blir det otroligt viktigt att vara mer stabila framförallt i Genoa. 

Svagheter 

Det var långt mellan vinsterna förra säsongen, då spelet aldrig riktigt kom igång där de aldrig fick det att flyta, samtidigt som man offensivt var väldigt beroende av Francesco Caputo, om inte fler kliver fram kan man få problem nästa säsong. 

Nyckelspelare 

Francesco Caputo gjorde 11 mål förra säsongen och kommer att vara viktig i anfallet 2022/23. Fabio Quagliarella gör ytterligare ett år, men det kommer förmodligen att bli att han startar på bänken och gör inhopp, men han kan ändå bli avgörande. Mikkel Damsgaard och Manolo Gabbiadini måste prestera, de båda var borta mer eller mindre under hela förra säsongen, slutligen har jag stora förhoppningar på Sabiri på mittfältet, som hade en riktigt bra vår i klubben efter att ha anslutit i januari från Ascoli. 

Trolig startelva

Sampdorias förväntade startuppställning (4-1-4-1): Audero - Bereszynski, Ferrari, Colley, Murru - Rincon - Vieira, Candreva, Damsgaard, Sabiri – Caputo 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Sampdoria: Att komma sist 20,00

Plats 13: Monza 

Den lilla norditalienska klubben är i Serie A för första gången i klubbens historia efter att ha vunnit playofffinalen mot Pisa, och då kanske de flesta tänker: "Jaha då är Monza helt klart det svagaste laget av de tre som är uppflyttade till den kommande säsongen i den italienska högstaligan och med minst chanser att överleva". Så kommer dock inte alls att vara fallet och enligt min mening är Monza det klart starkaste laget av de tre nytillkomna, de bör kunna överleva utan några större problem. 

Ekonomiskt är de i en mycket stark position där ledningen och klubbägarna är inga andra än Silvio Berlusconi och Adriano Galiani, som båda tidigare lett Milan. De har stora ambitioner där målet är topp-10. Om man känner Silvio Berlusconi rätt vet man att mannen ofta har en tendens att överreagera. Topp-10 blir en stor uppgift med ett mer eller mindre helt nytt lag som måste spela ihop och fungera. Dessutom finns det ingen garanti för att saker och ting bara faller på plats från första omgången, när Torino kommer på besök. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Monza: Bästa uppflyttade lag 1,45

Monzas transferfönster

Ambitioner saknas inte i klubben. Med ett aktivt transferfönster under sommaren. Målvakten Alessio Cragno har hämtats in från Cagliari , även mittbacken Andrea Carboni från Cagliari , mittfältaren Stefano Sensi från Inter på lån, Ranocchia från Inter på fri transfer för att förstärka försvaret, Pessina från Atalanta till mittfältet, Birindelli från Pisa till försvaret, de ryktas vara ute efter Caprari från Verona och anfallaren Petagna från Napoli. 

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Pedro Pereira, Benfica, Matteo Pessina, Atalanta, Mattia Valoti, SPAL, Andrea Carboni, Cagliari, Alessio Cragno, Cagliari, Andrea Ranocchia,  Inter,  Michele Di Gregorio, Inter, Leonardo Mancuso Empoli, Stefano Sensi, Inter, Gianluca Caprari, Hellas Verona. 
 • Spelare som lämnat: Giuseppe Bellusci Ascoli, Gastón Ramírez, klubblös.

Det är ett förstärkt Monza med flera nyförvärv jämfört med förra säsongen och skulle de få problem under hösten har de ekonomi att förstärka truppen ytterligare för att undvika nedflyttning. 

Nykomlingen ser spännande ut inför årets upplaga av Serie A, men jag tvivlar på att de slutar topp-10, som Silvio Berlusconi har satt som mål, men de bör kunna överleva under den kommande säsongen då de har förstärkt smart. De ska klara kontraktet i Serie A utan för stora problem. 

Styrkor 

Det är svårt att sätta en etikett på en nykomling då laget mer eller mindre bytt ut halva fjolårets startelva, men med Berlusconi och Galliani som ägare finns det pengar i klubben och utrymme att förstärka om det behövs. 

Svagheter 

Det ligger en enorm uppgift framför tränare Giovanni Stroppa att få det här laget att fungera och inte minst överleva under den kommande säsongen. Den största rädslan är nog om laget kommer att prestera redan från första omgången eller om det kommer att ta tid. Viktigt att resultaten kommer snabbt annars riskerar de att hamna långt efter. 

Nyckelspelare 

Alessio Cragno har gjort det bra under sin tid i Cagliari och kommer bli viktig som burväktare även i Monza. Stefano Sensi på mittfältet var inte den stora succén förra säsongen i Sampdoria, men kan säkert göra ett avtryck i sin nya klubbadress, Pessina fick inte den plats han behövde i Atalanta, men om han får den i Monza kommer han att vara en profil. 

Trolig startelva

Monzas förväntade startuppställning (3-5-2): Cragno - Ranocchia, Caldirola, Carboni - Sensi, Machin, Birindelli, Pessina, Carlos Augusto - Gytkjær, Mota Carvalho 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Monza: Att komma sist 20,00

Plats 12: Torino 

Norditalienarna slutade på tiondeplats förra säsongen med Ivan Juric vid rodret, den defensiva spelstil han förespråkade i Verona fördes över till Torino, vilket gjorde det svårt att spela mot dem eftersom de stod lågt med laget och stängde igen. 

Den spelstilen kommer sannolikt inte att förändras eftersom att den var såpass framgångsrik, men det som kan bli ett stort problem för Torino under den kommande säsongen är att de först och främst har förlorat sin största profil i Andrea Belotti, anfallaren, som var kontraktslös. Mandragora har sålts till Fiorentina och brasilianska Bremer har sålts till stadsrivalen Juventus. 

Efter ett par otroligt dåliga säsonger fick man ordning på saker och ting förra spelåret när Ivan Juric kom till klubben som ny tränare, men inför 2022/23 tycker jag att det är otroligt svårt att betygsätta den traditionsrika klubben från Piemonte, eftersom det inte kommer att bli lätt att ersätta vare sig Belotti, Mandragora eller Bremer. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Torino: Att sluta sist 51,00

Torinos transferfönster

Klubbägaren Kairo har inte precis varit känd för att slänga ut stora pengar på nya spelare, så det kan bli en tung säsong för norditalienarna, särskilt om de inte ersätter Belotti, Mandragora och Bremer. Det blir antingen eller nästa säsong, det betyder allt mellan plats tio till fjorton, Nedflyttningsstrid ska de kunna undvika, även om de nog bör förstärka anfallet och försvaret, men hittills har inget hänt annat än att Belotti, Mandragora och Bremer är borta. 

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Samuele Ricci, Empoli, Pietro Pellegri, Monza, Etrit Berisha, SPAL, Nemanja Radonjic, Marseille. 
 • Spelare som lämnat: Bremer Juventus, Tomás Rincón, Sampdoria, Dennis Praet, Leicester, Andrea Belotti, Rolando Mandragora, Juventus.

