Superettan: Genomgång omgång 12

Missa inte vår genomgång av odds och speltips på Superettan 2021!

IK Frej         -     Falkenberg 2-0

63´ Runnemo

78´ Sunesson

Avslut: 7-8

Hörnor: 3-10

Frej tog en efterlängtad seger hemma mot Falkenberg. Det var också Frej som började bäst och var det bättre laget i den första halvleken. I början på den andra växlade Falkenberg upp och tog över taktpinnen, därför kom Frejs 1-0 från Runnemo lite ologiskt i den 63e minuten. Enoch Adu hade sen en gyllene chans att kvittera för gästerna när han fick en superchans från nära håll, men hans nick gick utanför. Istället var det Sunesson i Frej som skulle punktera matchen i den 78e minuten. Därefter hade Frej kontroll på händelserna.

Degerfors     -     Gefle IF 2-0

11´ De Bruin

53´ De Bruin

Avslut: 12-5

Hörnor: 3-4

Gefle förlorade sin 8e raka match i Superettan efter 2-0 borta mot Degerfors. Tränarbytet har änsålänge inte gett den effekt man önskat och Poya Asbaghi har inlett sin Gefle-seyour med 2 raka förluster. Degerfors tog tag i taktpinnen från start och hade mest boll i den första halvleken. De Bruin gav hemmalaget ledningen redan i den 11e minuten och den mentala uppförsbacken för Gefle blev större direkt. I den andra halvleken utökar De Bruin till 2-0 tidigt och efter det målet stänger Degerfors butiken. Gefle lyckas inte få någon direkt press på hemmalaget och Degerfors har full kontroll på matchbilden fram till slutsignalen. 

Notera att Gefles mittfältare Kwame Bonsu i förra veckan blev dömd till 2 års fängelse för misshandel och våldtäkt, han har därmed gjort sin sista match i Gefle IF. 

Norrby         -     Syrianska 1-1

32´ Översjö        19´ Georges

84´ Dresevic rött kort

Avslut: 15-13

Hörnor: 5-7

Lagen delade på poäng i Borås, ett resultat som får anses som rättvist även om Syrianska var det lite bättre laget över 90 min. Det var en ganska trevlig tillställning som bjöd på öppet spel och en hel chanser. Norrbys Dresevic fick syna det röda kortet i den 84e minuten efter en tuff satsning på mittplan, då han blev inbytt i den 71e minuten så var det ett kort inhopp för Dresevic. 

Jag tror båda lagen är nöjda med en poäng i den här matchen.

Notera att den tidigare amerikanske supertalangen Freddy Adu provspelar med Syrianska. Adu toppade i princip alla listor över de största talangerna i hans ålder.

Varberg        -     Trelleborg 0-0

Avslut: 5-8

Hörnor: 2-9

Trelleborg kom till Påskbergsvallen i Varberg helt respektlöst, man gick ut från minut 1 och tog tag i taktpinnen. I den första halvleken var man det klart bättre laget och skapade en rad målchanser för att ta ledningen. Främst Pode och Islamovic borde förvaltat sina chanser bättre. I den andra halvleken jämnade det ut sig lite spelmässigt men inget av lagen lyckades få in bollen. Det var en ganska tråkig och långsam superettan-match som publiken i Varberg fick beskåda. Varberg fokuserade mycket på att få stopp på Trelleborg snarare än att få igång ett eget spel. Anmärkningsvärt är att Varberg inte hade ett enda skott på mål.

Gais          -       Åtvidaberg 0-1

                          47´ Holm

Avslut: 14-10

Hörnor: 7-4

Åtvidaberg kom till spel med två tuffa avbräck i backlinjen, både Catenacci och Ramhorn var avstängda. Trots detta såg man riktigt stabila ut och höll nollan för andra gången i år. 

Efter en jämn chansfattig första halvlek tog gästerna ledningen redan 2 minuter in i den andra halvleken. GAIS försökte gå för kvitteringen men fick inte något riktigt tryck på bortalaget. Åtvids målskytt Simon Holm fick sen en gyllene chans att göra 2-0 men GAIS målvakt Mehic stod för en sanslös räddning som höll makrillarna kvar i matchen! Åtvid höll undan och tog 3välförtjänta poäng. 

Notera att både Dan Keat och Niklas Andersen i GAIS drog på sig sina 3e gula kort och är därmed avstängda borta mot Brommapojkarna i nästa omgång. 

Östers IF     -    IFK Värnamo 1-2

89´ Fuhre          22´ Cederquist

                         44´ Frithzell

93´ Levi rött kort

Avslut: 16-11

Hörnor: 9-1

Värnamo visade sig vara starkast i smålandsderbyt och tog en välförtjänt seger på Myresjö Arena. Man började matchen bäst och skapade några chanser tidigt. Första halvlek var en rätt trevlig  tillställning med chanser åt båda hållen. Rutinerade Cederquist gjorde 1-0 i mitten av den första halveken och med en minut kvar gör Melvin Frithzell 2-0. Det kändes som att luften gick ut Öster lite efter Värnamos 2-0 mål. I den andra halvlek hade Öster ett klart spelövertag utan att skapa särskilt mycket. Värnamo var pålästa och försvarade sig väl. Offensivt stack man upp i lite omställningar och både Silka och Cederquist hade chanser att punktera matchen till 3-0.

