Denna tisdag är det vinna eller försvinna för Malmö FF i Champions League-kvalet. Det första mötet mot det ungerska laget Vidi FC slutade 1-1 på Stadion. Nu är det dags att kavla upp de himmelsblå ärmarna för att den här säsongen inte ska rinna ut i tomma intet för Malmö FF. Pallar Skånelaget trycket? En häftig match i Superettan avslutar tisdagens Topptips som annars domineras av kvalspelet till Champions League. 

Spelstopp: 18.59

1. MOL Vidi FC - Malmö FF 2

Malmö FF har verkligen fått utväxling under Uwe Rösler. Sett till det fem senaste matcherna i Allsvenskan har MFF plockat 13 poäng. I fredags besegrade Skånelaget Dalkurd på resande fot med 1-0, detta trots att Rösler vilade ett par nyckelspelare på Gavlevallen, bland annat Markus Rosenberg. Inte så konstigt kanske med tanke på digniteten av tisdagens tillställning i Ungern. SM-guldet är mer eller mindre redan bortspelat så nu handlar det om att “rädda” säsongen mot Vidi FC. De himmelsblå dominerade den första kvalmatchen som spelades på Stadion, men till skåningarnas stora besvikelse slutade det 1-1. Vi håller dock svenskarna som det bättre laget och räknar med att X2 räcker på kupongen.

2. AEK Athen - Celtic 1

Vidöppen match att vänta i Aten? Den första matchen lagen emellan, som spelades på Celtic Park förra veckan, slutade 1-1. Matchen var förhållandevis jämn men skottarna var närmast segern. Grekernas Konstantinos Galanopoulos fick rött kort i mitten av den andra halvleken, vid ställning 1-1, men Celtics slutforcering gav inget resultat. Något som kan bli kostsamt. I den grekiska huvudstaden är AEK Athen väldigt svårslagna. Grekerna vann den inhemska ligan förra säsongen med resultatraden 13-1-1 på Olympiastadion i Aten. Med dessa siffror i åtanke känns ettan bäst att utgå ifrån. 

3. Ajax - Standard Liege 1

Klasskillnad på Johan Cruijff Arena i Amsterdam? Det vill vi tro i alla fall. Ajax har mängder utav klasspelare i truppen och körde fullständigt över Sturm Graz i den förra kvalomgången av Champions League. Visserligen tappade holländarna 2-0 till 2-2 i det första mötet borta mot Standard Liége, men nu bör Ajax ha lärt sig sin läxa. Med spelare som Daley Blind och Dusan Tadic, som anlänt till Ajax under sommarfönstret, så råder det inga tvivel om att det finns en helt annan höjd i det holländska laget i jämförelse med Standard Liége. I Amsterdam håller vi hemmalaget som kupongens säkraste spik!

4. Bate Borisov - Qarabag 2

Qarabag har etablerat sig i dessa sammanhang på senare år. Laget från Azerbajdzjan tog sig hela vägen till gruppspelet i Champions League förra säsongen, där Qarabag bland annat plockade poäng mot Atlético Madrid både hemma och borta. Trots att de svartvita dominerade hemmamatchen mot Bate Borisov förra veckan slutade det med en 1-0 seger för vitryssarna. Något laget från Borisov lär vara riktigt nöjda med. Det var faktiskt Qarabags första insläppta mål den här säsongen. Trots gästernas prekära utgångsläge utesluter vi ingenting. Laget från Baku har trots allt alla medel för att vända på det här. Skrälltvåan kittlar!

5. Dinamo Zagreb - FC Astana 1

Dinamo Zagreb kommer till spel med riktigt gott självförtroende. De regerande kroatiska mästarna har inlett säsongen i vinnande stil. I den förra kvalomgången i Champions League besegrade kroaterna det israeliska laget Hapoel med 5-0 hemma i Zagreb, och kryssade i returen på bortaplan. Ligaspelet har också inletts bra, och efter 2-0 segern borta mot Astana i den första kvalmatchen är det väldigt lite som talar för att hemmalaget ska slarva bort det här utgångsläget. Kazakerna övertygar sällan på resande fot ute i Europa och kommer med all säkerhet att få det väldigt svårt att vända på det här. Ettan är given att utgå ifrån. 