Styrkor 

Starkt defensivt lag som är otroligt svårt att spela mot, då tränaren Ivan Juric har ett stort fokus på försvaret. Det receptet kommer att vara detsamma under kommande säsong. Det är inte champagnefotboll man kommer att få se från Torinos sida. 

Svagheter 

Även om Andrea Belotti inte hade den bästa säsongen 2021/22 har han varit otroligt viktig för Torino under all den tid han varit i klubben med mängder av mål, utan honom kommer de att sakna målskytten längst fram. Mandragora och Praet är borta på mittfältet, Ansaldi som ytterback är borta och Bremer i försvaret, vilket försvagar norditalienarna rejält. 

Nyckelspelare 

Sasa Lukic var väldigt viktig föregående säsong, i den kommande kommer han återigen att vara en av de viktiga bitarna på Torinos mittfält. Sanabria i anfallet har alla förutsättningar att växa in i rollen ännu mer, eftersom Belotti är borta. Han måste kliva fram och ta ett större ansvar. 

Torinos förväntade startuppställning (3-4-2-1): Berisha - Djidji, Buongiono, Zima - Singo, Ricci, Lukic, Vojvoda - Sanabria, Pellegri – Verdi 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Torino: Att åka ur Serie A 14,00

Plats 11: Bologna 

Reggio Emilia-laget slutade på 13:e plats förra säsongen, men var långt ifrån att imponera. Samtidigt var tränare Sinisa Mihajlovics hälsa ett ständigt fokus, vilket påverkade spelare och ledare i klubben. Lagets ägare Joey Saputo har meddelat att man inför den kommande säsongen har ett mål på 52 poäng i tabellen, vilket innebär en mittenplacering, och ja, det kan vara möjligt eftersom man inte riktigt vet vad som kommer att hända med Sassuolo, Verona och inte minst Torino, så absolut. Det kan bli ett byte av platser. 

Marko Arnautovic är helt klart den största profilen i truppen, med 14 mål förra säsongen kommer han återigen att vara en av de viktigaste pjäserna för tränare Sinisa Mihajlovic i den kommande fighten om att ta en plats högst upp i mitten av tabellen. Skorupski i målet gjorde bra ifrån sig med flera fina och viktiga räddningar, sedan kommer Barrow och Soriano längst fram vara viktiga för att få bollarna fram till Arnautovic både i och utanför boxen. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Bologna: Att sluta topp 10 3,50

Bolognas transferfönster

Ledningen har insett att den kommande säsongen kan bli ganska jämn, särskilt i mitten av tabellen, de måste därför förstärka med fyra eller fem nya spelare till truppen. Ilicic från Atalanta ryktas vara på väg in, Cambiaso är inlånad från Juventus efter en bra säsong i Genoa, han kommer in och ersätter Hickey som har sålts till Brentford, Ferguson hämtats in från Aberdeen för att förstärka mittfältet som ersättare till svenske Svanberg som har sålts till Wolfsburg. 

Offensivt efterlyser man fortfarande en anfallare. Lucca från Pisa i Serie B har nämnts liksom ukrainska Artem Dovbyk från Dnipro med ett förflutet både i Midtjylland och Sønderjyske.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Lewis Ferguson, Aberdeen, Andrea Cambiaso, Juventus, Charalampos Lykogiannis, Cagliari, Michel Aebischer, Young Boys.
 • Spelare som lämnat: Stefano Denswil, Trabzonspor, Diego Falcinelli, Modena, Aaron Hickey, Brentford, Mattias Svanberg, Wolfsburg, Arthur Theate, Rennes, Federico Santander, klubblös.

Bologna börjar i Rom i den första omgången där Lazio väntar, sedan är det Verona hemma och Milan borta, så en ganska svår start på säsongen för laget med tre tuffa matcher. 

Styrkor  

De är för upp och ner från match till match. Det har varit bilden av Bolognas lag de senaste säsongerna. De behöver helt enkelt få lite mer kontinuitet över en längre period. När man minst anar det överraskar de plötsligt, vilket man såg mot både Milan och Inter förra säsongen. 

Svagheter 

Marko Arnautovic gjorde 14 mål förra säsongen, en tydlig indikation på att de är otroligt beroende av honom, kommer fortsatt att vara det även kommande säsong. De behöver få in lite nytt blod i truppen. 

Bolognas förväntade startuppställning (3-4-2-1): Skorupski - Soumaoro, Medel, Theate - Schouten, De Silvestri, Ferguson, Cambiaso - Soriano, Barrow – Arnautovic 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Bologna: Att inte bli nedflyttade 1,07

Lagen under toppen i Serie A

Nedan kan du läsa om alla lagen och hur vi tippar placeringarna för vilka som hamnar under toppen av Serie A. Från plats 10 till och med 6.

Plats 10: Hellas Verona 

Preben Elkjærs gamla klubb var en av de stora överraskningarna förra säsongen i Serie A med sin offensiva och underhållande fotboll, för tredje säsongen i rad hade man inga större problem att överleva. De slutade på en niondeplats i tabellen. 

Giovanni Simeone, Gianluca Caprari och tjeckiske Antonin Barak var en farlig trio i anfallet de gjorde 40 av Veronas 65 mål under säsongen, vilket är ganska imponerande, men vad som också var imponerande var att de under Igor Tudor plötsligt var ett mycket mer offensivt spelande lag än vad man tidigare sett under tidigare tränaren Juric, där fokus låg mer på det defensiva. 

Inför kommande säsong har man fått en ny tränare, då Igor Tudor meddelade att han inte kunde utveckla laget mer än vad han hade gjort och därför bestämde sig för att sluta, det har inneburit att man istället har tagit in Gabriele Cioffi från Udinese, som även han förespråkar en attraktiv anfallsfotboll. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Hellas Verona: Att sluta topp 10 2,25

Hellas Veronas transferfönster

Verona har förutsättningarna att få en liknande säsong som påminner om deras tre föregående, där man överlevt utan alltför stora problem. Laget är svårslagna på hemmaplan där man plockar majoriteten av poängen. En plats i mitten av tabellen är ingen omöjlighet, men det kräver också att man lyckas behålla sina profiler som lockas av större klubbar. 

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Martin Hongla, Royal Antwerp, Milan Djuric, Salernitana, Thomas Henry, Venezia, Josh Doig, Hibernians, Mert Cetin, Kayserispor, Giovanni Simeone, Cagliari.
 • Spelare som lämnat: Destiny Udogie, Udinese, Nicolò Casale, Lazio, Gianluca Caprari, Monza, Mattia Zaccagni, Lazio.

