Superettan: Genomgång omgång 11

Åtvidabergs FF         -     Varbergs BoIS 2-1

69' Bellander                    90' Altemark Vanneryd

81' Marklund

Avslut: 8-10

Det tog 11 omgångar för Åtvidaberg att knipa sin första trepoängare på hemmaplan.

Matchen började med att Pekka Lagerblom utgick tidigt med en axelskada. Första halvlek var ganska tempofattig men det bjöds ändå på ett par farliga chanser åt båda hållen. De båda målvakterna stod för en rad kvalificerade räddningar som höll ställningarna till 0-0 i paus.

I den 66e minuten kommer Simon Marklund in, ett byte som skulle visa sig vara matchavgörande. Första spelar han fram Bellander till 1-0 i den 69 minuten, för att sen trycka in 2-0 själv i den 81e minuten. Varbergs notoriske målskytt Altermark-Vanneryd reducerade i den 90e minuten till 2-1. Krysset hade varit rättvist i en relativt jämn match.

Notera att Åtvidabergs båda försvarare, Catenacci och Ramhorn, är avstängda i nästa match.

IF Brommapojkarna     -         Degerfors IF 1-0

73´ Gustafsson

Avslut: 15-10

Serieledarna Brommapojkarna tog ytterligare en 3a på hemmaplan. 9 vinster, 1 kryss och 1 förlust är en ruskigt starkt inledning av nykomlingen! Men det satt långt inne, första halvlek var relativt jämnt spelmässigt. BP hade två bra chanser i första där bortalagets målvakt Jesse Öst stod för två fina räddningar.

I andra halvlek började Degerfors bäst, matchen öppnade upp sig mer än den tillknäppta första och det skapades också betydligt fler målchanser. I den 73e minuten drog De Bruin ner BPs Brandeborn och domaren blåste för straff. Gustafsson var säkerheten själv och slog in 1-0 till BP. Som vanligt kontrade BP bra i ledning och Gyökeres borde punkterat matchen på några av hans lägen. BP i ledning är bra att hålla koll på för er som gillar att spela live, riktigt vassa omställningsspelare offensivt med Gyökeres, Kabran och Brandeborn!

I den 90e minuten drog Degersfors Alexander ”Nutt” Andersson på sig ett rött kort. Det innebär att både han och Sebastian Olsson (3 gula) är avstängda i matchen mot Gefle.

Notera att BP nu har 6 vinster av 6 möjliga på hemmaplan! Dessutom var detta 6e nollan för målvakt Janosevic. Imponerande siffror!

Östers IF             -           Norrby IF 2-1

24´ Levi                           42´ Ståhl

33´ Bajrovic

Avslut: 9-9

Öster var tillbaka på Myresjö Arena efter en tung 4-1 förlust senast mot Trelleborg. Laget har stått för två riktigt bra matcher spelmässigt men haft riktigt oflyt. Mängder av missade målchanser gjorde att tränare Askebrandt gav Bajrovic chansen från start och satte David ”Älgen från Åmål” Johannesson på bänken. Efter att Jonathan Levi gett Öster ledningen i den 24e minuten tackade Bajrovic för förtroendet och slog in 2-0 för hemmalaget. Assistligaledaren Adam Ståhl gjorde sen 2-1 innan den första halvlek var till ända. Öster var det klart bättre laget i första halvlek.

I den andra halvleken gick Öster ner till en mer defensiv inställning med fokus på kontringar. Älgen från Åmål kom in och oroade Norrby försvaret gång på gång. Siffror stannade nere på 2-1 och Öster vann fullt välförtjänt och fick äntligen utdelning för flera bra prestationer!

Notera att Östers Jonathan Levi blev uttagen i Rolands Nilssons ”Nya u21” för spelare födda 96 eller senare. Enda spelaren från Superettan i truppen.

IFK Värnamo        -        IK Frej Täby  3-0

52´ Frithzell

68´ Silka

92´ Nilsson

Avslut: 13-4

Efter en riktigt bra start på säsongen av Värnamo har poängen lyst med sin frånvaro. En poäng på de senaste 6 matcher talar sitt tydliga språk. Hemma mot ett skadeskjutet Frej tog man chansen och smällde in 3 nya poäng. Med sin bästa offensiva spelare skadad, Petar Petrovic, valde Värnamo att gå ifrån sitt fina passningsspel man haft i tidigare matcher och satsade på ett lite rakare spel med större fokus på defensiven. Det gav resultat och trots att man inte imponerade som i tidigare matcher i år så var det tre välbehövliga poäng in på kontot. Värnamo vann fullt rättvist även om siffrorna 3-0 var i överkant.