6. Fenerbahce - Benfica X

Benfica hade ingen lyckad fjolårssäsong men det portugisiska huvudstadslaget har inlett den här säsongen riktigt bra, i alla fall resultatmässigt. 1-0 segern hemma i Lissabon mot Fenerbache följdes upp med tre poäng i seriepremiären hemma mot Vitória Guimaraes. Där stod den portugisiske landslagsspelaren Pizzi för ett hattrick. Den pålitlige målskytten Jonas ser dock ut att alltjämt få vänta med sin säsongspremiär då han fortfarande dras med ryggproblem. Fenerbahce har ett riktigt namnkunnigt lag, men som så många andra turkiska klubbar är känslan att väldigt många spelare är passé. Benfica bör vara bra nog att ta sig vidare till nästa kvalomgång!

7. Spartak Moskva - PAOK 1

PAOK lyckades vända ett 0-2 underläge till seger med 3-2 i den första matchen mot Spartak Moskva. Tur var väl det eftersom de ryska lagen generellt sett brukar vara väldigt svårspelade på hemmagräs, precis som de grekiska. Trots att Spartak Moskva slutade på en tredjeplats i den ryska ligan den gångna säsongen, så var de rödvita seriens bästa hemmalag då. Dessutom spände ryssarna musklerna hemma i Moskva i Champions League-gruppspelet den föregående säsongen där bland annat Sevilla fick storstryk med 1-5. Hemmalaget är mer matchtränade och den lågt streckade ettan lutar åt att bli en riktigt fin värdepsik. 

8. Örgryte - Helsingborg 2

De anrika klubbarna Örgryte och Helsingborg drabbar samman på Gamla Ullevi under tisdagen i Superettan. Båda lagen kommer till spel med bra känsla. Helsingborg har fyra raka segrar i seriespelet och står på samma poäng inför tisdagens drabbning som serieledarna Falkenberg som toppar tabellen. Örgryte plockade i sin tur en poäng i den senaste matchen borta mot Falkenberg, vilket var ÖIS tredje seriematch i följd utan nederlag. Trots att Thomas Askebrand har sin viktige mittfältare Jakob Lindström avstängd denna tisdag, så räknar vi med en väldigt jämn tillställning på Gamla Ullevi. Betydligt jämnare än vad streckningen vittnar om. HIF övertygar inte supermycket på resande fot så tvåan ska garderas omgående. 

Kassaskåpet! - Ajax

Ajax är i grunden ett par nivåer bättre än Standard. I Amsterdam ska det vara viss klasskillnad och vi räknar med att hemmalaget löser en relativt trygg seger mot ett mer begränsat Standard Liége.

Varningen! - Qarabag

Qarabag dominerade stundtals den första matchen mot Bate Borisov. Gästerna som etablerat sig på den här scenen de senaste åren har tillräckligt med rutin och medel för att vända på det här. Tvåan är en kul och intressant kupongrensare!

32 rader

1. MOL Vidi FC - Malmö FF x2
2. AEK Athen - Celtic 1x
3. Ajax - Standard Liege 1
4. Bate Borisov - Qarabag x2
5. Dinamo Zagreb - FC Astana 1
6. Fenerbahce - Benfica x2
7. Spartak Moskva - PAOK 1
8. Örgryte - Helsingborg x2

144 rader

1. MOL Vidi FC - Malmö FF x2
2. AEK Athen - Celtic 1x
3. Ajax - Standard Liege 1
4. Bate Borisov - Qarabag 1x2
5. Dinamo Zagreb - FC Astana 1x
6. Fenerbahce - Benfica x2
7. Spartak Moskva - PAOK 1
8. Örgryte - Helsingborg 1x2