På transfermarknaden har man hittills plockat in stora och starka Djuric till anfallet, Piccoli i Atalanta, Henry i Venezia. Alla offensiva spelare. Detta skulle mycket väl kunna innebära att de kan vara redo att sälja antingen Simeone eller Barak, om någon av de två försvinner kan det innebära en försvagning för norditalienarna. 

Napoli har bjudit 27 miljoner euro för både Simeone och Barak. Monza sägs vara väldigt intresserade av Caprari. Om Verona förlorar hela anfallstrion, ja, då blir det en otroligt svår säsong för norditalienarna och det blir tufft att hamna i topp-10 igen. 

Styrkor 

Från att tidigare ha varit kända som ett mycket defensivt spelande lag ändrades det förra säsongen under Igor Tudor med offensiv och underhållande fotboll. Om samma koncept kvarstår under den nya tränaren Gabriele Cioffi kommer Verona säkerligen att bli kul att följa igen under 2022/23. 

Svagheter 

Veronas svaghet är förmodligen bredden i truppen och om man skulle sälja ut profiler kommer det säkerligen att slå tillbaka på laget då det inte kommer att vara lätt att hitta en ersättare till exempelvis Giovanni Simeone som gjorde 17 mål förra säsongen. Om man förlorar för många profiler kommer man att stöta på fler problem än vad man såg förra säsongen. 

Nyckelspelare 

Giovanni Simeone, Antonin Barak och Gianluca Caprari. Lyckas man behålla hela trion så kommer Verona återigen att bli otroligt spännande att följa, Tameze på mittfältet gjorde det väldigt bra förra säsongen då han var lagets kanske viktigaste spelare på mittfältet och kommer att vara oumbärlig igen under kommande säsong. 

Veronas förväntade startuppställning (3-4-2-1): Silvestre - Ceccherini, Gunter, Casale - Faraoni, Tameze, Veloso, Lazovic - Barak, Caprari – Simeone 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Verona: Att sluta topp 6 20,00

Plats 9: Sassuolo 

Den stora frågan för den lilla Reggio Emilia-klubben är om de kommer att sälja ut sina talanger och attraktiva profiler? Viktigt om de kan behålla Scamacca, Raspadori, Berardi, Frattesi, Lopez och inte minst Traore? Sportchefen Giovanni Carnevali kan komma att få fullt upp under sommaren, eftersom flera stora klubbar är ute efter profilerna, men familjen Squinzi, som äger klubben, har gott om pengar och behöver nödvändigtvis inte sälja.

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Sassuolo: Att sluta topp 10 1,45

Sassuolos transferfönster

Det går inte att komma ifrån att några profiler kan komma att gå för summor som man inte kan säga nej till. Frattesi på mittfältet kommer troligen att gå till Roma och Scamacca blev klar för West Ham tidigare i somras, Domenico Berardi kan stå inför en trolig att flytt då han själv sagt att han är redo för ett nytt äventyr. Juventus och Milan har nämnts och någon av dessa kan komma att bli hans nya klubbadress nästa säsong. 

Sassuolo har varit skickliga på att sälja och ta in nya talanger under de senaste säsongerna, men min rädsla är att de kommer att vara i dåligt skick inför 2021/22, om de väljer att sälja sina fem eller sex bästa profiler så kan topp tio bli riktigt svårt. Tränaren Alessio Dionisi var oprövad i Serie A när han ersatte De Zerbi som tränare, det blev en succé med attraktiv, offensiv och underhållande fotboll, man slog Juventus, Milan och Inter på bortaplan, laget såg ut som en lightversion av Atalanta med sin spelstil. De var ett av de mest underhållande lagen att följa i Serie A.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Abdou Harroui, Sparta Rotterdam, Kristian Thorstvedt, Genk, Matheus Henrique, Grêmio, Agustín Álvarez, Penarol.
 • Spelare som lämnat: Filip Djuricic, Sampdoria, Jérémie Boga, Atalanta, Francesco Caputo, Sampdoria, Vlad Chiriches, Cremonese, Gianluca Scamacca, West Ham.

Den kommande säsongen kommer att vara mycket beroende av vad som händer på transfermarknaden. Hur mycket man säljer, vad man behåller och vad man tar in innan säsongen startar borta mot Juventus i den första omgången. Jag räknar dock med att Sassuolo gör en ganska bra och stabil säsong och håller sig kvar i ligan, dock om de säljer ut alla profiler så kommer ambitionerna att ändras till att bara överleva i ligan. 

Styrkor 

Offensiv samt underhållande fotboll under tränare Alessio Dionisi förra säsongen med flera fina resultat och mot de stora lagen i Serie A dessutom. Om de kan behålla några av profilerna pekar det mot ännu en bra säsong och en bra placering i mitten av ligan. 

Svagheter 

Publikmässigt är det inte alls avskräckande att spela på Mapei Stadium i Reggio Emilia. Under 5 000 åskådare till flera hemmamatcher mot de mindre lagen i Serie A. Den offensiva spelstilen lämnar ibland luckor i försvaret och kostar mål och då är det som sagt otroligt viktigt att inte sälja av alla stora profiler inför kommande säsong då det kommer att försvaga truppen rejält, med all respekt för vad som tas in. 

Nyckelspelare 

Scamacca, Raspadori, Frattesi, Berardi, Lopez och Traore. De gjorde skillnad förra säsongen och om bara två av dem säljs kommer de som är kvar att vara oerhört viktiga. 35-årige Andrea Consigli i målet hade flera fantastiska och avgörande räddningar och kommer att vara avgörande igen nästa säsong. Ferrari i mittförsvaret är en ledare i truppen. 

Sassuolos förväntade startuppställning ( 4-2-3-1): Consigli - Muldur, Erlic, Ferrari, Kyriakopoulos - Lopez, Thorstvedt - Fratessi, Berardi, Alvarez -Scamacca 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Sassuolo: Att sluta topp 6 15,00

Plats 8: Fiorentina 

Det toskanska laget är tillbaka i Europa den här säsongen efter fem år utan europeisk fotboll, där man kan förvänta sig att tränare, spelare och framförallt ledningen har tagit inspiration från Roma när det gäller Conference League. Det ska bli otroligt spännande att följa Fiorentina i Europamatcher igen. 

Om Fiorentina kan få saker och ting att fungera under tränare Vincenzo Italiano ska man inte utesluta att det toskanska laget kan bygga ännu mer och klättra längre upp i tabellen under årets upplaga av Serie A, men de måste bli mer stabila, speciellt då de förra säsongen tappade mer ocn mer ju längre säsongen led. Laget gick in i 2021/22 efter två säsonger i rad där de hade underpresterat, men förra spelåret fungerade saker och ting bättre under Italiano, som kom från Spezia. Frågan är om de kan ställa om till att konkurrera i både Serie A och Conference League efter fem säsonger utan europeisk fotboll. Det kan komma att kosta poäng i den inhemska ligan. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Fiorentina: Att sluta topp 6 3,50

Fiorentinas transferfönster

Klubben har varit aktiv på transfermarknaden. Mandragora har hämtats in från Torino till mittfältet, Luka Jovic från Real Madrid till anfallet, högerbacken Dodo från Shakhtar Donetsk, till målvaktsuppsättningen har Gollini hämtats in från Atalanta. Han var utlånad till den engelska storklubben Tottenham Hotspur utan större framgång förra säsongen. En annan de kollar på är Leicester-spelaren Praet till mittfältet, som var utlånad till Torino under 2021/22. 