Falkenbergs FF        -         Helsingborgs IF  1-1

88´ Pärsson                         64´ Lange

Avslut: 17 - 12

1-1 i en jämn och chansfattig match, Falkenberg var det bättre laget i den första halvleken. Dem kändes stabila och släppte in till mycket. I den andra halvleken smet Lange igenom på en lång djupledsboll och rullade in 1-0 mellan benen på Nilsson i FFF-kassen. I princip HIFs första skott på mål. I den 88e minuten får FFF en frispark utanför HIFs straffområde. Fram går Erik Pärsson och slår den på kraft, rakt i målet. HIFs målvakt Matt Pydrowski missbedömer bollen helt. Målvakten har bjudit på alldeles för många usla ingripanden i år och jag förstår att HIF letar efter en ny målvakt. Pär Hansson ryktas vara påväg tillbaka till klubben och det hade varit en enorm förstärkning, det verkar just nu stå mellan en comeback Helsingborg eller Hammarby!

Jag tycker HIF fortsätter att se riktigt bleka ut och kan inte förstå att dem tagit så mycket poäng som dem gjort i år!

Notera att Erik Pärsson körde en dubbel målgest efter sitt 1-1 mål, först en kopia på Luca Tonis och sen Pazzinis.

Gefle IF         -         Örgryte IS        0-1

62´ Paulson

Avslut: 7 - 5

Gefles nye tränare Poya Asbaghi fick inte den start han ville i sin nya klubb. Öis vann med 1-0 genom mål av Daniel Paulson i den 62e minuten. Detta var ÖIS första trepoängare på bortaplan för i år. Gefles Oremo hade en del bra chanser och borde gjort minst ett mål i matchen. I slutet av matchen blev Jonas Lantto utvisad och det är självklart ett avbräck i kommande match mot Degerfors. Detta var Gefles 7e raka förslut och man kan inte annat än tycka synd om laget från Gävle som inte får nånting att stämma just nu.

GAIS         -         Trelleborgs FF 1-0

22´ Moenza

Avslut: 5 - 13

GAIS tränare Benjamin Westman fick beskedet i veckan att han fick lämna tränaruppdraget i klubben. Patrik Ingelsten tog över tillsvidare. Ett lyckat drag visade det sig då man tog 3 poäng hemma mot Trelleborg. På en tilltrasslad situation efter 22 minuter gjorde GAIS 1-0 genom Malkolm Moenza. I övrigt var första halvlek relativt jämn och chansfattig.

I den andra tog Trelleborg över totalt och var det klart bättre laget, man skapade riktigt bra tryck mot GAIS och en kvittering hängde verkligen i luften. Hemmalagets målvakt Mehic stod för några stabila räddningar och 1-0 stod sig matchen ut, vilket innebar GAIS 5e hållna nolla i år!

TFF hade en boll i stolpen på tilläggstid, ett skott långt utifrån som var värt ett bättre öde!

Sett över 90 minuter var TFF det klart bättre laget!

Syrianska FC         -         Dalkurd 1-3

41´ Bisse                           19´ Tranberg

34´ Lavan

47´ Yarsuvat

Avslut: 5 - 7

Matchen avbröts tragiskt nog i den 64e minuten sedan någon i Syrianskas klack kastat in en banger (knallskott) på planen. Ricky Yarsuvat i Dalkurd fick åka in till sjukhus efter smällen.

Domare Jim Pettersson tog ett korrekt beslut och avbröt matchen.

I skrivande stund är det inte beslutat OM eller NÄR matchen ska återupptas.

Riktigt tråkiga scener från Syrianskaklacken, det var liknande scener borta mot Dalkurd förra året.

Match i sig var en riktigt trevlig tillställning i högt temp där Dalkurd ledde med 3-1 vid avbrottet.

Fram till avbrottet hade Dalkurd imponerat rejält och ledde matchen fullt rättvist.