Den stora utvandringen med svenska spelare till den nordamerikanska högstaligan började redan på 1930-talet när Gus Forslund som förste svensk någonsin spelade för Ottawa HC, säsongen 1932/33. Det var han som där och då banade vägen för de stora svenska spelarna vi ser i dagens NHL som Elias Petterson, Mika Zibanejad, William Nylander och Victor Hedman.


Missa inte vår genomgång av odds på NHL 2020/2021


Börje Salming – legendar i NHL

Den spelare vi svenskar främst refererar till som den första stora i nordamerika är Börje Salming. Hans betydelse historiskt sett ska inte underskattas då han med sin uppoffrande spelstil dödade ryktet om att vi svenskar var av ett vekare virke än spelarna från Kanada/USA. Det yttersta beviset på hans uppskattning från sin framgångsrika NHL-karriär var när de nordamerikanska bortafansen i Canada Cup inför Sveriges match mot USA 3 september i Maple Leafs Garden, Toronto, 1976, gav honom 5 minuters stående ovationer när han presenterades. Fortfarande än idag ett av de största ögonblicken inom hockey, någonsin.

Odds: Vilken svensk spelare gör flest poäng 2020/21?

Hos Betsson* kan du spela på den svensk du tippar gör flest poäng under säsongen.

Spelare Högsta odds Spelbolag
William Nylander 2,50
Victor Hedman 5,00
Elias Pettersson 5,50
Nicklas Bäckström 8,00
Elias Lindholm

13,00

Pokalen som delas ut till årets poängkung i NHL heter Art Ross Trophy och är ett pris som sedan 1947-48 har delats ut till den spelaren som avslutar grundsäsongen med mest gjorda poäng.

Klicka för att ha full koll på alla odds inom hockey

Stefan Persson – förste svensk att vinna Stanley Cup

En spelare som hamnat lite i skymundan när det skrivs hockeyhistoria är förste svensken att vinna Stanley Cup. Det skedde säsongen 1979-80 när Stefan Persson med sitt New York Islanders fick lyfta den åtråvärda bucklan. Det slutade inte där då han med laget vann ytterligare tre Stanley Cup och placerar sig därmed på toppen av listan med de svenskar som har sitt namn ingraverat i världens mest svåråtkomliga trofé inom klubblagshockey.

Mest gjorda poäng av en svensk under en NHL-säsong

Den svenska spelare som gjort mest poäng under en säsong i NHL är Kent Nilsson som med sina 49 mål och 82 målgivande passningar landade på 131 poäng, säsongen 1980-81. Trots det vann han inte poängligan. Det gjorde Wayne Gretzky med 164 poäng, men det räckte till en tredjeplacering.

Håkan Loob ende svensk att nå 50 mål

Håkan Loob är den ende svensk att göra 50 mål under en grundseriesäsong i NHL då han gjorde det 1987-88 och slutade på totalt 106 poäng.

Ingen av dessa svenskar placerade sig dock i toppen av poängligan när säsongen summerades. Det skulle dröja till 2002-03 innan en svensk för första gången någonsin vann NHLs poängliga.

Peter Forsberg vann NHLs poängliga 2002-03

Peter Forsberg, då i Colorado Avalanche, slutade säsongen 2002-03 på 106 poäng med 75 spelade matcher. Han blev förutom NHLs meste poängplockare även utsedd till ligans mest värdefulla spelare och fick även motta som förste svensk någonsin, Hart Trophy. Då ska man ta det i beaktning att Forsberg under sina år i NHL drogs med tunga skadeproblem och trots det, var han säsong efter säsong med i toppen av poängligan. Är den svenska spelare med det högsta poängsnittet i NHL genom tiderna med 1.25 poäng per match. Vissa anser att han är den bäste svensk som någonsin spelat i ligan.

Henrik Sedin vann NHLs poängliga 2009-10

Andra svensk någonsin i världens bästa hockeyliga att toppa poängligan efter den avslutade grundsäsongen var Henrik Sedin, precis som Peter Forsberg är han fostrad i moderklubben Modo. Spelade hela sin NHL-karriär i Vancouver Canucks där han säsongen 2009-10 vann sin största individuella utmärkelse någonsin när han före spelare som Sidney Crosby och Alexander Ovechkin vann poängligan på 112 poäng. För det belönades han även med Hart Trophy som ligans mest värdefulla spelare. Av alla svenskar som har spelat i NHL genom tiderna är det bara två som har vunnit Hart Trophy och det är Peter Forsberg och Henrik Sedin.

Daniel Sedin vann NHLs poängliga 2010-11

Redan säsongen efter att Henrik hade vunnit NHLs poängliga var det dags för hans tvillingbror att se till att priset stannade inom familjen. Säsongen 2010-11 var han den enda spelaren i NHL som nådde över 100 poäng, med sina 41 mål och 63 assist slutade han på totalt 104 st. Det räckte hela vägen till att bli den tredje svensken genom tiderna att under en säsong i NHL göra mest poäng. Till skillnad mot Forsberg och Henrik räckte det inte hela vägen till att ta hem Hart Trophy, det priset gick istället till Corey Perry i Anaheim Ducks.

Spelade hela karriären tillsammans med sin tvillingbror Henrik i Vancouver Canucks fram till och med säsongen 2017-18 när de båda beslutade sig för att lägga av.

LÄS OCKSÅ: Vem gör flest poäng av svenskarna!

Hur går det för de svenska spelarna i årets säsong?

Med den långa traditionen vi har av svenska spelare som har lyckats hävda sig bra i NHL, hur länge kommer det att dröja tills vi nästa gång ser en svensk spelare vinna poängligan? Redan inför denna säsong finns det en hel uppsjö med svenska kandidater att vara med och slåss i toppen av poängligan. Konkurrensen är dock väldigt hård och de kanske främsta favoiterna att ta hem titeln är någon av de två spelarna i Edmonton Oilers, Leon Draisaitl eller Connor McDavid.