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Rolando Mandragora, Juventus, Luka Jovic, Real Madrid, Pierluigi Gollini, Atalanta, Dodô, Shakhtar Donetsk.
 • Spelare som lämnat: Erick Pulgar, Flamengo, José Callejón, Granada, Federico Chiesa, Juventus.

De har gjort sig av med Torreira på mittfältet, som  är tillbaka i Arsenal, Odriozola är återigen tillbaka i Real Madrid, Callejón och Piatek i anfallet är också borta och frågan är om de kan hålla kvar Milenkovic i försvaret, som Inter är ute efter, fördelen är att de är starka finansiellt och behöver därmed inte sälja sina bästa spelare. 

Styrkor 

Florensklubben har varit lite som natt och dag de senaste säsongerna gällande resultaten, men sedan kryddades det förra säsongen med en fin Europaplats. men den stora frågan är om till exempel Atalanta underpresterade förra säsongen eller om Fiorentina verkligen hade den potential som gav dem den sista Europaplatsen. 

Svagheter 

Offensivt saknar man en anfallare som kan komma in och ersätta Vlahovic. Jovic har bevisat förut att han är en bra forward när han spelade i Eintracht Frankfurt. Cabral är inte alls är på samma nivå enligt mig. Om det ska fungera offensivt måste Jovic leverera.  

Nyckelspelare:  

Milenkovic i mittförsvaret gjorde det riktigt bra förra säsongen, och om han stannar ytterligare ett spelår i klubben kommer han helt klart att vara en av de största profilerna. Mandragora, som hämtas från Torino, bör bli en succé och en viktig spelare på det toskanska mittfältet. Jag har stor tilltro till Luka Jovic i anfallet. Om han kan få igång målskyttet har man en anfallare som bör kunna göra 14-15 mål under den kommande säsongen. 

Fiorentinas förväntade startuppställning (4-3-3): Gollini - Dodo, Milenkovic, Igor, Biraghi - Bonaventura, Mandragora, Amrabat - Ikone, Jovic, Nico Gonzales

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Fiorentina: Att vinna Serie A 100,00

Plats 7: Atalanta 

Laget från Bergamo kommer inte att spela i Europa den här säsongen, vilket innebär att efter ett par mycket bra säsonger med både Europa League och Champions League kommer man den här säsongen bara att fokusera på Serie A och Coppa Italia, vilket kan vara till Atalantas fördel. Atalantas spelstil, som de har visat de senaste säsongerna, kan man bara bli förälskad i, med mycket anfallsspel, mål och inte minst en hel del skapade chanser, men förra säsongen verkade det som att de flesta lag hade lärt sig sin läxa - hur man ska spela och stå emot dem, och det resulterade i en hel del nederlag, speciellt på hemmaplan, där de brukar vara ganska stabila. 

Risken finns att många av spelarna är mätta efter de senaste säsongernas framgångar. Det återstår att se om Gasperini kan få alla att återigen dra åt samma håll. Han var på väg bort från klubben, men övertalades att stanna. Den stora frågan är om han har mer att tillföra klubben efter tre-fyra mycket bra framgångsår. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Atalanta: Att sluta topp 4 2,80

Atalantas transferfönster

Den kommande säsongen kan det ske en hel del förändringar i Atalanta-truppen. Rykten börjar cirkulera om att Muriel, Mæhle, Ilicic, Hateboer och förmodligen Zapata alla måste gå och nya spelare ska köpas in. Men eftersom att de förmodligen har världens bästa scouting-team har det hittills aldrig varit några problem att ersätta spelare som sålts. 

Hittills har det varit lugnt på transfermarknaden för laget från norra Italien. Demiral har tagits in permanent från Juventus som mittback, Ederson har tagits in från Salernitana till anfallet och en annan offensiv förstärkning de kollar på är Pinamonti från Inter som hade ett riktigt bra 2021/22 i Empoli dit han var utlånad, en annan spelare från den nämnda klubben de kollar på är Parisi. 

Klubbägaren Pagliuca har beviljat 50 miljoner euro för att förstärka truppen, om de kan sälja en av anfallarna Muriel eller Zapata kommer summan att bli desto högre, oavsett vad som sker kommer de att köpa in nya spelare innan säsongen startar.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Éderson, Salernitana, Jérémie Boga, Sassuolo, Merih Demiral, Juventus.
 • Spelare som lämnat: Remo Freuler, Nottingham, Matteo Pessina, Monza, Matteo Lovato, Salernitana, Pierluigi Gollini, Fiorentina.

Atalanta reser till Genoa första spelomgången för att där ställas mot Sampdoria på Stadio Luigi Ferraris. 

Styrkor 

Anfallsfotboll, målmaskin, tekniskt och fysiskt ett mycket starkt och stabilt lag, som under de senaste tre eller fyra säsongerna bara har förbättrats. De bygger ständigt ut och förstärker truppen  är även starka utanför planen med en bra ägare, en bra ledning och fotbollsvärldens kanske främsta scouting-team där de hittar spelare billigt, gör om dem till spelare i världsklass och sedan säljer dyrt. 

Svagheter 

Mer eller mindre alla lag i Serie A hade listat ut hur man ska spela och stoppa Bergamo-laget, och här kom tränare Gasperini lite till korta, samtidigt som många av spelarna inte hade hungern kvar efter tre riktigt bra säsonger med framgångar och Champions League-spel. Gasperini måste hitta nya idéer och framför allt hitta tillbaka till det spel som gav framgång. 

Nyckelspelare 

Argentinaren Musso i målet kommer att vara en av de stora profilerna under den kommande säsongen, liksom turkiska Demiral i försvaret. Om man väljer att behålla Duván Zapata kommer han återigen att vara viktig i offensiven med sin fysik och inte minst mål. De Roon på mittfältet har varit en stöttepelare de senaste säsongerna för norditalienarna och det kommer han att vara även under 2022/23. 

Atalantas förväntade startuppställning: (3-4-2-1): Musso - Toloi, Demiral, Palomino - Zappacosta, De Roon, Freuler, Mæhle - Koopmeiners, Malinovskyi – Zapata 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Atalanta: Att leda ligan 31 december 20,00

Plats 6: Lazio 

Romarna hade en ganska bra säsong 21/22 och slutade femma strax före stadsrivalen AS Roma i tabellen. Maurizio Sarri gjorde mycket bra ifrån sig under sin första säsong i den italienska huvudstaden, men tiden får utvisa om laget har mer potential än en femteplats. 