Den tidigare hammarbyspelaren Fuhre tröstmålade för hemmalaget med minuten kvar men Värnamo orkade hålla undan och vann rättvist matchen med 2-1. Östers viktige offensiva mittfältare, Jonathan Levi, fick rött kort i 93e minuten efter en ful tackling framför bortalagets avbytarbås. Tveksamt rött kort i min bok, men väldigt onödigt. Hans andra röda på 12 matcher. 

Öster kom inte alls upp i samma nivå som man gjort senaste 4-5 matcherna, ska bli intressant och se om formen är påväg neråt eller om man kan studsa tillbaka snabbt igen. 

Helsingborgs IF     -     Brommapojkarna 0-4

                                      10´ Starfeldt

                                      43´ Gyökeres

                                      45´ Gyökeres

                                      85´ Brandeborn

Avslut: 19 - 21

Hörnor: 8-16

Brommapojkarna fortsätter att imponera och tar en riktigt tung 3-poängare borta mot tabelltvåan Helsingborgs IF. Segern innebär att laget nu har 8 poäng ner till HIF! Imponerande för en nykomling!

Matchen var en välspelad tillställning i den första halvleken med fördel Brommapojkarna. HIF hade ganska mycket boll utan att skäppa nånting egentligen. Bakåt bjuder man återigen på mål, denna gången var det inte Matt utan backlinjen som slarvar. Man har haft många unga och orutinerade spelare i backlinjen och över 30 matcher i Superettan kommer det inte att hålla! Man behöver nog ha in antingen Hellstrup eller Peter Larsson i backlinjen för att styra upp detta. Lite rutin och pondus efterfrågas. 

Däremot så ser BP riktigt stabila ut bakåt!

I den andra halvleken fortsatte BP att vara det bättre laget och vinner även den andra halvleken efter Brandeborns sena 4-0 mål. En fullt rättvis seger för ett stabilt och individuellt skickligt BP!

HIF har haft maxutdelning i många av sina matcher i årets Superettan och tagit oförtjänt många poäng. Nu kom man ner rejält på jorden och det ska bli intressant att se hur laget reagerar på sin första förlust i årets Superetta. I nästa omgång väntar seriens tuffaste bortamatch, Dalkurd away!

Summerar vi matchen så är BP överlägsna och vinner fullt rättvist! 

Notera att BP återigen håller nollan och är nu uppe i 7 nollor på 12 omgångar. Man har bar släppt in 6 mål på 12 matcher!

Örgryte IS      -     Dalkurd 1-0

4´ Paulson

Avslut: 6-12

Hörnor: 5-9

Örgryte fick en drömstart hemma mot Dalkurd och fortsatte att pressa bortalaget första 20 minuterna. Men efter det så tog Dalkurd över taktpinnen rejält, man skapade flertalet bra målchanser i den första halvleken och ett kryss hade varit rättvist efter 45 minuter. Dalkurd fortsatte på samma sätt i början av den andra halvleken men fick inte hål på Stojan Lukic i Örgrytes mål.

Sista 15 känns det som att Dalkurd tröttnar lite och den riktigt tunga pressen mot ÖIS-målet uteblir. 

Istället skapar ÖIS bla ett friläge från halvplan för Atashkadeh som Frank Pettersson avvärjer.

Trots förlusten tycker jag Dalkurd gör en bra match och deras fina spelmässiga form verkar fortsatt intakt! Med bättre skärpa i offensiv box får man med sig minst ett kryss i den här matchen. 

Notera att ÖIS är fortsatt obesegrade i Göteborg efter 7 hemmamatcher. 5 segrar och 2 kryss är imponerande papper. 

Avstängda spelare i nästa omgång:

Jonathan Levi        Östers IF

Niklas Andersen    GAIS

Dan Keat        GAIS

Pekka Lageblom     Åtvidaberg

Kristian Haynes     Trelleborgs FF

Mehmed Dresevic    Norrby IF

Kebba Ceesay    Dalkurd

Statistik:

Mål: 264 mål på 95 spelade matcher

Målsnitt efter 12 omgångar: 2.78 mål / match

Topp 3 offensiva lag:        Mål per match        Gjorda mål totalt

Brommapojkarna                2.33                          28

Trelleborgs FF                    1.75                          21

Helsingborgs IF                  1.75                          21        

Topp 3 defensiva lag:        Insläppta per match    Insläppta mål totalt

Brommapojkarna                 0.50                               6

Dalkurd                                0.67                               8

Trelleborgs FF                     1.00                               12

Helsingborgs IF                   1.08                               13

Skytteligan:

Camara Jönsson (TFF)     10 mål

Jesper Lange (HIF)           6 mål

Savolainen (Norrby)          6 mål

Oremo    (Gefle)                6 mål

Yarsuvat (Dalkurd)            6 mål

Gyökeres (BP)                  6 mål

Assistligan:     

Ståhl (Norrby)                   7st

Islamovic (TFF)                5st