Fredagens topptips är efter en dryg veckas ökenvandring bland landslagsfotboll och obskyra cupmatcher äntligen tillbaka med ett par fina kamper. Som vanligt är det åtta stycken till antalet men lite speciellt är att alla åtta hämtas från olika ligor. Onsdagens kupong var ett utdeldningsmässigt bottennapp där de dryga 6000 vinnarna fick i runda slängar 120 kronor vardera. Vi hoppas givetvis på bättre lön för mödan denna gång!

Spelstopp: 18.59

 

  1. Norrby - Örgryte X

Det smäller till direkt med ett västsvenskt derby på Borås Arena i Superettan. Med fyra matcher kvar av serien ligger Norrby fyra poäng över strecket och bör således vara aningen mer motiverade än Örgryte som inte har så mycket att spela för i tabellens mittenskikt. Sveriges äldsta fotbollsförening är dock ett bättre lag vilket gör det hela ganska knivigt. Värt att notera är att Hannes Sahlin är avstängd för ÖIS, något som gör det hela ännu jämnare på förhand. Gardera krysset åt båda håll!

 

  1. Sheffield Wednesday - Middlesbrough X

Över till den brittiska andraligan The Championship där stålstadsjättarna Sheffield Wednesday jagar tre pinnar i toppmötet hemma på Hillsborough Stadium. Formen är god hos båda lagen där framförallt Middlesbrough går för uppflyttning. Då måste dock målproduktionen bli bättre. 14 mål på tolv matcher är inte tillräckligt men heller inte särskilt oväntat med Tony Pulis bakom spakarna. Den skrala målskörden framåt kompenseras dock med en robust defensiv som bara tappat in sex bollar hittills. Sannerligen något att bita i för hemmalaget som dock visar god målform med framförallt portugisen Lucas Joao i täten med tre mål senaste två matcherna. Det skiljer tre poäng i tabellen inför, och det avståndet lär nog stå kvar efter fredagens fajt. Oavgjort med ettan närmast därefter.

 

  1. Lyon - Nimes 1

Det brände till rejält i de bakre regionerna för Lyon i den senaste matchen mot PSG. Det var framförallt en viss Kylian Mbappé som tryckte på framåt med fyra baljor på en knapp kvart som sänkte OL. Dock är bortaplan mot PSG en sak, hemmaplan mot Nimes en helt annan. Hemmalaget har kunnat slicka såren under landslagsuppehållet och är säkerligen ute efter en revansch på sig själva. Trots att Nabil Fekir saknas är det något ett svagt Nimes, som inte vunnit sedan mitten av augusti, kommer få sota för. Etta!

 

  1. Celta Vigo - Alavés 1

Efter sitt första landslagsmål på två (!) år är det tillbaka till vardagen i Alavés för John Guidetti. Det blir direkt in i hetluften i mötet mot sin gamla klubb och frågan är om den populäre svensken får förtroendet från start eller får nöja sig med bänken. Hemmalaget Celta Vigo är ännu obesegrat hemma på Balaídos denna säsong, vilket man framförallt får tacka den sylvassa offensiven för. När spelare som Maxi Gómez och Iago Aspas får härja fritt tillsammans med Pione Sisto och Stanislav Lobotka kan man störa alla lag. Det såg vi inte minst innan uppehållet då laget förlorade knappt mot Sevilla på Ramón Sánchez Pizjuán. Formen, utan seger på fem matcher, oroar dock. Celta är favorit, men Alavés är ett svårslaget fotbollslag där 1-0 skalpen hemma mot Real Madrid ligger färskt i minnet. Ettan bör garderas på större system!

 

  1. Eintracht Frankfurt - Fortuna Düsseldorf 1

Nykomlingen Düsseldorf var inför säsongen tippade att åka ur, och laget har sannerligen inte motbevisat någon så här långt. Med fem pinnar på sju matcher återfinns laget givetvis under strecket och där lär man stanna resten av säsongen om det inte sker någon markant förändring. Den förändringen ska vi dock inte leta efter i fredagens möte med Eintracht Frankfurt, som utöver två raka ligasegrar i ryggen, även har besegrat Lazio med 4-1 i Europa League. Ante Rebic är avstängd och PSG:s gamla burväktare Kevin Trapp är tveksam till spel för hemmalaget, men det spelar ingen roll. Frankfurt vinner hemma på Commerzbank-Arena!

 

  1. Esbjerg - Hobro 1

Den sjätte matchen hittas på andra sidan sundet. Nykomlingarna Esbjerg ligger inför omgången på en kanonfin fjärdeplats. Det är dock noterbart att målskillnaden står på noll efter 14 gjorda och lika många insläppta på tolv matcher. Laget har en förmåga att få med sig poäng men det är sällan några stora segrar. Jumbon Hobro kommer göra det svårt för Esbjerg och efter 3-2 mot Nordsjälland senast är gästerna heltaggade. Potentiell slamkrypare som med fördel garderas. 1X!

 

  1. Elche - Malaga X

Malaga, som högst förvånande degraderades till Segundan förra året, har inlett säsongen i andradivisionen strålande. Laget, som var ett offsidemål från semifinalerna i Champions League så sent som säsongen 2012/13, toppar tabellen med 22 av 27 möjliga poäng efter nio omgångar. Mycket tack vare en urstark defensiv med endast fyra insläppta mål hittills. Elche återfinns fyra från slutet med åtta poäng under samma period med 7-13 i målskillnad. Av dessa åtta poäng har dock sju bärgats hemma på Estadio Manuel Martínez Valero vilket gör utgången klart mer oviss. På större system målar vi på med alla tecken och går för skrällen!

 

  1. Shamrock Rovers - Waterford 1

Kupongen avslutas med ett irländsk toppmöte i Dublin. Med två omgångar kvar skiljer det endast tre poäng mellan de båda lagen i kampen om tredjeplatsen som leder till Europaspel nästa säsong. Om tre poäng känns lite så är det betydligt större differens målmässigt. Rovers har nämligen hela 23 plusmål på sin sida gentemot Waterford. Det innebär i praktiken att gästerna måste vinna för att ha en chans att gå om. Shamrock har inte förlorat på hemmaplan sedan augusti och när man dessutom kan nöja sig med kryss känns inte tvåan särskilt trolig. 1X räcker.

 

Kassaskåpet! -  Eintracht Frankfurt

Frankfurt går sin vana trogen mot en stabil säsong där man utmanar och Europaplatserna. Nykomlingen Fortuna Düsseldorf har hittills haft svårt att hantera nivåskillnaden gentemot fjolåret och har inget att sätta emot just nu. Speciellt inte på bortagräs.

 

Varningen! - Elche

Malaga leder visserligen tabellen men laget har svårt att göra mål och känslan är att de blåvita tagit fler poäng än man förtjänat. Elche, som har ett fint hemmafacit hittills, har kanonläge att knipa både en och tre poäng till fin procent!

 

32 rader

  1. Norrby - Örgryte X2
  2. Sheffield W - Mboro 1X
  3. Lyon - Nimes 1
  4. Celta Vigo - Alavés 1
  5. E.Frankfurt - Düsseldorf 1
  6. Esbjerg - Hobro 1X
  7. Elche - Malaga X2
  8. Shamrock - Waterford 1X

 

144 rader

  1. Norrby - Örgryte 1X2
  2. Sheffield W - Mboro 1X
  3. Lyon - Nimes 1
  4. Celta Vigo - Alavés 1X
  5. E.Frankfurt - Düsseldorf 1
  6. Esbjerg - Hobro 1X
  7. Elche - Malaga 1X2
  8. Shamrock - Waterford 1X