Serie A och Europafotboll är inte alltid en bra cocktail för vissa italienska lag, och det kommer med största sannolikhet att innebära att romarna kommer att tappa poäng här och där under säsongen, men hemma i Rom har man en bra hemmaplan, där man brukar göra bra ifrån sig och inte slänga bort så mycket, och därför kommer det också vara här som Lazio kommer att inkassera majoriteten av sina poäng. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Lazio: Att sluta topp 4 5,50

Lazios transferfönster

En sak är säker, och det är att en utrensning av truppen är på gång, där Maurizio Sarri kommer att sätta mer prägel på hur laget kommer att se ut under kommande säsong. Reina, Acerbi, Lucas Leiva, Luiz Felipe och Strakosha är alla borta från laget. Luis Alberto ryktas till Sevilla och gällande Milinkovic-Savic är alltid den stora frågan. Kommer han att säljas eller kommer han att stanna i klubben ännu en gång? 

Hittills har man plockat in brasilianaren Marcos Antonio på mittfältet från ukrainska Shakhtar Donetsk, Gila från Real Madrid, Casale från Verona, målvakten Maximiano från Granada och Romagnoli från Milan. De letar fortfarande efter en reservmålvakt och det ser ut att bli Provedel från Spezia.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Mattia Zaccagni, Hellas Verona,Nicoló Casale, Hellas Verona,Marcos Antônio, Shakhtar Donetsk,Alessio Romagnoli, Milan, Matías Vecino, Inter, Luís Maximiano, Granada.
 • Spelare som lämnat: Pepe Reina, Villarreal, Lucas Leiva, Grêmio, Vedat Muriqi, Mallorca, Luiz Felipe, Real Betis, Thomas Strakosha, Brentford, Joaquín Correa, Inter.

Lazio har varit kända för sin offensiva fotboll under de senaste säsongerna och med målmaskinen Ciro Immobile i anfallet bör det bli många mål igen i årets upplaga av Serie A. Det behövs dock omedelbart nytt blod i startelvan, något som både tränare Maurizio Sarri och ledningen i synnerhet kan se. Om några riktigt bra spelare kan tas in, ja då borde Lazio på allvar kunna vara med och slåss om platserna ut i Europa. 

Styrkor 

Lazio är kända för sin offensiva spelstil med Ciro Immobile i anfallet. Dessutom är de ett lag som är fysiskt starkt och ofta spelar på gränsen. Ett starkt hemmalag där man plockar många poäng och där man på dagen kan ge de stora lagen problem när de besöker Stadio Olimpico. 

Svagheter 

Man är otroligt beroende av både Immobile och Milikonvic-Savic som är två av romarnas stöttepelare, om de inte fungerar för dagen så gör Lazio det säkerligen inte heller, därför är det otroligt viktigt att dessa två inte drabbas av några långtidsskador. 

Nyckelspelare 

Ciro Immobile i anfallet kommer att vara den största profilen även denna säsong. Med sina många mål, sin skicklighet och betydelse för Lazio under de senaste säsongerna i Rom kan det inte råda någon tvekan. Milinkovic-Savic, sergeanten som han kallas, kommer återigen att vara en av de stora profilerna för romarna under den kommande säsongen. 

Lazios förväntade startuppställning (4-3-3): Maximiano- Lazzari, Casale, Romagnoli, Gila - Milinkovic Savic, Marcos Antonio, Luis Alberto - Anderson, Immobile, Zaccagni 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Lazio: Att sluta före Roma i tabellen 2,95

Topplagen i Serie A

Nedan kan du läsa om alla lagen vi tippar kommer hamna i toppen. 

Plats 5: Napoli 

Syditalienarna avslutade 21/22 på en fin tredjeplats sju poäng bakom scudettovinnaren Milan, vilket innebar att de kom in i Champions League igen, men spelåret 2022/23 kan komma att bli svårt för Napoli, särskilt eftersom Lorenzo Insigne har flyttat till Toronto, Mertens och Ospina inte fick förlängt, Koulibaly i mittförsvaret har sålts till engelska Chelsea och sist men inte minst, Osimhen i anfallet kan fortfarande säljas.  

Napoli-laget var ganska stabilt och välspelande förra säsongen, hemma på Stadio Diego Armando Maradona brukar man inte ge bort så mycket, men man hade ett par stora tapp föregående spelår mot lag som Empoli och Spezia, där man förlorade.  

Det luktar en antingen-eller-säsong för neapolitanarna, men de bör kunna sluta topp-6 åtminstone, men kampen om Champions League-platserna kan säkert bli tuff, eftersom många av lagen är jämnbördiga. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Napoli: Att vinna Serie A 21,00

Napolis transferfönster

En sak är säker, klubbägaren De Laurentiis kommer att behöva förstärka truppen om man ska kunna konkurrera i både Serie A och inte minst Champions League. Olivera har hämtats in i försvaret från spanska Getafe och Kvaratskhelia har anslutit till anfallet från georgiska Dinamo Batumi, Østigård från Brighton har hämtats in i försvaret. Den sistnämnde var utlånad till Genoa förra säsongen. Dessutom rapporteras Solbakken från Bodø/Glimt in som en offensiv förstärkning.

Utan Insigne och Mertens i anfallet kommer de att sakna tempo - särskilt på de snabba omställningarna. De måste ersätta de två profilerna som varit två av syditalienarnas stora stöttepelare under många säsonger. 

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Mathías Olivera, Getafe, Khvicha Kvaratskhelia, Dinamo Batumi, Leo Östigard, Brighton, Min-jae Kim, Fenerbahce, André Zambo Anguissa, Fulham.
 • Spelare som lämnat: Lorenzo Insigne, Toronto, David Ospina, Al-Nassr, Arkadiusz Milik, Marseille, Kalidou Koulibaly, Chelsea, Faouzi Ghoulam, klubblös, Dries Mertens, klubblös.

Syditalienarna brukar vara aktiva på transfermarknaden och tränare Luciano Spalletti förväntas få loss lite pengar för att förstärka truppen, så två eller tre nya namn kommer in innan de möter Hellas Verona borta i den första omgången. 

Styrkor 

Snabb, offensiv fotboll har varit Napolis kännetecken de senaste säsongerna, defensivt är de mycket starka. Spalletti kommer att göra bra ifrån sig i Napoli även nästa säsong, men om inte bra förstärkningar tas in efter att Insigne och Mertens lämnat kan napolitanarna få problem med att upprätthålla sin offensiva spelstil. 

Svagheter  

Har kapacitet att ge alla lag i Serie A stora problem, men de tenderar att ha vissa bortfall under säsongen, där de tappar viktiga poäng mot de mindre lagen, och detta kan kosta i längden i en eventuell guldstrid, men även i slaget om de viktiga Europaplatserna. Om inte en bra målvakt tas in under sommaren kan målvaktspositionen mycket väl bli Napolis svagaste länk. 

Nyckelspelare 

Osimhen i anfallet kommer att vara avgörande igen med sin snabbhet, fysik och sina mål, Fabián Ruiz på mittfältet var en av syditalienarnas klart bästa förra säsongen. Slutligen har jag en stor tilltro till Zieliński, som kommer att vara ännu mer viktig för Napoli under 2022/23. 

Napolis förväntade startuppställning (4-2-3-1): Meret - Di Lorenzo, Rrahmani, Østigård, Olivera - Anguissa, Fabián Ruiz - Lozano, Zieliński, Kvaratskhelia -Osimhen 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Napoli: Att leda ligan 31 december 15,00

Plats 4: Juventus 

Nio raka säsonger med nio scudetto har nu bytts ut mot två säsonger där Inter och Milan har vunnit det italienska mästerskapet. Spelåret 2022/23 kommer på intet sätt att bli lättare för den gamla damen från Turin, som genast har mer än nog att göra för att bygga upp ett slagkraftigt lag, och de har på intet sätt imponerat de senaste två säsongerna. 

Massimiliano Allegri har inte riktigt haft den framgång som förväntades efter att han återigen anslöt sig förra säsongen, där man slutade på fjärde plats och åkte på åtta nederlag under säsongen. Redan i de första omgångarna kunde man se att problemen var större än vad man kanske trodde, med nederlag mot Empoli hemma och Napoli borta och endast en poäng på de tre första omgångarna, samt en Cristiano Ronaldo som plötsligt bytte till Manchester United. 

Min omedelbara bedömning av Juventus är att det fortfarande ligger ett stort arbete framför dem, som ledningen och framför allt Allegri måste lösa om Juventus ska vinna årets mästerskap. Åtminstone måste de vara bland de fyra bästa, vilket var fallet förra året, men i det här skedet skulle jag inte värdera Juventus på samma nivå som till exempel Inter, men de borde kunna ta en Champions League-plats. Truppen behöver rensas ur då flera spelare inte håller nivån för Juventus eller har en framtid i klubben.  

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Juventus: Att vinna Serie A 2,60

Juventus transferfönster

Samtidigt behöver de få in yngre personer i truppen och det kan ta tid. Med två besvikelser till säsonger i rad är frågan hur mycket tålamod ledningen har. Chiellini har flyttat till Los Angeles, De Ligt till Bayern München, Dybala har lämnat på free transfer och det har även Bernardeschi. Lönetunga spelare, men det är ändå tre stora profiler i De Ligt, Chiellini och Dybala som nu är borta. 

Paul Pogba är tillbaka i Torino, men efter mycket upp och ner i United de senaste åren är han rätt spelare att ta in för göra skillnad från start i Serie A? Ángel Di María från PSG har också hämtats in, två stora namn som det är höga förväntningar på. Bremer har tagits in från stadsrivalerna Torino som ersättare för De Ligt. Defensivt och framförallt på mittfältet måste man ta steget upp till en helt annan nivå av spelare om man ska vara med och slåss om årets Scudetto. 

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Ángel Di María, Paris SG, Federico Chiesa, Fiorentina, Paul Pogba, Man United, Bremer, Torino.
 • Spelare som lämnat: Demiral, Atalanta, Giorgio Chiellini, LA FC, Douglas Costa, LA Galaxy, Aaron Ramsey, Nice, Paulo Dybala, Roma, Federico Bernardeschi, Toronto, Rolando Mandragora, Fiorentina, Matthijs de Ligt Bayern München, Gianluca Frabotta, Lecce.

Det luktar genast en svängig säsong igen för den gamla damen, där ansvaret kommer att läggas på spelare som Vlahovic, Chiesa och Bonucci, som måste få saker och ting att fungera från start, men om man ser över den förväntade startelvan med några få veckor kvar till ligastart så kommer man varken att bli imponerad eller skrämd av Juventus trupp. 

Styrkor 

Juventus brukar vara känt för sin stora styrka i Italien, när det verkligen fungerar för dem är de ett starkt och stabilt lag. På hemmagräs är de svårslagna. Allegri på tränarbänken har massor av erfarenhet och vet hur man vinner titlar med klubben. 

Svagheter 

De behöver rensa ut i truppen, ta in fler yngre förmågor och större profiler. Defensivt brukade de vara en kraft att räkna med i föregående säsonger, men tappet av Chiellini och De Ligt är tungt. Bonucci och Bremer måste hitta varandra snabbt. 

Nyckelspelare 

Vlahovic i anfallet. Om han kan nå samma nivå som han gjorde i Fiorentina har man en superanfallare som vet var målet finns och som borde kunna göra 20 mål. Chiesa var borta under större delen av förra säsongen och han kommer att vara avgörande för den gamla damens anfall. 35-årige Bonucci håller troligtvis inte många säsonger till, men hans erfarenhet behövs för närvarande för att hålla ihop saker och ting. Och slutligen bör och måste Pogba och Di María kunna höja nivån på den gamla damen. 

Juventus förväntade startuppställning (4-3-3): Szczesny - Danilo, Bonucci, Bremer, Alex Sandro - Locatelli, Zakaria, Pogba - Di Maria, Vlahovic, Chiesa

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Juventus: Att leda ligan 31 december 3,25

Plats 3: AS Roma 

En sjätteplats i Serie A och en pokal i Conference League var Romas prestationer föregående säsong. Nåväl, det måste sägas att Roma gjorde en mer än acceptabel säsong under Jose Mourinho, även om 1-6-förlusten i Nordnorge i höstas mot Bodø/Glimt tog ut sin rätt i den italienska huvudstaden under en lång tid under säsongen. 

Nu behöver den italienska huvudstaden bygga vidare på detta. Roma och José Mourinho verkar vara en riktigt bra matchning, där jag ser Roma som en liten outsider till mästerskapet, samtidigt är de även ett lag som ska kunna slåss om Champions League-platserna, helt enkelt för att det finns gott om potential i alla lagdelar, samtidigt som klubbens ägare vet vad de vill med klubben och har stora ambitioner. 

Det är ofta antingen eller med Roma, men efter förra säsongen kan det bara bli bättre. Och med rivaler som Juventus, som de inte riktigt vet var de står, Napoli som verkar komma ut svagare jämfört med 2021/22, Atalanta som förmodligen kommer att behöva bygga upp från grunden igen och stadsrivalen Lazio, som inte är ett bättre lag än Roma truppmässigt, borde de ha goda chanser att sluta bland de tre eller fyra bästa. 

Om man tittar på truppen har den mycket potential. Abraham i anfallet gjorde 17 mål förra säsongen, och han kommer att vara otroligt viktig även den kommande säsongen. Rui Patricio i målet är helt klart en av de bästa målvakterna i Serie A, Lorenzo Pellegrini på det offensiva mittfältet kommer att bli klubbens nya ikon och var avgörande i flera matcher förra säsongen. Mancini och Smalling i försvaret spelade stabilt under hela säsongen. Matic har hämtats från Manchester United för att förstärka mittfältet och kommer in med värdefull erfarenhet att tillföra laget. Sist men inte minst är Dybala en riktigt fin förstärkning i anfallet, som överraskande hämtades in under näsan på Inter. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Roma: Att vinna Serie A 7,50

Romas transferfönster

Sommarens transfermarknad har redan varit väldigt aktiv. Matic och Dybala har hämtats från United och Juventus, Isco har nämnts från Real Madrid, Frattesi från Sassuolo ryktas vara nära en flytt till Roma, turkiska Celik har hämtats från franska Lille till försvaret, men den stora frågan är om Zaniolo kommer att säljas eller stanna i klubben.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Georginio Wijnaldum, PSG, Paulo Dybala, Juventus, Nemanja Matic, Man United, Zeki Celik, Lille.
 • Spelare som lämnat: Robin Olsen, Aston Villa, Alessandro Florenzi, Milan, Pau López, Marseille, Cengiz Ünder, Marseille, Henrikh Mkhitaryan, Inter.

Om Roma kan fortsätta på samma sätt under den kommande säsongen kommer de utan tvekan att vara ett av de mest spännande och underhållande lagen att följa i Serie A, och nej, de kanske inte vinner årets Scudetto, men de bör och måste ha tillräckligt med potential för att konkurrera om topp-4 och de viktiga Champions League-platserna under den 2022/23. Roma börjar med att spela i södra Italien i den första omgången, då man besöker Stadio Arechi och Salernitana. 

Styrkor 

Tålamod: Tålamod är något det råder brist på. Både bland supportrarna och ledningen. Efter det stora nederlaget borta mot Bodø/Glimt var Mourinho inte populär bland fansen, men han har varit bra på att skydda spelarna och under våren ryckte de upp sig och blev stabila. Om de kan få saker och ting att stämma från början under den kommande säsongen kommer de inte att vara lätta att spela mot. 

Svagheter 

Jag har nämnt det förut. Man vet inte riktigt var man har romarna och ibland är laget som natt och dag med för många bortfall under säsongen. Nu gäller det att blir mer stabila då det kan bli otroligt jämnt i toppen av tabellen. 

Nyckelspelare 

Tammy Abraham kommer återigen att vara avgörande under den kommande säsongen offensivt, han gjorde 17 mål föregående spelåret och kan lätt göra några fler under 2022/23. Lorenzo Pellegrini är förmodligen det närmaste vi kommer en ny Francesco Totti i Roma. Om han kan fortsätta som förra säsongen kommer han att vara avgörande. Jag har stor tilltro till att Paulo Dybala och Roma kommer att bli en superbra matchning i Serie A 2022/23. 

Romas förväntade startuppställning (3-4-2-1): Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp, Matic, Cristante, Spinazzola - Pellegrini, Dybala - Abraham. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Roma: Att leda ligan 31 december 15,00

Plats 2: AC Milan 

Milan lyckades äntligen vinna scudetton efter en tioårig svacka. Imponerande, då få hade trott på laget inför säsongen och där målet först och främst var att spela Champions League. 

Tränaren Stefano Pioli imponerade på alla och envar, då Milan var stabila under hela säsongen, men det ska även tilläggas att man hade även turen på sin sida i flera matcher som skulle komma att bli avgörande i kampen om titeln. Jag måste erkänna att deras spelstil verkligen inte imponerade på mig när det gäller underhållningsvärdet. Det var aldrig den sprudlande fotboll som man minns när Milan vann Scudetton tidigare, utan mer en väldigt konservativ spelstil, där man i flera av matcherna kunde nöja sig med en 1-0-seger, vilket i sig också räcker för att få tre poäng, men det var långt ifrån att övermatcha motståndarna, som man ser Manchester City eller Bayern göra till exempel. 

Tittar man på samma spelstil under den kommande säsongen har jag svårt att se Milan återta titeln, och utan att vara för hård tycker jag helt enkelt att de saknar lite kvalitet i anfallet, där både Zlatan Ibrahimovic (41) och Olivier Giroud (36 i September) är inne på sluttampen av karriären. 

Tränaren Stefano Pioli måste fortsätta på den inslagna vägen i Milan, om han kan få samma lugn som han fick förra säsongen, så kan laget fortsätta byggas, även om 2022/23 kommer att bli ännu tuffare för Milan då de med sin något tunna trupp ska spela Champions League igen. Samtidigt som de måste de prestera i toppen av tabellen. Det kommer inte bli lätt om de drabbas av skador som förra säsongen. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Milan: Att vinna Serie A 5,00

Milans transferfönster

Defensivt var det riktigt tight förra säsongen när de endast släppte in 31 mål i Serie A. Maignan var utan tvekan en av de bästa målvakterna föregående spelår, medans supersnabbe Hernandez som ytterback och Tomori i mittförsvaret visade stor stabilitet, liksom Tonali på mittfältet. Slutligen, i anfallet var Leao vass med elva mål. De kommer alla fortsatt att vara otroligt viktiga under 2022/23. Franck Kessie på mittfältet som flyttar till Barcelona är en försvagning. Origi från Liverpool har hämtats in till anfallet, vilket är en väldigt fin förstärkning.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Divock Origi, Liverpool, Junior Messias, Crotone, Charles De Ketelaere, Club Brugge, Alessandro Florenzi, Roma.
 • Spelare som lämnat: Daniel Maldini, Spezia, Alessio Romagnoli, Lazio, Franck Kessié, Barcelona, Léo Duarte, Basaksehir, Jens Petter Hauge, Frankfurt, Mattia Caldara, Spezia, Semi Castillejo, Valencia.

Asensio från Real Madrid, De Ketelaere från Club Brugge och Douglas Luiz från Aston Villa har ryktats vara på väg in. Alla tre spännande namn för truppen, men en sak är säker och det är att milaneserna definitivt kommer att behöva förstärka truppen innan den första spelomgången, då Udinese besöker Milan. 

Styrkor 

Man såg en otrolig stabilitet från Milan förra säsongen, och även om det inte alltid var imponerande så lyckades man ändå ta tre poäng. Det som Pioli, spelarna och framför allt klubben har byggt vidare på de senaste säsongerna gjorde att de vann mästerskapet. De såg också otroligt starka ut defensivt, där de var duktiga på att stänga av fullständigt. 

Svagheter 

Offensivt saknar man anfallaren som gör 20 mål på en säsong, och det kommer inte att vara Ibrahimovic eller Giroud som kommer att göra dessa mål. Om Origi kan göra det, eller om Leao kan få in några fler mål får tiden utvisa, men det är där jag ser Milans största svaghet. 

Nyckelspelare 

Theo Hernandez på backplats blev bättre och bättre förra säsongen och han kommer att vara en av profilerna i Milan igen. Tomori i mittförsvaret var imponerande och han kommer att vara en av frontfigurerna igen under den kommande säsongen. Sandro Tonali, mittfältsmotorn, som förra spelåret visade hur viktig han är i det här laget, och då får vi räkna med att Leao som växte rejält 2021/22 höjer sig ytterligare under det stundande spelåret. 

Milans förväntade startuppställning (4-2-3-1): Maignan - Calabria, Kakulu, Tomori, Hernandez - Bennacer, Tonali - Saelemaekers, Brahim Diaz, Leao – Origi 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Milan: Att leda ligan 31 december 4,00

Så slutade Serie A 2021/22

Nedan ser du tabellen för Serie A 2021/22.

1. AC Milan

2. Inter

3. Napoli

4. Juventus

5. Lazio

6. AS Roma

7. Fiorentina

8. Atalanta

9. Verona

10. Torino

11. Sassuolo

12. Udinese

13. Bologna

14. Empoli

15. Sampdoria

16. Spezia

17. Salernitana

18. Cagliari

19. Genoa

20. Venezia

Plats 1: Inter 

Jag hade det blåsvartrandiga Milano-laget som storfavoriter att återta mästerskapet förra säsongen, men några dumma poängtapp under våren kryddat med ett nederlag i bortamatchen mot Bologna blev alldeles för kostsamt och AC Milan kunde vinna mästerskapet för första gången på 11 år. 

Räkna med att se Inter i toppen av Serie A igen 2022/23. De är oddsfavoriter att vinna årets Scudetto, laget är väl samspelt och stabilt dessutom har de en bred trupp, vilket kan bli avgörande ju längre in i säsongen vi kommer. Stjärnanfallaren Romelu Lukaku är tillbaka i laget efter ett något ljummet 2021/22 i Chelsea. 84 mål gjorde Inter förra säsongen där Lautaro Martínez och Edin Dzeko stod för 34 av dessa, men där flera på framförallt mittfältet också bidrog till målproduktionen. Mittfältet är tveklöst det starkaste i Serie A med Barella, Brozovic och turkiska Calhanoglu. Det kommer att bli avgörande igen under den kommande spelåret. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Inter: Att vinna Serie A 2,50

Inters transferfönster

Anfallet kommer att bli avsevärt starkare med Lukaku tillbaka. Under 2020/21 när klubben bärgade scudetton gjorde han 24 mål och 10 assist och bidrog i allra högsta grad att de landade mästerskapet. Målvaktspositionen stärks genom Onanas ankomst från Ajax, men ekonomin är lite ansträngd eftersom de kinesiska ägarna tvingas sälja innan de kan göra nyförvärv.

Nyförvärv och spelarförluster

 • Spelare in: Henrikh Mkhitaryan, Roma, Kristjan Asllani, Empoli, Romelu Lukaku, Chelsea, André Onana, Ajax, Joaquín Correa, Lazio.
 • Spelare som lämnat: Ivan Perisic, Tottenham Hotspur, Arturo Vidal, Flamengo, Matías Vecino, Lazio, Stefano Sensi, Monza, Aleksandar Kolarov, slutat, Andrea Ranocchia, Monza.

Spelmässigt är tränare Simone Inzaghis lag inte mycket förändrat från 2021/22, truppen är starkare i och med Lukaku, Mkhitaryan, Bellanova, Asllani och Onanas ankomst. Vi kan förvänta oss att få se ett Inter som kommer att vara spelförande i de flesta matcherna under den kommande säsongen, och som bör innebära att de vinner mästerskapet igen. 

Styrkor 

Inter har visat stor styrka och stabilitet de senaste säsongerna. Offensivt är de otroligt farliga med Lautaro Martínez, Edin Dzeko och Romelu Lukaku. Mittfältet är utan tvekan det starkaste i Serie A. De har en extra växel jämfört med konkurrenterna. Vi får dock inte glömma försvaret som är otroligt starkt med spelare som Bastoni, en försvarare som kommer bli en viktig defensiv pjäs 2022/23. 

Svagheter 

Det är svårt att peka ut svagheterna hos ett lag som Inter, men i våras förlorade de mästerskapet genom göra en svag avslutning när de tappade viktiga poäng, om det inträffar igen under den kommande säsongen kommer de att förlora mästerskapet ännu en gång. Det finns helt enkelt inte utrymme för såna misstag när det är så tight i toppen av tabellen. Pressen är ännu större på spelarna den här säsongen efter att Milan vann mästerskapet förra säsongen och om de inte får en bra start kommer Simone Inzaghi att vara pressad på bänken. Perisic är borta då han flyttat till den engelska storklubben Tottenham Hotspur. Det är ett tungt tapp som med största sannolikhet kommer att märkas då han under fjolåret storspelade i Inter-tröjan. 

Nyckelspelare 

Romelu Lukaku och Lautaro Martínez kommer att göra många mål den kommande säsongen för Inter, de målen kan bli otroligt viktiga i titelstriden. Nicolò Barella och Marcelo Brozovic på mittfältet verkar vara de två klart bästa mittfältarna i Serie A. Bastoni i mittförsvaret har blivit bättre och bättre, och han kommer att bli riktigt avgörande den kommande säsongen och slutligen Gosens som kom till klubben i januari från Atalanta, dock var han mer skadad än på planen, men hittar formen från Atalanta så kommer Perisic snabbt att glömmas bort. 

Odds: Serie A 2022/23 Högsta odds Spelbolag
Inter: Att leda ligan 31 december 3,00

Inters förväntade startuppställning (3-5-2): Onana - Bastoni, De Vrij, Skriniar - Dumfries, Barella, Brozovic, Calhanoglu, Gosens - Lukaku, Martinez 

FAQ Serie A

Vilka vinner Serie A 2022/23

Det är det ingen som vet ännu, men enligt spelbolagens odds är det Inter som är de stora favoriterna att ta hem scudetton. Du kan se hur vi tippar ligan slutar i våran tabell: så slutar Serie A 2022/23 enligt oss.

Vilka vann Serie A 2021/22?

Regerande italienska mästare är AC MIlan. De vann Serie A 2021/22 med två poäng före stadsrivalen Inter. 

Vilka sänder Serie A 2022/23?

Om du vill följa ditt favoritlag i Serie A från Sverige är det C More som gäller.

Hur många omgångar spelas det i Serie A 2022/23?

Varje lag spelar 38 matcher var där de möter alla lagen i ligan två gånger under säsongen. En gång hemma och en gång borta.

Vilket spelbolag har högst odds på Serie A 2022/23?

Det finns inget spelbolag som har de högsta oddsen på alla marknader gällande Serie A. Några av de operatörer som har konkurrenskraftiga odds är Bet365*, NordicBet*, Unibet*Betsson* och Bethard*. Du kan själv jämföra odds på olika marknader i vårat matchcenter.